Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, tomcug napisał(a):

Ale to fakt, co z tego, że na 5070 można odpalić PT, jak trzeba do tego ciąć tekstury, żeby nie było spadków przy dłuższej grze.

to nie jest karta do ultra, cos obciac to nie wstyd

a tam jest 12gb a nie 6gb zeby to byl koniec swiata, pt i tak bedzie lepsze niz na radeonie

a jak nie bedzie zainteresowany pt (bo pewnie nie bedzie na 5070) to samo dlss to klasa wyzej (czym na 5070 pewnie bedzie bardziej zainteresowany niz pt)

4 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Fakty? Jakie fakty.

nie bylo widac? to zacytuje:

6 godzin temu, kubikolos napisał(a):

pozniej wychodzi jakies rt, pt, srete, dlss 5 a ty wszystko masz stare, gorsze, opoznione (zanim amd skopiuje)

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Tłumaczę Ci kolejny raz że nie narzekam tylko wyrażam swoje zdanie i opinie oparte na własnym doświadczeniu. Jak tego nie rozumiesz to współczuję i z Bogiem, szkoda mojego czasu żeby Ci to tłumaczyć.

Zresztą, kompletnie mnie to grzeje co tam sobie w głowie ubzdurałeś, i jakie masz rozterki z tym związane.  Jeśli ktoś lubi/potrzebuje albo po prostu z jakichś względów musi to niech gra i na 1280x640. Przecież to nie ja będę się z tym mierzył.

I nie ja wymyślam tylko Ty robisz jakieś fikołki logiczne i uprawiasz antyczną filozofię. Wyłożyłem Ci tak prosto że prościej się nie da a Ty dalesz szukasz jakichś wymówek :D 

Nic mi się nie pomyliło bo nie przypominam sobie żebyś tutaj deklarował posiadanie choćby chwilowe jakiejkolwiek karty z serii 5xxx. Natomiast zawsze masz w tej kwestii najwięcej do powiedzenia lol.

Także z mojej strony EOT.

Oświeć nas może co takiego mają w sobie nowe RTX'y 5xxx że nie można się wypowiadać na ich temat jak się ich nie posiada.

I Ciesze się ze sobie to wyjaśniliśmy. Obym nie musiał wracać do tego tematu.

Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

EDIT: Mnie to śmieszy po prostu, bo zachowujesz się jak jakiś dzieciek :D 

14900 szrot BO MI  nie pasuje że ssie tyle i tyle prądu i że wszędzie piszą że te procki się palą już w samym pulpicie.

5090 to gówno BO MI nie pasuje że żre prądu jak smok i ma wtyczkę 12vhpwr - czekaj, moja karta też ją ma lol

No nie raz czytałem takie mądrości. Równie dobrze mógłbym pisać że SL500 to śmietnik bo DLA MNIE pali za dużo, jest drogi w eksploatacji i tak samo dojadę do pracy Toyotą Corollą. Albo że Ryzen 9 9950X3D to gówno bo DLA MNIE kosztuje za dużo, wydajność w grach słabsza od 9800x3d nieżadko i żre więcej prądu.

Jak coś nie trafia w moje gusta albo potrzeby to nie równam tego z gównem tylko dlatego że mi nie odpowiada z jakichś względów produkt.

Jak chłopie nie umiesz ocenić rozmowy i wyrywasz wszytko z kontekstu to pewnie nawet dobranocka cię wprawia w konsternacje.

Opublikowano
54 minuty temu, kubikolos napisał(a):

nie bylo widac? to zacytuje:

No to może czytaj ze zrozumieniem. Najnowsze tytuły jak RE:R pokazują, że 9070XT wypada porównywalnie z 5070ti w RT/PT, w rastrze jest najczęściej na korzyść RX. 
Srete to nie wiem co masz na myśli. DLSS 5 jeszcze nie wyszedł więc to takie pisanie kijem na wodzie.
A FSR 4+ i ich generator klatek są ok i jakoś drastycznie nie odstają od DLSS. Przeciętny Kowalski nie zauważy różnicy.
I za te ficzery dopłata przynajmniej 1000zł? No bezsens i utylizacja pieniędzy. 
No ale tacy fanboye jak Ty tego nie dostrzegą. Tak na marginesie jaką kartę graficzną posiadasz?

Opublikowano

panie fanboyu, ale to ty masz rtxa, jak widac doplata czasami jest uzasadniona  XDDDDDDDDDDDDDDD

nie wiem po co mam sie dalej powtarzac skoro masz problem z faktami (wiec tym gorzej dla faktow?)

amd ma gorsze rozwiazania i wprowadza je z opoznieniem bo to nvidia wyznacza kierunek od lat a amd potrzebuje troche czasu na skopiowanie (belkotu o dlss nie komentuje, to sie tyczy kazdego poprzedniego dlss)

to ze ty sobie to uwazasz za nieistotne, niewazne i w ogole to kowalski nie zauwazy to nie ma zadnego znaczenia, pytales o fakty to dostales

Opublikowano

@kubikolos Piszę Ci konkrety, opieram na faktach, a Ty odwracasz kota ogonem i jeszcze coś o bełkocie wspominasz.
Zgoda, że rozwiązania zielonych są lepsze - sam dopłaciłem 150zł do 5070ti, względem 9070XT, bo tak wyglądały wtedy realia.
No ale naprawdę.... 1000zł+? Nie lubisz AMD - nie kupuj... ale nie odradzaj innym co w ich budżecie (2500zł) czerwoni zjadają i wypluwają ofertę zielonych.
Z resztą, na dzień dzisiejszy ceny RTX to jakiś chory sen.

Opublikowano

@kubikolos

Gorsze nie oznacza z automatu że są złe.

Zobaczymy, co teraz z Nvidia będzie, bo biorąc pod uwagę jak bardzo skupiają się na AI a poziom jakości ich sterowników naprawdę pozostawia już wiele do życzenia to ciekawy jestem co oni tam jeszcze zlewają, bo szkoda im czasu i kasy marnować na rozwiązania dla "graczy".

To, że AMD jest w tyle nie robi automatycznie z Nvidii firmy objawionej. Wręcz przeciwnie, robi się coraz gorsza po części przez monopol.

• Upvote 1
Opublikowano

@Kadajo W punkt. Powiedz szczerze na przykładzie, który podałem - gdybyś miał teraz wybierać i powiedzmy, że mówimy o porównywalnych wersjach chłodzeń obu kart - dopłaciłbyś ponad 1k, aby koniecznie był to RTX 5070ti, a nie 9070XT?

Moim zdaniem przepaść jest za duża na dzień dzisiejszy.

Opublikowano

Gdybym miał dopłacać to już do 5080.

Gdyby 9070XT miał więcej vRAM wtedy nawet na 5070 Ti bym nie spojrzał.

Nvidia powoli niszczy swoja reputacje jako solidny producent GPU, ale z drugiej strony AMD kompletnie tego nie wykorzystuje.

Może warto więc przystanąć na chwile i pomyśleć, dlaczego tak się dzieje, i czy w dużej mierze winy za to wszytko nie ponoszą tak naprawdę sami gracze którzy pomimo wpadek i ciągłych problemów i tak kupują wszytko, jak leci.

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Gdybym miał dopłacać to już do 5080.

Dla mnie RTX 5080 jest mało atrakcyjny przy istnieniu 5070ti. Za duża dopłata, za mała różnica wydajności ale to mój punkt widzenia.
Gdyby 5070ti "odziedziczył" VRAM po 4070ti, to już bym drastycznie inaczej na to patrzył.
Jeszcze kwestia rozdziałki. Do 1440p takie 5070ti/9070XT są idealnym wyborem.

Opublikowano

dyskusja o monopolu to inny temat niezwiazany z ta rozmowa

jesli ktos zakupem chce ratowac amd / rynek to jest to nowy detal ktory moze zmienic wynik

17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Piszę Ci konkrety, opieram na faktach, a Ty odwracasz kota ogonem i jeszcze coś o bełkocie wspominasz.

przeciez ja caly czas pisze to samo, wypisalem kilka faktow a ty mi cos o doplatach, o tym ze ktos nie zauwazy roznicy, ze to prawie to samo, przeciez to jest belkot XD i tak od kilku postow

18 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No ale naprawdę.... 1000zł+? Nie lubisz AMD - nie kupuj... ale nie odradzaj innym co w ich budżecie (2500zł) czerwoni zjadają i wypluwają ofertę zielonych.

no wlasnie znowu to samo, jakie znowu 1000zl? caly czas dyskutujesz ze soba o jakims 1k, teraz jeszcze szukasz czego kto nie lubi bo wypisalem ..kilka faktow XD

w ogole nie pisalem o cenach ale niech ci bedzie, spojrze, autor pisal o 5060ti/5070, potem 9070, gdzie tam 1000zl - nie wiem, 5070 i 9070 kupi za tyle samo w zasadzie, ty podobno cos doplacasz

testy na ithardware i srednia wydajnosc z gier: smieszna przewaga rx, w ogole nie rekomensuje tego ze to produkt z gorszymi technologiami

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Dla mnie RTX 5080 jest mało atrakcyjny przy istnieniu 5070ti. Za duża dopłata, za mała różnica wydajności ale to mój punkt widzenia.
Gdyby 5070ti "odziedziczył" VRAM po 4070ti, to już bym drastycznie inaczej na to patrzył.
Jeszcze kwestia rozdziałki. Do 1440p takie 5070ti/9070XT są idealnym wyborem.

Nie no tutaj bezapelacyjnie 5080 jest mega słabo opłacalna karta.

Ale jak już miałbym dopłacać to, chociaż żeby było można poczuć, do czego a tutaj wydajność jest wyższa pod każdym względem i od 5070 Ti i 9070XT.

I w sumie, docieramy znowu do tego samego punktu. Wszystkie te karty są mehhhh, szczególnie gdy posiadamy coś pokroju nawet 4070 Ti który ma tylko 12GB vRAM.

No ale jak mi zaraz ktoś mi tu napisze, że narzekam, to z miejsca dostanie bana. :miotacz: