Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, JacekRTX napisał(a):

Nie no karta musi być nowa. Ceny 5060Ti 16 GB to też kosmos ~2500 zł, niewiele więcej można dorwać Asus Prime 5070 w promce.

Gdyby tylko 5070 miała 16GB. A nawet testy z dzisiaj i zadyszka tej karty w RE:R ze względu na VRAM.
Moim zdaniem sensowna ilość VRAM to 16GB i nie mniej. Zawęź swoje poszukiwania do RX 9070 / RX 9070XT / RTX 5070ti bo to rozsądna droga upgrade.
Wertuj peppera codziennie, może coś wleci, to kupisz.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, JacekRTX napisał(a):

Panowie jest sens wymieniać MSI 4060Ti 16 GB Gaming na MSI 5060Ti 16 GB Gaming?

Nie rób jaj ;) szkoda w ogóle się fatygować dla takiej zmiany :E Lama dobrze prawi, jak chcesz zmieniać to na 9070.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, JacekRTX napisał(a):

@Lameismyname nawet ten Radeon 9070 wygląda ciekawie za 2599 Klik tyle samo kosztuje MSI RTX 5060Ti 16 GB Gaming xD

Tu masz fajną promkę (https://www.x-kom.pl/p/1321565-karta-graficzna-amd-gigabyte-radeon-rx-9070-gaming-oc-16gb-gddr6.html)
Gigabyte Radeon RX 9070 Gaming OC 16GB czyli wyższa półka od Gigulca, w zestawie gra Crimson Desert, która chodzi koło 150-200zł na olx/allegrolokalnie plus kod doładowujący na Steam o wartości 50 Euro od Gigabyte... i to wszystko z @x-kom za 2499zł.
Ja bym brał i się nie zastanawiał na Twoim miejscu. Budżet wypisz wymaluj Twój. A 4060ti na spokojnie sobie sprzedasz.

• Upvote 2
Opublikowano
10 godzin temu, JacekRTX napisał(a):

@Lameismyname nawet ten Radeon 9070 wygląda ciekawie za 2599 Klik tyle samo kosztuje MSI RTX 5060Ti 16 GB Gaming xD

daj sobie siana z tymi radeonami

nvidia bez powodu nie ma prawie calego rynku dla siebie i to mimo fantastycznych cen

pozniej wychodzi jakies rt, pt, srete, dlss 5 a ty wszystko masz stare, gorsze, opoznione (zanim amd skopiuje), szkoda kasy na ten syf

• Haha 2
Opublikowano

@kubikolos Fanboystwo jest niezdrowe... Gdyby zieloni nie dali ciała z 12GB VRAM do 5070 to można byłoby polecać, jednak jest jak jest i bezsens. Jako posiadacz 5070ti gdybym miał kupować grafikę dzisiaj po normalnych cenach wziąłbym 9070XT.
Między najtańszym 9070XT, a RTX 5070ti jest ok. 1000zł różnicy.

• Upvote 1
Opublikowano
43 minuty temu, kubikolos napisał(a):

a oblizywanie sie do vramu to komedia stara jak swiat

Ale to fakt, co z tego, że na 5070 można odpalić PT, jak trzeba do tego ciąć tekstury, żeby nie było spadków przy dłuższej grze.

• Upvote 4
Opublikowano
52 minuty temu, kubikolos napisał(a):

a oblizywanie sie do vramu to komedia stara jak swiat

Takie trochę samozaoranie, szczególnie kiedy polecasz nvidie. Chcesz korzystać ze sztandarowych ficzerow jak RT i PT to potrzebujesz VRAM. Nie chcesz korzystać z ficzerow zielonych albo możesz się obejść bez nich to masz 9070xt z wyższą wydajnością w niższej cenie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kubikolos napisał(a):

fakty to nie fanboystwo

Fakty? Jakie fakty.
FSR na dzień dzisiejszy jest na przyzwoitym poziomie, a generator klatek AMD też daje radę. W serii RX 9xxx poprawili znacząco wydajność Ray Tracingu, jedynie Path Tracing trochę odstaje porównując konkurencyjne karty AMD/Nvidia.
Przykład Resident Evil Requiem czyli gry, która miała wczoraj premierę.
(https://ithardware.pl/testyirecenzje/resident_evil_requiem_test_kart_graficznych-48976.html)
9070XT i 5070ti idą łeb w łeb, nawet w RT/PT. Znowu Kryzzp wczoraj testował parę RTX w tym tytule, to RTX 5070 dostawał zadyszki przez 12GB VRAM.

Godzinę temu, kubikolos napisał(a):

koniec koncow i tak kupiles rtx, co wcale nie dziwi ;)

W życiu nauczyłem się jednej ważnej rzeczy - najczęściej nie kupuje tego co chcę, tylko to co jest najbardziej rozsądne.
Akurat się trafiła niezła promka na GPU z sygny i jeszcze myślałem, że wyrwę kodzik na Resident Evil Requiem - niestety kodu nie udało się pozyskać... amazon.pl ma jakiegoś laga, nieważne.
Tak czy srak grę kupiłem, bo taki był plan i całe te perturbacje ze zmianą GPU wyszły mi na plus z paru względów.
Jak kupowałem w marcu czy tam kwietniu 2025 kartę graficzną poprzednim razem, to z realnie dostępnych miałem wybór między XFX RX 9070XT MERC za 3750zł i Inno3d RTX 5070ti X3 za 3900zł, to wybrałem Nvidię bo różnica raptem 150zł.
Jednak różnica teraz 1000zł, a z RX 9070 1500zł? Bez sensu... Autor łyknie RX 9070, wgra bios od XT i w jego budżecie (ok. 2,5k zł) to jest najlepsza opcja. Amen.
A gdyby nie mój konkretny scenariusz, miałbym RX 9070/XT i bym nie płakał ;) 

45 minut temu, tomcug napisał(a):

Ale to fakt, co z tego, że na 5070 można odpalić PT, jak trzeba do tego ciąć tekstury, żeby nie było spadków przy dłuższej grze.

Aż mi się stary kawał przypomniał:

Cytat

Małżeństwo wymeldowuje się z luksusowego hotelu po sylwestrze. Mąż podchodzi do recepcji, zapłacić rachunek i ze zdziwieniem zauważa, że opłata jest ogromna.
– Skąd ta suma? – pyta recepcjonistę. – Przecież spaliśmy tu tylko jedną noc!
Recepcjonista odpowiada spokojnie:
– Tak, ale mamy pięciogwiazdkowy hotel, ze spa, polem golfowym i basenem olimpijskim.
– Ale my z tego wszystkiego nie korzystaliśmy! – oburza się mąż.
– To prawda, ale udogodnienia były dostępne, mógł pan skorzystać – odpowiada pracownik.
Mąż chwilę myśli, uśmiecha się pod nosem, wyciąga tylko 100 złotych i kładzie na ladzie.
– O co chodzi? – pyta zdziwiony recepcjonista.
– Potrąciłem opłatę za Pańskie spanie z moją żoną.
– Ale ja nie sypiałem z pana żoną! – krzyczy oburzony recepcjonista.
– To prawda – odpowiada mąż. – Ale ona była dostępna, mógł pan skorzystać.

Czyli można powiedzieć, że z tym RT/PT na RTX 5070 niby jest ale realnie go nie ma xD 
Kryzzp to poruszał. Ciąć tekstury na medium/low, cienie i inne ustawienia aby Tracingi działały normalnie to trochę jak wstawić alusy za parę tysięcy złotych do poloneza.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 2
Opublikowano

Hmm, muszę się zastanowić i najwyżej wezmę tego 9070 na próbę - jak będą jakieś jajca ze sterownikami to oddam. Zasiłka też chyba da radę, ma nawet zasilanie 2x8 :)

Jednak w 5070 boli 12 GB Vramu, a przesiadać się z karty 16 GB na 12 to też żart :E

Opublikowano

Im większy rozmiar tekstur i ich szczegółowość tym większe zapotrzebowanie na VRAM. Dodatkowe cienie i odbicia jeszcze to podbijają ofc. Taki Cyberpunk w 4K z upscaler'em (DLSS) potrafi porządnie chrupać w Dogtown z teksturami Hi-Res 4K na 5090 która ma 32GB. 

Osobiście uważam że karty od zielonych poniżej 16gb vram otagowane etykietą "Gaming" to zwykły mem 😀

Opublikowano

Hmm, muszę się zastanowić i najwyżej wezmę tego 9070 na próbę - jak będą jakieś jajca ze sterownikami to oddam. Zasiłka też chyba da radę, ma nawet zasilanie 2x8 :)

Jednak w 5070 boli 12 GB Vramu, a przesiadać się z karty 16 GB na 12 to też żart :E

panie-bedzie-pan-zadowolony_2017-03-24_1

Zasiłka Ci obskoczy. Jak dobrze pokombinujesz, to opylisz gierkę za 150-200zł i jeszcze to 200 euro na steam od Gigabyte będziesz miał (ok. 211zł)
4060ti 16GB na rynku wtórnym mają duży rozrzut. Ja bym spróbował wystawić na OLX za 1500zł.
Jedyny minus, to, że musisz "założyć" 2500zł z miejsca ale patrząc na plusy to ta cała impreza wyniesie Cię w tym układzie wyłożeniem 600zł z własnej kasy.
No i Gaming jest dobrym modelem - jeżeli cewki Ci się trafią ciche, to bingo. Wgrasz bios od XT i będziesz miał moc przy której 4060ti/5060ti odstają znacząco... no i jeszcze ten VRAM.
Zawsze masz 14 dniowy zwrot.

Opublikowano

@Lameismyname czy Asus Prime 9070 nie będzie przypadkiem lepszy od Gigabyte Gaming OC ?

Patrz globalnie tzn. na całość co Ci napisałem. Przy prime masz 100zł drożej i nie masz 211zł na Steam.
Na tym pułapie cenowym 300zł różnicy to dużo, nie dopłaciłbym do Prime.
Odnośnie konkretnych temperatur itd. musisz dokładnie sprawdzić ale obie karty sprawują się dobrze.