Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, brzecol napisał(a):

Ding Ding Ding - z grona ciekawostek niepotrzebnych, to jakby ktoś pytał pierwszy raz użyte (o ile mnie pamięć nie zawodzi) w filmie The Core z 2003 r.

The core to był dopiero film :) Oni chyba czesc tego pojazdu zbudowali z tego "materiału"

Opublikowano
12 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

The core to był dopiero film :) Oni chyba czesc tego pojazdu zbudowali z tego "materiału"

Tak dokładnie to całą powłokę, ale fajnie że, ktoś też to oglądał :thumbup:

Opublikowano
6 minut temu, brzecol napisał(a):

Tak dokładnie to całą powłokę, ale fajnie że, ktoś też to oglądał :thumbup:

ja to z 5x ogladalem, bardzo podobał mi sie motyw, z sekwencyjnym wyrzucaniem ładunków jądrowych i odcinieniem kolejnych czesci tej "ziemskiej maszyno-dżdżownicy" z najwiekszym ładunkiem na końcu, i to wymyślili w biegu jako alternatywe. Super tez pokazali kolejne płaszcze w ziemi, diamentów np. tam wyszli na zewnątrz i z jakimi problemami trzeba by sie borykac, przede wszystkim olbrzymie cisnienie i temperatura. Film według mnie mocno underrated. Cos jak "wyspa" ze scarlet johanson, budżet 250milionow dolarów, temat genialny, a nic nie zarobili prawie, ludzie na ten film nie byli gotowi chyba 2004-2005 rok, czyli podobne lata, wtedy swietne filmy powstawaly

Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

ja to z 5x ogladalem, bardzo podobał mi sie motyw, z sekwencyjnym wyrzucaniem ładunków jądrowych i odcinieniem kolejnych czesci tej "ziemskiej maszyno-dżdżownicy" z najwiekszym ładunkiem na końcu, i to wymyślili w biegu jako alternatywe. Super tez pokazali kolejne płaszcze w ziemi, diamentów np. tam wyszli na zewnątrz i z jakimi problemami trzeba by sie borykac, przede wszystkim olbrzymie cisnienie i temperatura. Film według mnie mocno underrated. Cos jak "wyspa" ze scarlet johanson, budżet 250milionow dolarów, temat genialny, a nic nie zarobili prawie, ludzie na ten film nie byli gotowi chyba 2004-2005 rok, czyli podobne lata, wtedy swietne filmy powstawaly

Być może ilość absurdów jak na film o popularnej i znanej tematyce odrzuciła trochę ludzi. Natomiast jeśli ktoś za bardzo nie wnika i nie zadaje sobie w trakcie często pytania "what the fuc..." to całkiem fajnie się ogląda.

Opublikowano

Zrobiłem UV w MSI AF zegar 3100MHz/900mV wynik wyszedł taki:

Zrzut ekranu 2025-12-09 152832.png

Tyle, że mimo ustawiania jak wyżej procesor taktuje w teście 2760MHz, dlaczego tak się dzieje ?

I dalej są minimalne wahania taktowania.

A sorki, tak jest ustawiona krzywa, coś mi się źle ustawiło

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Tyle, że mimo ustawiania jak wyżej procesor taktuje w teście 2760MHz, dlaczego tak się dzieje ?

I dalej są minimalne wahania taktowania.

Chip nie jest w stanie osiągnąć 3100 przy 0,9 V

Zobacz moją krzywą ze strony 1861 postów. Ja mam przy 0,9V 2885, a 2900 przy 0,905-0,910. Poszedłeś za agresywnie. Być może do 3100 potrzebne byłoby 1,1 V, ale wtedy nie mówimy o UV a o OC. 

Edytowane przez brzecol
Opublikowano
Godzinę temu, brzecol napisał(a):

Też bym tak wybrał, jednak każda przejściówka do dodatkowe połączenie. W sumie dobre elastyczne kable z zasilacza i szeroka obudowa to też jest ok, a ja się o szerokość budy nie muszę martwić. Jedynie wózek widłowy do przenoszenia by się przydał.

Nieee... dobrze wykonana kątowa przejściówka, będzie lepsza, niż niepoprawnie "wygięte" przewody, do których doczepiają się producenci. 

\W sumie, to ptologia. Przy 600Wat, ma być co najmniej 2x16 pin, a jak takie cuda palące czytam to, :niegrzeczny:

• Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, brzecol napisał(a):

Zobacz moją krzywą ze strony 1861 postów. Ja mam przy 0,9V 2885, a 2900 przy 0,905-0,910.

Przy tym napięciu trzyma mi 2840MHz +/_

Zrzutekranu2025-12-09155001.thumb.png.08b0ff38122a66cf481dc1a7be3f233e.pngZrzutekranu2025-12-09155058.thumb.png.f7966c985ef07df0bf705f77ace1455e.pngZrzutekranu2025-12-09155129.png.9e02d5ad4f66d2a1d9642a48bd18102e.png

12 minut temu, sideband napisał(a):

@Pitt_34

Włącz krzywą daj na maxa offset na 0.8v i zastosuj pokaż jaki masz takt na 0.8v;)

Teraz muszę zmykać, wieczorem to sprawdzę.

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

@Pitt_34

Włącz krzywą daj na maxa offset na 0.8v i zastosuj pokaż jaki masz takt na 0.8v;)

image.png.0a7bdf18c1f091dbbc61b7119c9b1bd8.png

Widać po originalnej krzywej +1000mhz  to bedzie miał jakies 2.2Ghz na 0.85V, wiec raczej bez szału

59 minut temu, sideband napisał(a):

Wystarczy kilkanaście minut max ;)

image.thumb.png.6720346500a594eabf3e9b89d02f990e.png
Tu pisze, że jak nic nie ruszasz to za moment dalej przechodzi w 2h test. Aczkolwiek nie wiem czy jest sens, jak temp sa w normie

Opublikowano
4 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

Przy tym napięciu trzyma mi 2840MHz +/_

Zrzutekranu2025-12-09155001.thumb.png.08b0ff38122a66cf481dc1a7be3f233e.pngZrzutekranu2025-12-09155058.thumb.png.f7966c985ef07df0bf705f77ace1455e.pngZrzutekranu2025-12-09155129.png.9e02d5ad4f66d2a1d9642a48bd18102e.png

Hmm, te 3000 na 0.9v w grach nie wykrzacza ? 

Na co dzień trzymam 0.9v na 2835 - przebieg poniżej.

Właśnie puściłem SN u siebie i wypluło dokładnie identyczny wynik :cool:

Ps ładny ten giguś :)Mój Vanguard przy nim to brzydal xD

image.thumb.png.e2ced390831c4b5afe817c60b70bf4e9.png

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, sideband napisał(a):

Weryfikacji szybko nastąpi w grach.

I tak sie powinno sprawdzac, wlasnie z DLAA i z DLSS performance żeby sie równo na krzywej rozłożyło. 

Ten Vulcan to jakie tam jest obciazenie rdzenia niskie. Jak sprawdzasz na OC gdzie jest górna krzywa podkrecona to jest 750GB przepustowosc, jak dałem +500mhz na dolnej to 800GB, a jak na UV gdzie dolna krzywa ma +1000Mhz jest 840GB/s. Wiec juz widac, że przy UV pamiec jest bardziej obciązona. 

Według mnie test tak o 5min zeby sprawdzic wstepnie czy bledow nie ma i tyle .

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

I tak sie powinno sprawdzac, wlasnie z DLAA i z DLSS performance żeby sie równo na krzywej rozłożyło. 

DLSS P to żadne sprawdzanie za niska rozdziałka ;)

Co do taktów to jak pisałem różne karty różnie się zachowują u mnie po UV taktowania są niższe ~150mhz względem pudełka, a wydajność jest ciut wyższa :hihot: 

To samo względem Inno3d taktowania po max UV tylko niewiele wyższe, a wydajność nawet 20% wyższa :hihot:

Muszą być błędy we wskazaniach taktowań bo innej przyczyny nie widzę.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Przyjechał do mnie Gigabyte RTX5080 Windforce. Pierwsze wrażenie jest dobre, solidnie wykonana aczkolwiek radiator mocarnie nie wygląda.

Masa karty: 1255g

Póki co musiałem rozebrać cały set i testy wstępnie zrobiłem na 5800x3d z boxowym chłodzeniem AM2 :uklony: Na open benchu w trybie performance dobija do 70C, 

Cewek nie słychać nawet z ucha na karcie, wentylatory już tak :D (zasilacz 1350w hydro ptm pro). Wtyczka zasilania to gówno do kwadratu, nie dziwie się że ludzie to upalają. Po oblukaniu karty widać że ten żel na pamięciach nie jest równo rozprowadzony. 

Teraz problem. Zauważyłem że karta ma problem z miganiem ekranu. Od czasu do czasu mrugnie cały ekran. Mam odpaloną animowaną tapetę. W HWinfo wali błędami Recovery Count. Pomaga ustawienie w panelu Nvidii zażądania energią na maksymalną wydajność ale wtedy podjada 20w więcej w IDLE, dodatkowo co 5 minut odpala wentylatory by schłodzić się trochę. No trudno, do przełknięcia, ale normalnie przypomniały mi się czasy Radeonów HD4870 które miały problem z przechodzeniem w niższe stany energetyczne i mrugał ekran. 

Po przesiadce z wykręconego RTX3080 PL 350W:

+110% w Cyberpunku

+77% w Wieśku

+58% Tsuhima 

To są wyniki z throtlującym 5800x3d, na normalne przyjdzie czas jak postawie LC 

Edytowane przez Totek
Opublikowano (edytowane)

U mnie Gigabyte GeForce RTX 5090 Aorus Stealth Ice bardzo fajnie pracuje. Jeśli nie jest pod obciążeniem to długo wentylatory są zatrzymane. Pod pełnym obciążeniem 4K w Steel Nomad trochę słychać skwierczenie (chyba cewki karty) ale wszystko chodzi płynnie. Muszę jeszcze zrobić UV. Chowane złącze karty graficznej - fajna sprawa - dziwne że nie jest to standardem.

Edytowane przez peterchen86
  • Upvote 1
Opublikowano
59 minut temu, sideband napisał(a):

DLSS P to żadne sprawdzanie za niska rozdziałka ;)

heh no do UV żadna, i jest tak jak mowisz najlepiej DLAA, a do max OC sprawdzasz DLAA ale i tez DLSS P najlepiej z MFG, bo taktowania z reguły sa wyższe nawet 30mhz, ale to tylko przy klasycznym OC.