Passt 34 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 17 minut temu, Stjepan napisał(a): Zegarek na rękę męski też, widziałem po 1,5 mln złotych. Ostatnio znajoma namawiała mnie na kupno drogiego zegarka marki Rolex i twierdziła (przypuszczam, że prawdziwie) że to jest inwestycja kapitału
Totek 120 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 36 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): W mentalności forumkowej auto to dalej wyznacznik czegokolwiek? Mentalnie dalej jesteśmy wschodem, nie da się tak po prostu zacząć myśleć inaczej Mój dziadek miał taką bryczkę, że pod kościołem wszyscy mu zazdrościli. Kolejne pokolenie przejęło mentalność i teraz szpanuje się samochodami, telefonami, kompami, kablami audio
Godlike 180 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) A laski już lecą na RTX-y? Kiedyś wsytaczylo, że się podjechało nawet nie jakimś wypasem tylko żeby świecił jak choinka i był głośny, niektóre RTX pewnie te wymagania też seplniaja "Hej piękna expie na dzikach na mojej nowej RTX 5090" Czy to jeszcze nie ta mentalność? Edytowane 7 godzin temu przez Godlike
Voodoo2 119 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 48 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): W mentalności forumkowej auto to dalej wyznacznik czegokolwiek? mentalnie poziom wyżej od tych co nazywają 4090 towarem luksusowym
PiPoLiNiO 423 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) 26 minut temu, Godlike napisał(a): "Hej piękna expie na dzikach na mojej nowej RTX 5090" Cóż, jeśli do "wyrwania laski" nie wystarczy Ci własna osobowość, to cóż mogę napisać 21 minut temu, Voodoo2 napisał(a): mentalnie poziom wyżej od tych co nazywają 4090 towarem luksusowym Ale to jest towar luksusowy. Tak jak ten Rolex za 1.5 mln. W swoim przedziale produktowym, czego niektórzy nie potrafią zrozumieć. Zegarek za 100 zł nie jest towarem luksusowym, zegarek za 100k już jest. Karta graficzna nie jest produktem pierwszej potrzeby. A wśród kart są takie dla większości i takie w uj drogie. To czyni 4090, 5090, towarami luksusowymi. Głupi kawior nie kosztuje X tysięcy, a też jest towarem luksusowym w gamie towarów spożywczych. W mentalności polaków, luksusowy jest tylko samochód za milion, zegarek za pół miliona i dom, ale jedynie jak ma basen. Jak nie ma basenu ale kosztuje 10 mln to nie jest luksusowy. Cała reszta nie ma znaczenia i każdy Polak może sobie wszystko inne kupić Edytowane 7 godzin temu przez PiPoLiNiO
Voodoo2 119 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Każdy znajdzie definicje dla siebie Ty zawężyłeś do danej grupy przedmiotów, dla mnie to cos co charakteryzuje się jakością wykonania, unikalnością i brakiem dostępności dla większości społeczeństwa. A przedmiot za 10 tys. nie spełnia żadnego z tych punktów.
PiPoLiNiO 423 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 1 minutę temu, Voodoo2 napisał(a): charakteryzuje się jakością wykonania Miałeś kiedys doczynienia z Ferrari albo Lambo? Nawet nie musisz odpowiadać, bo wiem że nie, po zdaniu które zacytowałem
RTX5090 71 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu mogliby tylko nowe ficzery DLSS 4.0 zostawić dla 4090 ... Mało prawdopodobne, ale może dla Topki pomyślą o tym
PiPoLiNiO 423 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 3 minuty temu, Voodoo2 napisał(a): brakiem dostępności dla większości społeczeństwa. A przedmiot za 10 tys. nie spełnia żadnego z tych punktów. No tak, 4090 ma każdy gracz. Wiadomo. Dostępność 100%
Slayer 36 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a): W mentalności forumkowej auto to dalej wyznacznik czegokolwiek? Moje jest tańsze od 4090. Ale zadziwię Was, spełnia swój cel i jedzie z punktu A do B Jak jeszcze rowerem jeździłem, to on był ze 3 razy droższy niż auto. Dla mnie wydanie więcej niż 1 zł na auto i jego serwis to jest tak wielki ból dupy, że szkoda gadać 🤣🤣🤣 No ja to samo Niestety zauważyłem taką patologię, że Polacy auto to często traktują wręcz jak członka rodziny. W tym kraju panuje samochodoza na całego. Dla mnie dobra luksusowe to w sumie przedmioty, które nie są pierwszej potrzeby. Mam ekspres do kawy za kilka tyś i myślę, że można to traktować jako luksus bo można kupić kapsułkowy za 300zł. W takim przypadku karta graficzna za 10 tyś jest dobrem luksusowym bo absolutnie nie jest wymagana chyba do niczego pomijając jakieś AI i zastosowania powiedzmy przemysłowe. Jak chodzi o zegarki to niektórzy traktują właśnie jako inwestycję no ale trzeba znać się na tym i trafić np w jakieś limitowane edycje, które będą kiedyś jeszcze coś warte. 1
Stjepan 465 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 55 minut temu, Passt napisał(a): Ostatnio znajoma namawiała mnie na kupno drogiego zegarka marki Rolex i twierdziła (przypuszczam, że prawdziwie) że to jest inwestycja kapitału Rolexy to tania rzecz przy tych zegarkach za miliony monet. z RTX 5090 pewnie też tak będzie że wyjdzie jakiś Galax 5090 Hall of Fame za 20k zł. ja czekam na RTX 5060ti 16GB 19cm jedno wentylatorowego.
Voodoo2 119 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 42 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): No tak, 4090 ma każdy gracz. Wiadomo. Dostępność 100% Nie będę dywagowal o bzdurach, zwłaszcza z osobą, ktora ma czasu nadto i będzie lała wode Dostępność jest 100% w każdej chwili, poza premierą. Stać na kartę już prawie każdego pracujacego, ale tak jak Ciebie (mnie tez) często kosztem czegoś innego - lepszego auta, nowego ekspresu do kawy czy innego hobby. Karty są klepane na potęgę, przeszkodą nie jest brak możliwości produkcji, tylko ich pozniejsza sprzedaży, co swiadczy o jakości. Karta nie spełnia definicji luksusu w społeczeństwie, które w luksusie się opiewa. 1
PiPoLiNiO 423 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 7 minut temu, Voodoo2 napisał(a): Dostępność jest 100% Dostępność 100% w sensie, że każdy może sobie kupić bo go stać, nie dostępność w sklepie. Jak uważasz, że każdy pracujący może kupić 4090 to ładnie odklejony jesteś Ty chyba nie wiesz ile ludzie zarabiają i ile im zostaje na koniec miesiąca Ja pomijam w ogóle gadkę o tym, że kupujesz kartę kosztem innego hobby. Ludzie często ledwo mają na żarcie i opłaty na koniec miesiąca. Rozumiem, że wtedy jedzenie traktujemy jako hobby i bierzemy 4090 zamiast niego. No wtedy to tak, każdy może sobie kupić Aż dziwne, że na forum jest jedynie koło 10-20 właścicieli 4090, skoro każdy może kupić i nie jest to dobro luksusowe
Slayer 36 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Dla mnie kupno takiego 4090 to pomijając koszty by była straszna rzeźba a ja jestem leniwy bo poza zasilaczem bym musiał wymienić obudowę bo w obecnej bedzie taka grafa by się zagotowała. Do tego bym musiał kupić pewnie kartę dźwiękową bo moja obecna integra (na starej płycie głównej z resztą było to samo), że jak płynie większa moc to są chyba jakieś przebicia i mi zaczyna buczeć w głośnikach. Potem jeszcze dochodzi kwestia głośności samej karty bo ja raczej jestem nastawiony na cisze, jak coś mi głośno w kompie chodzi to dostaje białej gorączki i kombinuje jak to wyciszyć nawet kosztem wydajności a przecież jaka taka grafe co pobiera tam z 500W zacznie się grzać to chyba by trzeba mieć zamontowaną wodę żeby było w miarę cicho. Więc mimo sporych funduszy jakiś mid end mi bardziej pasuje bo po prostu mniejsza rzeźba z tym wszystkim.
Spl97 374 Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu 2 godziny temu, Godlike napisał(a): A laski już lecą na RTX-y? Większość z nich nie wie co to RTX . 1
PiPoLiNiO 423 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Moja wie i twierdzi, że jestem chory psychicznie 1 1
ODIN85 640 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu To zamawiaj do paczkomatu i odbieraj jak jej nie ma
Stjepan 465 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Moja wie i twierdzi, że jestem chory psychicznie https://www.galax.com/en/graphics-card/hof/geforce-rtx-4090-hof.html Teraz bogacze ovelklokerzy czekają na taką 5090, u nikogo z forum takiej nie widziałem. https://www.ebay.com/itm/374573716975 Cena 3770 USD.
Spl97 374 Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu W Polsce HOF jest prawie w ogóle nie do zdobycia .
PiPoLiNiO 423 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 6 minut temu, ODIN85 napisał(a): To zamawiaj do paczkomatu i odbieraj jak jej nie ma Nie zamawiam drogich paczek do paczkomatu od kiedy telefon za 6k był w paczkomacie według aplikacji, a paczkomat był pusty. Gdyby nie fart i to, że kurier pojechał do mnie do domu akurat z czymś innym, to paczka poszłaby do kogoś innego bo leżała już na pace z inną naklejką. 1
Stjepan 465 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu No i fajnie jak by Intel dowiózł z B750 i B380, z Arc B580 nie jest źle, niech utrze nosa panu kurteczce.
CzerwonyJohn 28 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 9 minut temu, Stjepan napisał(a): panu kurteczce. Czemu tak dobrze o nim piszesz,pisz prawdę to oszust i powinien siedzieć a nie per ''pan'' . 3
Brolly 78 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Chłopaki jak myślicie realna cena w PL za 5070 Ti 16 gb? w takim x-cum czy (trele)morele Obstawiać swoje typy Edytowane 4 godziny temu przez Brolly
Spl97 374 Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu Do 5000 zł powinno być, jeśli NV nie odleci z ceną. 1
PiPoLiNiO 423 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 46 minut temu, CzerwonyJohn napisał(a): pisz prawdę to oszust i powinien siedzieć a nie per ''pan'' . Typ jest złodziejem i powinien siedzieć, bo ma łeb na karku i kosi kapustę o jakiej Ty możesz jedynie marzyć. Skąd Ty się urwałeś?
Rekomendowane odpowiedzi