Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, IceMan napisał(a):

Było coś takiego chyba przy premierze serii 3xxx, 2080ti wystawiane za jakieś grosze, jeden typek jak napisałem do niego to się nawet przyznał.

Na niemieckim takim "olx" wysyp fejkowych ofert 4090, w cenach około 1000 ojro, jakieś 30% wszystkich nowych ogłoszeń to ściema/scam, masakra.

Ja się już z tym spotkałem jak sprzedawałem cpu.. Najpierw gość do mnie napisał czy sprzedam za 1600 - było to ok 200-300 mniej niż latały na rynku - gdy mu odpisałem ze nie bo to za tanio to ten za chwilę wyskoczył że w tej cenie są już ogłoszenia i faktycznie były dodane, ale chwilę po tym jak mu odmówiłem :D

Ofc bez ceny kup teraz tylko z opcją "poproś sprzedającego o dodanie kup teraz"  zapewne niektórzy się na to łapią i obniżają ceny. 

Później jak sprzedawałem GPU to miałem podobna sytuację także wiem że ludzie kombinują jak mogą byle wyrwać taniej 😁

Opublikowano
11 minut temu, IceMan napisał(a):

Było coś takiego chyba przy premierze serii 3xxx, 2080ti wystawiane za jakieś grosze, jeden typek jak napisałem do niego to się nawet przyznał.

Na niemieckim takim "olx" wysyp fejkowych ofert 4090, w cenach około 1000 ojro, jakieś 30% wszystkich nowych ogłoszeń to ściema/scam, masakra.

Takie praktyki na alledrogo i żulolx są często, to powinno być piętnowane bez litości.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Co nie zmienia faktu że przeskok jest ogromny

Na chwilę obecną wiadomo że FSR ma dostać 2 gry 
na chwile obecną wiadomo że DLSS 4.0 ma dostać 75 gier 

Powodzenia we wdrażaniu FSR 4.0 przeznaczonej dla jednej grafiki na rynku 

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Brolly napisał(a):

Obecnie  procesy technologiczne są chyba nie do przeskoczenia niby seria 6xxx ma mieć większą wydajność w rasterze ale jak to będzie się okaże, jeśli jestem w błędzie niech ktoś mnie poprawi :E 

Serie 5000 masz w ulepszonym procesie 5nm a dostępny jest jeszcze 3nm i to już trzeciej generacji a masowa produkcja 2nm od TSMC rozpoczyna się w drugiej połowie 2025r. Dodatkowo na premierę serii 6000 będą już dostępne pamięci GDDR7 36Gbit/s, więc spory rozwój przed nami...tylko nvidia nie ma konkurencji i siedzi na starym 5nm bo lubią wysoką marżę i oszczędności. To tyle ode mnie;)

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Brolly napisał(a):

Co nie zmienia faktu że przeskok jest ogromny a to tryb performance a nie quality :E

Jak AMD da dobrą cenę na 9070 XT to biorę i zostaję na 1440p do premiery 6xxx i wtedy zmiana gpu i wskakuję na 4k 8:E 

a seria 60x0 pokaze tak samo dupsko zza szafy i bedziesz ogrywal cyberka z nowymi hair worksami XDD

image.png

• Haha 3
Opublikowano
26 minut temu, Phoenix. napisał(a):

W prostowaniu glupoty nie ma nic zlego dlatego na twoja niekorzysc bloka nigdy nie bedzie ;)

Podsumujmy moje wypowiedzi zielone, twoje szare.

Myslisz? Powiedzmy w 4k max settings z RT bez dlss w jakiejs grze masz na 4080 35FPS, włączasz DLSS quality i FG FPS wzlatuje na 70-80(35*1.4 *15-1.7=~75fps). Na 5080 w tej samej grze na tych ustawieniach bedziesz mial 46fps, włączasz DLSSq i FG wzlatuje na 250fps (240,~260fps). Także różnica raczej zauwazalna. Grać w gre na maksymalnych ustawieniach graficznych w 70-80 fps powiedzmy ze bedzie oscylowało w takich granicach, co oczywiscie jest bardzo grywalne, a grac w 240-260fps to gigantyczna róznica.

Kolejny naiwniak  Zeby to mialo rece  i nogi to bazowy fps min 60fps nie podchodz.

To dziwne, bo ja w 4k na maxymalnych detalach przeszedlem wiekszosc cyberpunka (chodz zaczalem na 3440x1440p). A na 4070Ti bazowy FPS jest naprawde niski. Niemniej z DLSS balance i FG było w benchmarku 73FPS~ w grze z reguły 70-80FPs, czasem potrafilo spasc do 62 przy wielu źrodłach światla, tak działa path tracing, że potrafi mocno zbic FPS wlasnie przez wiele źrodeł oświetlenia. No ale powiedzmy że 95% czasu to była gra w 70-75FPS. Bardzo płynnie i konfortowo sie grało. TV mam samsunga 5ms przy 120hz wiec z VRR to było około 8-9ms, pad podłaczony od PS5 po przewodzie zeby był haptic feedback. Naprawde super sie grało. Niestety tego samego nie moge powiedziec o AlanWaku2 bo brakowało Vramu niestety, i chodź gdzies tam wi miescie było ponad 70FPS to na Claudurion lake czy jakos tak spadalo do 45-50 i to juz bylo odczuwalne, trzeba bylo dac DLSS performance. zeby na claudurione weszlo ponad 65 FPS w 4k na oczywiscie max ustawienia. Także jeżeli ten FPS bazowy z DLSS jest w okolicach 45-60FPS śmiało mozna grac z FG. Znowu jak masz 30 to niestety niewiele to daje, chociazbym powiedział że i tak sie lepiej gra, Jezeli miałbym wybierac 30fps czy 45 z FG to bym wolal 45. Ale oczysicie obie opcje sa zle.

Nie marnuj swojego czasu na tlumaczenia serio, ja wiem jak to dziala

Mozg pieknie wyprany przez kurteczke

Nie bedziesz miał opóźnien takich samych, masz nowe ulepszenia. Pokazywali zreszta przy stabilnych 60fps bez FG w zaleznosci od tytułu jest od 52 do 56ms. Czyli masz 60fps ms powiedzmy 40-45 właczasz zwykłe FG masz 52, wlaczasz x3 masz 54 wlaczasz x4 jest 56ms. Róznica sa minimalne wrecz pomijalne, a plynnosc jest o wiele wyższa. Analogicznie przy wyzszym FPS to sie zmienia na korzysc , potem sa roznice 32 a na x4 34ms. Zależy od bazowego FPS. Są tez technologie takie jak reflex 2, (z tym ze ta technologia trafi pozniej na wszystkie uklady RTX)

Chlopie ty wiesz jakie powinno byc opoznienie przy ponad 200 fps??  Niezle masz mozg wyprany, a w dodatku zero pojecia. Wiec polecam ci nie swiecic swoja niewiedza bo tylko dzialasz na swoja szkode. Ale takich tlukow wlasnie nvidi potrzeba 

Nie wiem po co mnie obrażasz. Ukazujesz tutaj tylko innym swoja głupote. Przez to ludzie bedą myśleli że masz low iQ, choc ja wiem ze raczej jestes w miare pojetny.  W kazdym badz razie tu masz filmik znalzlem obejrzyj tam jest to o czym ja mowilem  9:30 minuta

Tu masz również widoczny latency 42ms. ~240-250fps jak dasz 6:40 min. Dlatego to o czym mówisz nie ma racji bytu. Ten nowy DLSS 4.0 jest po prostu duzo lepszy od DLSS 3. Polecam zapoznac sie z fimem.

Wyraźnie widać w twoich wypowiedziach jest mało retoryki, po prostu raczej wyjątkowo agresywnie niezgadzasz sie z opinia drugiej osoby. Albo nie chcesz przyjąć do wiadomośc być moze z racji braku zrozumienia albo po prostu nastawienia do firmy bądź samego tematu gier. W to nie wnikam. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Tam dałem filmik przy 100fps natywnie bez fg. bylo 40, reflex 1 ON, ~18-20ms, reflex 2 ON 8-9ms. Reflex 2 działa na zasadzie porywania przyszłego framu i daje pierwszeństwo myszce, przez co renderowany pierwszy FPS przy szybkich ruchach myszki na bokach moze byc wypełniany tym co AI uzna za najstosowniejsze.

Nie no, trochę nietrafny opis. To po prostu timewarp obrotów kamery. Niestety już pojawiają się głosy (osobiście nie zamierzam oceniać inaczej niż na żywo) że wcale to takie cudowne nie jest

To jest stara technologia w VR, gdzie jest oczywistością od chyba niemal dekady ;)

51 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Dosc ciekawa technologia, sporo roznych nowinek dla graczy, tak zeby mieli przewage w grach esportowych.

Przewagi to akurat raczej nikomu nie da. W grach typu CS2 czy Valorant i tak leci się w 400-500fps z 0,1% lows powyżej 200fps. Właśnie prędzej poprawi to zabawę zwykłym graczom, którzy na 10 godzin grania trafią przeciwnika raz czy dwa razy więcej.

Prosi potrafią przewidywać w ułamku sekundy do tego stopnia, że gościu w 60Hz miał wyniki jak w 240Hz inni prosi. Po prostu się przyzwyczaił i brał poprawkę. Owszem, to było w śmiesznym filmiku na kanale Linustechtips, ale porównać wyniki kilku graczy pro, to chyba nawet oni tam potrafią ;)

Edytowane przez VRman
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Umpero napisał(a):

Łaj?

Testowalem 4090 Aorusa i nie chce mi sie rozpisywac, ale bardzo sie rozczarowalem. Tam wszystko bylo nie tak, lacznie z Gigabyte Control Center.

Szeroki cooler, gdzie mialem problem z zamknieciem obudowy, agresywna domyslna krzywa wentyli, ktore zyly wlasnym zyciem. Nawet ten glupi wyswietlacz na karcie lapal zwiechy. I nie, nie mialem wadliwego egzemplarza, po prostu paździerz. Nigdy wiecej Gigabyte.

Edytowane przez DżonyBi
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Nie no, trochę nietrafny opis. To po prostu timewarp obrotów kamery. Niestety już pojawiają się głosy (osobiście nie zamierzam oceniać inaczej niż na żywo) że wcale to takie cudowne nie jest

gdzie ta nowa technologia jest oczywistością od chyba niemal dekady ;)

Przewagi to akurat raczej nikomu nie da. W grach typu CS2 czy Valorant i tak leci się w 400-500fps z 0,1% lows powyżej 200fps. Właśnie prędzej poprawi to zabawę zwykłym graczom, którzy na 10 godzin grania trafią przeciwnika raz czy dwa razy więcej.

Prosi potrafią przewidywać w ułamku sekundy do tego stopnia, że gościu w 60Hz miał wyniki jak w 240Hz inni prosi. Po prostu się przyzwyczaił i brał poprawkę. Owszem, to było w śmiesznym filmiku na kanale Linustechtips, ale porównać wyniki kilku graczy pro, to chyba nawet oni tam potrafią ;)

youtube.com/watch?v=PcsWixtFLw0&t=572s tu masz o co chodzi z reflex 2. sa jeszcze inne nowinki. No racja FPSsow jest z reguły sporo. Ale jednak nie bierzesz pod uwage że nie kazdy gra na 5080 cz 5090, sporo osob bedzie gralo na 5060 lub na laptopie, a CS tez potrafi zdropic FPS w zaleznosci od mapy i procesora oraz samych ustawien, wiec taka technika jest jak najbardziej na plus. Tak jak mowisz trzeba na zywo samemu ocenic.

Opublikowano
43 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

A czy mój 750W da radę? :D 

30 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Zadaje sobie to samo pytanie hehe

Znam dwie osoby, ktore mają od premiery 4090 z Seasonickiem 650W, na Labie też się takie osoby przewijały. Jak dobrze pamiętam @JeRRyF3D też tak miał jakiś czas i dopiero później wymienił. Więc nie martwił bym się na Waszym miejscu 750W do 5070Ti/5080. Jakbym się jakimś cudem zdecydował na wymianę na 5070Ti to również bym go pakował spokojnie do mojego 650W.

• Like 2
Opublikowano
36 minut temu, Kadajo napisał(a):

Dobra, dobra, FSR4 może wcale nie taki "zaorany" ;)

I bardzo dobrze, że AMD nie wywiesza białej flagi, konkurencja jest potrzebna. Gdyby jeszcze Intel ogarnął faktycznie swoje stery to może nawet by się ciekawie zrobiło.

• Upvote 1
Opublikowano

Mogę zwrócić do końca stycznia 4070 Ti Super ZOTAC AMP HOLO kupione za 3630. Czeka zapakowane aż przypłynie procesor. Do premiery 5070 Ti wytrzymałbym na leciwym 1070 Ti. Dopłacić 200-300 byłbym w stanie. Jest sens zwracać i czekać?

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Spychcio napisał(a):

Serie 5000 masz w ulepszonym procesie 5nm

Taka dygresja: 4nm vs. 5nm to różnice mniejsze niż jeszcze kilkanaście lat temu były w obrębie tego samego procesu po jego usprawnieniu. Nawet oficjalnie nie było o takich usprawnieniach mowy. 

a dostępny jest jeszcze 3nm i to już trzeciej generacji

Z których zdaje się (mogę się mylić) tylko jedna się nadaje do gamingowych GPU

a masowa produkcja 2nm od TSMC rozpoczyna się w drugiej połowie 2025r.

Zobacz na slajdy TSMC. Ja im się przyglądam od lat z uwagą i widać bardzo jasno, że gamingowe GPU pojawiają się zazwyczaj 2 albo 2.5r. po tym gdzie zaczyna się pasek nowego procesu na slajdzie.

Tymczasem ta masowa produkcja dotyczy tylko procesu, który raczej jest optymalizowany pod urządzenia low-power jak chipy do komórek. Niestety po newsach o tym, że Samsung ma potężne problemy z GAA, po tym jak pojawiły się plotki że i u Intela nie idzie to jak mieli nadzieję, pojawiły się niedawno informacje, że Apple rezygnuje z 2nm. Mieli zacząć tego używać na koniec 2025. Jeśli problemy z usyskiem sprawnych chipów z wafla są tak duże w przypadku tak malutkich chipów, to znaczy, że na yield na poziomie akceptowalnym dla kart dla graczy możemy musieć czekać jeszcze wiele lat. 

Dodatkowo na premierę serii 6000 będą już dostępne pamięci GDDR7 36Gbit/s,

Znowu. Slajdy marketingowe. Jak je poanalizujesz kilka lat to znajdziesz sporo schematów. Na przykład taki, że od GDDR5 nigdy nie pojawiła się w kartach do gier pamięć jaką zapowiadano jako najszybszą. Widziałeś GDDR5 10? A miała być. A GDDR6 24? Przecież to było sporo przed premierą serii 4xxx a jednak nic nie wyszło poza chyba 22,2 a na początek nawet zaledwie 20. Teraz też były dostępne 32 i ile dostaliśmy w 5090? 28. 
36 to max, teoretyczna maksymalna wydajność jeśli ktoś chce do zastosowań, gdzie żyłowanie napięcia ma sens. Na kartach 512bit nie ma sensu najwyraźniej, a i 4090tka z 384 sugeruje, że trzeba te 15-20% odjąć. Mamy też zapowiedzi 40tek, ale tak samo jak z GDDR6 24 i GDDR6x 28, nigdy ich na karcie do gier nie zobaczysz. Chyba, że na kartach 64bit jak Nvidia wyskoczy z pomysłem aby kartom za 350$ czyli rtx6060, dać taką szynę i po dwie kostki 3GB lub 4GB :wariat:

więc spory rozwój przed nami...tylko nvidia nie ma konkurencji i siedzi na starym 5nm bo lubią wysoką marżę i oszczędności. To tyle ode mnie;)

To już ma mniejsze znaczenie. Bardziej nam rynek psuje teraz szał na AI i ograniczone ilości waflów u TSMC jakie Nvidia alokuje. Używać nowego procesu do kart dla graczy? "A komu to potrzebne? A dlaczego?"

Ja napiszę pesymistyczny scenariusz, dla równowagi:

początek 2026: 2nm TSMC zaczyna być przydatne do smartfonów.

Problemy z uzyskiem sprawiają, że dopiero na koniec 2027 proces zaczyna mieć sens dla GPU poniżej 5000$

Mijają kolejne 2 lata zanim ten bardzo drogi proces lub inny jego wariant, nadający się lepiej do GPU tego typu (wysoki zegar i pobór prądu) okrzepnie na tyle, że Nvidia lub AMD całkiem już skupione na AI, łaskawie nam zaoferują w końcu karty zrobione w tym procesie. Konkurencja w postaci Samsunga i Intela do tego czasu spada na margines lub plajtuje. 

Na koniec 2029 dostajemy w końcu prawdziwą nową generację po ADA 4xxx. Ale Nvidia używa układów max 200mm2 i seria 7080 czy 9080 dostaje szynę 128bit i wypada w rasterze gorzej nawet od PS6 mimo 10x wyższej ceny. 
Na kanale Digital Foundry tłumaczą, że to nic nie szkodzi, bo AI, AI i AI.
Kaczyński zostaje prezydentem w 2030r..

Dobra, może aż tak źle to nie.

Edytowane przez VRman
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Prawda, dla strzelanek typu CS2 albo Battlefield tudzież COD to jednak ma znaczenie, szczególnie CS, cała reszta to bedzie fenomenalne doswiadczenie płynnosci. Połowa graczy uzywa konsol. Tam łączny input lag telewizora konsoli i pada dalecy przewyższa 40-50ms, TV czesto okolo 30-50ms, konsola 30-60fps załóżmy ze performance mod 60fps 40-60ms, pad 20-25ms. Łączne opóźnienie odczuwalen  powyżej 100ms. A jak ktos gra na 30fps to zapewne okolice 150ms, sa ludzie ktorzy w telewizorach maja interpolacje, zeby z 30fps zrobic 60 i upłynnic obraz, nastepne 30ms~. Wiec te tutaj w zależnosci od scenariusza 30-50ms to jest nic. A jednak płynnosc jest. Te 3ms to oczywiscie nie realne, ale jest mozliwe bardzo niskie. Tam dałem filmik przy 100fps natywnie bez fg. bylo 40, reflex 1 ON, ~18-20ms, reflex 2 ON 8-9ms.

Tą płynność przy tak dużym opóźnieniu to można sobie wsadzić wiesz gdzie. 😁

30 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Reflex 2 działa na zasadzie porywania przyszłego framu i daje pierwszeństwo myszce, przez co renderowany pierwszy FPS przy szybkich ruchach myszki na bokach moze byc wypełniany tym co AI uzna za najstosowniejsze. Dosc ciekawa technologia, sporo roznych nowinek dla graczy, tak zeby mieli przewage w grach esportowych.

Ty w ogóle wiesz o czym piszesz? Według mnie to tylko nabierasz się na marketingowe bzdury.

1. Co to według ciebie znaczy, że daje pierszeństwo myszce?

2. Reflex 2 ma przekształcać klatkę obrazu już po jej wyrenderowaniu uwzględniając m. in. ruch myszką. Po pierwsze to będzie to trwało określoną ilość czasu więc zwiększy opóźnienie, zmniejszy ilość FPS. Po drugie to AI nie przewidzi ruchu przeciwników więc prawdziwe opóźnienie się nie zmniejszy.

• Upvote 3
Opublikowano
3 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

Tą płynność przy tak dużym opóźnieniu to można sobie wsadzić wiesz gdzie. 😁

Ty w ogóle wiesz o czym piszesz? Według mnie to tylko nabierasz się na marketingowe bzdury.

1. Co to według ciebie znaczy, że daje pierszeństwo myszce?

2. Reflex 2 ma przekształcać klatkę obrazu już po jej wyrenderowaniu uwzględniając m. in. ruch myszką. Po pierwsze to będzie to trwało określoną ilość czasu więc zwiększy opóźnienie, zmniejszy ilość FPS. Po drugie to AI nie przewidzi ruchu przeciwników więc prawdziwe opóźnienie się nie zmniejszy.

Tak wiem. 
"

Jak działa technologia reflex 2

Technologia NVIDIA Reflex 2 to zaawansowany sposób na zmniejszenie opóźnień wejściowych w grach komputerowych. 

Synchronizacja CPU i GPU: Reflex 2 synchronizuje pracę CPU i GPU, co pozwala na szybsze odzwierciedlanie działań gracza w grze.

Frame Warp: Najnowsza technologia Frame Warp aktualizuje renderowaną klatkę na podstawie najnowszych danych wejściowych z myszy, nawet gdy klatka jest już w procesie renderowania. Dzięki temu najnowsze działania  są odzwierciedlane na ekranie niemal natychmiastowo.

Redukcja opóźnień: Reflex 2 może zmniejszyć opóźnienia nawet o 75%, co znacząco poprawia płynność i reaktywność gry"

Opublikowano
30 minut temu, Spychcio napisał(a):

Serie 5000 masz w ulepszonym procesie 5nm a dostępny jest jeszcze 3nm i to już trzeciej generacji a masowa produkcja 2nm od TSMC rozpoczyna się w drugiej połowie 2025r. Dodatkowo na premierę serii 6000 będą już dostępne pamięci GDDR7 36Gbit/s, więc spory rozwój przed nami...tylko nvidia nie ma konkurencji i siedzi na starym 5nm bo lubią wysoką marżę i oszczędności. To tyle ode mnie;)

Niższy proces technologiczny nie będzie tańszy, a patrząc jakie oni mają parcie na AI, to dostaniemy jeszcze więcej AI w RTX 6xxx, oraz nowe wyższe ceny. :E

Jak teraz podrożał RTX 5090, to w następnej generacji podrożeją modele niższe, które zaoferują większy wzrost wydajności od obecnych modeli. 

Jesteśmy skazani na Kurteczkę i jego produkt, lecz zawsze jest z tego wyjście, zmienić hobby. :hihot:

tenor.gif