Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

A jaki model? i jak zamierzasz uzytkowac karte? na defie czy max oc? i w co pykasz albo zamierzasz pykac

Udalo mi sie  jescze kupic z komputronika ventusa za 4800zl a gram we wszystko co dobre (teraz arc raiders , asasin shadow i bf) i  Vr na oculusie. . Starą 3080 mialem undervolta i tutaj tez chyba nie wiem :) 

Opublikowano
Godzinę temu, AlienT napisał(a):

Heja od wczortaj jestem szcześliwym posiadaczem rtx 5080 jak to jest  z tym kablem na co uwazac aby nie  spalić. Przesiadlem sie z rtx 3080 jest moc :)

Jeżeli chodzi o pytanie z kablem to najważniejszą sprawą jest upewnienie się że kabel a właściwie wtyczka jest wpięta w 100% w gniazdo zarówno po stronie karty graficznej jak i zasilacza. Musi bardzo ciasno siedzieć, żadnych luzów. Jeżeli stosujesz przejściówkę (ośmiorniczkę) od nvidii wtedy upewnij się że jest maksymalnie ciasno 😀 wszystko wpięte. Oczywiście polecam dedykowany przewód zasilający 12v-2x6 do posiadanego zasilacza. 

Opublikowano
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Musi bardzo ciasno siedzieć, żadnych luzów.

Musi być też słychać taki klik i wtedy już weszło do końca. Mi przy zasilaczu niby weszło, ale jak dopchnąłem mocniej to dopiero było słychać, że zaskoczyło jak należy

Opublikowano
26 minut temu, AlienT napisał(a):

Udalo mi sie  jescze kupic z komputronika ventusa za 4800zl a gram we wszystko co dobre (teraz arc raiders , asasin shadow i bf) i  Vr na oculusie. . Starą 3080 mialem undervolta i tutaj tez chyba nie wiem :) 

No to UV na pewno trzeba będzie robić %-)

Opublikowano (edytowane)

U mnie weszło do końca a klika nie było. Ogólnie patologiczne rozwiązanie. Najlepiej docisnąć do końca, poprawić docisk łapiac i wciskając za przewody i oblukać czy równo siedzą. 

Dosłownie problemy jak z elektryką w starym Golfie.

Edytowane przez Totek
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, WJ_PR napisał(a):

Warto wymienic 5070ti na 5080 w 1440p?. Bo kiedys czytalem że ma to sens tylko w 4k

Zależy na jaka wersje. Potencjał w karcie jest wiekszy. 5070Ti oraz 5080 maja bardzo podobna przepustowosc pamieci, Jedna ma 28GB/s druga 30GB/s po OC 36 vs 34 5.8% różnicy. 
Natomiast inaczej to wyglada wzgledem CUDA i RT cores. 5070Ti ma 896GB/s a 5080 960GB/s co jest okolo 7% różnica przy 20% wej różnicy w CUDA.
I po oc pamieci obu kart masz 1152GB/s vs 1088GB/s. Jak sobie przeliczysz teraz na CUDA. Dla 10752:960 wspolczynnik 11.2, a dla 5070Ti masz 8960:896 masz 10 bez OC. Czyli Robiąc na 5080 OC + 1800Mhz na pamieciach 10752:1075GBs masz 10. 

W skrócie wiecej zyskujesz na OC pamieci względem defa i potrzebnej przepustowosci dla CUDA szczegolnie w 4k. Rdzen to juz loteria, jest tez nieco wiekszy powerlimit, no ale potrzeba wgrac bios, albo kupic drozsza karte. No i samo chlodzenie tez ma niemale znaczenie dla OC i wydajnosci karty.

W duzym uproszczeniu. Jezeli chcesz miec tę samą przepustowosc względem CUDA musisz podkrecic pamiec na 5080 o okolo 1800Mhz. Wtedy masz wspolczynnik jaki jest na defie przy 5070Ti

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Pablloo napisał(a):

No to UV na pewno trzeba będzie robić %-)

Po oc +350 i 1500  w Steel Nomad  z defaulta 84 fps zrobilo sie 90 ladnie sie kreci . Tylko czemu nie pokauje mi na osd voltage ?

Edytowane przez AlienT
Opublikowano (edytowane)

Hej, jeżeli mam Seasonic VERTEX PX-1200 1200W starą wersje z atx 3.0 ale dokupiłem od nich przewód 12V-2x6 https://proline.pl/kabel-seasonic-16-pin-gen-5-12v-2x6-black-600w-700mm-ss-16p-12v-2x6-600-p8122223. To wychodzi na to samo jak bym kupił nową wersje Vertexa? czy sa jeszcze jakies zmiany?

Wczoraj mi przyszła RTX 5090 Aorus Master Ice za 13999, ogólnie przed oczami miałem PiPoLiNiO który kupił chyba 12 kart RTX 5090 bo zawsze cos bylo nie tak. I ogólnie jestem bardzo zadowolony bo jest naprawde cicha i cewki nie piszczą :) Celowo wymuszałem max obciązenie 600W i nic wszystko git. W dobie takiego kryzysu jaki sie zapowiada może się okazać że moja RTX 4090 spłaci mi jeszcze zmiane na 5090 xd

Miałem jeszcze zamówioną RTX 5090 Master z KRSystem też za 13999 bo w sumie wolałbym czarną ale mi ją anulowali xd 

8A9A58D1-1A8B-47E0-95D7-DB1CA2F6F427.thumb.png.35ae0c7e15c38bafedc68b1ec09f2719.png

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano

Czyli nie musze panikowac i od razu zmieniac zasilacza :P
Zresztą i tak chce zrobić UV. Zazwyczaj gram też w 2K, sporadycznie 4K na TV, wiec pobor tez bede mial mniejszy. Musze sobie kupic czujnik termowizyjny zeby zobaczyc jakie temp sa na zlaczu :P
Pytanie do uzytkownikow RTX 5090. Jakie macie UV?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Zależy na jaka wersje. Potencjał w karcie jest wiekszy. 5070Ti oraz 5080 maja bardzo podobna przepustowosc pamieci, Jedna ma 28GB/s druga 30GB/s po OC 36 vs 34 5.8% różnicy. 
Natomiast inaczej to wyglada wzgledem CUDA i RT cores. 5070Ti ma 896GB/s a 5080 960GB/s co jest okolo 7% różnica przy 20% wej różnicy w CUDA.
I po oc pamieci obu kart masz 1152GB/s vs 1088GB/s. Jak sobie przeliczysz teraz na CUDA. Dla 10752:960 wspolczynnik 11.2, a dla 5070Ti masz 8960:896 masz 10 bez OC. Czyli Robiąc na 5080 OC + 1800Mhz na pamieciach 10752:1075GBs masz 10. 

W skrócie wiecej zyskujesz na OC pamieci względem defa i potrzebnej przepustowosci dla CUDA szczegolnie w 4k. Rdzen to juz loteria, jest tez nieco wiekszy powerlimit, no ale potrzeba wgrac bios, albo kupic drozsza karte. No i samo chlodzenie tez ma niemale znaczenie dla OC i wydajnosci karty.

W duzym uproszczeniu. Jezeli chcesz miec tę samą przepustowosc względem CUDA musisz podkrecic pamiec na 5080 o okolo 1800Mhz. Wtedy masz wspolczynnik jaki jest na defie przy 5070Ti

Dokładnie wygląda to tak (5080 vs 5070Ti): CUDA +20%, ROP +16.7%, przepustowość VRAM +7.1%.

Zegary rdzenia po wyjęciu podobne (ok. 2800MHz), po OC tak samo (3100-3350MHz, zależnie od sztuki jaką się trafi; możliwe że do 5080-tek leci średnio lepszy krzem, ale to czysta spekulacja).

I gdyby tu kończyły się wszystkie różnice, to 5080'tka miałaby problem odskoczyć od 5070Ti więcej niż o ok. 10-12%, bo wydajność nigdy nie skaluje się liniowo z liczbą jednostek.
Jest jednak w specyfikacji jeszcze jeden ważny czynnik- pamięć cache.
W przypadku L1 obie mają 128kb/SM, czyli 5080 ma jej 20% więcej.
Ale co bardziej istotne- 5080 ma 64MB cache L2, podczas gdy 5070Ti tylko 48MB, czyli 33% mniej.

To dlatego zegar vs zegar, przy odpowiednim dociśnięciu GPU (4K lub Path Tracing) 5080 wyprzedza 5070Ti o ok. 20%.

Edytowane przez Paw79
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No ale tak samo wlaczysz MFG na 5080 z tym, że response time bedziesz mial o 20% nizszy. I wecej FPS. 

Oprócz cache to jest tez wlasnie ta pamiec, jakby 5080 było dostarczane z predkoscia pamieci 33.5-34GB/s to wtedy miałby by bardzo zblizony potenciał OC czyli 5070Ti 34GB/s a 5080 40GB/s, - nieco nizszy powerlimit na 5070Ti, nieco gorszy krzem(potencjalne odpady z 5080), + wlasnie cache.

Czyli generalnie OC juz nie dawałoby tak duzego skoku wydajnosci jak jest teraz z 30GB/s na 36. Bo skok z 34 na 40, tez by dawal ale tyle ile na 5070Ti z 28 na 34

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Czyli zamiast 120 fps będziesz miał 144 :E

To już bardziej się opłaca włączyć MFG.

Albo zamiast 50 fps będziesz miał 60.

To się nigdy nie skaluje liniowo z ceną i pod kątem perf/$ 5070Ti wygrywa bezapelacyjnie.

Ale jeszcze lepiej w tym względzie wypada 5070, a już w ogóle najlepiej z Blackwelli to 5060. ;)

Osobiście również uważam że 5080 oferuje trochę za mało przy kwocie jaką trzeba dopłacić.
W tej półce powinna mieć coś extra, np. więcej VRAM.
No ale jak ktoś ma budżet i te +1500zł nie stanowi dla niego problemu, to ostatecznie przez cały okres użytkowania będzie miał kartę ~20% wydajniejszą, więc to nie jest tak że dopłaca się za nic.

Edytowane przez Paw79
Opublikowano

No ale, przeciez nie sprzeda odrazu 5070Ti, tylko sobie poczeka az ceny wejda do tej z premiery gdzie 5070Ti gaming trio kosztowal 4800zł. :)  I sprzeda w promocyjnej cenie za 4100-4200  na alletanio 

Na najlepszej pozycji do zmiany karty jestes wlasnie Ty. Bo za swoja 4070Ti w świetniej wersji TUF weźmiesz spokojnie 2000-2100zł niedług. Wiec kupujac 5080 wyszloby Ci z 3000zł. Chociaz jak ceny podskocza to taki 4070Ti moze byc wart nawet z 2500zl

https://amzn.eu/d/9wqsFHf Kadajo ostatnia szansa za 5k :) ventusik

Opublikowano

Na marginesie- najtańszy RTX5070Ti na Amazonie już 3849zł, a najtańszy RTX5080 ponad 5k pln (Ventus z dostawą na marzec :E).

1.jpg

PS. Czy to już czas by kupować karty na scalping? %-)

• Haha 5