Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@leven ja mam wciąż sporo takich do ogrania. A starsze tytuły są często bardziej dojrzałe, mają głębie i w wielu przypadkach dają więcej frajdy niż te nowe - jak na przykład wspomniana seria Ori czy Little Nightmare, polecam 👍 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)

Starsze gry, są fajniejsze, niż obecne gnioty.  No ja pykam w Borderlandsa3 i jestem w innym świecie :) 

Ahaha, musiałem zobaczyć, co to za gra i jestem ugotowany :) 

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Ori+czy+Little+Nightmare#fpstate=ive&vld=cid:c504741a,vid:bdQ7Qu6xaEk,st:0

EDIT: sobie oglądam film (lubię Ridika) i z ciekawości monitoring. No tak, to rozumiem :E 

6.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano
17 minut temu, MJRegul napisał(a):

Moim zdaniem i sam się na to łapię, strasznie cyferki nam w głowach pomieszały i walczymy o każdy 1MHz bez żadnego sensu.

W sumie żaden sposób nie jest zły.

Możesz użyć UV do stabilizacji karty i wyciśnięcia z niej 100% wydajności bez przekraczania TDP.

Możesz użyć UV, aby zejść z napięciem na tyle, że tracisz minimalnie wydajności, ale pobierasz znacznie mniej energii, przez co karta działa ciszej, bo jest zimniejsza.

Możesz użyć UV, aby osiągnąć stockowy boost przy niższym poborze prądu.

32 minuty temu, MJRegul napisał(a):

A nie to, że dany sprzęt pozwala na grę w danej rozdzielczości i detalach utrzymując zakładaną przez użytkownika wartość fps bez spadków poniżej jakiegoś założonego pułapu?

Moim zdaniem do tego służy frame cap a nie UV czy OC.

• Like 1
Opublikowano

Ale to wieksza pamiec ma byc jedyna roznica ? Czy cos odblokuja w samym procesorze ? Pewnie teraz jak wrozenie z fusow ale jesli wypuszcza supery zalozmy w ostatnich 3 mcach roku, za ile 60xx od tego czasu rok/dwa ?

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Moim zdaniem do tego służy frame cap a nie UV czy OC.

To ja czasami idę w jeszcze większy bezsens ;) UV karty na tyle by brało mało prądu, jak najmniej przy zakładanym dla mnie fps (np. 120) i jeszcze później daję cap np. na 100fps XD i dzięki temu jeszcze spada pobór ;) ale to już moje fanaberie. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Możesz użyć UV, aby osiągnąć stockowy boost przy niższym poborze prądu.

Nawet możesz użyć UV, aby zrobić OC

Obecnie to przy każdym gierkowym GPU nvidii zrobisz OC na niższym napięciu niż to co serwuje stock :E 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1