Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

image.thumb.png.c7b39a94263f956a511892f4f5f154c2.png

Masz jeszcze tryb DLSS UP dla porównania

image.thumb.png.0e02500df8b5b746f7033dfbc1a47171.png

Widzisz, czyli jednak procek daje roznice, masz nizszy FPS w trybie performance niz u mnie w trybie balance.  Albo winde masz starsza czy cos takiego. Dobra dzieki, miło z twojej strony ze pokazałeś :) daje plusa

11 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

w 4k poproszę, piszemy o 4k

Screenshot2025-02-13000641.thumb.png.d74aba362bf95379bedcae3f9b4913a9.png

Screenshot2025-02-13000949.thumb.png.ae3813855a9960babae58741c0e46ba3.png

Z tym, ze u mnie TVik działa VRR od 48hz czyli 48FPS, dlatego Frame generation daje duzego kopa płynnosci i ogolnie jakosci obrazu. Brak screen tearingu. Wicej HZ rowniez oznacza nizszy input lag. :) 

Opublikowano

9 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Widzisz, czyli jednak procek daje roznice, masz nizszy FPS w trybie performance niz u mnie w trybie balance.  Albo winde masz starsza czy cos takiego. Dobra dzieki, miło z twojej strony ze pokazałeś :) daje plusa

No oczywiście ze procek daje ci boosta tylko nie wiem za bardzo co to zmienia :D

Tu masz dla porównania wydajność, do jakiej ta karta jest stworzona:

image.thumb.png.dac37cc8fd5e723b22d9deb4613015cc.png

Zobacz jak potężny jest headroom w prowaniu nawet do twojego wyniku.

Wystarczy jeszcze dodać ze nawet przy tych ustawieniach FPS w tej grze potrafi ostro zanurkować.

GPU nigdy nie powinien być "na styk" z wydajnością jeśli chcesz go używać co najmniej jedna generacje.

A dodaj do tego jeszcze HFR to już w ogóle nie mamy o czym gadać.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Screenshot2025-02-13000949.thumb.png.ae3813855a9960babae58741c0e46ba3.png

Z tym, ze u mnie TVik działa VRR od 48hz czyli 48FPS, dlatego Frame generation daje duzego kopa płynnosci i ogolnie jakosci obrazu. Brak screen tearingu. Wicej HZ rowniez oznacza nizszy input lag. :) 

Jaki niższy imput lag ? Co ty chcesz porównać do 4090, skoro fg generuje ci laga z 45fps do 79fps, podczas gdy 4090 na twoich ustawieniach bez fg ma:

cp4kdlss.thumb.jpg.6dfa66887e42e6288159a1e3d613b279.jpg

tam, gdzie ten twój 4070ti się kończy tam 4090 zaczyna

ps, zrób ten test na jakimś ustawionym profilu dlss np. quality, albo balanced, bo nie wiem, czy tryb automatyczny daje ten sam profil na karcie z 24gb vram i na karcie z 12gb vram

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano

4070 Ti czy tam TiS to praktycznie połowa 4090

Dlatego to dobra karta do 1440p tak ja 4090 jest dobry do 4K.

Jak się porówna wyniki z różnych gier to można zauważyć ze 4070 Ti w 1440p ma podobna wydajność co 4090 w 4K

TiS będzie lekko szybszy.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Jaki niższy imput lag ? Co ty chcesz porównać do 4090, skoro fg generuje ci laga z 45fps do 79fps, podczas gdy 4090 na twoich ustawieniach bez fg ma:

cp4kdlss.thumb.jpg.6dfa66887e42e6288159a1e3d613b279.jpg

tam, gdzie ten twój 4070ti się kończy tam 4090 zaczyna

Heh no ładny bazowy FPS (prawie 60% lepiej). Aczkolwiek mówie jak masz gorszy monitor czy TV to on Ci zrobi laga. W CP widzisz przeciez ms (opoznienie) u mnie bo Ci pokazalem to od 40 do 45ms, Nie jest źle. :) Monitor nie robi laga, pad od ps;a jest po przewodzie (bo inaczej nie działa haptic feedback) gra sie naprawde ok. 

InkedScreenshot 2025-02-13 002702_LI.jpg

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

I dlatego czekam teraz na nową kartę, która będzie miała wydajność 4090 lub więcej a będzie w cenie 5k, lub niżej i będzie miała przynajmniej 20GB pamięci. Nic wolniejszego i z mniejszą pamięcią mnie nie interesuje, szczególnie w wyższej cenie.

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

I dlatego czekam teraz na nową kartę, która będzie miała wydajność 4090 lub więcej a będzie w cenie 5k, lub niżej i będzie miała przynajmniej 20GB pamięci. Nic wolniejszego i z mniejszą pamięcią mnie nie interesuje, szczególnie w wyższej cenie.

To 5080Ti, ale patrzac co sie dzieje, to nie wiem czy sie doczekasz....sporo osob dalej czeka na 5090 które juz kupiło...a co dopiero na inna edycje karty. To juz raczej seria RTX 6000

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Heh no ładny bazowy FPS. Aczkolwiek mówie jak masz gorszy monitor czy TV to on Ci zrobi laga. W CP widzisz przeciez ms (opoznienie) u mnie bo Ci pokazalem to od 40 do 45ms, Nie jest źle. :) Monitor nie robi laga, pad od ps;a jest po przewodzie (bo inaczej nie działa haptic feedback) gra sie naprawde ok. 

InkedScreenshot 2025-02-13 002702_LI.jpg

Z tego co ja wiem to @PiPoLiNiO czy ja mamy oleda, więc o jakim lagu tu chcesz mówić? przy bazowych minimalnych 66fps to imput laga mam poniżej 16ms, jak to chcesz porównać do laga 3x tyle u Ciebie

Opublikowano

Jak ktoś gra cały czas na 16ms albo niżej to 40ms dla niego do będzie jakiś koszmar, wyżej to nawet nie komentuje, a to esencja MFG :E

Jak widzę w recenzjach MFG 60ms i jeszcze mówią, że jest w sumie spoko to mi ręce opadają jak się ten nasz PCMR cofa w rozwoju.

• Upvote 3
Opublikowano
9 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

to nie jest cs2, na 40-45ms gra sie dobrze. 

tu nie chodzi o to czy to jest cs2, tu chodzi o to że twierdzisz po co 4090 jak 4070 ti jest ok, ale nie jest i 4070ti z fg nie zblizy się do 4090 bez fg, bo nawet jeśli dla ciebie 45ms jest ok to 16ms na 4090 bez fg było by tylko i wyłącznie jeszcze lepiej, nie wspominając ze na 4090 przy bazowych 66fps z dlss jak wrzucisz fg i otrzymasz 100 fps będzie jeszcze lepiej i dalej z niższym lagiem

Opublikowano
15 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

tu nie chodzi o to czy to jest cs2, tu chodzi o to że twierdzisz po co 4090 jak 4070 ti jest ok, ale nie jest i 4070ti z fg nie zblizy się do 4090 bez fg, bo nawet jeśli dla ciebie 45ms jest ok to 16ms na 4090 bez fg było by tylko i wyłącznie jeszcze lepiej, nie wspominając ze na 4090 przy bazowych 66fps z dlss jak wrzucisz fg i otrzymasz 100 fps będzie jeszcze lepiej i dalej z niższym lagiem

No tak, 4090 FG preset overdrive 4k, to 120-122FPS. Wiadomo ze lepiej, ale na 4070Ti, w szczegolnosci super da sie grac i sie gra dobrze, a to ze 4090 gra sie lepiej to zgadza sie

Opublikowano
6 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Jutro oficjalnie zakończenie wszystkich obchodów jakie miały się odbyć. W każdym razie produkcja GPU na pewno została już wznowiona. 

Coś tam porobią,potem 3tyg na statku i po 20marca w sklepach:clap:

Opublikowano

Karty z serii 5080 moga byc flashowane biosami od innych producentow, nie wiem jak wyglada sprawa z FE. Mozna podniesc max power limit z 360W na 450W, OC 3300+ stabilne, bez biosu z odblokowanym voltage jednak nie pojdzie 3.4GHz

6 godzin temu, Kadajo napisał(a):

No to poczekasz do 2027, moze wtedy AMD cos wypusci. Na nvidie bym nie liczyl, widza jak wyglada rynek, nie wazne ile i  w jakiej cenie beda karty, ludzie i tak kupia. Wiec mozna ciac koszty i zgarniac wiecej. Do tego nastukaja dodatkowe linijki kodu, dodadza MFG x5 tylko dla nowych kart i slupki wydajnosci beda znowu raz wieksze. 

Opublikowano (edytowane)

Widziałeś jakie radiatory miały 450W 4090 czy nawet mocniejsze wersje 4080 , na tych wychudzonych radiatorkach z 5080 liczenie że karty będą Daily chodzić na zegarach wykręconych pod korek z limitem mocy podbitym ponad specyfikację,  jest proszeniem się samemu o kłopoty

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano

Jak tak mają teraz wyglądać premiery Nvidii, to chyba lepiej się przerzucić na upgrade karty kiedy wychodzą refreshe, bo wtedy i będzie dostępność, ograniczone skalpowanie i wszystkie bugi naprawione. Bo co to teraz za interes jak kupię 5070Ti za 4,5 koła, jak za tyle mógłbym wziąć 4080Super te 4 miesiące temu jak kompa składałem. I z tego co słyszymy 4080S raczej na pewno będzie miało lepszą wydajność. :heu:

Opublikowano
8 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

wychudzonych radiatorkach z 5080

Znowu powielasz niesprawdzone bzdury, a wystarczy chociażby kilka recenzji na tpu przeczytać. Taki nawet palit gamerock, gainward phantom czy gigabyte gaming mają chłodzenia takie same jak w 5090 i bardzo dużo zapasu. Nie mówiąc już nawet o MSI vanguard czy suprim. Ogólnie 5080 to ciche i chłodne karty:

https://www.techpowerup.com/review/palit-geforce-rtx-5080-gamerock-oc/39.html

Zresztą u mnie nawet po 1,5h w port royal karta nie łapie 70 stopni przy 1300 rpm i po max OC.

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Kadajo napisał(a):

huehe.thumb.jpg.4fb6da3697cb22890294e3b633ff3d18.jpg

;D

Będzie taka w serii RTX 6xxx, lecz nie wiadomo, czy 5tys zł wystarczy. :E

3 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Coś tam porobią,potem 3tyg na statku i po 20marca w sklepach:clap:

Znów strona x-kom padnie? :smiech: