Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, ernorator napisał(a):

Czyli nie dostaniemy już dopracowanych gier bo nie trzeba ich dopracowywać, DLSS, FG zrobi nam z 30fps 120 i będzie git. 

No dokładnie, dodatkowo jakość obrazka w natywnej rozdziałce też leci na pysk. Nic nie poradzisz, takie czasy, trzeba płynąć z :kupa:

Opublikowano

@lukadd Wiesz o tym ze ten DLSS i MFG bedzie zezarty przez brak optymalizacjii i lenistwo programistow :E Zle zoptymalizowane chmurki, cienie itp :E 

No nic, czekamy. Na teraz jestem na nie ze zmiana. Wyglada na to ze przeczekam nastepne 2 lata na 4090. Potem zmienie cala platforme z mobo i cpu...

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, lukadd napisał(a):

Ale beka. 125W więcej i realna wydajność 5090 nad 4090 to zapowiada się 25-30% max :E

Dwa pierwsze testy. Bo reszta jest napompowana MFG czyli tymi dodatkowymi fejkowymi klatkami dla nowej generacji :E Jest gorzej niż obstawiałem, bo liczyłem na ~40% skoku w rastrze. A tu nie dość, że mniej to jeszcze 125W ekstra.

07_nvidia_geforce_rtx_5090_rtx_5080_rtx_

Od razu na to zwróciłem uwagę i patrząc na specyfikację i pobór prądu to coś mi się tu nie zgadza. Albo ten 5090 to jakiś mega kaszalot albo Nvidia odwaliła jak AMD z wykresami 9800x3d

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

FC6 masz bez DLSS. Lepiej nie patrzeć :E

Ja mam chyba skrzywioną wizje ale wszystko poniżej 5090 jest wycenione raczej atrakcyjnie. W siedzibie AMD odbywa się obecnie pożar w burdelu.

• Haha 4
Opublikowano
22 minuty temu, cichy45 napisał(a):

Wygląda na to że path tracing też nie dowiezie. 

Jak się uda to dam znać, email zapisałem z przypomnieniem xD

Swoją drogą piszesz że FG nie jest sprzętowy a jaki niby jest ? 

Opublikowano

Ok, wstałem, sprawdziłem ceny i muszę napisać, że (mimo wszystko) ceny xx70 i xx70Ti nawet nie zabijają. Spodziewałem się znacznie wyższych (pewnie jak wszyscy). Ale jednak, przy tych cenach i poborze z gniazdka - podziękuję :E Do tego standardowy ruch że strony ngreedii z DLSS 4 i dla mnie temat nie istnieje. 

To teraz czekam na AMD, jak tam u nich, jak już wypozycjonują stoję karty. Przy tej polityce z "ekskluziwami" dla nowych kart następna karta u mnie będzie chyba ponownie AMD. Ale zobaczymy, ja tam nie zamierzam nic zmieniać do następnej generacji od wszystkich.

Za to ci, co siedzą na kartach z serii 2xxx i 3xxx - to teraz można na coś mienić.

Opublikowano
4 minuty temu, Art385 napisał(a):

Ja mam chyba skrzywioną wizje ale wszystko poniżej 5090 jest wycenione raczej atrakcyjnie. W siedzibie AMD odbywa się obecnie pożar w burdelu.

I tak i nie.

Te ceny wydają się atrakcyjne, ale tak naprawdę to RTX 5080 kosztuje... tyle samo ile kosztował RTX 4070 Ti w premierę, no może nowa karta kosztuje trochę więcej.

A przypomnę ze RTX 4070 Ti dogonił bez żadnych sztuczek RTX'a 3090 Ti

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Swoją drogą piszesz że FG nie jest sprzętowy a jaki niby jest ? 

On używa wszystkie elementy rdzenia, tzn układ OFA, shadery i tensory. No i jego aktywacja spowoduje spadek prędkości renderowania gier. Gdyby mieć dedykowany układ do FG (tak jak masz NVENC/NVDEC) to wpływ byłby znacznie mniejszy.

Na serii RTX 4000 to FG działa mniej więcej tak, że po aktywacji zabiera 1/3 - 1/4 bazowych FPS i dopiero je podwaja. Czyli przykładowo 100 FPS -> 70 FPS -> 140 FPS. 

FG podwaja FPS tylko jak masz bottleneck CPU i spory zapas mocy GPU na przykład 20-30% zapasu na GPU.

Edytowane przez cichy45
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, lukadd napisał(a):

Ale beka. 125W więcej i realna wydajność 5090 nad 4090 to zapowiada się 25-30% max :E

Ja myślę, że w rasteryzacji nawet nie dobije do tych 25-30% względem 4090. Ta cała moc pewnie poszła w AI i zaawansowaną obsługę slajdów i słupków procentowych :) 

Jako, że seria 4 też dostanie większość nowości z DLSS4 (oprócz tych multifejkowych klatek) to sensu wymiany chyba nie ma żadnego. Trzeba czekać na 6090 i nowy proces technologiczny. 

Panowie z 4090, planujecie zmieniać na 5090? :) 

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Dla mnie największym szokiem jest to, że userzy 30xx, 40xx... dostaną ficzery, choć nie musieli wcale dostać, a to by pięknie docisnęło parcie na 50xx.
Hmm...

No znowu to rozegrali, nikogo nie zdenerwowali i cen w kosmos nie podnieśli.

A dodatkowo wszyscy użytkownicy RTX'ow zyskają na tej premierze.

Tutaj jest ciężko się przyczepić do czegoś.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

No znowu to rozegrali, nikogo nie zdenerwowali i cen w kosmos nie podnieśli.

A dodatkowo wszyscy użytkownicy RTX'ow zyskają na tej premierze.

Tutaj jest ciężko się przyczepić do czegoś.

cena serii xx90 wzrosla o $400....

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Roman_PCMR napisał(a):

Zaraz zaraz....myslicie ze testy na kartach serii 4xxx byly wykonane na DLSS3 a serii 5xxx na DLSS4?

Tak bylo ;)  Dlatego premiera słodko gorzka jest. 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2