Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Wyświetlacz 120Hz z lockiem na 117fps. Czekam jeszcze do przyszłego roku i wymieniam na coś z wysokim odświeżaniem. Może 5K?

Znowu czytam, żeby mieć 3 hz mniej, niż odświeżanie matrycy :hmm:

21 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak to nic nie da, z FG ma większą "wydajność" od RTX 5090 bez FG :hihot:

ac2302e83eb293d1597627256857be23.thumb.png.21de2fde13af47a3439562e34865ea98.png

Uwielbiam takie pitolenie gdzie ktoś uznaje (M)FG tylko jak jemu brakuje pary w dupie :rotfl2:

5070 niżej od 4060ti :wariat:

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.11.2025 o 14:03, leven napisał(a):

Dla tego nie ma sensu kupowania kart za 10K zeta, tylko średniaki z dużą ilością Vram, wklepać DLSS + FG i masz wypas. Przykładowo u mnie na 5060ti 16Vram Cyberek w 3840/2160 na max ustawienia graficzne z RT potrafi wypluć ponad 80FPS z DLSS jakość + FGx3 :E  

Pisane było w niedzielę o godzinie 14 w dodatku dzień po święcie więc pewnie kacyk solidniejszy :E Muszę przyznać Leven że tutaj zabrzmiałeś trochę jak wallec xD :piwko:

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, jankooo napisał(a):

czy tam jest 10k godzin?:o I jeszcze nie zdążyłeś zrobić wszystkich osiągnięć?:niegrzeczny:

Nie da się, bo znowu zrobili nowe łowisko :) Mam level 93, a teraz już ponieśli do level 100 i nowe łowisko  :P 

Ta gra  (symulator połowu ryb) cały czas się rozwija.  10 lat grania i dalej jest fajnie. 

5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Plot twist - 10k godzin, a w realu nie jeździ na ryby. Jedynie dorsza w kostkach kupuje i ew. filety z karpia na wigilię xD 

W realu też łowię. Od dziecka, wtedy pierwszy raz Milicja mnie zapuszkowała za brak karty wędkarskiej na wczasach. Mój Tata musiał iść mnie wykupić - wrócił najebany :P  No i załapałem bakcyla :) 

Opublikowano
11 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Chcecie prawdziwego wow? To odpalcie HL2 VR zamiast wersji RTX. Ja ograłem HL2 wraz z epizodami w VR (ponad 100h) i to dopiero było przeżycie.

Tak w HL gra sie niesamowicie w VR. Niezmienia to faktu, ze te testy przeprowadzali na wczesnych wersjach sterownikow i wczesnej wersji gry. Obecniej w HL RTX w 2560x1440 max settings + MFG to jest ponad 300fps. 

Tu masz jeszcze bez FG https://drive.google.com/file/d/1O95rWKD0WeiBQb17dRAufFzzsonpfbHF/view?usp=sharing mówie Ci, że nie ma tak niskiego fps, moze wczesniejsze sterowniki alokowaly zbyt duzo ramu itp.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, leven napisał(a):

Ryby, które z połączeniem obcowania z przyrodą, łączą się w miły gest :) 

I tego gestu pewnie zabierasz ze sobą 0,5L lub więcej xD 

Nie no, w życiu hobby trzeba mieć bo człowiek by usechł.
Ja poza kompami mam jeszcze 2 inne hobby. 

Wracając do kart, jak Ci się 5060ti od Inno sprawuje?

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

Mamy gamegpu, który zajmuje się tym profesjonalnie od lat i prowadzi szerokie testy. Mamy też inne źródła potwierdzające te liczby.

Z drugiej strony mamy jakieś wycinki screenów zestawionych ze sobą. Dlaczego akurat to co Ty wklejasz jest wiarygodne i wykonane prawidłowo, a reszta odwala maniane. W cyberku wszystkim wychodzi ~40% (u mnie też), u Ciebie 28% czy nawet mniej. No tak, przecież 5090 jest tylko 5% szybszy od 4090 (masz screena na to, wiem)  dlatego oddałeś tego paździerza. 

Ja natomiast zainstaluję jutro HL2 RTX i zobaczę czy jest lepiej jak na premierę odnosząc się do tego co napisał @maxmaster027

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Nie ma żadnej wiarygodności poza tym, że brałem za to pieniądze :hihot: 

Dlatego u mnie nie ma żadnych emocji przy testowaniu sprzętu nigdy niczego nie bronę bo i po co tylko suche liczby :hihot:

Biedny ja nagle od Blackwella porażenie mózgowe mnie dopadło. A po to kupiłem 5090 by mieć rzeczywisty obraz Blackwella łącznie z UV i zmianami względem ADY.

Opublikowano (edytowane)

Jaki Blackwell jest wszyscy widzą. Jest tysiące testów w sieci. Ty natomiast twierdzisz, że jest inaczej. Jeżeli odpalam grę na moim 5090 i testuje w tych samych miejscówkach i wychodzą mi podobne wyniki to nie potrzebuję żadnych dowodów, że jest inaczej i uznaje test za wiarygodny. Majac 4090 ponad dwa lata robiłem tak samo. W cyberku podchodzi pod 40% jak w mordę strzelił na korzyść 5090. Tam nawet nie trzeba specjalnie szukać, żeby to zauważyć. Ty pisałes, że tam nie ma nawet 30%. Nie tylko z cyberkiem wprowadzałeś tutaj w błąd. Może to u Ciebie coś z testami było nie tak, a nie u innych, ale Ty nie jesteś w stanie tego przyswoić. To jest zakrzywianie rzeczywistości, dlatego nie wierzę Tobie w ani jedno słowo i negatywnie odnoszę się do Twoich postów.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Z Blackwellem jest taki sam problem jak z Turingiem, że jest nierówny i wydajność mocno zależna od ilości obliczeń INT bo tutaj główna zmiana w architekturze, która może dawać kopa. Pierwszy z brzegu Alan Wake 2 jedno miejsce 1.3x, a inne miejsce 1.46x ;)

Obecnie robi się testy na szybko i z reguły jest tylko jedno miejsce testowe ;)  Dlatego obraz może być przekłamany w jedną lub w drugą i nie chodzi tylko porównanie stricte ADA vs Blackwell tylko również do kart AMD.

W moim przypadku to i tak nie wydajność przekreśliła 5090 tylko wydajność na wat nawet po max UV ;) 

• Upvote 1