Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@maxmaster027 A kto ma wymusić na producentach jakość jak nie użytkownik ?

Jak karta ma być tania to chyba oczywiste ze nie zamontujesz na niej wentylatora premium.

Problem w tym ze produkty premium zaczynają być szajsowate.

A produkty tanie zaczynają być lepsze niż by się początkowo wydawało.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

To tez jest dosc dyskusujne, twoja 4090 robi 0.9V 2600Mhz, gdzie wiekszosc układow ma problem z 2.5Ghz najczesniej 2.45 cos takiego. Pytanie czy 150mhz to duzo czy malo

Coś ci się pomyliło, jego robi 2670Mhz na 0.9. 

Moja relatywnie słaba sztuka robi ~2600mhz przy tym napięciu.

A co do kontroli jakości i wykonania, wiesz można przymknąć oko na tanie budżetowe GPU.

Ale jak kupujesz GPU za grube kilka tysiaków i jeszcze dopłacasz względem podstawowych modeli np. 2k do lepszego chłodzenia :E to chciało by się coś więcej wymagać, a nie totalna loteria.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
17 minut temu, tomcug napisał(a):

Takie rzeczy, to się już nie zdarzają. To bardziej pod kątem płyt głównych, gdzie w tanich badziewiach jest sekcja z plasteliny, a w obsługiwanych CPU np. 14900KS %-)

No ale dlaczego się nie zdarzają ?

Bo zaczęliśmy na to zwracać uwagę i zaczęło się o tym głośno mówić. Jak to olejemy to jak myślisz co się stanie :D

Producent jakby mógł i by mu to uszło płazem to by nam dosłownie gówno w złotku sprzedawał za miliony monet.

Moim zdaniem najważniejsza jest świadomość użytkownika, jak ta zniknie to będzie koniec.

Dlatego mnie Nvidia wkurwia, dlatego jadę po nich i po ich kartach. Nie myślę, czy coś to zmieni, czy nie tylko wiem ze tak trzeba, bo odwalają fuszerę.

Robię swoją robotę jako konsument, czyli krytykuje jak trzeba i chwale jak ktoś zasługuje.

Oni właśnie urabiają sobie nową generację klientów którym będą w stanie sprzedać wszytko.

A ci nie tylko nie zaprotestują jak będzie coś nie tak, jeszcze będą klaskać.

O dzięki ci za 5% przyrost, bo przecież mógłbyć zerowy albo na minusie...

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

@maxmaster027 A kto ma wymusić na producentach jakość jak nie użytkownik ?

Jak karta ma być tania to chyba oczywiste ze nie zamontujesz na niej wentylatora premium.

Problem w tym ze produkty premium zaczynają być szajsowate.

A produkty tanie zaczynają być lepsze niż by się początkowo wydawało.

Przeciez nVidia dostanie dane o ilosci zwrotow w poszczegolnych krajach pytanie czy ich to w ogole obchodzi tak samo producentow...czy moze poprawia jakosc.

5 minut temu, lukadd napisał(a):

Coś ci się pomyliło, jego robi 2670Mhz na 0.9. 

Moja relatywnie słaba sztuka robi ~2600mhz przy tym napięciu.

2600Mhz to nie jest słaba sztuka. To jest mega ponad przecietny wynik. Z tego co pamietam w pelni stabilny 4070Ti robil 2550Mhz a karta potrafila 3100Mhz zrobic. Wiec nie zakrzywiajmy rzeczywistosci.

Opublikowano
5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Przeciez nVidia dostanie dane o ilosci zwrotow w poszczegolnych krajach pytanie czy ich to w ogole obchodzi tak samo producentow...czy moze poprawia jakosc.

Nvidia od praktycznie 4 lat olewa nowe super złącze zasilania które się DOSŁOWNIE pali.

Niech to da ci do myślenia gdzie ta firma ma swoich użytkowników i jakość swoich produktów.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Nvidia od praktycznie 4 lat olewa nowe super złącze zasilania które się DOSŁOWNIE pali.

Niech to da ci do myślenia gdzie ta firma ma swoich użytkownikach i jakość swoich produktów.

AI AJ EJ...tam maja forse prioryteryzacja niestety :( 

@lukadd  Nawet 4070Super które miały lekko poprawiony node i nizsze napiecia z reguły 1.05V 0.9 2.6Ghz koles mowil ze najlepsza co widzial to 2.65Ghz gdzies tam na forum pewnie. Mowie Ci, że 0.9V i 2.6Ghz to jest bardzo dobry wynik. (jezeli to jest stabilne oczywiscie)

Opublikowano
24 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

To tez jest dosc dyskusujne, twoja 4090 robi 0.9V 2600Mhz, gdzie wiekszosc układow ma problem z 2.5Ghz najczesniej 2.45 cos takiego. Pytanie czy 150mhz to duzo czy malo

Od lat dobrą i słabą sztukę dzieli ~5%

Dla jednego to przepaść, a drugiego żadna różnica :E

• Upvote 1
Opublikowano
44 minuty temu, lukadd napisał(a):

Całe szczęście, że nie ma powtarzalności w jakości? :E 

Przecież to największy problem dzisiejszych GPU. Różne wentyle z różnych partii na tym samych modelu GPU, raz ci się trafią z chroboczącymi łożyskami, innym razem wpadające w rezonans, a jeszcze innym całkiem git. To samo z termopadami, raz lepsze raz gorsze i przez to trafiasz w tym samym modelu na znaczne różnice w temperaturach, podobnie jeśli chodzi o jakość złożenia, niedokręcone chłodzenia, słaby styk i tak leci z fabryki.

To jest niestety większy problem i tyczy się wielu rzeczy.

Takie kraftowe kebaby nie są zawsze takie same gdzie w przypadku kul mocy nie ma takiego problemu:E

• Haha 1
Opublikowano

Powiedzmy 5-6% w zakresie pracowania na danym napieciu. Ale wiesz, że obecnie układy np blackwell działaja z roznym napieciem> i dlatego ktos moze chciec wymienic. Np moj 1.01V a inny bedzie pracowal 1.09V dlatego tu masz dodatkowa rzecz. Podobnie masz z 5090, jedna nei zejdzie ponizej 0.85 a druga jest w stanie pracowac 0.8V. 

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Powiedzmy 5-6%

I to jest tyle co nic poza elitą brandzlującą się pod pozycję w jakimś rankingu jakiegoś benchmarka. W normalnej rozgrywce to jest jedno i to samo.

• Upvote 1
Opublikowano

A kto powiedział ze napięcie ma być identyczne :hihot:

Przecież tu jest ta sama zasada co przy CPU, jest zakres i masz się w nim mieścić.

Teraz, tomcug napisał(a):

I to jest tyle co nic poza elitą brandzlującą się pod pozycję w jakimś rankingu jakiegoś benchmarka.

Jak to nic, w sygnaturce wpisze i będę PREMIUM ... PREMIUM !!! :E

Opublikowano
22 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No ale dlaczego się nie zdarzają ?

Bo zaczęliśmy na to zwracać uwagę i zaczęło się o tym głośno mówić. Jak to olejemy to jak myślisz co się stanie :D

Nie, po prostu sprzęt ma przeżyć przynajmniej do końca gwarancji, a przy sekcji z plasteliny może być z tym ciężko. Każdy daje VRM takie, żeby było wystarczające i to wynika ze zdrowego rozsądku, a nie jakieś presji ze strony użytkowników. Dla nabywcy to jest istotne, jak wykonana jest karta, czy tam nic nie trzeszczy po wzięciu do łapy (są takie %-)), czy backplate jest metalowy, czy mu się podoba, a przede wszystkim, czy chłodzenie jest odpowiednie (relacja temperatura/hałas, jakość wentylatorów, itd.).

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Jak to nic, w sygnaturce wpisze i będę PREMIUM ... PREMIUM !!! :E

No to kupuj tego RTX-a 5090 Premium i bij ich w bęcmarkach! %-)

Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Powiedzmy 5-6% w zakresie pracowania na danym napieciu. Ale wiesz, że obecnie układy np blackwell działaja z roznym napieciem> i dlatego ktos moze chciec wymienic. Np moj 1.01V a inny bedzie pracowal 1.09V dlatego tu masz dodatkowa rzecz. Podobnie masz z 5090, jedna nei zejdzie ponizej 0.85 a druga jest w stanie pracowac 0.8V. 

Nie widziałem żeby był jakiś limit na max napięciu w Blackwellu pomijając sens kręcenia w obecnych czasach.  Jedynie tą idiotyczną zmianę krzywej w zależności od jakości krzemu. Znając ich w kolejnej generacji już tego nie będzie. Oni zawsze coś psują i w kolejnej naprawiają jak trzeźwieją przy kolejnej generacji :lol2:

Co do min napięcie to nie wiem czy jest taka zależność czy jeden z drugim przypadkiem nie jest niepełnosprytny. Miałem 5090 raczej słaba sztuka min to 0.8V i max 1.11v z tego co pamiętam. 

Opublikowano
2 godziny temu, Johnny Tomala napisał(a):

Chyba Ty pisałeś, że nie będzie Superek. 

Tak ja pisalem bo nie widzialem ich sensu bez zwiekszania ilosci CUDA i wiele sie nie pomylilem bo dostana tylko wiecej vram io ile wyjda to tak uwazam, ze to plucie w morde i karty nie warte uwagi ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, Kadajo napisał(a):

pressure-sweating.gif

:hihot:

Według mnie powinienes zrobic maxymalne OC i po prostu uzbroic sie w cierpliwosc :) może 5080 24gb przyczynia sie np do spadku cen itp trzeba byc dobrej mysli. OC jest zawsze dobre, jak temperatury oczywiscie sa ok.

KADAJ.jpg.73f3b4d2c52acf04da7fce02b3799fb2.jpg

30 minut temu, sideband napisał(a):

Nie widziałem żeby był jakiś limit na max napięciu w Blackwellu pomijając sens kręcenia w obecnych czasach.  Jedynie tą idiotyczną zmianę krzywej w zależności od jakości krzemu. Znając ich w kolejnej generacji już tego nie będzie. Oni zawsze coś psują i w kolejnej naprawiają jak trzeźwieją przy kolejnej generacji :lol2:

Co do min napięcie to nie wiem czy jest taka zależność czy jeden z drugim przypadkiem nie jest niepełnosprytny. Miałem 5090 raczej słaba sztuka min to 0.8V i max 1.11v z tego co pamiętam. 

Jest własnie, a różnice są bardzo duze. Z tym, że takie GPU co bije do 1.1V to ciagnie wiecej energii. U mnie nawet 4k czesto to 330-350W przy max OC. A na takim GPU z 1.1v bedzie to podchodzic pod 400W

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Jezeli chodzi o Twoje testy to sa ok, ale malo tych kart u Was.

Generalnie brakuje mi takiej centralnej bazy online, ze wybieram sobie kilka kart (nie musza byc z tej samej generacji czy hierarchii), ustawiam interesujace mnie parametry i sobie prownuje same konkrety. Wiem, rozmarzylem sie.

Sformułuj odpowiednie zapytanie w Copilot i niech skorzysta z bazy techpowerup.
Wyjdzie Ci gotowy xls.

Edytowane przez wallec
Opublikowano
4 godziny temu, Johnny Tomala napisał(a):

czekałbym na RTX 5070 Ti SUPER

Ja też, złoty środek (o ile powstanie). Ewentualnie 5080 Super ale to musiałoby się w 5000 zł max zmieścić za dobry model, a najlepiej 4500-4600 zł co chyba jest nieosiągalne przed upływem 12 msc od premiery.