@Send1N zewnętrzna chłodnica klasy MORA IV to przede wszystkim cisza i znaczące zbicie temperatur pozostałych komponentów. Do tego dochodzi pozbycie się wydzielanego ciepła jeśli wystawisz ja do innego pomieszczenia co przy szybko - złączkach jest trywialne. Poza tym kolega @ju-rek ma w zasadzie większość gratów i pernamentne parcie na wyciskanie ostatnich soków ze sprzętu. No i to jest taki end game config 💪
No nie powiedziałbym że aio będzie ogólnie cichsze niż twoja obecna noctua na której masz dobre wentylatory, wszystko zależy od krzywej, w aio oprócz wentylatorów dochodzi jeszcze dźwięk pompy, jak nie masz zamiaru kręcić tego intela zostawiłbym obecne chłodzenie bo sobie poradzi, chyba że jednak głównie o wygląd chodzi
Urządzenia Tuya można podłaczyć do appki o tej samej nazwy zazwyczaj. Jeżeli chodzi o Zigbee, to możesz dokupić dongla na USB i w Home Assistant (HA) sterować takimi urządzeniami zazwyczaj bez dedykowanej bramki producenta. Ja od lat korzystam z Conbee II, do którego między innymi łączą się głowice grzejnikowe o których wspomniałem wyżej. Nigdy nie były spięte z chmurą ani bramką producenta, wszystko działa lokalnie, a do HA mam dostęp przez VPN.
Tuya ma też możliwość pracy lokalnej. Albo przez dedykowaną bramkę, albo przez dodatek do HA nazywajacy się Tuya Local. Nie wszystkie urządzenia jednak na to pozwalają.
Rekomendowane odpowiedzi