Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Panie pre... Kurteczka jak żyć? :stukniety:

Bierzesz 5070 i ewentualnie za 2 lata zmiana na nową gen. 

Ogólnie seria 60xx będzie już na lepszym procesie i raczej można się spodziewać większego kopa wydajności.

Ale jak ci nie żal to dopłać do 5070ti.

Opublikowano

Używane 4090 spadną pewnie do 4000-4500zł. Ale tak po prawdzie to ja nie widzę kompletnie sensu wymiany na 5090. Jeszcze z tym 575W to już w ogóle odpada. I trzeba by dołożyć ponad 100% a zysk w wydajności to ile? 30-40%? 

Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Bierzesz 5070 i ewentualnie za 2 lata zmiana na nową gen. 

Tylko ja chciałem posiedzieć trochu dłużej, nie zmieniam zbyt często grafy, żeby chociaż te 3 może 4 dało radę, stąd tak marudzę z tymi 12gb vram na karcie, gdyby nie to, brałbym jak Reksio szynkę, bo celuję w około 3tyś, więc tam 100-200 dopłaty by jakoś uszło, ale tu wyjdzie grubo tysiak, a to już jest bardzo dużo, wyjdzie gdzieś pod 1tyś euro, kupa szmalu dla biednego Polaka.

Opublikowano
1 minutę temu, RTX5090 napisał(a):

Nie będzie widziałeś specyfikację i teoretyczną moc ? 

Patrzę obecnie na słupki w szczurach 2 i FC. 5080 z 25-28% jest tam nad 4080. Czyli będzie podchodzić pod 4090. Ale nie wyprzedzi. Słabizna ogólnie.

Opublikowano
1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

Tylko ja chciałem posiedzieć trochu dłużej, nie zmieniam zbyt często grafy, żeby chociaż te 3 może 4 dało radę, stąd tak marudzę z tymi 12gb vram na karcie, gdyby nie to, brałbym jak Reksio szynkę, bo celuję w około 3tyś, więc tam 100-200 dopłaty by jakoś uszło, ale tu wyjdzie grubo tysiak, a to już jest bardzo dużo, wyjdzie gdzieś pod 1tyś euro, kupa szmalu dla biednego Polaka.

Powiedz sobie, że to tylko alokacja i atakuj 5070 :E

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, lukadd napisał(a):

Z grubsza widzisz na słupkach z szczurami 2 i FC realny przyrost wydajności. Reszta to z dodatkowymi fejkowymi klatkami kolorowane.

Rtx 5080 wygląda, że co najwyżej będzie dobijać wydajnościowo pod 4090. W RT kapkę więcej.

Ktory to wykres?

Opublikowano

Ufff, tylko 30 stron miałem do przekopania :lovin:

Ceny chyba ujdą, wydajność ze slajdów taka jakiej się spodziewałem, czyli DLSS PERFORMANCE i wymiary w sumie też trafiłem. Ciekawe jak ta magiczna komora parowa 3d działa, może będą chodzić na minusie ;D

Opublikowano
2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Tu masz wydajność na RTX 5090 bez DLSS.

Ja pierdole ale bieda :E xDDDDD 

przepraszam że tak powiedziałem, ale lipa w ch*j :E 8 FPS więcej od 4090 czyli 40% w pathtracingu. Dramat. Gdzie 4090 vs 3090 to do 100% dobijało bez sztuczek.

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, cichy45 napisał(a):

Ja pierdole ale bieda :E xDDDDD 

przepraszam że tak powiedziałem, ale lipa w ch*j :E 8 FPS więcej od 4090 czyli 40% w pathtracingu. Dramat. Gdzie 4090 vs 3090 to do 100% dobijało bez sztuczek.

i ten pobór mocy :E coś tu nie gra. 

Opublikowano
14 minut temu, Gret napisał(a):

Używane 4090 spadną pewnie do 4000-4500zł. Ale tak po prawdzie to ja nie widzę kompletnie sensu wymiany na 5090. Jeszcze z tym 575W to już w ogóle odpada. I trzeba by dołożyć ponad 100% a zysk w wydajności to ile? 30-40%? 

Nie sadzę. I tak będą zapewne wydajniejsze nadal od 5080 + więcej vram

Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Raster na 100% nie dowiezie :D

Wygląda na to że path tracing też nie dowiezie. 

46 minut temu, skunRace napisał(a):

Jak ktoś z forum kupi na stronie nvidii FE to niech się pochwali, bo powinien w totolotka zacząć grać

Jak się uda to dam znać, email zapisałem z przypomnieniem xD

• Haha 1
Opublikowano

Ceny niby fajne, tylko cud jak zobaczymy je u nas przed koncem tego roku :P Bo te magiczne "od" dużo znaczy... nie mowiąc ze dostepność długo bedzie mocno ograniczona a scalperzy pewnie już skrypty rozgrzewaja... wiec ceny starych rtx40 jeszcze długo nie potanieja :PPP

Opublikowano
3 minuty temu, Art385 napisał(a):

Da się w ogóle preorder zrobić u NV na wersje FE czy trzeba będzie się bić ze skalperami?

A jaka jest zaleta wersji FE vs karty innych producentów? Gdzie będzie lepsze chłodzenie?