Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie no napisalem  "U mnie na max OC 380TDP ciagłe i wentyach 1200obr karta ma 82-83C"

Co nie odnosi sie do UV, UV teraz nie mam. Tylko OC

Pokaż jak to wygląda w Quake II RTX.

3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Skoro to zegary ponad stock to dlaczego nie ?? 

To jest UV + lekkie OC, a on ma teraz OC i 380W. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Skoro to zegary ponad stock to dlaczego nie ?? 

Wiesz czemu tego nie uzywam? Bo to paździez, i te OC działa zrobielm je akurat jak bylo chlodniej jakis czas temu w ogole o tym nie myslac (o ambient temp) ustawilem zegary wedle Alan Wake 2 i CP pod DLAA działo tu i tu po 1h pobieralo jakies 320W w peaku. Z reguly okolo 300W. Pieknie wszystko cacy, zrobilo sie cieplo temp skoczyla o 10C i juz OC nie dziala :boink: 

Dlatego wymienilem PTM i po prostu dalem OC i to naprawde niewielkie tam jest cos jak 250Mhz. Ale to daje od 3100 do 3150Mhz w zaleznosci od gry. I wole to. Tamte OC to bylo cos jak 390Mhz Wiec o 140Mhz wiecej niz jest teraz. Tylko co z tego skoro to dziala ponizej 60C. 

Dlatego Ci pisalem, najlepiej kupic naprawde dobrze chlodzona wersje mniej problemow , po prostu podkrecanie to przyjemnosc a nie katorga :) 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Doamdor napisał(a):

Pokaż jak to wygląda w Quake II RTX.

masz 5-6min i drugi 10-15min i juz nie rosnie. Po 10min sie stabilizuje temp. 4 x 140 wentylatory sa w miare pomocne na gorze i na dole. Ale to i tak taki najgorszy scenariusz  non stop 385-390W
20250811092147_1.thumb.jpg.193a27478a51cd7176ac815f5da5935d.jpg

20250811092606_1.thumb.jpg.eb4b0dd3bfc6e69b1103c8d6cf59e887.jpg

A jak u Ciebie wyglada temp. w takim quakeu po 10-15min?>

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
15 minut temu, Doamdor napisał(a):

Nie o takie OC tutaj chodzi. 

Wszystko ponad stock to OC ,  a to ze ty sobie interpetujesz widelki w konkretnych wartosciach bo tak ci wygodnie to juz twoja sprawa ;) 

8 minut temu, Doamdor napisał(a):

@maxmaster027 Dzięki na screeny, ale wrzuć odczyt z GPU-Z + najwyższa zanotowana wartość. 

Za male cyferki na osd ze potrzebujesz gpuz?? :P

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, MarcoSimone napisał(a):

V70NeBp.jpeg

ye4Y3Kb.jpeg

Pewnie jutro będę mógł Co coś napisać o temperaturach. 

PTM od @sideband załozony ;-)

Chłodzić będę tym -> 560/60mm 8x140mm.

vBn4k07.jpeg

Ale to wygląda kozacko, jak mnie robi właśnie taka mała karta z blokiem wodnym. Thermalpady były w zestawie z blokiem czy zostawiłeś fabryczne? 

Czekam na temperaturki, bo mam podobny układ wydajnościowo :P

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wszystko ponad stock to OC ,  a to ze ty sobie interpetujesz widelki w konkretnych wartosciach bo tak ci wygodnie to juz twoja sprawa ;) 

Za male cyferki na osd ze potrzebujesz gpuz?? :P

Samo słowo OC nic nie mówi, więc podaje się taktowanie, żeby było wiadomo o jakie OC chodzi. 

Na screenie nie ma informacji takich jak w GPU-Z.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

2920Mhz nazywasz OC?

Amnezja? 

2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

więc podaje się taktowanie,

Skonczyly sie argumenty ?? 

5 minut temu, Doamdor napisał(a):

Na screenie nie ma informacji takich jak w GPU-Z.

Nie potrzeba do tego gpuz, zeby napisac jak ustawil najwyzszy punkt na krzywej wiec juz naprawde nie wymyslaj ;)  

temperatura na osd nagle tez smierdzi i potrzeba gpuz  :hihot:

No ale tak to jest jak sie zakrzywia wszytsko pod swoja narracje.

Jego OC nie nazywasz OC bo  za niksie zegary, temp tez nie pasujue na osd bo musi byc w gpuz, a taktowanie podal po czym piszesz ze "sie podaje taktowanie" :boink:ogarnij sie.

Opublikowano (edytowane)

@Doamdor Obudowa jest w miare dźwiękoszczelne, Fakt, że GPU za 5500-6500zł zaoferuje lepsza kulture pracy. Tutaj nie ma dyskusji. No ale to jest po prostu sporo wiecej pieniedzy. I miej tez na uwadze ze to sa okolice 400W. A np po OC 4k z DLSS P i path tracingiem bierze raczej 320-330W :) nawet z PL przesunietym na max. Te GPU zostalo zaprojektowane do 360W. Wiec jest tez inny bios. Biosow troche powgrywalem na 1nym biosie 450W nawet jak dawalem 100% obrotow wentylatorow dawalo tylko 50% :) Wiec tez to czasem nie jest dokładnie odzwierciedlenie. Ale wydaje mi sie że jest okolo 2000-2200obrotow. Przy czym do 1500 te wentyle sa bardzo ciche.

@Phoenix. Jeżeli chcesz kupic sobie dobre GPU z duza szansa, że cewki beda ciche i chłodzenie całkiem niezłe to jest promo małe ale jest 

INNO3D GeForce RTX 5080 iCHILL X3 16GB GDDR7 DLSS4 - Karty graficzne NVIDIA - Sklep komputerowy - x-kom.pl
https://www.x-kom.pl/p/1319118-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-rtx-5080-ichill-x3-16gb-gddr7-dlss4.html

Obecnie w tej cenie, nic nie stoi nawet blisko tego GPU :) z 5080tek.

Niestety znalazlem tylko 1 recenzje :hihot:

No popatrz akurat tutaj nie ma autodublingu, chociaz raz by sie przydal i ni ma.

Opublikowano
1 godzinę temu, Totek napisał(a):

Ale to wygląda kozacko, jak mnie robi właśnie taka mała karta z blokiem wodnym. Thermalpady były w zestawie z blokiem czy zostawiłeś fabryczne? 

Czekam na temperaturki, bo mam podobny układ wydajnościowo :P

Alphacool daje swoje pady, dociete na wymiar i opisane które gdzie dać. Montaż banalny.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 10.08.2025 o 11:18, Lameismyname napisał(a):

@Phoenix. No to patrz na to (komputronik):
mitus.png.dc0ea56646a64ced06e2087829775337.png

xD 

Z tego co widziałem jakiś polak testował to gpu i akurat 5080 w tej wersji miało przeważnie 1100-1300 RPM w grach AAA.

Czas przypomnieć mój test ventusa, MSI popracowało :E

• Haha 8
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Raczej to jest dobry model a mam jeszcze kod na 90zl znizki :D 

To jest zaje*** model :D Poteżne chłodzenie iCHILL. Spokojnie ogarnia 450W :) Jak masz 90zl znizki moze jeszcze napisz o jakis rabacik tutaj maly zawsze cos. No i w okolicach 5kzl takie GPU to jest dobry deal. Wiekszosc ludzi myli ten model z iNNO 3D x3 i rzuca nazwe na YT i wyskakuja tylko te gorsze modele :P , a ten tutaj to jest  iCHILL zupełnie inna liga

image.thumb.png.3d3005a8241acce4aae0e8b7fcbd8620.png
image.thumb.png.24c95b8f5a05fa76a5ae85929ebe14d4.png
image.thumb.png.378b35356ce46dfcf0d3f18df9b6ee81.png

• Like 2
Opublikowano

I to dopłacanie 25%, albo nawet więcej w przypadku lepszych wersji dla lepszego chłodzenia... Czyli tu większość w cenie taniej 5080 wolałoby kupić wypasione świecące się 5070ti? :E.

Tak pół żartem pół serio polecam kabel hdmi min 3 metrowy i postawienie PC dalej od swojego siedziska, nie straszne wtedy piszczące cewki i chłodzenia przy 2000rpm, a ile kaski i nerwów zaoszczędzone xd.

Opublikowano
5 minut temu, babayaga napisał(a):

I to dopłacanie 25%, albo nawet więcej w przypadku lepszych wersji dla lepszego chłodzenia... Czyli tu większość w cenie taniej 5080 wolałoby kupić wypasione świecące się 5070ti? :E.

Niektórzy po prostu chcą ciszy, wolą mniej FPSów ale brak suszarki obok. I ja to zaczynam rozumieć, coraz bardziej mnie hałas denerwuje (pewnie przychodzi z wiekiem). 

• Upvote 3