lukadd 2 907 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 4 minuty temu, Roman_PCMR napisał(a): Jeszcze DLSS w performance mode.... FC6 masz bez DLSS. Lepiej nie patrzeć
Totek 774 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 2 minuty temu, ernorator napisał(a): Czyli nie dostaniemy już dopracowanych gier bo nie trzeba ich dopracowywać, DLSS, FG zrobi nam z 30fps 120 i będzie git. No dokładnie, dodatkowo jakość obrazka w natywnej rozdziałce też leci na pysk. Nic nie poradzisz, takie czasy, trzeba płynąć z
Roman_PCMR 866 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia @lukadd Wiesz o tym ze ten DLSS i MFG bedzie zezarty przez brak optymalizacjii i lenistwo programistow Zle zoptymalizowane chmurki, cienie itp No nic, czekamy. Na teraz jestem na nie ze zmiana. Wyglada na to ze przeczekam nastepne 2 lata na 4090. Potem zmienie cala platforme z mobo i cpu... 1
Gret 554 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 5 minut temu, lukadd napisał(a): Ale beka. 125W więcej i realna wydajność 5090 nad 4090 to zapowiada się 25-30% max Dwa pierwsze testy. Bo reszta jest napompowana MFG czyli tymi dodatkowymi fejkowymi klatkami dla nowej generacji Jest gorzej niż obstawiałem, bo liczyłem na ~40% skoku w rastrze. A tu nie dość, że mniej to jeszcze 125W ekstra. Od razu na to zwróciłem uwagę i patrząc na specyfikację i pobór prądu to coś mi się tu nie zgadza. Albo ten 5090 to jakiś mega kaszalot albo Nvidia odwaliła jak AMD z wykresami 9800x3d
Art385 339 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 3 minuty temu, lukadd napisał(a): FC6 masz bez DLSS. Lepiej nie patrzeć Ja mam chyba skrzywioną wizje ale wszystko poniżej 5090 jest wycenione raczej atrakcyjnie. W siedzibie AMD odbywa się obecnie pożar w burdelu. 4
Phoenix. 4 713 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 22 minuty temu, cichy45 napisał(a): Wygląda na to że path tracing też nie dowiezie. Jak się uda to dam znać, email zapisałem z przypomnieniem Swoją drogą piszesz że FG nie jest sprzętowy a jaki niby jest ?
bartez88 46 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 5 minut temu, muszka napisał(a): To czemu na stronie Nvidii można wklepać maila z powiadomieniem o dostępności? https://videocardz.com/newz/nvidia-launches-geforce-rtx-50-blackwell-series-rtx-5090-costs-1999 Wszędzie jest że nie będzie foundersa z 5070ti. Na stronie nvidii można też kupić inne modele, nie tylko founders
CryptTM 404 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Ok, wstałem, sprawdziłem ceny i muszę napisać, że (mimo wszystko) ceny xx70 i xx70Ti nawet nie zabijają. Spodziewałem się znacznie wyższych (pewnie jak wszyscy). Ale jednak, przy tych cenach i poborze z gniazdka - podziękuję Do tego standardowy ruch że strony ngreedii z DLSS 4 i dla mnie temat nie istnieje. To teraz czekam na AMD, jak tam u nich, jak już wypozycjonują stoję karty. Przy tej polityce z "ekskluziwami" dla nowych kart następna karta u mnie będzie chyba ponownie AMD. Ale zobaczymy, ja tam nie zamierzam nic zmieniać do następnej generacji od wszystkich. Za to ci, co siedzą na kartach z serii 2xxx i 3xxx - to teraz można na coś mienić.
Kadajo 7 406 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 4 minuty temu, Art385 napisał(a): Ja mam chyba skrzywioną wizje ale wszystko poniżej 5090 jest wycenione raczej atrakcyjnie. W siedzibie AMD odbywa się obecnie pożar w burdelu. I tak i nie. Te ceny wydają się atrakcyjne, ale tak naprawdę to RTX 5080 kosztuje... tyle samo ile kosztował RTX 4070 Ti w premierę, no może nowa karta kosztuje trochę więcej. A przypomnę ze RTX 4070 Ti dogonił bez żadnych sztuczek RTX'a 3090 Ti 3
cichy45 607 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) 4 minuty temu, Phoenix. napisał(a): Swoją drogą piszesz że FG nie jest sprzętowy a jaki niby jest ? On używa wszystkie elementy rdzenia, tzn układ OFA, shadery i tensory. No i jego aktywacja spowoduje spadek prędkości renderowania gier. Gdyby mieć dedykowany układ do FG (tak jak masz NVENC/NVDEC) to wpływ byłby znacznie mniejszy. Na serii RTX 4000 to FG działa mniej więcej tak, że po aktywacji zabiera 1/3 - 1/4 bazowych FPS i dopiero je podwaja. Czyli przykładowo 100 FPS -> 70 FPS -> 140 FPS. FG podwaja FPS tylko jak masz bottleneck CPU i spory zapas mocy GPU na przykład 20-30% zapasu na GPU. Edytowane 7 Stycznia przez cichy45 1
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Dla mnie największym szokiem jest to, że userzy 30xx, 40xx... dostaną ficzery, choć nie musieli wcale dostać, a to by pięknie docisnęło parcie na 50xx. Hmm...
maxmaster027 882 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Wszystko w temacie, RT w farcry 6 jest lekki, stad taki mały przyrost..7900XTX radzi sobie wysmienicie vs 4090, roznica moze 15%..... 1
Pavel87 703 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 9 minut temu, lukadd napisał(a): Ale beka. 125W więcej i realna wydajność 5090 nad 4090 to zapowiada się 25-30% max Ja myślę, że w rasteryzacji nawet nie dobije do tych 25-30% względem 4090. Ta cała moc pewnie poszła w AI i zaawansowaną obsługę slajdów i słupków procentowych Jako, że seria 4 też dostanie większość nowości z DLSS4 (oprócz tych multifejkowych klatek) to sensu wymiany chyba nie ma żadnego. Trzeba czekać na 6090 i nowy proces technologiczny. Panowie z 4090, planujecie zmieniać na 5090? 2
Kadajo 7 406 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a): Dla mnie największym szokiem jest to, że userzy 30xx, 40xx... dostaną ficzery, choć nie musieli wcale dostać, a to by pięknie docisnęło parcie na 50xx. Hmm... No znowu to rozegrali, nikogo nie zdenerwowali i cen w kosmos nie podnieśli. A dodatkowo wszyscy użytkownicy RTX'ow zyskają na tej premierze. Tutaj jest ciężko się przyczepić do czegoś. 1 1
Gret 554 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 3 minuty temu, Pavel87 napisał(a): Panowie z 4090, planujecie zmieniać na 5090? Nie no, szanujmy się. 1
MarcoSimone 667 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Teraz, CryptTM napisał(a): Musieli by być głupi Jednego znamy, co nawet nick zmienił 3
Roman_PCMR 866 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Zaraz zaraz....myslicie ze testy na kartach serii 4xxx byly wykonane na DLSS3 a serii 5xxx na DLSS4? Jak tak to przyrostu nie ma nawet tych 20% w rasterze DLSS4 wpadnie za jakis czas do serii 4xxx i sie wyrowna
Kadajo 7 406 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Teraz, MarcoSimone napisał(a): Jednego znamy, co nawet nick zmienił Nie no on już pisze ze bedzie siedział do 6090, tylko ze nick mu się teraz nie zgadza 4
Roman_PCMR 866 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): No znowu to rozegrali, nikogo nie zdenerwowali i cen w kosmos nie podnieśli. A dodatkowo wszyscy użytkownicy RTX'ow zyskają na tej premierze. Tutaj jest ciężko się przyczepić do czegoś. cena serii xx90 wzrosla o $400....
CryptTM 404 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia 1 minutę temu, MarcoSimone napisał(a): Jednego znamy, co nawet nick zmienił Na RTX5090? To ten? 1
MarcoSimone 667 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Teraz, Kadajo napisał(a): Nie no on już pisze ze bedzie siedział do 6090, tylko ze nick mu się teraz nie zgadza Niech zmieni na 6090
Kadajo 7 406 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Teraz, Roman_PCMR napisał(a): cena serii xx90 wzrosla o $400.... No i sprawiedliwie
Phoenix. 4 713 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) 1 minutę temu, Roman_PCMR napisał(a): Zaraz zaraz....myslicie ze testy na kartach serii 4xxx byly wykonane na DLSS3 a serii 5xxx na DLSS4? Tak bylo Dlatego premiera słodko gorzka jest. Edytowane 7 Stycznia przez Phoenix. 2
Rekomendowane odpowiedzi