Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie wiem co wszyscy mają z tymi cewkami. Jak żyję nie miałem chyba karty, w której by cewki nie piszczały. W dokładnie każdej problem sam przechodził po 2-3 tygodniach i nigdy nie wracał. Rekordzistą była chyba GTX 770 od MSI, w której mi piszczało z 5 tygodni, ale i tam się problem sam rozwiązał.

Opublikowano (edytowane)

Znając mnie to bym to koncertowo zjebał, także opcje są takie:

- Sprzedaje i mam kolejnego tysiaka, żeby odliczyć od tego windforce'a

- Testuje u siebie - cewki git gud - happy
- Testuje i mam WW3 w kompie - zwracam do sklepu i kupuje windforce'a bez dodatkowego tysiaka

- No i ewentualnie moge czekac na lepsza dostepnosc, ale jak zamowilem reszte kompa to wolalbym juz na nim pykac

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
W dniu 4.03.2025 o 10:53, PiPoLiNiO napisał(a):

No niestety kuzyn ma 850W więc nawet nie ryzykuje, a u @creatinfreak za mała obudowa. Ale wpadnie z zasilaczem swoim wieczorem i sprawdzimy. A jutro będzie Dark Power 13 pro 1600W dla pewności i tyle.

Jak będzie grać to karta leci na olx, jak nie zejdzie to zwrot i po temacie. 

Następnej nawet nie będę już szukać. Wstawię do Gainward PTM i tyle :)

idź na całość  https://www.morele.net/zasilacz-seasonic-prime-px-atx-3-2200w-prime-px-2200-atx30-14499536/  tak dla pewności i tyle i od razu będziesz miał zasilacz pod grzejnik serii 60xx o mocy +1 kW  :yuppie:

Opublikowano
12 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Szał pał się chyba zakończył. Ja wystawiłem wczoraj Astral, to napisał jakiś maruda który 20 min męczył dupe aby końcowo napisać, ze w sumie to nie chce kupić, i @Tester Wrażeń dla beki :) A jest za 15900. 

I całe szczęście. Może dotarło do ludzi że te karty nie są warte więcej niż te 13-14k za absolutnie topowe wersje, które paradoksalnie mają praktycznie zerową dostępność 🤣 Do tego dochodzi brak możliwości wyboru i losowania oraz kupa wątpliwości związanych choćby z ropami czy cewkami. Jeśli ktoś nie ma noża na gardle to lepiej poczekać aż się produkcja ustabilizuje. 

Chociaż u Ciebie może nie ma tej chemii z Asusem i lepiej zostać przy sprawdzonych rozwiązaniach czyli iść w Gainward'a 😀

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, kociol21 napisał(a):

Ja nie wiem co wszyscy mają z tymi cewkami. Jak żyję nie miałem chyba karty, w której by cewki nie piszczały. W dokładnie każdej problem sam przechodził po 2-3 tygodniach i nigdy nie wracał. Rekordzistą była chyba GTX 770 od MSI, w której mi piszczało z 5 tygodni, ale i tam się problem sam rozwiązał.

Zależy od sztuki, w niektórych po wygrzaniu cewki się trochę ułożą i ucichną. Ja sam nigdy wiele nie zdziałałem wygrzewaniem na cewki w moich kartach. Jakaś minimalna poprawa była i tyle.

Ale ogólnie @PiPoLiNiO zanim zwrócisz to GPU do sklepu lub wystawisz na olx to serio spróbuj wygrzać konkretnie w jakiejś mocnej gierce na 600W stock przez minimum kilka h ciągłej pracy i zobacz czy coś chociaż minimalnie się poprawia w kwestii cewek.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
11 minut temu, Dr_bb napisał(a):

Z innej beczki pytanie do „szczesliwych” posiadaczy 5090. Obmacywaliscie wtyczki? Gorace, cieple zimne podczas obciazenia? Wiem ze to pojecie wzgledne i czysto subiektywne ale tak zapytam :D 

Na full load ciepłe, ale można trzymać spokojnie. Jak się boisz zawsze możesz sobie taki miernik za 150zł kupić, albo pożyczyć od kogoś :)

image.thumb.png.3464a99aa8eda6be5d0cf8eedc308fc7.png

• Thanks 1
Opublikowano

Nie chce się chwalić czy żalić  ale mój astral nie torturuje mnie cewkami. Cos tam piszczy ale nie w takim stopniu żeby mnie irytowało. Jedyny problem to mam z pinami we wtyczce. W cyberpunku co chwilę któryś pin mruga na czerwono. 

Opublikowano
9 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

- Sprzedaje i mam kolejnego tysiaka, żeby odliczyć od tego windforce'a

a mnie tu od skalperow wyzywano i jeszcze, ze tak sie nie robi i dyskusja na kilkadziesiat postow jaki to jestem sraki czy owaki...:wariat:

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, kempes napisał(a):

Nie chce się chwalić czy żalić  ale mój astral nie torturuje mnie cewkami. Cos tam piszczy ale nie w takim stopniu żeby mnie irytowało. Jedyny problem to mam z pinami we wtyczce. W cyberpunku co chwilę któryś pin mruga na czerwono. 

Korzystasz z przejściówki dołączonej? Co to za kabel? 

Zmień kabel na nówkę sztukę, najlepiej dedyk do zasilacza/cablemod/moddyi. 

Koniecznie H++

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Szczerze mówiąc, biorąc pod uwagę, że szansa na zmiany ma może z 5%, to wolę nie ryzykować ze coś się wydarzy z kartą od upalania :)

Przecież te GPU zostały stworzone do takiego obciążenia :E Czego się boisz? 8:E

A jak się boisz to sobie wepnij 2 czy 3 x T_sensory w różne miejsca przy złączach i na kablu ustaw ostrzeżenie lub wyłączenie kompa po przekroczeniu np. 75-80 stopni w np. HWinfo i testuj.

Opublikowano
9 minut temu, sovas napisał(a):

Na full load ciepłe, ale można trzymać spokojnie. Jak się boisz zawsze możesz sobie taki miernik za 150zł kupić, albo pożyczyć od kogoś :)

image.thumb.png.3464a99aa8eda6be5d0cf8eedc308fc7.png

Tez moge trzymac spokojnie :)

zasilka FSP Fortron 1650 H++ 12v-2x6. 

• Upvote 1
Opublikowano

@PiPoLiNiO Ja bym na twoim miejscu go zwrócił, a nie bawił się w OLX. 

1. po co komuś takiego świerszcza sprzedawać, jeszcze jakbyś informował o tej wadzie w ogłoszeniu to spoko

2. jak komuś to sprzedasz jeszcze za 15900, to najpewniej będzie chciał zwrócić

3. masz 4090 jeszcze, myśle, że na pewno coś kupisz niedługo, więc nie ma się co tak napalać

• Upvote 5
Opublikowano
28 minut temu, sovas napisał(a):

jaki masz zasilacz + przewód?

Corsair rm1000x ATX 3.1 przewód z kompletu 12V-2x6

28 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Korzystasz z przejściówki dołączonej? Co to za kabel? 

Próbowałem z przejściówka nvidi i przewodem z zasilacza 12V-2x6