Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do 3m ja bym brał premium https://allegro.pl/oferta/premium-solidny-kabel-przewod-przylacze-hdmi-hdmi-2-1-plecionka-8k-4k-3m-14654049091 32zl 

Ewentualnie tego https://allegro.pl/oferta/kabel-hdmi-hdmi-2-1-v-premium-8k-4k-144hz-mocny-monitor-projektor-3m-15687613245 22zł 

Nawet wziął 2 jakiegos za 100zł czy 150 i tego za 22zł żeby zobaczyc czy jest roznica, jezeli nie ma to droższy zwrot i tyle ;P 

Premium za 32zł jest z plecionką wiec kulturka

https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-hdmi-2-1-8k-ultra-high-speed-4k-uhd-oplot-3-metry-3m-14455546529 26zł też ma plecionke, raczej powinien wszystko ogarnac. 

Natomiast 10m czy 15m to juz tylko certyfikowany i to taki nawet światłowodowy najlepiej. 

Opublikowano
8 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Stjepan 8% wyższa wydajność w 4K. Idź pan w uj z taką ofertą %-) 

Do tego FE - ciekawe czy w ogóle bloki na to są bo grzeje się pewnie jak wściekła ta suszarka :Up_to_s: 

Edit: OK, built by PNY lol

Już ci chyba wytłumaczył dla kogo jest ta karta.... zwłaszcza na zachodzie ktoś kto się z tym tłucze to nie po studiach z używania łopaty nie będzie siedział za minimalną stawkę jak chcą sobie jakieś złote interesy robić na tym ci co płacą. Do większości zastosowań masz i inne a tu za każdą wisienkę i niszę się płaci. Czy to sensowne i czy się opłaca to już sprawa indywidualna. Jak skok w ai jeszcze będzie spory to dalej ta karta będzie jakąś cenę trzymać z uwagi na prawie 4x vram niż oferta jeszcze z przed roku. Co nie znaczy że nie będzie już to połowa tego co wtedy się płaciło. Niedawno były matrixy za 20k i nawet ich nie zobaczyłeś z opcją do zakupu.

Opublikowano (edytowane)

https://www.tomshardware.com/pc-components/power-supplies/segoteps-titanload-12v-2x6-cables-use-heavier-duty-pins-to-prevent-meltdowns-brute-force-approach-purportedly-drops-peak-temps-by-up-to-72-percent?fbclid=IwY2xjawOdZINleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEe8MZSypiJfqHfNImeUD1nYFZ7gMSFSxW0ivSe3cogf2WS-fQXuqLRoDKhCPI_aem_xrMpryQZBQmlPDqILZnYdA

czy AB/Riva dobrze raportuje odczyty  z5090? bo  mam  małe wątpliwości

przy  steelnomad pokazywał ok 2700/0,9 570W +200, a hwinfo sporo wyżej przy  capie na napięciu 0,925

ok, zresetowałem profil i  teraz było poprawnie

ale widać że karta lubi prąd

przy 0,90-0,915V zegar pod 2800 i 575W, a temp podchodziła pod 70C

więc UV na powietrzu albo woda

image.png.deac1c679d2bca596a90967e93a387ea.pngimage.png.f9019d54f780b3353462ddece9316832.pngimage.png.1fb59738c9a9be81cd6dbec5cd1994d5.png

Edytowane przez bofff
Opublikowano

na razie sprawdzałem jakie karta ma max zegar przy  danych volt/watt

przy UV to  chyba najlepiej wypadało 0,885V, zegar wchodzi  na 2625/2650 bierze 500-530W w nomadzie i  temperatury z 7-8C niżej

a w grach CP2077/AW2 to 400-410W wtedy żłopie (450W przy 0,90 i 2700)

więc taka prawdziwa średniawka

jak przyjdzie blok to  postaram się mocniej pocisnąć gdzie ma granice, ewidentnie nie ma sensu powyżej 0,925/0,950V  z drugiej strony +500mhz do rdzenia i +2000mhz do  pamięci bierze bez zająknięcia

Opublikowano
13 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Przejście z 4070 Ti na 5070 Ti to wydajnościowa pomyłka, prędzej 5080, ale znowu ona jest upośledzona i ma tylko 16GB pamięci.

Nawet jeśli założymy ze Superkow nie będzie, to i tak bardziej się opłaca siedzieć na 4070 Ti dalej niż wydawać pieniądze na jakieś karty na przeczekanie, chyba ze cię taka zmiana wyniesie parę zł.

Tu by sens miało przejście na 9070XT za te 2500-2600 zł, ale ja np. nie chcę po raz kolejny karty od AMD :D 

Opublikowano
10 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Przecież dla Ciebie nie ma obecnie odpowiedniej karty, nie wyprodukowali jeszcze %-)

Ale nawet jeśli, oczywiście że trzeba było brać. Przecież obecnie nie stracisz na 5090.

Nie ma prócz RTX 5090 ale to nie jest karta do grania ;)

Opublikowano
9 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Nawet wziął 2 jakiegos za 100zł czy 150 i tego za 22zł żeby zobaczyc czy jest roznica, jezeli nie ma to droższy zwrot i tyle ;P 

Taki był plan - ostatecznie  wziąłem ten co zalinkował @sideband nie chciałem być złym kupującym co to zwraca 5 kabli - pół żartem,pół serio nie chcecie być w skórze side jeśli ten kabel będzie bublem;D

16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie ma prócz RTX 5090 ale to nie jest karta do grania ;)

Za chwilę może się okazać,że ci co kupili 5090 nawet FE zrobili deal życia niczym mityczny tuf 3080 w 2020 

Obecnie w moim kompie najdroższym elementem poza 5090 jest ram w cenie 6k

Opublikowano
13 minut temu, Zhao napisał(a):

Za chwilę może się okazać,że ci co kupili 5090 zrobili deal życia niczym mityczny tuf 3080 w 2020 

Zrobili nie zrobili, zawsze będzie ktoś kto potrzebuje karty graficznej, jak nie dziś to jutro.

Z perspektywy rynku jeśli sytuacja się pogorszy a przypominam ze już od dawna jest zła to wpadniemy w jeszcze większa stagnacje.

Przyszłe generacje kart mogą być tak drogie ze to wszystko padnie.

Ciekawy jestem cen nowych konsol, bo jak CMR zobaczy 6-7 tys. za PS6 to będzie beka i płacz jakiego chyba nigdy nie było w internetach.

Chyba ze Sony zrobi jeszcze lepszy ruch i PS6 to będzie PS5Pro+ ale za to będzie tylko za 4,5 kola :E

Trzecia opcja, będą sprzedawali konsole ze strata.

Ja raz błąd zrobiłem i kupiłem kartę "tanio" z której nie bylem zadowolony co zmusiło mnie potem to kolejnej zmiany, drugi raz tego błędu już nie popełnię.

Nie bez powodu olałem FE, fajna miał cenę i na tym się kończą zalety tej karty. Jak mam tyle pieniedzy wydać to chce coś z czego będę zadowolony nawet jeśli to będzie kosztowało więcej.

Myślę ze rozbierznosci w cenach będą coraz większe a celowanie w okazje będzie miało coraz więcej sensu z perspektywy finansowej ale jednocześnie będzie to powodować dalsze problemy rynku.

Pick your poison.

Ale ostatecznie pokazuje to ze te ceny są sztucznie zawyżone a marze muszą być okrutne. Jedyne co może uratować ten rynek to załamanie sprzedaży.

Niech cisną śrubę i niech dalej ceny windują w komos, albo to ebnie albo będziemy mieli nowe generacje co 4-5 lat jak konsole :hihot:

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
40 minut temu, bofff napisał(a):

@Zhao hmm i te trzyczęściowe PCB na taśmach z aliexpress

grzebałeś coś w tej inno? jakieś ciekawy  profil?

Jeszcze nie - mam urwanie glowy - może w weekend usiądę coś więcej 

36 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ja raz błąd zrobiłem i kupiłem kartę "tanio" z której nie bylem zadowolony co zmusiło mnie potem to kolejnej zmiany, drugi raz tego błędu już nie popełnię.

Nie bez powodu olałem FE, fajna miał cenę i na tym się kończą zalety tej karty. Jak mam tyle pieniedzy wydać to chce coś z czego będę zadowolony nawet jeśli to będzie kosztowało więcej.

Myślę ze rozbierznosci w cenach będą coraz większe a celowanie w okazje będzie miało coraz więcej sensu z perspektywy finansowej ale jednocześnie będzie to powodować dalsze problemy rynku.

Pick your poison.

Ale ostatecznie pokazuje to ze te ceny są sztucznie zawyżone a marze muszą być okrutne. Jedyne co może uratować ten rynek to załamanie sprzedaży.

Niech cisną śrubę i niech dalej ceny windują w komos, albo to ebnie albo będziemy mieli nowe generacje co 4-5 lat jak konsole :hihot:

Powiem tak - możesz wydać nawet i 14k na coś lepszego i się rozczarować - przez ostatnie dwa tygodnie przeleciałem praktycznie przez wszystkie recenzje i wrażenia topowych 5090 i każda ma jakieś wady i niedociągnięcia - aż w końcu stwierdziłem walić to i skończyłem z bliskim MSRP Inno a był taki moment,że mówię dobra motyla noga biorę Astrala:hihot: A mój bank tylko na to oczywiście proszę Pana 14k , 18 też może być a i 20 się znajdzie 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, AudRob napisał(a):

jest ram w cenie 6k

Parę dni temu  były na OLX Goodram 2x32 za 1200 .

Tu nowe

vobis.pl/pamiec-ram-goodram-irdm-64gb-6400mhz-ddr5-dualchannel-dimm.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=ec0451a0-7035-5910-eb4a-91adebef364b

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
3 minuty temu, Zhao napisał(a):

Powiem tak - możesz wydać nawet i 14k na coś lepszego i się rozczarować - przez ostatnie dwa tygodnie przeleciałem praktycznie przez wszystkie recenzje i wrażenia topowych 5090 i każda ma jakieś wady i niedociągnięcia - aż w końcu stwierdziłem walić to i skończyłem z bliskim MSRP Inno a był taki moment,że mówię dobra motyla noga biorę Astrala:hihot: A mój bank tylko na to oczywiście proszę Pana 14k , 18 też może być a i 20 się znajdzie

No i właśnie dochodzimy de sedna. Skoro coś ma wady, szczególnie jakieś krytyczne to się tego nie kupuje a nie szuka najtańszego ;)

Oczywiście nie zrozum mnie źle, ja nie będę nikomu do portfela zaglądał.

Dzis tak jest ze wszystkim. Kupujesz kartę za 9-14 kola, problemy.

Kupujesz oleda za 6-10 kola, problemy.

No panie, coś tu jest nie tak.

• Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano
52 minuty temu, Zhao napisał(a):

Taki był plan - ostatecznie  wziąłem ten co zalinkował @sideband nie chciałem być złym kupującym co to zwraca 5 kabli - pół żartem,pół serio nie chcecie być w skórze side jeśli ten kabel będzie bublem;D

Za chwilę może się okazać,że ci co kupili 5090 nawet FE zrobili deal życia niczym mityczny tuf 3080 w 2020 

Zamiast kupować RTX 5090 gdy były poniżej dyszki, to ludzie czekali na jeszcze niższe ceny. :hihot:

Z Ram to już jest chora sytuacja, w sklepach ceny z kosmosu, jeszcze z drugiej ręki ceny nie są tak oderwane, ale to kwestia czasu. 

4 minuty temu, AudRob napisał(a):

Parę dni temu  były na OLX Goodram 2x32 za 1200 .

Wczoraj było 64GB za 1300zł i poszło za 1550zł, to samo 32GB były po 900 zł kilka ofert i sprzedane.

Wszystko z drugiej ręki schodzi w niższej cenie, a ta nadal daleko do tego za ile sklepy wystawiły pamięci. :E

4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No i właśnie dochodzimy de sedna. Skoro coś ma wady, szczególnie jakieś krytyczne to się tego nie kupuje a nie szuka najtańszego ;)

Oczywiście nie zrozum mnie źle, ja nie będę nikomu do portfela zaglądał.

Dzis tak jest ze wszystkim. Kupujesz kartę za 9-14 kola, problemy.

Kupujesz oleda za 6-10 kola, problemy.

No panie, coś tu jest nie tak.

Jedyny problem ze sprzętem jaki miałem, to z 2 kartami Ventus, które były badziewne, a sprzętu przez ostatnie 2 lata kupiłem tyle, że kilka komputerów złożyłem. xD

Opublikowano
Teraz, Zhao napisał(a):

@Kadajo z drugiej strony raz się żyje a na rynku lepszej alternatywy nie ma  ;)

Oczywiście ze tak. Każdy kupuje co chce i dlaczego chce.

Ale jednak rynek się wali częściowo z winy samych konsumentów to nigdy nie jest tak ze tylko korpo jest złe.

Po prostu pokazujesz korpo ze cie można doić to korpo cie doi, przestań to pokazywać to korpo się będzie musiało dostosować.

Nie mowie o jednostkach tylko konsumentach jako całości.

• Upvote 1
Opublikowano

tu  to  chyba loteria krzemowa jest  ważniejsza niż poziostałe plusy i  minusy

nie widziałem, żeby ktoś się strasznie skarżył  na potencjał  OC/UV  poza FE

chłodzenie to przy 600W i tak poza wodnym do  mnie nie trafia bo momentum emisji  ciepła i  tak jest  nieznośne

mnie najbardziej irytuje brak monitorowania natężenia prądu poza Astralem, uważam że to powinien być standard

zamontowałem czujnik temperatury  na wtyczce, na razie widziałem najwięcej 41C  przy  SN

w graniu 35-40C przy  400-450W

ale i tak taka wtyczka z komunikacją po USB bym brał

Opublikowano
7 minut temu, Doamdor napisał(a):

to samo 32GB były po 900 zł

olx.pl/d/oferta/nowa-pamiec-ram-goodram-irdm-ddr5-32gb-2x16gb-6000mhz-cl30-CID99-ID18xo4C.html

Opis dziwny nie wiem czy to jedna kość czy dwie.

Opublikowano

jeez za 600 kingston fury 64gb 6000/30 kupiłem w wakacje

5090 i RAM...  cukier w biedronce, OSB w leroy, olej i masło  w lidlu

to  short squeeze, częsta praktyka w dobie pełnej informacji  o kliencie/popycie/podaży