Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość P.Wiśnia
Opublikowano

Weźcie też pod uwagę że jeżeli kupujecie nową kartę graficzną to pewnie chcielibyście pograć w nowe tytuły(takie które są nowsze od GPU).

A nie tylko gry sprzed kilku lat.

I tak pewnie będzie RTX 5070S z 16GB vram.

Opublikowano
3 minuty temu, RTX5090 napisał(a):

1440p,
na takiej 4070 odpalasz DLSS Q i masz 30+ (konsolowe doznania)
na TOP AMD 7900XTX - czyli droższej karcie od NV masz 13 fsp, odpalisz FSR Q i może będzie 15-16 fps - więc nadal 2X mnniej 

4070 - dziś 2500 zł 
7900XTX - dziś 4400 zł 

Masz rację, nie neguję tego, ale to nadal na granicy na dzień dzisiejszy, a co potem? Jakbym miał tyle kasy to bym nie brał XTX tylko nVidię, bo to już jest porządna kwota i można w tej cenie szukać karty nvidii z 16gb vram.
Jak pisałem o budżecie do 3tyś to nie ma zbytnio w czym wybierać rtx 4070S, ale nie chcę 12gb vram, mam po dziurki w nosie problemów z vramem na swojej karcie. A karta ma być na więcej niż 2 lata, obecna wytrzymała 2 lata i nie zabiła jej wydajność, bo jest jaka jest ale właśnie vram, bo nawet nie mogę poratować się włączeniem FG przez brak pamięci. DLSS nie zawsze pomaga, granie na średnich teksturach, czy niskich, ogólnie ustawienia trzeba zbijać zależnie od gry- nie mam z tym problemu bo korzystałem z m.in DF gdzie wrzucali nastawy.

Gość P.Wiśnia
Opublikowano (edytowane)

Tak naprawdę to seria 5070 powinna być dedykowana do 1080p.

9fmr3t.jpg.1fcc2e747b9b4aa4c3a4a89d2206e729.jpg

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano
37 minut temu, TheMr. napisał(a):

Wrócisz do NV bardzo szybko :E Przemęczyłem się z 6600XT przez rok - nic tam nie działało jak powinno, a karta do samego końca była niestabilna. 

To mówisz aż tak źle? Ostatnie GPU od AMD to RX 570 8GB, wtedy rozdawali też gierki do karty, kupowana w grudniu 2018, nie pamiętam problemów poza resetem Wattmana- ustawienia uv, ale chyba to udało mi się naprawić- wyłączenie fast boota w Windowsie? Nie pamiętam.

Ja chcę gpu na dłużej niż 2 lata i dlatego celuje w 16gb vram, żeby za szybko się nie zestarzało, wydajnościowo nie powinno mi aż tak przeszkadzać, ale też nie powinno być tragicznie gdyż kwota za grafę wynosi ok 3tyś.

Zobaczymy, nVidia leci w kulki, cze będą Superki? Nie wiadomo, przez moje "wymagania" i budżet mam lekko przechlapane, zawsze mogę przesiedzieć na obecnej grafie, i omijać pewne gry, zostawić je na inny czas, może ten lepszy.

Gość P.Wiśnia
Opublikowano
1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

To mówisz aż tak źle? Ostatnie GPU od AMD to RX 570 8GB, wtedy rozdawali też gierki do karty, kupowana w grudniu 2018, nie pamiętam problemów poza resetem Wattmana- ustawienia uv, ale chyba to udało mi się naprawić- wyłączenie fast boota w Windowsie? Nie pamiętam.

Ja chcę gpu na dłużej niż 2 lata i dlatego celuje w 16gb vram, żeby za szybko się nie zestarzało, wydajnościowo nie powinno mi aż tak przeszkadzać, ale też nie powinno być tragicznie gdyż kwota za grafę wynosi ok 3tyś.

Zobaczymy, nVidia leci w kulki, cze będą Superki? Nie wiadomo, przez moje "wymagania" i budżet mam lekko przechlapane, zawsze mogę przesiedzieć na obecnej grafie, i omijać pewne gry, zostawić je na inny czas, może ten lepszy.

Jestem w podobne sytuacji. Mam 1060 6GB, przez pewien czas miałem pożyczonego RTX 4070TI Super do testów.

I powiem tak, niebo a ziemia.

Opublikowano (edytowane)

Gdybym mógł wydać na 4070Ti Super, czy 5070Ti z 16gb vram to bym nawet nie zaczynał tematu, lecę do sklepu i mnie nie ma. Ale sytuacja jest zgoła inna, każdy z nas jest w innej, każdy z nas ma inne oczekiwania, budżet itd itd, nie wnikam w prywatne sprawy.

I to rodzi wiele niewiadomych, część z nich zostanie rozwiana po premierze/prezentacji nowych kart, ale nadal będzie jedno wielkie ?, czerwona czy niebieska pigułka, to czy tamto, a może coś innego... i tak w koło macieju.

Edytowane przez Reddzik
Gość P.Wiśnia
Opublikowano (edytowane)

@Reddzik Mam budżet około 3k na kartę graficzną. 

Więc 4070TI Super oraz 5070TI odpada.

Bardziej się skłaniam w kierunku RTX 5060Ti niż w kierunku 5070 ze względu na vram.

Ale nie zamierzam czekać do czerwca.

Ale jeżeli premiera będzie max w marcu to kupię.

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano

Nie mam zamiaru zbierać- nawet nie muszę, bo mam więcej niż 3tyś na koncie na takie "zabawki", ale nie oznacza, że mam całą kasę wydać na kartę, czy to 4-5tyś. To jest mój maksymalny budżet, nie dam więcej za kartę, to będzie i tak mój rekord, bo nigdy nie wydałem tyle za GPU, myślę, że powinna podołać wyzwaniu na 3-4 lata, na moje potrzeby. Jeśli karta nie będzie sprawiać problemu, nie załamie ją vram, to podoła.

4 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Jakby nie miał parcia to by o tym nie pisał od trzech dni :hihot:

Wiem przesadzam tym spamem i marudzeniem, sorka:niegrzeczny:. Ale też mnie już męczy czekanie na tę prezentację. :heu:

• Upvote 2
Opublikowano

@Reddzik

W normalnych warunkach rynku zawsze warto kupować gpu w okresie letnim, najlepsze obniżki. Do tego złote strzały od skalperów, co to nie przyjanuszowali kart kupionych na premierę.

Złota zasada - maksymalny hold do wakacji.

Opublikowano
16 minut temu, Smalec napisał(a):

Złota zasada - maksymalny hold do wakacji.

Zamówiłem zasilacz, powinienem być przygotowany:wariat:, w razie W, mogę czekać i nawet cały rok, gdyby grafa miała więcej vramu to bym sobie nie zawracał głowy, i nie ględził na forum jak to aktualnie ma miejsce. Zawsze można znaleźć rozwiązanie, gierki gierkami, grać nie muszę, mogę też grać w te stare gierki które czekają w kolejce. Więc brak zakupu karty też biorę pod uwagę, zależy jak bardzo AMD się wykaże i jakie będą testy ich kart. Sporo gier zostawiam(te kupione i te które jeszcze nie) na lepsze czasy, na lepszą grafę.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Reddzik napisał(a):

Nie mam zamiaru zbierać- nawet nie muszę, bo mam więcej niż 3tyś na koncie na takie "zabawki", ale nie oznacza, że mam całą kasę wydać na kartę, czy to 4-5tyś. To jest mój maksymalny budżet, nie dam więcej za kartę, to będzie i tak mój rekord, bo nigdy nie wydałem tyle za GPU, myślę, że powinna podołać wyzwaniu na 3-4 lata, na moje potrzeby. Jeśli karta nie będzie sprawiać problemu, nie załamie ją vram, to podoła.

Wiem przesadzam tym spamem i marudzeniem, sorka:niegrzeczny:. Ale też mnie już męczy czekanie na tę prezentację. :heu:

Męczyć to będzie czekanie do 21 dopiero:E

Edytowane przez ODIN85
  • Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Mój 6700XT był bardzo stabilny i szybki jako karta sama w sobie, ale faktycznie sporo rzeczy nie działało tam jak trzeba (emulatory, czasem jakieś artefakty w grach z tyłka, RT kpina). Przeskok z Zielonych do Czerwonych w tym momencie może być dla Ciebie dość trudny. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No rozumiem, więc zostaje odłożyć w czasie na czas nieokreślony zakup GPU.

12 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Przeskok z Zielonych do Czerwonych w tym momencie może być dla Ciebie dość

Edytowane przez Reddzik