Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, leven napisał(a):

Jaki procesor, grafika ?

AMD Ryzen 7 7800X3D a grafika RTX 5090

3 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

procesor pentium grafika geforce

Akurat Ryzen ale faktycznie trochę nieprecyzyjnie napisałem ;)

Opublikowano
1 minutę temu, peterchen86 napisał(a):

AMD Ryzen 7 7800X3D a grafika RTX 5090

Akurat Ryzen ale faktycznie trochę nieprecyzyjnie napisałem ;)

Na prawdę bardzo delikatny zestaw :E Szybka kanapka + TOP grafika  :glodny: Sama karta, to moje 3 komputery :lol2:

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj przyjeżdża do mnie PNY 5080. Jakąś konkretną wersję sterowników polecacie czy lecieć w najnowsze? Prawie 2,5 lata z AMD więc nie jestem na bieżąco ze sterami "zielonych"

I co polecicie jako "złoty środek" odnośnie UV/OC? W jakie ustawienia celować?

Edytowane przez MadDog
Opublikowano

Sterowniki zawsze najnowsze. Karty nie ma co kręcić, raczej UV 3000mhz na GPU + 2000mhz dla pamięci. Na krzywej ustawić napięcie jak najniższe dla 3000mhz, to da niższe temperatury i niższy pobór mocy przy zachowaniu tej samej wydajności. Taki zabieg wymaga czasu.

Opublikowano

@Pablloo 3.2.1..... za chwilę zlecą się pewnie osoby i powiedzą Ci , że to jest zły poradnik do UV :)

Ten jest poprawny bo nie rusza krzywej przy najniższych napięciach i częstotliwości

https://youtu.be/Ge0EnPz-jWY

57 minut temu, leven napisał(a):

Sterowniki zawsze najnowsze. Karty nie ma co kręcić, raczej UV 3000mhz na GPU + 2000mhz dla pamięci. Na krzywej ustawić napięcie jak najniższe dla 3000mhz, to da niższe temperatury i niższy pobór mocy przy zachowaniu tej samej wydajności. Taki zabieg wymaga czasu.

Jakie masz napięcie dla 3000 MHz? 

Opublikowano

No właśnie się śmieje :hihot: To przekaz, że warto zrobić UV i przy okazji drobne OC. Blackwele bardzo dobrze się w tej kwestii zachowują :) 

A jak juz robiłem zmianę platformy z 1151 Intel 8700, to już zasilacz kupiłem porządny :)  Na spokojnie taki 5080 sobie poleci.