Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Kupujesz takiego gówniaka za 19zł (mimo ceny nieźle daje radę):
https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/narzedzia-reczne/przyrzady-pomiarowe/cyfrowy-miernik-uniwersalny-mini
No i ustawiasz przełącznik jak na zdjęciu czyli ~V 500, wpinasz czarny kabel do złącza "COM" na samym dole z prawej strony, czerwony kabel wpinasz do "VmA" - drugie od dołu, nac "COM".
Wsadzasz czerwony kabel w lewą dziurkę gniazdka, czarny w prawą dziurkę gniazdka. Odpalasz kompa, młócisz jakiegoś benchmarka i patrzysz co się dzieje.
Jeżeli miernik pokazuje 230V z lekkimi odchyłami +/- 5-10V to jest w normie, jak pokaże Ci wartości (nawet skokowo) 260-270V, albo w drugą stronę zaniżone, to masz coś skopane z instalacją.
A czy masz uziemienie/zerowanie najłatwiej sprawdzić dotykając szyją obudowy kompa, a ręką kaloryfera - brzmi absurdalnie ale działa. Jeżeli poczujesz mrowienie to znaczy, że nie masz uziemienia/zerowania.

A co do zasilaczy spróbuj jakiegoś z mojej listy.
Paradoksalnie weź któryś najtańszy i przetestuj.

No spoko tylko jaki w tym cel?
Nzxt c1200 serwisant sprawdzil, ze jest poza norma atx

FSP cykal jakby dogorywal

Nzxt c1500 halasowal cewkami strasznie

Dark power 13 pro ma dzieciola - ale u @PiPoLiNiO byl wkladany do PC i tam bylo to samo

Wszystkie poprzednie kompy, konsole, telewizory itd. nie mialy zadnych problemow w tym samym gniazdku u mnie. Mam ewidentnie pecha po prostu przy tej premierze :P

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano

@Tester Wrażeń Warto przy okazji sprawdzić inne rzeczy, nawet z ciekawości. 19zł kosztuje Cię sprawdzenie stabilności napięcia, a uziemienie/zerowanie 0zł. Ta wiedza może Ci się przydać.
Czyli chcesz powiedzieć, że Ty masz pecha do zasilaczy, a @PiPoLiNiO jak wiadomo do kart graficznych?
Może umówcie się tak, że on zamówi "niby sobie" zasilacz, a Ty zamówisz "niby sobie" RTX 5090. Może ten wasz cholerny pech rozejdzie się po łokciach.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

@Tester Wrażeń Warto przy okazji sprawdzić inne rzeczy, nawet z ciekawości. 19zł kosztuje Cię sprawdzenie stabilności napięcia, a uziemienie/zerowanie 0zł. Ta wiedza może Ci się przydać.
Czyli chcesz powiedzieć, że Ty masz pecha do zasilaczy, a @PiPoLiNiO jak wiadomo do kart graficznych?
Może umówcie się tak, że on zamówi "niby sobie" zasilacz, a Ty zamówisz "niby sobie" RTX 5090. Może ten wasz cholerny pech rozejdzie się po łokciach.

No z tym, ze ja co chwile co innego zamawiam jak jakas rzecz okaze sie slaba i dalej mam pecha XD
No tylko teraz dark power pro 13 zamowilem drugi raz, bo nie bede musial kabli wymieniac

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Nzxt c1200 serwisant sprawdzil, ze jest poza norma atx

Ziombel, zatrzymaj takie sekrety dla siebie i sie nie chwal na forum bo wstyd sie mirkami chwalic, co pozniej biora 500zl za wsadzenie gpu to kompa i pokpienie calosci do okola :E

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, ryba napisał(a):

Ziombel, zatrzymaj takie sekrety dla siebie i sie nie chwal na forum bo wstyd sie mirkami chwalic, co pozniej biora 500zl za wsadzenie gpu to kompa i pokpienie calosci do okola :E

Oddał kaske wiec finalnie tragedii nie ma. A ja nie boje sie przyznac do glupoty, bledu czy czegokolwiek, dlatego nie swiruje pawiana i mowie zawsze jak jest.

A on skladal od zera PC, zeby byc dokladnym :P

Opublikowano
15 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Każdy mi co innego poleca i każdy jest zawsze pewny swojego, dajcie odetchnąć, ja jestem tylko nieszkodliwym idiotą co chce w gierki pograć 

Bez spiny, to jest forum 😀 każdy chce Ci raczej dobrze doradzić a nie w***c na lewe sanki. Teraz też jest kiepski moment na zakup zasilacza bo wiele modeli nie dostało jeszcze nowych rewizji atx 3.1 / pcie 5.0 - jak np modele Seasonica, bywają problemy z dostępnością niektórych modeli, a taki Corsair dla przykładu modele HX wyposażyć w natywne złącza 12v-2x6 dopiero w maju.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Bez spiny, to jest forum 😀 każdy chce Ci raczej dobrze doradzić a nie w***c na lewe sanki. Teraz też jest kiepski moment na zakup zasilacza bo wiele modeli nie dostało jeszcze nowych rewizji atx 3.1 / pcie 5.0 - jak np modele Seasonica, bywają problemy z dostępnością niektórych modeli, a taki Corsair dla przykładu modele HX wyposażyć w natywne złącza 12v-2x6 dopiero w maju.

Wiem wiem, tak juz blagalnie na smiesznie chcialem napisac :D

55 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Tester Wrażeń co teraz żeś zamówił? Pisali Ci ludzie żebyś brał Seasonic'a albo AsRock'a Taichi to się uparłeś na BeQuiet'a który często jest raportowany 😀

O tego nie widzialem ze piszesz - no tez pare osob tutaj polecilo mi be quiet, a ze mam w poprzednim kompie i dzialal miodzio + be quieta moglem bez problemu zamowic to sie skusilem finalnie.

No ale teraz obiecuje przed wami i przed soba - jak drugi be quiet bedzie szrotem to ide w seasonica! :D

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Prime to najlepsza wersja w MSRP. Karta chodzi bezgłośnie, 1300 RPM w Furmarku.

tu jest porównanie do innych 5070ti. W cenie MSRP jest OK, ale nic więcej, bo Gigaszit Eagle wypadł lepiej pod względem głośności

https://tweakers.net/reviews/12958/all/geforce-rtx-5070-ti-round-up-8-kaarten-van-asus-gigabyte-inno3d-en-msi.html

tak wygląda Furman na Prime 5070ti

obraz.png.95306b7a7435dbcb5feb3216e462a4ed.png

Edytowane przez Tornado3
  • Upvote 1
Opublikowano

@Kadajo Film byłby pełny gdyby obok % wykorzystania chipu byłby jego przybliżony koszt, przy serii byłby proces produkcji. Później skorelowanie tego z płacą na przestrzeni lat wśród wszystkich łańcuchów, do tego pokazanie % margin net NV z rynku GPU. 

Czy NV zdziera graczy? Tak. Czy bardzo? Nie wiadomo jeśli nie znamy powyższych danych. Czy lud kupi GPU niezależnie od ceny? Jak widać sky is the limit. 20k za GPU to było za mało, bo ludzie kupowali :)

Opublikowano
4 minuty temu, TheMr. napisał(a):

@Kadajo Film byłby pełny gdyby obok % wykorzystania chipu byłby jego przybliżony koszt, przy serii byłby proces produkcji. Później skorelowanie tego z płacą na przestrzeni lat wśród wszystkich łańcuchów, do tego pokazanie % margin net NV z rynku GPU. 

Czy NV zdziera graczy? Tak. Czy bardzo? Nie wiadomo jeśli nie znamy powyższych danych. Czy lud kupi GPU niezależnie od ceny? Jak widać sky is the limit. 20k za GPU to było za mało, bo ludzie kupowali :)

Nvidia złapała z jak debilnymi klientami ma do czynienia :D

Przygotujcie się na dojenie do końca życia za głupie karty graficzne, chyba ze Trump wciśnie Nvidie w ziemie.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Quadro26 napisał(a):

Kingdom Come II na 5080 mimo 100% zużycia karty ciągnie 220W max :D Vanguard odpala na sztywno 1000rpm, piękna gra ^^ 

Bo to cpu gierka

6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nvidia złapała z jak debilnymi klientami ma do czynienia :D

Przygotujcie się na dojenie do końca życia za głupie karty graficzne, chyba ze Trump wciśnie Nvidie w ziemie.

Ja to na 5090 zamierzam przesiedziec minimum do 70XX a moze do 80XX kto wie, z takimi wzrostami to realny scenariusz, dla mnie spoko, moze gry zaczna lepiej optymalizowac jak karty nie beda ultra lepsze co premiere

Opublikowano
3 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Ja to na 5090 zamierzam przesiedziec minimum do 70XX a moze do 80XX kto wie, z takimi wzrostami to realny scenariusz, dla mnie spoko, moze gry zaczna lepiej optymalizowac jak karty nie bede ultra lepsze co premiere

I wydawać po 30 tys. na kartę graficzną faktycznie ... spoko ... :hihot:

Opublikowano
1 minutę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Bo to cpu gierka

To prawda, ale tutaj limiterem jest 5080 (zużycie 100%). W Cyberze znacznie więcej prądu ciągnie. Dlatego KCDII jak na poziom grafiki w lasach robi na mnie ogromne wrażenie, bezgłośny komputer w tej grze :) Gdzie notabene ta karta naprawdę robi świetną robotę w odprowadzaniu ciepła. 

Teraz, sovas napisał(a):

U mnie wcina 440W nawet Kingdom Come w 3440x1440

U mnie 2560x1440 na doświadczalnych. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

I wydawać po 30 tys. na kartę graficzną faktycznie ... spoko ... :hihot:

W którym momencie kupiłem karte za 30k, albo zasugerowalem, ze za tyle bym kupil?

Moze zle mnie odebrales - chcialem tylko przekazac, ze mimo wszystko ciesze sie ze zmiany karty na 5090 a glupi bym byl, jakbym teraz chcial, zeby za rok nowe karty byly np +100% lepsze, wtedy wlasnie bede zmuszony robic wymiane.

Jakbym 2 lata temu kupil 4090 zamiast 4070TI to bym tutaj nawet konta nie zalozyl i pykal w gierki

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Poczekaj na 7 czy 8, chyba nie mylisz ze te karty będę kosztować tyle, co ten elektrośmieć 5090 :D

No i jesli beda drozsze i beda mialy maly przyrost mocy, to co mnie bedzie mialo motywowac do zmiany? Nic, dzieki temu moja karta bedzie miala paradoksalnie dluzsze zycie, co nie?

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Dokładnie, tak jak teraz większość właścicieli "4" nawet nie patrzy w stronę serii "5".

Tak jak pisalem - jakbym mial 4090 w zyciu bym nie spojrzal na nowe karty i nawet bym tu konta nie zalozyl. Jak kupilem 4070TI z 12GB to byl duzy blad, nawet jesli nie 4090 to moglem kupic 4080, pewnie tez bym karty nie zmienial.

Opublikowano

Wiem co masz na myśli i wcale sie Tobie nie dziwie bo masz absolutna racje. Ja teraz po prostu zobaczylem jakis plus w tej sytuacji - skoro przyrost mocy drastycznie zastopuje, bedzie to wymuszalo na game devie wiekszej optymalizacji, bo nie przyjdzie premiera dajaca mega wzrost ktora uciagnie jakos te paszkwile, wykluczajac w duzej czesci starsze karty