Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawe czy te 3k to nadal placeholder...

image.thumb.png.6218f2ffe58c1c6cab94420d1461e064.png

1 minutę temu, Zachy napisał(a):

randomow

Wypraszam sobie.

35 minut temu, lukadd napisał(a):

Proshop ma też po MSRP windforce 5080 wystawionego, więc możliwe. 

Nie obrazilbym sie za cokolwiek z AiB w cenie referenta(lub symbolicznie wyzszej) tylko zeby te pamieci sie nie gotowaly... 

Opublikowano
3 minuty temu, GAZuOOT napisał(a):

Ja se za to wczoraj zrobiłem laserową korekcję wzroku, efekt lepszy niż RTX 5090 a i taniej :E.  

Też się zastanawiam. Zabieg długo trwał? Byłeś w stanie sam wrócić do domu? Czy efekt jest natychmiastowy czy potrzebna jest dłuższa rekonwalescencja? Polecasz jakichś specjalistów?

Przyznam, że w obecnych okularach nie wykorzystuję potencjału 4k.:wariat:

Opublikowano

Sam zabieg to 20min, ale badania przed + kolejka i praktycznie cały dzień w klinice. Korekcję miałem robioną z-lasikiem i od razu po zabiegu nie dałbym rady jechać (wszystko za mgłą, ból oczu), ale po 4h już wsiadłem do auta i na spokojnie dało radę śmigać. Dzisiaj, dzień po zabiegu widzę już lepiej jak w okularach, mega dobre uczucie, na minus efekt halo jak się patrzy na światło, ale to powinno minąć

A klinika to Idealny Wzrok oddział w Łodzi, zdecydowanie polecam!

• Thanks 2
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Z tego co widzę to najbardziej napaleni na 5090 są właśnie obecni posiadacze 4090, więc ten argument "o wejściu w segment" kiepsko się broni.

Ja tam nikomu nie zabraniam marnować pieniędzy, szczególnie że zarabiając gdzieś na zachodzie nie są to jakieś wielkie pieniądze, ale warto się na chwilę zatrzymać i zastanowić czy faktycznie jest się czym podniecać.

Niektorzy po prostu lubia wydawac pieniadze. To jest az tak proste i jednoczesnie trudne do zrozumienia. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, tgolik napisał(a):

Żona jak widzi ładny pierścionek, to robi oczy jak monety 3 tys. złotowe. 

A na mnie to nie robi wrażenia. Za to ładny RTX:wariat:

A potem rekodzielo przed monitorem, bo zona "zmeczona" :D

Edytowane przez Element Wojny
  • Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie rób tego. Nigdy nie zrozumiem jak można coś kupić tylko dlatego że jest, ale w ogóle nam się nie podoba 😭😭😭

Lepiej mieć najgorszą wersję 5090 na premierę, niż być bez karty kolejne pół roku albo dłużej, bo sobie ktoś upatrzył konkretne 2 modele, bo w benchmarku są 2% lepsze od najtańszego, za to 40% droższe :E

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Porażka co? 

Takiego Astrala wezmę i za 14k, ale takiego Gigabyte LC nawet za 11 bym nie wziął bo mi się totalnie nie podoba. 

Porazka to powinna byc nazwa tej calej generacji. Nie dosc ze jedna z najgorszych w historii wzgledem przyrostow mocy, to kart praktycznie nie ma, nawet recenzji nie ma bo nikt kart nie dostal. Generacja wirtualna.

• Like 5
  • Upvote 3
Opublikowano
1 godzinę temu, marioking napisał(a):

to raczej gracze w usa musza sie przejmowac... przeciez to nie tak ze grafy w usa tylko produkuja... przeciez oni maja globalne fabryki w róznych czesciach swiata... grafy na rynek ue to pewnie nie bywaja w usa.... albo nie musza.... trobyny re-routing i nas to nie rusza... watpie zeby to było w interesie producentów przerzucac zbednie towar by podbijac cene 25%.. to zaledwie wyrówna ceny o podatek vat który nas bardzo dotyka a w stanach jest o wiele mniejszy albo znikomy w zaleznosci od stanu.

Nvidia to amerykanska firma dlatego to istotne. A grafiki jako calosc produkuje sie glownie w dwoch miejscach - tajwan i chiny. Takze Twoj post w calosci jest bez sensu.

Opublikowano
8 minut temu, kendo999 napisał(a):

Gigabyte LC nawet za 11 byś nie wziął  , chyba  masz faze maniakalną depresyjną

GB to by był mój pierwszy wybór. Niestety zakładam, że na premierę nie będzie dostępny.

Opublikowano

Moim zdaniem coś jest na rzeczy z sterownikami i to one są winne!

Miałem wersie sterowników które powodowały w grze Avatar Frontiers of Pandora czarne kwadraty i było zdecydowanie mniej FPS.

Aktualne sterownik poprawiły wydajność w grach.

Ta są tylko moje przemyślenia.:hmm:    

Opublikowano
Godzinę temu, GAZuOOT napisał(a):

Ja se za to wczoraj zrobiłem laserową korekcję wzroku, efekt lepszy niż RTX 5090 a i taniej :E.  

Cyberpunk 2025 normalnie 🤭😉

56 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Niektorzy po prostu lubia wydawac pieniadze. To jest az tak proste i jednoczesnie trudne do zrozumienia. 

Jasne ale za tyle hajsu co wołają za 5080 i 5090 to są dużo lepsze przyjemności i rozrywka. Oczywiście kto co lubi, kto co woli 🤑😉

Opublikowano

Taką informacje znalazłem 

Cytat

NVIDIA na oficjalnej stronie podała cenę od 10299 zł za RTX 5090, co czyni ją jedną z najdroższych kart graficznych na rynku. Taka cena odzwierciedla jednak jej możliwości – od wsparcia dla DLSS 4 i Ray Tracingu 4. generacji, po ogromną ilość pamięci VRAM (32 GB GDDR7) oraz imponującą liczbę rdzeni CUDA

Karta ma kosztować od 10299 zł wzwyż zależności od firmy  . Pytanie czy ta karta jest w ogóle tyle warta?