Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, sovas napisał(a):

Tak cewki w inno grały. Może trafisz lepszą sztukeę. Wydajnościowo podobnie. Nie jest to poziom topki, ale jest ok.

W ventusie nie słychać cewek ani na pulpicie, ani pod obciążeniem.

Teraz gram w CP od 30min i jakiś czas temu zatrzymała się temp na 75 stopni. Rpm 2000 :D

Po UV tyle jest?

Opublikowano
22 godziny temu, dawidoxx napisał(a):

Przy 165 czuje ze jest płynniej i jest lepszy feeling i ogólna responsywnosc, ale jak ustawiałem 120 na monitorze vs 120 na tv to telewizor wypadał lepiej.. Nie wiem z czego to wynikało 😁

@Fenrir_14 @Tester Wrażeń

Telewizory mają uplynniacz ruchu. Kiedyś było to reklamowane jako przykładowo Motionflow 800 Hz co oczywiście było bzdurą bo matryca miała 60 Hz.

W mojej Bravii X81J da się tym sterować i w najwyższym trybie 30 FPS wygląda jak 60 ale czuć że to nie to. Jak fake klatki od Nvidii.

Opublikowano
14 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Sredni boost w nomadzie 2760-2790@910mV 

w jaki sposób zmierzyłeś ten średni  boost ? na oko czy avg z gpu-z ?

bo coś mi się wydają te pomiary lekko z d... ;)

odpal nomada w oknie, loop, i gpuz odpal jak juz bech bedzie lacial i wtedy ustaw srednią wartość

tylko tak można realnie zmierzyć średni boost

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, IceMan napisał(a):

w jaki sposób zmierzyłeś ten średni  boost ? na oko czy avg z gpu-z ?

bo coś mi się wydają te pomiary lekko z d... ;)

odpal nomada w oknie, loop, i gpuz odpal jak juz bech bedzie lacial i wtedy ustaw srednią wartość

tylko tak można realnie zmierzyć średni boost

https://www.3dmark.com/3dm/130003717

tutaj, a takze w OSD z GPU Tweak widze podczas testu na bieżąco, widzialem chwilami 2805, przewaznie ~2760-2775

14867 z 910mV to chyba nie jest zle

W Cyberku z tym nastawam mam stabilne 2805-2812@910mV, ktore widze w osd przez caly czas, ale musze dłuzej potestowac.

zzz.jpg

Edit: zmienilem troche krzywa i sredni boost w Nomadzie ~2800@910 i wynik ~15k 

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, damiank napisał(a):

@Fenrir_14 @Tester Wrażeń

Telewizory mają uplynniacz ruchu. Kiedyś było to reklamowane jako przykładowo Motionflow 800 Hz co oczywiście było bzdurą bo matryca miała 60 Hz.

W mojej Bravii X81J da się tym sterować i w najwyższym trybie 30 FPS wygląda jak 60 ale czuć że to nie to. Jak fake klatki od Nvidii.

Tylko ja pamietam czasy, jak na starym gówienko - tv się grało na konsoli, to odległość wpływała znacznie na odbiór płynności. Na PS3 dzięki temu, że ekran daleko, nie męczyło 30 FPS tak oka. Zaś na PC jak mi klatki spadały w okolice 40-50 to męczyło mocno.

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano (edytowane)

Przyszedł do mnie MSI Vanguard RTX 5080 w cenie 5975.

Jednak Zotac ma głośniejsze cewki i mniej wydajne/lekko głośniejsze chłodzenie więc idzie na zwrot (plus kosztował 6199). MSI odpala wentylatory na biosie quiet od 900rpm, zotac od 1200. Gdyby nie udało się złapać Vanguarda w takiej cenie, AMP zostałby na stałe.

Karty kręcą się bardzo podobnie, ale po UV w MSI praktycznie nie słychać cewek, gdzie w Zotacu piszczały bardzo wysoką częstotliwością przy UV ciszej, bez UV głośniej.

Swoją drogą Vanguard jest ogromny, ledwo wszedł do Phanteksa P600s z AiO na froncie.

Temperatury w Furmarku po 10 minutach obciążenia 360W (na obydwu kartach biosy quiet)

Zotac: 72,5'C 1630rpm wentylatory

MSI: 67'C 1580rpm wentylatory

Topowy wynik Zotaca w Steel Nomadzie 9225 punktów: https://www.3dmark.com/sn/4685669

Topowy wynik MSI w Steel Nomadzie 9271 punktów: https://www.3dmark.com/sn/4974549

Poszukiwania karty ostatecznie na kilka lat zakończone :D 

Q9Y4pp7.jpeg9FqDYFF.jpeg

Scm47qB.jpeg

qBZ9DBZ.jpegXPW0wzC.jpeg

Edytowane przez Quadro26
  • Like 6
Opublikowano
1 minutę temu, Pitt_34 napisał(a):

Gdzie trafiłeś w takiej cenie ? 

W sklepie msi jakimś cudem wszedł mi kod DZIENMSI, pomimo, że miał nie wchodzić na gpu. Chyba przymknęli oko, bo ostatecznie bez gadania wysłali <3 

msitest.PNG

• Upvote 2