Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Radeon raczej nie celuje w poziom 4080, przynajmniej jeśli wierzyć tym przeciekom które się pojawiały, ale możliwe że AMD zaskoczy pozytywnie.

Były jakieś przecieki w kwestii ramu w 5090? Największa kostka GDDR7 aktualnie to chyba 2GB, czyli 16 kostek, a taki 4090 ma ich 12 na pcb.

Wsadzą jeszcze 4 czy będzie jak w 3090, a poprawią to w 5090 Ti?  :E

Opublikowano

Miałem na myśli czy kości będą po jednej stronie czy po obu, jak w 3090, bo chyba wszyscy pamiętają co to powodowało  ;) 

5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Silna wola... nie, jednak nie... chociaż...

:smiech:

Silna wola jest przereklamowana, lepiej iść na żywioł.  :P 

Mnie tylko to powstrzymuje, zainstalowałem i uruchomiłem 17 października, a w nic innego nie gram  ;D 

jedi.jpg

Ile to dziennie wychodzi?  :E 

Opublikowano
10 minut temu, Mar_s napisał(a):

Miałem na myśli czy kości będą po jednej stronie czy po obu, jak w 3090, bo chyba wszyscy pamiętają co to powodowało

Myśle że upchną 16 kości po 2gb  jednej stronie, w 3090 to było 24 kostki:)

Opublikowano
9 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Myśle że upchną 16 kości po 2gb  jednej stronie, w 3090 to było 24 kostki:)

2x po 12 kostek z obu stron pcb. Czy 16 wejdzie na 1 stronę to nie wiem, ciekawe będą fotki z rozebranej 5090.

Opublikowano
23 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Miałem na myśli czy kości będą po jednej stronie czy po obu, jak w 3090, bo chyba wszyscy pamiętają co to powodowało  ;) 

Silna wola jest przereklamowana, lepiej iść na żywioł.  :P 

Mnie tylko to powstrzymuje, zainstalowałem i uruchomiłem 17 października, a w nic innego nie gram  ;D 

Ile to dziennie wychodzi?  :E 

Mało ale zostaw na testy 5090:P

Opublikowano
Godzinę temu, wrobel_krk napisał(a):

No muszą jednak dać taka cenę żeby Ci z serii 3xxx coś kupili

Dla mnie to oni mają w głębokim poważaniu co kto kupi, ile tego kupi, dla nich gracze prawie się nie liczą. Nawet 2 lata temu NVIDIA mało co znaczyła w porównaniu do tego czym się stała obecnie:

https://companiesmarketcap.com/nvidia/earnings/

Na rynku GPU są i będą w kolejnej gen monopolista, mogą sobie zrobić co będą chcieli, równie dobrze dać 1600$ za 5090 jak i 3000$. Dla ich zysków to jest i tak bez znaczenia

Opublikowano
2 godziny temu, Totek napisał(a):

Oby, ale nie chce mi się nakrecać, bo jak się zawiodę, to znowu będę marudził że nic nie warto i nic się nie opłaca :lol2:

A czym możesz być zawiedziony ? Każda generacja TOP Nvidii daje kopa +30/40%

Gdyby tak CPU można było wprowadzać na rynek co generację, to by bajka była :)

Opublikowano
58 minut temu, DżonyBi napisał(a):

3090ti vs 4090

Raczej 50%

W najlepszym wypadku.

Patrząc na kilka ostatnich premier to wychodzi bliżej 60% i to w trybie bez RT i bez rozmydlaczy. Standardowo jak u NV, im nowsze gry tym większy rozjazd wydajnościowy między generacjami.