Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Jest AŻ TAK ŹLE ? :E

Po prostu nie jest łatwo się wybić, nawet produkując interesujące treści. Taki kanał na start miałby groszowe wyświetlenia, a proponowana forma działalności generowałaby ogromne koszty.

• Upvote 1
Opublikowano

Chyba caly czas nam sie wydaje (posiadaczom 5090), ze brakujace testy np. pojedynek AiO 5090 to cos na co sporo osob czeka, a w rzeczywistosci moze to byc nisza w niszy. Jednak sama ankieta z pytaniem co mialoby byc przetestowane i z czym porownane to mogloby chwycic. Ja ma czasem wrazenie, ze te wszystkie tesy sa jakies wybrakowane. Dla mnie brakuje takiego Rtings w gpu.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Chyba caly czas nam sie wydaje (posiadaczom 5090), ze brakujace testy np. pojedynek AiO 5090 to cos na co sporo osob czeka, a w rzeczywistosci moze to byc nisza w niszy. Jednak sama ankieta z pytaniem co mialoby byc przetestowane i z czym porownane to mogloby chwycic. Ja ma czasem wrazenie, ze te wszystkie tesy sa jakies wybrakowane. Dla mnie brakuje takiego Rtings w gpu.

https://www.gamesradar.com/games/battlefield/ea-says-a-substantial-number-of-battlefield-6-beta-players-were-running-the-fps-on-pcs-that-didnt-meet-the-minimum-specs/

Wam się w ogóle wydaje, że jesteście nisza w niszy ? Was pewnie można policzyć na palcach jednej reki :E;)

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, tomcug napisał(a):

To go znajdź :lol2:

Nie znajdzie nie ma w tym żadnego interesu :E

W dobie zwrotów kupujesz nie pasuje to oddajesz. Tym bardziej, że nawet w drogich kartach nie ma stałej jakości jak - cewki, wentylatory, pompka etc. 

• Upvote 1
Opublikowano

Ogólnie wystarczy spojrzeć na kanały tech w PL. Lipton ma ~250k subów wyświetlenia na poziomie kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy na materiale. Black niecałe 200k subów, wyświetlenia materiałów zwykle po kilka-kilkanaście K.

A ile lat w branży, z samego youtuba bez współpracy reklamowej i sponsorów to bida. 

Gosu ile lat to extreme hardware na youtube próbował rozkręcać, dobił do ~20k subów. Wyświetlenia materiałów na poziomie 1-5k :E  

Z reklam youtuba to jakoś z ~100 zielonych za 30k wyświetleń :E 

Opublikowano
Teraz, sideband napisał(a):

Nie znajdzie nie ma w tym żadnego interesu :E

Oczywiście, że nie, ale pozwólmy marzycielom marzyć %-)

Teraz, lukadd napisał(a):

Gosu ile lat to extreme hardware na youtube próbował rozkręcać, dobił do ~20k subów. Wyświetlenia materiałów na poziomie 1-5k :E  

Dlatego piszę, że to byłyby groszowe wyświetlenia. To, co ludziom się wydaje, że zapewni ekstra wyświetlenia i kokosy z reklam, w 99,99% przypadków nie ma żadnego związku z rzeczywistością ;)

Opublikowano
10 minut temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie wystarczy spojrzeć na kanały tech w PL. Lipton ma ~250k subów wyświetlenia na poziomie kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy na materiale. Black niecałe 200k subów, wyświetlenia materiałów zwykle po kilka-kilkanaście K.

A ile lat w branży, z samego youtuba bez współpracy reklamowej i sponsorów to bida. 

Ale to są uj nie testy...

JA mowie o rozebraniu GPU, sprawdzeniu wszystkiego. Tak jak to robi np. Techpowerup.

A nie tabelki i pitu pitu.

Ale prawda ludziom pewnie by się nawet nie chciał tego całego oglądać.

W tym problem.

Tacy ludzie co są ciekawi świata i czegokolwiek dosłownie wymierają... 

Po co tracić czas na naukę jak można scrolowac tiktoka przez cały dzień.

Opublikowano

Ci co szukają złotego graala w sensie lepszego krzemu to rzeczywiście powinno dostawać po pupie.

Ale jak nie ma powtarzalnej jakości w sprzęcie to niestety to już winni są producenci i tutaj żadna recenzja nie pomoże ;)

Opublikowano (edytowane)

Pamiętam jak oglądałem test 5090 Astrala LC u Lipton'a na kanale. Gość jest sponsorowany przez chyba jeden z największych sklepów że sprzętem komputerowym w Polsce. 

I klient daje radiator od gpu który łyka 530-600w na spód budy z wenylami zaciagajacymi powietrze. No dramat. 

I potem jeszcze komentarz że nie ma akurat większej obudowy pod ręką? 

Kabaret 🤣🤣 Po co w ogóle za testy się brać nie będąc na to przygotowanym? 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

JA mowie o rozebraniu GPU, sprawdzeniu wszystkiego. Tak jak to robi np. Techpowerup.

I jaką masz wartość dodaną tych zdjęć PCB po zdjęciu chłodzenia? Ale tak praktycznie.

6 minut temu, Kadajo napisał(a):

A ludzie po 50 kart wymieniają :E

Jak szukają świętego Graala bez świerszczy, no to wymieniają. Przed tym żadne testy nikogo nie uchronią.

Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

I potem zdziwienie ze wszytko to jakieś szroty :E

A ludzie po 50 kart wymieniają :E

Bo maja kase, i maja taka mozliwosc, szukaja tej jednej jedynej (nie bede tutaj robił nawiazań) po prostu wydaja kase i chca miec ponadprzecietny produkt. 

Sa tez tacy co wymieniaja raz na 10lat 

3 minuty temu, sideband napisał(a):

Ci co szukają złotego graala w sensie lepszego krzemu to rzeczywiście powinno dostawać po pupie.

Ale jak nie ma powtarzalnej jakości w sprzęcie to niestety to już winni są producenci i tutaj żadna recenzja nie pomoże ;)

Nigdy nie było, i całe szczescie. Dzieki temu jest zawsze cos dodatkowego. Jak chcesz miec outofthe box to kupujesz telefon i juz. Nie wiem czy pamietasz, ale kiedys telefony tez mozna bylo podkrecac i to te z dotykowym panelem :) 

podobnie playstation nie podkrecisz, a w teorii bys mogl

Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Nigdy nie było, i całe szczescie.

Całe szczęście, że nie ma powtarzalności w jakości? :E 

Przecież to największy problem dzisiejszych GPU. Różne wentyle z różnych partii na tym samych modelu GPU, raz ci się trafią z chroboczącymi łożyskami, innym razem wpadające w rezonans, a jeszcze innym całkiem git. To samo z termopadami, raz lepsze raz gorsze i przez to trafiasz w tym samym modelu na znaczne różnice w temperaturach, podobnie jeśli chodzi o jakość złożenia, niedokręcone chłodzenia, słaby styk i tak leci z fabryki.

• Upvote 3
Opublikowano
5 minut temu, tomcug napisał(a):

I jaką masz wartość dodaną tych zdjęć PCB po zdjęciu chłodzenia? Ale tak praktycznie.

Budowa PCB może być interesująca czy producent nie odwalił jakiegoś ELELEO :E

Buldzoid zawsze przeanalizuje i cos powie ciekawego.

To samo z chłodzeniem.

Ciężarem karty (najlepiej samego radiatora). 

W ilu dziś testach ktoś to sprawdza, a mi to więcej powie o kulturze pracy tej karty niż 30 minut benchmarków albo mówienia "karta jest cicha" a potem patrzysz a tu 2000 RPM. Albo jeszcze lepiej "wentylatory ustawione na 50% są niesłyszalne" - dramat.

Tylko tak jak mowie to trze coś najpierw wiedzieć. Jak wszyscy oleją takie testy to producenci szybko to zauważa i będziesz miał wysyp gównolitu.

Zresztą widać po stanie branży, że ze świadomością użytkowników jest coraz gorzej.

Opublikowano
6 minut temu, lukadd napisał(a):

Przecież to największy problem dzisiejszych GPU. Różne wentyle z różnych partii na tym samych modelu GPU, raz ci się trafią z chroboczącymi łożyskami, innym razem wpadające w rezonans, a jeszcze innym całkiem git. To samo z termopadami, raz lepsze raz gorsze i przez to trafiasz w tym samym modelu na znaczne różnice w temperaturach, podobnie jeśli chodzi o jakość złożenia, niedokręcone chłodzenia, słaby styk i tak leci z fabryki.

On chyba nie zrozumiał posta w kwestii powtarzalności i nie odnosiło się to do jakości krzemu. Gdzie i tak nie ma dużych wahań, ale nie będzie można się pochwalić w internetach :lol2:

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, lukadd napisał(a):

No ale tak było od zawsze, zeby zrobic produkt ktory jest mega powtarzalny to kosztuje firme po prostu wiecej. Albo robią znacznie wiecej odrzutow bo wtedy spora czesc produktow po prostu nie spelnia norm jakosci. 

To od norm zależy powtarzalnosc w jakosci przy dostarczaniu produktu . Chcesz wyrzucic jakis chip bo np podkreca sie tylko 150mhz? Nie po prostu bierzesz na to poprawke i wszystkie karty leca z zegarem np 2.6Ghz. 

A jezeli chodzi o wentyle to najczesciej zly design. BO rzeczywiscie bardzo duza liczba wentylatorow w tanich karta ma metaliczny oddzwiek na niektorych obrotach. Ale tu jest po prostu taniość w produkcji dla nich najistotniejsza. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
39 minut temu, tomcug napisał(a):

Czyli jakich aspektów Ci dokładnie brakuje w testach?

Jezeli chodzi o Twoje testy to sa ok, ale malo tych kart u Was.

Generalnie brakuje mi takiej centralnej bazy online, ze wybieram sobie kilka kart (nie musza byc z tej samej generacji czy hierarchii), ustawiam interesujace mnie parametry i sobie prownuje same konkrety. Wiem, rozmarzylem sie.

Opublikowano
6 minut temu, sideband napisał(a):

On chyba nie zrozumiał posta w kwestii powtarzalności i nie odnosiło się to do jakości krzemu. Gdzie i tak nie ma dużych wahań, ale nie będzie można się pochwalić w internetach :lol2:

To tez jest dosc dyskusujne, twoja 4090 robi 0.9V 2600Mhz, gdzie wiekszosc układow ma problem z 2.5Ghz najczesniej 2.45 cos takiego. Pytanie czy 150mhz to duzo czy malo

Opublikowano
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Generalnie brakuje mi takiej centralnej bazy online, ze wybieram sobie kilka kart (nie musza byc z tej samej generacji czy hierarchii), ustawiam interesujace mnie parametry i sobie prownuje same konkrety. Wiem, rozmarzylem sie.

Takiej nie znajdziesz raczej nigdy ;) Samemu nieraz mam tak problem, nie wiem, czy mogę polecić dany model karty, bo nawet u Chińczyków czy Wietnamczyków nie ma absolutnie żadnych testów. Niestety, takie życie.

15 minut temu, Kadajo napisał(a):

Budowa PCB może być interesująca czy producent nie odwalił jakiegoś ELELEO :E

Takie rzeczy, to się już nie zdarzają. To bardziej pod kątem płyt głównych, gdzie w tanich badziewiach jest sekcja z plasteliny, a w obsługiwanych CPU np. 14900KS %-)