Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Reddzik napisał(a):

Temat używek nie wchodzi w grę,

Obecnie jest mega lipa z cenami GPU. Nowe 4070Ti super w zasadzie zaczynają się od 4k pln :E A używki też trzymają cenę.

Trzeba czekać na premierę sklepową nowych GPU i wtedy będzie wiadomo w którą stronę to pójdzie, ale raczej tanio nie będzie. Przynajmniej w najbliższych miesiącach.
Być może tylko ten nowy radek będzie miał sens w twoim budżecie. Ale to wyjdzie w praniu.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

@Reddzik Coś pamiętam tą 1660ti, trochę szkoda że ktoś na forum "swojemu" wcisnął bubla ... Ptm7950 jakby na rdzeń nałożył, to może by się ogarnął temat. Kolega sprawdził czy kołki dystansowe nie są zamienione ? Bo kiedyś wysłałem 3080 waterforce na rękojmie, to nie dość że idioci w serwisie gigabyte źle powkręcali kołki dystansowe, pcb się przegięło, to jeszcze owinęli kartę folią bąbelkową na 2x i wrzucili w większy karton, karta przyszła w stanie takim, jakby wypadła kurierowi pod koło, śledź przełamany, bp całe pogięte, i w dodatku krzywo pcb względem bloku. Na szczęście kase oddali za tego sztrucla, w dodatku tak cewki piszczały, że w życiu takiego czegoś nie słyszałem. A karta kupiona w czasach kryptoszału za nie małe pieniądze (teraz pewnie za tyle 5080 dostanie ;) ). 

Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba z Łódzkiego jesteś, ale jeśli dobrze pójdzie to za jakieś 2m może 3 będę miał na odsprzedaż 7800xt, złotówkę taniej niż kupiłem, więc tam okolice 1550zł wyjdzie +-. 

Up dokładnie, ja na olx już nic nie wystawie... Szkoda czasu na odpisywanie. Jak wystawisz coś w relatywnie dobrej cenie, to jesteś oszust i kombinator... Jak wystawisz w cenie jak mają inni to jest stękanie że o 500zł za drogo. Tak źle i tak niedobrze... 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Ogólnie temat używek do dla mnie totalna beka z ludzi. 

Januszerkę z OLX trzeba od razu blokować i nie wdawać się w dyskusję. 

Ostatnio wystawiłem 7900 GRE w idealnym stanie za 2199 zł, z papierami z dużego sklepu, gwarancji ponad 30 miesięcy. 

Najpierw chłop się pytał o wszystko czy nie rozkręcałem, czy cewki nie grają itd. 

Na sam koniec "czy sprzeda pan za 2000 zł? To uczciwa cena za ten model". 

Poleciał blok, po 15 min napisał z drugiego konta - też poleciał blok. 

• Upvote 4
Opublikowano

Jak wezmę Radka- wszystko zależy od prezentacji jak i testów przed premierą no i ceny! PT mnie ominie, ale na obecnej karcie i tak tego nie doświadczyłem, RT działa zależnie od gry, ale nawet w Cyberpunku było miejscami ciężko i te dropy do 10fps, to właśnie przez vram, miałem nawet 50-60+ fps z dlss jakość czy balans i mix detali i było git, ale te dropy, który wymuszały restart gry... przemilczę. Jedynie co fajnego to DLSS bo to robi robotę, nie twierdzę, że jest lepsze niż natywne, ale na tyle spoko, że można używać w porównaniu do obecnego stanu innych upscalerów. RR i tak zabija fps, mniej o ok 10fps w takim Cyberpunku.

Karty są drogie, jeszcze zobaczę co ze Switchem 2, wtedy może być tak, że wezmę słabszą kartę byle miała więcej vramu i dawała radę, a Switch 2 będzie czymś głównym do grania, to też biorę pod uwagę. Nie mam nie wiadomo ile kasy, ani nie chcę wydawać fortuny na jedną kartę.

Pewnie po sprzedaży zasilacza i karty część kasy mi się zwróci, a potem może za rok, czeka mnie wymiana płyty i procka.

Opublikowano (edytowane)

Łódzkie jest stolicą handlarzy wszystkiego %-) od aut po obiektywy do bezluster :hihot: 
Zazwyczaj pełno zapytań z łodzi i sieradza za pół darmo. 
Jak chce sie coś dla siebie kupić to trzeba uważać fest. Kiedyś kupiłem radeona od gościa z olx :D z łodzi ,oddałem ten szit po jednym dniu(pojechałem osobiście oddać) . Cewki pisk i grzałka fest... Jak się okazało radziu wrócił z serwisu %-) a typek początkujący biznesmen
Temat rzeka.... 

Pozostaje czekać do wtorku na "wiarygodne" informacje. Zółta hybryda trzyma coś w zanadrzu na bank %-)

Edytowane przez PepePanDziobak
Opublikowano
4 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

ale chyba z Łódzkiego jesteś

opolskie, sporo niżej.. Prudnik, rzut beretem do Czech.

Co do 7800xt, to jest to minimum jakim byłbym zainteresowany, ale zdecydowałem się dopłacić do 7900XT, przy okazji czekam na wieści z prezentacji, na 9070XT. Zasilacz mam zamówiony, będzie po niedzieli, Asus TUF Gaming 850W Gold.

Opublikowano

OLX to platforma dla ludzi, którzy nie chcą kupić i ludzi, którzy nie chcą sprzedać. Regularnie tam wystawiam sprzęt i ogólnie przypomiona to czasem kabaret. Sprzedawałem Radka 6800, opis dokładny, wszystko sprecyzowane - data i miejsce zakupu, stan, wyposażenie, temperatury. Na PW wiadomości z pytaniami o... dowód zakupu, gdzie kupione, czy się nie grzeje. :E Innym razem biorąc kartę dla znajomego, gościu odpisał mi na SMS... po tygodniu. Wiadomości na OLX nawet nie odczytał. Aczkolwiek można sprzedać graty w dobrej cenie, często lepszej niż Allegro i ich prowizje. Po prostu wymaga to cierpliwości i czasu.

• Upvote 1
Opublikowano

Nvidie też nie będą złe, kwestia cen. Podejrzewam, że jak ktoś na premierę nie capnie to potem przez 2-3m będą zawyżone ceny, sztucznie ograniczona dostępność, żeby wyprzedać ady co zalegają po sklepach. 

7900xt powinna być fajną kartą, ale warto poczekać na 9070xt, może się okazać, że wydajność będzie zbliżona, a będzie oszczędniejsza. Nie ukrywam, że taki 7800xt w porównaniu nawet do 4080, bucha ciepłem niesamowicie. Przy rtx nie myślałem demontować chłodnicy z topu, przy amd nie mam wyjścia, podgrzewa mi dość znacznie chłodnice. 

Opublikowano (edytowane)

Co do OLX, z 2tyg albo 3 tyg stała moja stara buda Armis AR5 TG RGB- tylko tylny wentylator miał RGB, było wszystko co miała buda, bo nie wyrzucam, wentylatory Sigmy, ten z RGB, a nawet kontroler, poszła za 170zł. Odbiór osobisty.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
4 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Nvidie też nie będą złe, kwestia cen. Podejrzewam, że jak ktoś na premierę nie capnie to potem przez 2-3m będą zawyżone ceny, sztucznie ograniczona dostępność, żeby wyprzedać ady co zalegają po sklepach. 

7900xt powinna być fajną kartą, ale warto poczekać na 9070xt, może się okazać, że wydajność będzie zbliżona, a będzie oszczędniejsza. Nie ukrywam, że taki 7800xt w porównaniu nawet do 4080, bucha ciepłem niesamowicie. Przy rtx nie myślałem demontować chłodnicy z topu, przy amd nie mam wyjścia, podgrzewa mi dość znacznie chłodnice. 

Do jesieni i tak nie ma w co grać więc będzie dużo czasu na zakup.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nowe Radki zapowiadają się fajniej niż nowe GF'y

Rozwiń to, bo niebyt to widzę: 
1. TOP AMD nowej generacji = najwolniejsze GPU NV nowej generacji
2. TOP AMD nowej generacji z mniejszą ilością Vram od poprzedniej generacji 
3. Jak dadzą boost nawet 40 % w RT - nadal to kilometry za NV 
4. FSR jest znacznie gorszą techniką od DLSS 

Edytowane przez RTX5090
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Kwestia cen właśnie. Też jakoś mocno się nie pale z zakupem, chyba że ceny będą według mnie odpowiednie to zmienię dość szybko na coś wydajnego. I tak czasu nie mam za dużo, teraz akurat chory to mam długi weekend od 23, a tak to wracam często około 19-20 do domu, zagram z godzinę, dwie i tyle, i to niekoniecznie nawet codziennie. 

Opublikowano
3 minuty temu, RTX5090 napisał(a):

Rozwiń to, bo niebyt to widzę: 
1. TOP AMD nowej generacji = najwolniejsze GPU NV nowej generacji
2. TOP AMD nowej generacji z mniejszą ilością Vram od poprzedniej generacji 
3. Jak dadzą boost nawet 40 % w RT - nadal to kilometry za NV 
4. FSR jest znacznie gorszą techniką od DLSS 

1. Nie ma to znaczenia, bo AMD nie walczy z topowymi ukladami.

2. Nadal większa niż to, co daje Nvidia w tej samej cenie.

3. Wystarczy ze RT będzie zbliżone do 4 generacji RTX

4. Czy znacznie to bym nie powiedział, przeciętny gracz nie siedzi z lupa jak DF i liczy piksele tylko gra.

• Upvote 4
Opublikowano
7 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Chyba ty :P w lutym juz 3 dobre premiery, Awoved, KCD 2 no i oczywiscie murzynek :) Dwie pierwsze pewnie beda ssały optymalizacyjnie i do 1440p nawet 5080 moze okazac sie mało :E

Opublikowano
25 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Januszerkę z OLX trzeba od razu blokować i nie wdawać się w dyskusję. 

Ostatnio wystawiłem 7900 GRE w idealnym stanie za 2199 zł, z papierami z dużego sklepu, gwarancji ponad 30 miesięcy. 

Najpierw chłop się pytał o wszystko czy nie rozkręcałem, czy cewki nie grają itd. 

Na sam koniec "czy sprzeda pan za 2000 zł? To uczciwa cena za ten model". 

Poleciał blok, po 15 min napisał z drugiego konta - też poleciał blok. 

On Januszem a ty bura:cenzura:, bo w sumie chciał się potargować chłop coś, a te 2 stówy to faktycznie taki ogonek :hmm:. Jak by chciał za pół ceny, albo miał chorom curke to inna sprawa. Bez urazy ale też nie byłeś fer tak do końca.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Gratuluje posiadania aż tak dużo czasu na gry. Większość ma na następne 5 lat gier :E 

3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ten 9070XT to może być po prostu alternatywa dla 5060ti 16GB od nvidii.

Też mi się tak wydaje. Poziom 5060Ti/5070. Ale w RT to chyba 5050 :E 

Opublikowano
3 minuty temu, Godlike napisał(a):

Chyba ty :P w lutym juz 3 dobre premiery, Awoved, KCD 2 no i oczywiscie murzynek :) Dwie pierwsze pewnie beda ssały optymalizacyjnie i do 1440p nawet 5080 moze okazac sie mało :E

Przecież ten Avowed to wygląda tak, że RTX 3070/3080 nie powinien mieć w tym problemu. A jak będzie gniot optymalizacyjny to ~rok czekania i tak, aż połatają z zagraniem.

Czarny Samuraj ? :rotfl2: Kijem tego nie tknę, niech UBI zdycha.

W zasadzie jedyna bardziej wymagająca gra AAA jaka zapowiada się na 2025 i mająca duże szanse być dobrą grą to KCD2, ale tam też nie uświadczymy RT czy PT.

Doomy nowe to już mnie nie jarają, zresztą to pójdzie nawet na ziemniaku. Mafia jest trochę niewiadomą, ale raczej średniaczek się zapowiada.

Ogólnie nic zbytnio nie zapowiada się jeśli chodzi o jakieś kozaki graficzne w 2025 warte ogrania na premierę.

Opublikowano

@kadajo

AD1. AMD walczy sam ze sobą - oferując NOWE TOP słabsze od starego TOP
AD2. Dużo wskazuje  na to że cena TOP AMD = 5060TI ---> obie karty mają mieć po 16 GB pamięci
AD3.  Wykres z EU 5.5 Megalights ze wsparciem RT. Nawet niech dodadzą te 40 % względem 79000 GRE to mamy 42 + 17 = poziom 4070 Super Czyli NOWE TOP AMD MOŻE będzie miało wydajność średniej półeczki generacji NV sprzed 2.5 roku
o grach z PT nie wspominam bo to kopanie leżącego.     

image.png.b9ecdcf291aab109906e9493757a4c7f.png

Opublikowano

Jakby dali w KCD 2 RT

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

W zasadzie jedyna bardziej wymagająca gra AAA jaka zapowiada się na 2025 i mająca duże szanse być dobrą grą to KCD2, ale tam też nie uświadczymy RT czy PT.

Jakby w KCD 2 byl RT albo PT to nie wiem czy 6090 by nawet podołał :E