Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, jankooo napisał(a):

A możesz kupić nowy 5080FE? No właśnie więc jest jak jest. Seria 40xx będzie dłużej w cenie niż by się wydawało bo obsługuje wszystkie gry a nie tylko te nowsze%-)

Ogólnie to słaby research zrobiłeś bo na olx jest za 4900 więc poniżej msrp dla rtx 5080.

No to faktycznie, mniej niż 5k za 4080 :boink: Mogę kupić, na olx od skalpera za 5500 się na pewno znajdzie, jeszcze mnie nie pogrzało tak aby za starą generację płacić tyle co za nową. To co te Janusze robią z cenami kart to się w pale nie mieści.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@FusionTaki mamy ustrój, że każdy może sprzedawać za ile chce a Ty jako klient nie musisz nic kupować z drugiej ręki (ani nawet z pierwszej ;)) Ja np. jeśli chodzi o karty kupuje tylko nowe a kiedy sprzedaje używaną strasznie irytuje mnie kiedy pomimo podanej ceny dostaje "propozycję" bo źle ustaliłem jej wartość:boink:

Edytowane przez jankooo
Opublikowano
34 minuty temu, tomek25 napisał(a):

@PiPoLiNiO zapytałem AI muska czyli groka tu link do odpowiedzi, poprawiony link bo chyba dobrze sie nie wyświetlał:  https://grok.com/share/bGVnYWN5_a64bdaa7-702e-421a-9cc6-6d16c07da29d  , ogólna konkluzja:

"

Ograniczenie FPS:

Włącz V-Sync (synchronizację pionową) w ustawieniach karty graficznej (np. w panelu sterowania NVIDIA) lub w grach. To ograniczy FPS do częstotliwości odświeżania monitora (np. 60 Hz), co zmniejszy obciążenie karty nawet na pulpicie.

Użyj oprogramowania jak NVIDIA Inspector lub MSI Afterburner, aby ustawić globalny limit FPS (np. 60 FPS). To zapobiegnie nadmiernemu renderowaniu klatek na pulpicie.

Zmiana ustawień zasilania:

W panelu sterowania NVIDIA zmień tryb zarządzania energią na „preferuj maksymalną wydajność” lub „adaptacyjny”. Czasami zmiana tego ustawienia wpływa na zachowanie sekcji zasilania i może zredukować piszczenie.

Sprawdź, czy BIOS karty (vBIOS) ma aktualizację od ASUS-a, która mogłaby lepiej zarządzać energią.

Sprawdzenie zasilacza:

Upewnij się, że Twój zasilacz jest odpowiedniej mocy (ASUS Astral 5090 prawdopodobnie wymaga minimum 850–1000 W, zależnie od reszty konfiguracji) i dobrej jakości (certyfikat 80+ Gold lub Platinum). Słaby lub stary zasilacz może powodować nierównomierne napięcia, co nasila piszczenie.

Jeśli masz możliwość, przetestuj kartę z innym zasilaczem – czasami zmiana PSU rozwiązuje problem.

Kontakt z serwisem ASUS:

Jeśli piszczenie jest dla Ciebie nie do zniesienia, skontaktuj się z pomocą techniczną ASUS-a. Choć piszczące cewki nie są uznawane za wadę techniczną (karta działa prawidłowo), w niektórych przypadkach producenci wymieniają egzemplarz na inny, zwłaszcza jeśli problem jest bardzo uciążliwy. Warto opisać, że występuje to nawet na pulpicie.

Domowe sposoby (na własne ryzyko):

Niektórzy użytkownicy zalewają cewki klejem termoprzewodzącym lub lakierem, aby zredukować wibracje. Jednak to anuluje gwarancję i wymaga rozebrania karty, co nie jest zalecane, jeśli nie masz doświadczenia.

Generalnie może włączenie v-sync w panelu nvidia rozwiąże problem, nie koniecznie ustawiaj monitor na 60hz:hmm: Przeczytaj całą odpowiedź ai:thumbup:

Czyli podał rozwiązanie. Najprostrzym rozwiązaniem na tu i teraz to 60hz/fps. Ja pier...kupił 5090 do grania w 60hz z Vsync :D To juz lepiej było brac 5070Ti xD

Opublikowano

Dobra, cały PC zamówiony - teraz wielka loteriada świerszczowa. Jak miłościwy Pan Bóg da, to nie będzie ćwierkać. Jeszcze czeka na mnie windforce za 14k do poniedziałku i może dojedzie ventus 13k na piątek, wszystkie 3 karty z komputronika. Jeśli ten asus będzie napitalał srogo, to może uda się od ręki wymienić na któryś z powyższych

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Smalec napisał(a):

Zgadza się, rpm zmniejszysz, z cewkami nic nie zrobisz.

No jak na pulpicie wali cewkami to czarna magia :E

Ale normalnie w grach UV i przez to mniejsze pobory prundu na GPU mniej lub bardziej wycisza cewki.
No, ale też zależy od sztuki, bo jak piszczy na stock jak powalona to i UV może wiele nie pomóc.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Czyli podał rozwiązanie. Najprostrzym rozwiązaniem na tu i teraz to 60hz/fps. Ja pier...kupił 5090 do grania w 60hz z Vsync :D To juz lepiej było brac 5070Ti xD

Nie mówię, że ustawić 60 hz w monitorze tylko w panelu nvidia włączyć v-sync, żeby dostosować fps do odświerzania monitora.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano (edytowane)

Kolejny Astral do kolekcji nie wiem czy już był.

Podczas ładowania shaderów w Atomic Heart. Słychać, że ładuje :E 

Jeden z komentarzy pod filmikiem:

"Same card same issue but my is a bit louder." :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Morsem nadaje:rotfl:

Opublikowano

Wcześniej mój tuf4090 śpiewał jak szalony, nie pomagała wymiana zasilacza (3sztuki)

Teraz zaczęliście temat o zasilaczach to zacząłem nasłuchiwać na nowo i o dziwo cisza, tylko że obecny setup to nowy zasilacz po przesiadce na SFF , nowa płyta i nowe pamięci, że starego zestawu tylko gpu I cpu zostało

Idzie do mnie teraz corsair sf1000 mam nadzieję że nie zacznie śpiewać po zmianie zasilatora :boink:

Opublikowano (edytowane)

Ten sam gościo co wyżej jeszcze Giguś 4090 i TUF 4090

https://www.youtube.com/watch?v=slD7V2kCUpc

https://www.youtube.com/watch?v=TLxnQg4dMTs

@SylwesterI.

Czasami się trafia, że cewki po wygrzaniu się ułożą i będą miej śpiewać.

Ja mam na chacie różne GPU, każde trochę inaczej gra cewkami jedne ciszej inne trochę głośniej. Testowałem na różnych zasilaczach i zawsze grały bardzo podobnie.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Też prawda. No ale chciałbym mieć pewność że winna jest tylko i wyłącznie karta. Bo jak to jednak zasilacz, to mogę kupić 10 kolejnych Astral i będzie dalej to samo.

Najważniejsze, że karta cała i się nie wtyczka nie spaliła po nocce, bo znając życie benchmarkowałeś do rana :E:P

8 minut temu, lukadd napisał(a):

3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Czasami się trafia, że cewki po wygrzaniu się ułożą i będą miej śpiewać.

Ten sam gościo co wyżej jeszcze Giguś 4090 i TUF 4090

https://www.youtube.com/watch?v=slD7V2kCUpc

https://www.youtube.com/watch?v=TLxnQg4dMTs

Jak drukarka igłowa :E Tak się Asus reklamował na zdjęciach, że tym razem jakieś specjalne cewki dają. 

Opublikowano (edytowane)

W poprzednich sezonach też ludzie jak mieli pecha potrafili przerzucić po 10 sztuk zanim znaleźli cichą :E

Dla tego ja zostałem z Gigusiem windforce 4090 bo po prostu od strzała jak go dostałem i usłyszałem, że cewki cicho grają to dałem sobie spokój z testowaniem innych modeli. Strixa 4090 miałem zamówionego i anulowałem, sporo, wręcz masa ludzi narzekało na cewki w nim.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Druga sprawa te filmiki to na pewno są z wymagających scenariuszy, wysoki fps i wysokie/zmienne obciążenie.

Jak macie GPU po UV, albo średnio obciążone bez jakichś zmian w wysokim fps i obciążeniu to cewki mogą być cichsze.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Druga sprawa te filmiki to na pewno są z wymagających scenariuszy, wysoki fps i wysokie/zmienne obciążenie.

Jak macie GPU po UV, albo średnio obciążone bez jakichś zmian w fps i obciążeniu to cewki mogą być cichsze.

To raz, a dwa wszystkie te filmiki są nagrywane mikrofonem ustawionym przy otwartej obudowie i przy samej karcie, co jest kompletnie bez sensu. 

Opublikowano
1 minutę temu, Faflucy napisał(a):

To raz, a dwa wszystkie te filmiki są nagrywane mikrofonem ustawionym przy otwartej obudowie i przy samej karcie, co jest kompletnie bez sensu. 

Bo w inny sposób ciężko nagrać cewki, ale jak wiesz z czym się to je i jak cewki potrafią grać w realu to wiesz o co chodzi.

Trafiają się GPU zamknięte w budzie, że usłyszysz cewki dosłownie w drugim pokoju tak śpiewają :E

Opublikowano

Dlatego jak karta gra przy kilkuset fpsach, a wtedy każda zagra i często tak nagrywane są takie filmiki to nie ma sobie co tym głowy zawracać. Gorzej jak cewki tak grają już przy okolicach 100fpsów, czy jak @PiPoLiNiO mówi, że na pulpicie grają :hmm: