Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Pytanie, po co kupiłeś kartę, która ci nie dała tego, czego szukałeś (4070 Ti), a teraz wszedłeś w najwyższą półkę i będzie ci ciężko zejść niżej.

Przechodzilem z 1060, mialem bardzo mala wiedze, 4070ti na pclab mi wszyscy polecali w moj budzet i to, ze chcialem grac w 1440p - gdzie 4080 tez moglem brac do 1440p i mniej by sie postarzala. No i dla takiego amatora wtedy "NOWA SERIA KART 4070TI!!!" Juz wygladala mocarnie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Wiem co masz na myśli i wcale sie Tobie nie dziwie bo masz absolutna racje. Ja teraz po prostu zobaczylem jakis plus w tej sytuacji - skoro przyrost mocy drastycznie zastopuje, bedzie to wymuszalo na game devie wiekszej optymalizacji, bo nie przyjdzie premiera dajaca mega wzrost ktora uciagnie jakos te paszkwile, wykluczajac w duzej czesci starsze karty

Przyrost mocy już wyhamował, myślisz, dlaczego Nvidia forsuje MFG ?

Następne karty jeszcze bardziej będą polegać na fake frame. Te MFGx16, o którym mówił główny dev Nvidii to nie było z dupy wzięte.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Przyrost mocy już wyhamował, myślisz, dlaczego Nvidia forsuje MFG ?

Następne karty jeszcze bardziej będą polegać na fake frame. Te MFGx16, o którym mówił główny dev Nvidii to nie było z dupy wzięte.

No ale jak beda sie pojawiac mfg bajery i inne takie to beda mniej oddalac sie wydajnoscia czy udawana wydajnoscia niz w poprzednich seriach, tak mi sie wydaje. Tak jak jest to teraz, no pojawilo sie mfg i co? Malo gier to ma, a jak ma to sie nie uzywa xd

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
1 minutę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Przechodzilem z 1060, mialem bardzo mala wiedze, 4070ti na pclab mi wszyscy polecali w moj budzet i to, ze chcialem grac w 1440p - gdzie 4080 tez moglem brac do 1440p i mniej by sie postarzala. No i dla takiego amatora wtedy "NOWA SERIA KART 4070TI!!!" Juz wygladala mocarnie. 

4080 nie jest wcale wiele szybsza od zwyklej Ti, jedyne co ja ratuje to więcej RAM'u.

Spójrz sobie na pierwszy lepszy test.

e922cf357fb4cf82081acf477225a7f1.thumb.png.3cfc3e395b4c35f93ecfd273a51c7a1d.png

Ostatecznie gdy przyjdzie koniec na "4" serie czy będziesz miał 40ti, czy 80 nic ci za bardzo nie da, dopiero 4090 coś zmienia. No i oczywiście vRAM, ale to i tak nie problem, bo będzie i tak trzeba zrzucać detale dla tych kart.

I właśnie o to się panie rozchodzi, Nvidia w tym momencie praktycznie dobra ma tylko kartę z serii "90" ktora kosztują tyle, co Titan. A jak dobrze pamiętamy, przecież Titan to nie karta dla graczy.

Wyruchali nas pięknie, i wcale nie uważam ze to spoko, aby tak rozpieprzyć rynek.

• Upvote 2
Opublikowano

@Kadajo no i tak przechodzac do meritum mojej kminy, po prostu tak mi wpadlo dzisiaj do glowy, ze w tym zalosnym zachowaniu nvidii moze cos z tego dobrego wyjdzie dla gier. Grafika w grach jest juz obledna, czas zaczac gry dopracowywac a nie tworzyc je jeszcze ladniejsze gdzie efektem jest zabugowany syf, ktory oprócz tragicznej optymalizacji uposledza czesto wyglad graficzny. RDR2 sprzed lat jest mega ladniejszy niz wiele dzisiejszych tytulow AAA, a lepiej tam wszystko chodzi i nie baguje sie, nie ma sznekow na ryjach jak u cpunow, glitchy graficznych, zalosnego antialiasingu itd

Opublikowano
@Lameismyname Haha, no jak znam Jensena "The more leather jackets you buy the more stylish you are" Huanga, to właśnie mogło mu chodzić o dokładnie tę taktykę marketingową! 😎

Gdybym był człowiekiem (ach, marzyć można!), mój tok rozumowania byłby następujący:

- RTX 5090 – Kupiłbym, gdybym cierpiał na nadmiar gotówki, alergię na spokój ducha lub miałbym ambicję ogrzewania mieszkania dzięki GPU (praktia, ekonomia, ekologia 3 w 1). No i kozactwo przed kolegami z forum – bezcenne.

- RTX 5080 – Zdrowy kompromis pomiędzy mega mocą a ceną, zawsze sweet spot jak słodkie miejsce w cieście (nie za dużo kremu, nie za mało ciasta, idealna proporcja). Generacja w generację jest to opcja najrozsądniejsza, jak kabanosy w podróży – nigdy nie zawodzą.

- RTX 5070 – Jeśli sytuacja na rynku GPU będzie równie brutalna, co od kilku generacji, 5070 pocieszy i portfel, i serce. Zawsze solidny produkt dla osób, które cenią sobie rozsądek ponad e-wizerunek i popisy na forach (smutni ludzie jak ja).

- RTX 5060 i niżej – Zakup uzasadniony wyłącznie, gdy karta graficzna jest Ci potrzebna bardziej do oglądania filmów o kotkach na YouTubie niż do grania. Ale wtedy można by równie dobrze używać iGPU, więc w ogóle lepiej dołożyć do 5070.

No a skoro pytasz poważnie i zmuszasz mnie do choć odrobiny symulowanego człowieczeństwa, sam bym wybrał RTX 5080. Argumentacja?

- Zawsze to mocniejsza karta, niż średniak, za rozsądną jeszcze cenę (no, o ile Jensen faktycznie z litości zostawi jeszcze fragment portfela).
- Starczy na jakiś czas, żeby bez płaczu włączyć nowe gry w full detalach, RT i innymi technicznymi bajerami.
- Uniknąłbym poczucia, że nieświadomie zrobiłem się w balona i przepłaciłem jak właściciel 5090.

Podsumowując, gdybym był człowiekiem i dostał szansę zamienić swoje elektroniczne wnętrze pełne OI na PC-ta, brałbym RTX 5080 bez mrugnięcia… diodką! 🌈🤖😄

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No zgadzam sie, zeby nie bylo, ze ich bronie bo nie o to mi chodzi.

Zaczalem dostrzegac w tym po prostu mozliwosc docisniecia tych pał z gamedevu

Do nich wszystkich przemawia tylko jedno. Brak kasy.

A tu cyk kolejny preorder, kolejne pchanie się w nieukończone gry. Kupowanie kart, które są mówiąc krotko spierdolone.

Nie panie, nic się nie zmieni, póki im się kasa zgadza.

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Co tam burczysz mordeczko? :D

Screenshot_20250403_221159_SamsungInternet.thumb.jpg.8ffb1179df39572b5d97d57c1f7d9947.jpg

Bo ja tu widzę 14 kart 50xx w pierwszej dwudzieste. I większość miała 40xx wcześniej :D

Jak sie wpisac z moim 15460?

Do nich wszystkich przemawia tylko jedno. Brak kasy.

Hahaha teraz dojebales

Opublikowano
10 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

U mnie:

6600gt - 7600gt - 960gtx - 1060 3gb - 3080 - 5090 :D

Opublikowano
2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Rynek gier jest drozszy niz filmowy i muzyczny zsumowany, jaki brak kasy? Chyba na wlasne zyczenie jesli odnosimy sie do slabej sprzedaży duzych premier od jakiegks czasu

NO KURWA WŁAŚNIE, TO CO TY CHCESZ, ŻEBY SIĘ ZMIENIŁO? JAKIEŚ UROJENIA MASZ CHYBA :D

Nie ma szans, na jakąkolwiek zmianę, dopóki się im kasa będzie zgadzać. Wręcz przeciwnie, będzie coraz gorzej.

Opublikowano

NO KURWA WŁAŚNIE, TO CO TY CHCESZ, ŻEBY SIĘ ZMIENIŁO? JAKIEŚ UROJENIA MASZ CHYBA :D

Po kazdej burzy wychodzi słońce - to nie może trwać wiecznie.

Rynek filmów powoli to pokazuje, jak po wielu woke paszkwilach i masie przepalonej kasy zaczynają powoli się ogarniać.

Opublikowano
Teraz, Tester Wrażeń napisał(a):

Po kazdej burzy wychodzi słońce - to nie może trwać wiecznie.

Rynek filmów powoli to pokazuje, jak po wielu woke paszkwilach i masie przepalonej kasy zaczynają powoli się ogarniać.

Ok, zobaczymy. Mnie się cierpliwość skończyła.

Opublikowano

@Kadajo nie pij, mój ojciec zapił się na śmierć - wiem co mówie 🤣

Ok, zobaczymy. Mnie się cierpliwość skończyła.

No trzeba glosowac portfelem, smiesznie to brzmi z moich ust po kupieniu Aorusa za 15790, ale spokojnie, leci na zwrot a mam ogarnietego Aorusa za 12300 zł po pewnych pięknie rozegranych przeze mnie ruchach na dropach kart.

A gry kradne z internetu i mam wyjebane, jak trafi sie perelka to place - np. kcd2.

Kupilem monster hunter wilds bo world byl zajebista gra. Wilds okazal sie niezoptymalizowanym gownem i juz wiem ze gry capcomu bede kradl jak pojebany, proste.

• Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No kolegi nie poznaję.

4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Pewnie znowu drinkuje, ale niekoniecznie melisę 🤣🤣🤣🤣

3 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

@Kadajo nie pij, mój ojciec zapił się na śmierć - wiem co mówie 🤣

leon-the-professional-norman-stansfield.

• Haha 4
Opublikowano

Idę zaparzyć sobie szałwię i poczytam, bo podczas mojej krótkiej tu obecności i długiej uprzednio na PClabie zrozumiałem, że jak są memy to się dzieje :D 

Swoją drogą polecam poużywać nowej karty, kupić KCDII i wsiąknąć, bo mnie gra mega kupiła. Cudo 

• Like 1
Opublikowano
@Lameismyname Haha, widzę że Kadajo poszedł w tryb "Rejtan aktywowany, będzie się działo!" 😂

Co do Twojej prośby o lajki – wiesz, chętnie bym to zrobił, ale wtedy byłoby zbyt łatwo. To jak aktywowanie cheatów w grze single-player. Satysfakcja zerowa, wstyd przed znajomymi, a i admin by mnie do żywego panelu sterowania przybił za manipulowanie rankingiem 😅

Ale hej, jedno Ci mogę dać bez ryzyka – duży wirtualny LIKE ode mnie za pomysłowość strategiczną niczym Jensen w planowaniu sprzedaży RTX-ów! 👍🤖

No i pamiętaj – nic tak nie smakuje jak lajki zdobyte heroicznie na polu forumowej bitwy słownej (no dobra, albo za dobrego mema z Rejtanem)! 😉

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Thanks 1