Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, ryba napisał(a):

Jak zwykle - nie wiem, a wypowiem sie :) Testerzy/influ dostana karty po CES wraz ze sterami. A obecnie juz w kilku miejscach sa karty i sterowniki, ale to przecieki z 3-4 reki, a nie bezposrednie. Ot, a na czym trailer W4 robili?

Ty sie lepiej nie wypowiadaj juz ;) 

9 godzin temu, sideband napisał(a):

Chyba jednak ktoś cię okłamuje ;) Do robienia trailera W4 nie potrzebna żadna nowa generacja.

Majstry będą mieć karty u siebie i nadal będą czekać na sterowniki. Na tym polega polega myk żeby nic nie wyciekało. NV tak kombinuje, że nawet partnerom nie udostępnia sterowników by nic nie wyciekło.

Dokładnie tak 👌

9 godzin temu, ryba napisał(a):

Testerzy/influ dostana karty po CES wraz ze sterami.

Serio ? Dostaną karty do testów po prezentacji ? Wow ale odkrycie 🤣

6 godzin temu, lukadd napisał(a):

Karty niektórzy mają, ale nie mają sterowników :E Więc nie ma wycieków :E Nvidia od dawna się tak zabezpiecza.

Testy kart będą w dzień premiery sklepowej, a stery udostępnione dla testerów kilka dni przed nią i wtedy może coś małego wyjdzie.

Na razie czekamy na slajdy od nvidii :E

7 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

🫡😎 Dokaldnie. 

• Upvote 1
Opublikowano
51 minut temu, SmogSmok napisał(a):

CES 2025 czasu polskiego

Intel 6 stycznia 17:30 

AMD 6 stycznia 20:00

Nvidia 7 stycznia 3:30 

Będzie wszystko oglądane 😎

32 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Czyli najpierw wjeżdża ARC B750 lub B770, trzy godziny później nowy Radełon. Oby tylko ceny podali od razu. 

O ile będą te karty z seri „B” bo póki co to nie chce mi się wierzyć skoro praktycznie nikt o tym nie pisze poza jednym tam „przeciekiem”.

6 godzin temu, P.Wiśnia napisał(a):

RX 9070 ma mieć o 5% większą wydajność od RTX 4080 Super

a RX 9070 XT ma konkurować z RTX 5070TI.

To są jakieś nowe plotki bo z tego co było to 9070XT ma być -5% wolniejszy od 4080 a nie szybszy. 

Opublikowano

Jezu, jakie wy macie problemy. Jest premiera, kupujecie pierwsze lepsze co wam wpadnie w ręce. Macie 14 dni na zwrot jak znajdziecie coś lepszego, przynajmniej nie zostaniecie na pół roku bez GPU ci co już posprzedawali.

Zawsze możecie też odsprzedać innemu napaleńcowi zamiast zwracać.

Serio, ja tu nie widzę problemów.

• Upvote 6
Opublikowano

Ja się 4090 nie pozbywam zanim 5090 nie będzie w łapie. Nie ma co ryzykować zostania bez GPU bo potrzebuję go choćby do konwersji wideo co bardzo dobrze działa na ada dzięki 2 enkoderom. Planuję kupować 5090 na premierę jak będzie founders <= 10k, powyżej 10k trzeba będzie pomyśleć, a jak krzykną więcej niż 15k to chyba odpuszczam.

• Sad 1
Opublikowano
42 minuty temu, cichy45 napisał(a):

Ja się 4090 nie pozbywam zanim 5090 nie będzie w łapie. Nie ma co ryzykować zostania bez GPU bo potrzebuję go choćby do konwersji wideo co bardzo dobrze działa na ada dzięki 2 enkoderom. Planuję kupować 5090 na premierę jak będzie founders <= 10k, powyżej 10k trzeba będzie pomyśleć, a jak krzykną więcej niż 15k to chyba odpuszczam.

Finansowo ja bardzo podobnie. te £2000 wydam na karte, £3000 juz raczej nie. Wole okna sobie wymienic w domu albo dom ocieplic. To juz kwota jaka raczej wydam na poprawe komfortu zycia a nie na hobby giereczkowe.

Ale kto wie, zobaczymy

Opublikowano
4 minuty temu, Roman_PCMR napisał(a):

Finansowo ja bardzo podobnie. te £2000 wydam na karte, £3000 juz raczej nie. Wole okna sobie wymienic w domu albo dom ocieplic. To juz kwota jaka raczej wydam na poprawe komfortu zycia a nie na hobby giereczkowe.

Ale kto wie, zobaczymy

Do tego to 5090 jak znalazł:E

• Haha 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• A do 250 jest coś, co znacznie lepiej się sprawdzi na 9800X3D lub 10800X3D? (załóżmy 15-25% więcej pobieranego prądu bo AMD pewnie nie da pełnego proca (cache!) w wersji 8-jajowej  )   W sumie to mam Noctuę D15, ale kurier nią grał w piłkę i przyjechała wygięta. Od tego czasu kilkanaście lat służy na 2500K i niby jest OK, ale nie mam pewności i nie chcę się musieć potem zastanawiać czy trafiłem kijową sztukę 9800x3d czy to może chłodzenie nie dociska jak należy. Później się porówna i sprzedam albo tego Thermlarighta albo Noctuę zależnie od tego, co to będzie.   W sumie to nie chciałem coolera, ale jak wybierałem części koledze pół roku temu to ten Phantom Spirit kosztował 220 (fakt, że z durną choinką (RGB) i pomyślałem sobie, że za 130 czy 150zł to może kupić. Z drugiej strony jakby za np. 200-250zł bywały okazje na coś super-ekstra, to nie warto oszczędzać stówy, bo ten cooler będzie ostatnim coolerem jaki kupuję w życiu (chyba że wygięta Noctua jest OK to ten ostatni cooler kupiłem w 2013tym )
    • Prawo jest niewydolne a my płacimy... "To prawo nie tylko prowadzi do marnotrawstwa publicznych pieniędzy, ale także deprawuje środowiska prawnicze. Zamiast zapewniać sprawiedliwość, tworzy mechanizmy umożliwiające nadużycia i bezkarność."
    • Odkopuje temat.   Mam pytanie co do Cyberpunka 2077 czy ta gra tak ma, że w okolicach 60-70 fps w benchmarku zero stutteru. Z kolei w normalnej rozgrywce nakładka z amd adrenaline potrafi pokazać stutter na poziomie 40% i to czuć. Stutter znika dopiero gdy dobiore takie ustawienia by mieć te 100-120 fps.
    • Dobra, mniejsza z tą kartą, bo nikogo poza mną w tym wątku ta karta nie interesuje   Ważne, że jeśli zostanie w ogóle przeze mnie użyta, to przynajmniej na niskich ustawieniach jakoś się do VRu nada. Najwyżej będę grał w zatyczkach   W idle nie będzie hałasować raczej, a to najważniejsze. Ochraniaczy słuchu jak na lotniskowcach też podczas grania nie będzie raczej wymagać. Najważniejsze, że nie Ventus ani ventusopodobny crap. Najważniejsze, że nie muszę się już stresować, że guzik z tego wyczekiwanego kompa będzie, bo RAM wywaliło w kosmos i ceny kart wywaliło w kosmos. RAM i GPU jest, teraz już się nic nie powinno wydarzyć i można spokojnie czekać na czasy w których będę mógł używać nowego kompa, bo dopiero wtedy będzie kupione pozostałe 70% podzespołów.      No chyba, że widzicie coś w cenie 3700 co zdecydowanie bardziej warto i z pewną gwarancją. Ja kupuję z Januszexa na allegro, ale dlatego, że wyczytałem, że ta akurat firma nie wypina się na graczy w razie jak sklep się zawinie. Ten Zotac był tylko 150zł droższy i fajnie byłoby mieć te +2 lata gwarancji, ale jeśli karty nie użyję, to guzik mi to da, a przy odsprzedaży w 2026/7r. to nie zrobi różnicy, a czy ten Zotac SSF czy Windforce - wątpię żeby były jakoś specjalnie lepsze. Do tego jakieś problemy z terkotaniem wentyli czy innymi awariami, wypływającą pastą na Gigabyte'ach. No ogólnie to myślę, że ten wybór to było na tą sytuacją najmniejsze zło. Jak się mylę to piszcie śmiało. Najwyżej oddam i kupię Zotaca czy coś. No chyba że karta przyjdzie pojutrze a wtedy już nawet ten Zotac będzie po 4000zł to nie będzie sensu. edit: mowa o tym Zotacu SSF, bo jakby AMP! Infinity był za 3999 to bym może wziął.
    • Rezygnując z S-Line nie można wziąć skórzanych foteli Tylko kombinacja skóra/ekocerata bo oczywiście pakiet cały trzeba brać.   S-Line zewnętrzny wywaliłem bo w sumie zbędne to.   BTW ktoś ma head-up? Faktycznie dobre to czy tylko zbędny bajer?
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...