Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

Zapraszam na overclocking.net do tematów 3090/3080/4080/4090 owners club

Wyszukiwarka nic nie zwraca na forum, jakiej frazy mam uzyc? Czy moze mam szukac recznie w image.png.c8c821550df2299214f85a0a93143c6a.png ? 

Skoro sa tam przypadki to na pewno sie nimi podzielisz, prawda? 

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

A za chwile

A może nikt o tym nie pisze, bo jest to oczywiste jak słońce że mogą ci odrzucić gwranacje jak wykryją zmodyfikowany bios wiec czym tu się w ogóle chwalić ?

Wiesz co @Kadajo przeczytaj to moze jeszcze raz, a potem zobacz co mi napisales i najwarzeniejsze co mi zarzuciles.

Opublikowano

No już specjalnie dla ciebie będę teraz szukał %-)

W czasach kiedy nvidia wydaje bubla na wtyczce zasilania i zwala na użytkowników,  gdy Intel póki nie rozwinie się afera twierdzi że z i9 14900  jest wszystko ok, asus wydaje biosy palące ryzeny , zwala na użytkowników,  jaśnie paniczowi po zmianie biosu kartę ba nowa wymienią, pieniążki oddadzą

Bo jaśnie panicz kupił badziew i będzie go żyłował pod korek byle się zbliżyć do 4090, te karty z fabryki powinny być szybsze od 4090 o 30% , jak to było z 3080 i 4080 , ale teraz nv sprzedaje 5070@5080 i 5089@5090

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zresztą to bardzo dobra wymówka by odrzucić gwarancję nawet jak to nie miało żadnego wpływu. Producent nic nie straci bo gdzieś tam na forum pojawi się jeden temat o odrzuconej gwarancji. Szybko rozejdzie się po kościach i nikt już o tym pamiętał nie będzie.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

@Joloxx9

Ale czemu tu szukasz dziury w całym?

Czy modyfikacja biosu grozi ci utrata gwarancji, czy nie ? Jeśli tak to temat jest wyczerpany.

Ja? To Ty tutaj juz ktorys raz probujesz mi cos udowodnic.

Jak nie ceny w UK ktore nikogo tu nie obchodza, to znowu, pewnie widze zle wyniki w mojej podkreconej grafie. Dodatkowo teraz wkladasz mi do ust cos czego nie powiedzialem. Skoro jakis user twierdzi, ze to proszenie sie o klopoty, to zapytalem go jakie. Bo zapewne jakies przypadki byly. Nie napisalem nic o gwarancji, a jak juz sie odnioslem, to zapytalem o to czy byly takie przypadki. Czy mzoe takie to proszenie sie o klopoty bo ktos tam kiedys tam mial jakis tam problem z gwarancja ale zero faktow. 

Uwierz jakby tak ochoczo anulowali ludziom gwarancje za reflash biosu, to cokolwiek by o tym bylo. Nie twierdze i nie twierdzilem, ze tego zrobic nie moga. Ale jak statystycznie rowna sie to prawie, ze zerowej szansie to uzycie sformulowania "proszenie sie o klopoty" to spora przesada.

Chyba czas ten watek opuscic, bo jak ktos ma 5080/5090 to sie tutaj staje wrogiem publicznym widze

2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Każdy myślący człowiek wie, że zmiana bios na inny może uwalić gwarancję. 

Więc nie wiem nad czym Wy dyskutujecie :)

No to sie ich zapytaj co chca udowodnic, ja tylko chce wiedzie co co chodzi z tym proszeniem sie o klopoty :) Wyjasnilem juz wyzej. Podobno byly takie przypadki, o ktorych mowil @SylwesterI. ale niestety tamto forum nic nie zwraca wiec nie wiem jak to zweryfikowac. 

3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

No już specjalnie dla ciebie będę teraz szukał %-)

No tak ja mam szukac na sile dowodow na potwierdze Twojej tezy, jedno wielke xD 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Bo jaśnie panicz kupił badziew i będzie go żyłował pod korek byle się zbliżyć do 4090

No i wlasnie, tutaj mamy kwintesencje blazenady w tym watku. Boli was dupa o te karty czy co? Badziew tak, a ludzie co siedza na 4070 i innych gorszych kartach to co, smieci maja? 

• Haha 2
  • Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Rozmowa ze ścianą. :)

Zarzucasz mi ze cos próbuje udowodnić a sam nie możesz niczego udowodnić :D

I jeszcze sobie wymyślasz jakieś historie, że jesteś jakimś wrogiem :E

Jak mam Ci udowodnic, ze cos sie nie zaistnialo? To wy mi pokazcie, ze jest to rzeczywiscie problem.

Nie wymyslam historii, tylko widze odzywki. Wrzucam link - to ironiczne teksty ze poprzednich stron nie czytam. Teraz to, wczesniej na temat cen/dostepnosci w UK jaka spine miales. Wiec jak to odbierac? 

Opublikowano
5 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

No i wlasnie, tutaj mamy kwintesencje blazenady w tym watku. Boli was dupa o te karty czy co? Badziew tak, a ludzie co siedza na 4070 i innych gorszych kartach to co, smieci maja? 

Jakich was ? Czy ja ci tu gdzieś pisałem, że masz badziew ?

To ty sobie zaczynasz (i zresztą nie tylko ty) narzucać projekcje ze ktoś wam zazdrości tutaj tych kart.

Wiec napisze, żeby była jasność, niczego wam nie zazdroszczę, bo mnie nie interesuje kupno ani 5090 ani 5080.

Mało tego, ciesze się ze wy jesteście zadowoleni.

Opublikowano
Teraz, Send1N napisał(a):

Dopiero teraz zauważyłeś że ten wątek to jeden wielki ból :dupa: ? :E 

Nie mam czasu czytac wszystkiego :) Przyszedlem sie podzielic informacja na temat biosow, to sie wydaje ze mnie tutaj zaraz zjedza. Ludzie co 5080 na oczy nie widzieli, z OC maja 0 wspolnego ale sa ekspertami i wszystkich beda pouczac. Plus jak ktos kupil 5080/5090 to debil bo karty sa zalosne, przy czym sami na 3060 siedza. Jeden wielki facepalm. 

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Joloxx9 napisał(a):

Jak mam Ci udowodnic, ze cos sie nie zaistnialo? To wy mi pokazcie, ze jest to rzeczywiscie problem.

Nie wymyslam historii, tylko widze odzywki. Wrzucam link - to ironiczne teksty ze poprzednich stron nie czytam. Teraz to, wczesniej na temat cen/dostepnosci w UK jaka spine miales. Wiec jak to odbierac? 

Ja ci nie kazałem niczego szukać ani udowadniać, zadałem ci pytanie, czy można stracić gwarancje, czy nie bo z twojego pierwszego postu wynika ze zmiana biosu nie będzie żadnym potencjalnym problemem.

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Jakich was ? Czy ja ci tu gdzieś pisałem, że masz badziew ?

To ty sobie zaczynasz (i zresztą nie tylko ty) narzucać projekcje ze ktoś wam zazdrości tutaj tych kart.

Was - nie koniecznie odnosilo sie do CIebie osobiscie wiec sorry moze zle napisalem, a zacytowalem ponizszy fragment:

11 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Bo jaśnie panicz kupił badziew i będzie go żyłował pod korek byle się zbliżyć do 4090,

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Ja ci nie kazałem niczego szukać ani udowadniać, zadałem ci pytanie, czy można stracić gwarancje, czy nie bo z twojego pierwszego postu wynika ze zmiana biosu nie będzie żadnym potencjalnym problemem.

I na nie odpowiedzialem, ze mozna :) Tylko jak mi ktos pisze, ze to pchanie sie w klopoty to nie znaczy, ze istnieje jakas jedna na 1000 szansa na to. Jakby to byl czesty problem, to uwierz, byloby sporo o tym tematow, ale nie ma wiec osobsicie uwazam, ze jest to bezpieczne. 

Opublikowano

Wiec podsumujmy, wszytko zaczęło się od tego że zakwestionowałem chłodzenia 5080 vs 5090 Palita Game Rock i potem się z tego wycofałem, chyba nawet nikt z was tego postu nie zauważył, ale spoko.

Potem ty wyjechałeś z flashowaniem biosu i Sylwestri zaznaczył ze to może być ryzyko, jemu chodziło o możliwość uszkodzenia karty a mi o gwarancje.

Ty napisałeś ze nigdy nie było z tym problemu, a potem ze w sumie to nie słyszałeś, a potem ze w sumie to wiesz, że może to anulować gwarancję.

Wiec chyba możemy się zgodzić, że to są potencjalne problemy tj. uszkodzenie karty i utrata gwarancji.

Opublikowano

Dlaczego zmiana biosu, aby podnieść PL może to być ryzyko uszkodzenia karty:

Pomimo tego ze nasz rdzeń będzie miał spoko temperatury, nawet pamięci to nie wiemy, co się dzieje z resztą komponentów na karcie, które mogą źle znieść wyjście poza PL producenta.

Wreszcie na logikę, dlaczego dany producent ogrniacza PL nie mając w swojej ofercie karty z wyższym (można wtedy by założyć ze probuje więcej zarobić na karcie z wyższym PL).

Gdyby wszystkie karty były takie same to spoko. Ale tak nie jest a wgrywamy bios z innej karty, która ma inne PCB jak i inny układ chłodzenia.

To jest potencjalny problem, który może skutkować awarią, gdzie potem serwis wykryje ze karta ma zmodyfikowany bios i może nam odrzucić z tego powodu gwarancje.

Opublikowano
29 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Nikt z 4070 nie pisze ze wykręci kartę pod korek I będzie miał 4080 albo 5080 , a tak tu posiadacze 5080 piszą niestety%-)

Mało tego od rtx 3000 już było powszechne przekonanie że karty obecnie lepiej underwoltowac nawet z lekkim oc , a tu wyszło badziewne 5000 i cyk wszyscy skąpstwo kurteczki będą nadrabiać żyłowaniem pod korek :smiech:

Jak mam 4090 to dla mnie tak , 4070 to badziew, 5080 zylowane pod korek byle się zbliżyć do 4090 to też badziew, liczyłem mocno na 5090 ale rozczarowało mnie to co dostaliśmy, bo sprzedają teraz 5080  jako 5090, ale nie zobaczysz moich twierdzeń że 4090 zylowane pod korek jest lepsze od 5090

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Wiec podsumujmy, wszytko zaczęło się od tego że zakwestionowałem chłodzenia 5080 vs 5090 Palita Game Rock i potem się z tego wycofałem, chyba nawet nikt z was tego postu nie zauważył, ale spoko.

Potem ty wyjechałeś z flashowaniem biosu i Sylwestri zaznaczył ze to może być ryzyko, jemu chodziło o możliwość uszkodzenia karty a mi o gwarancje.

Ty napisałeś ze nigdy nie było z tym problemu, a potem ze w sumie to nie słyszałeś, a potem ze w sumie to wiesz, że może to anulować gwarancję.

Wiec chyba możemy się zgodzić, że to są potencjalne problemy tj. uszkodzenie karty i utrata gwarancji.

Mniej więcej tak, może to być potencjalny problem. Ale z drugiej strony nie mówmy ze to pchanie się w problemy, bo brakuje dowodów by taki proceder zachodził. 

Opublikowano (edytowane)

Karty z niższym PL mają zwykłe słabsze sekcje. Ale i tak jest zapas, dochodzi też kwestia chłodzenia sekcji. No i kwestia ile więcej tych watów będzie pompowane. 30w czy 100w na takiej 5080.

Ogólnie większość da radę na mocniejszym biosie, ale długotrwałe takie katowanie może wyjść bokiem jak się nie wie co się robi.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
13 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nowy dzień, nowy problem...

Ile razy jeszcze mam pisać, że czas to zmonetyzować? 

1 Gala Fame ITH !!! 

Pojedynków będzie zatrzęsienie. 

Emocje, hajs, dobre dupeczki, a potem after gdzie się wszyscy napróją 😎

A wiesz, ze za dobrą kase to bym mógł wziąć udział? Kontuzja wyleczona ponad rok temu wiec teraz można szaleć :E

Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Nikt z 4070 nie pisze ze wykręci kartę pod korek I będzie miał 4080 albo 5080 , a tak tu posiadacze 5080 piszą niestety%-)

Mało tego od rtx 3000 już było powszechne przekonanie że karty obecnie lepiej underwoltowac nawet z lekkim oc , a tu wyszło badziewne 5000 i cyk wszyscy skąpstwo kurteczki będą nadrabiać żyłowaniem pod korek :smiech:

Jak mam 4090 to dla mnie tak , 4070 to badziew, 5080 zylowane pod korek byle się zbliżyć do 4090 to też badziew, liczyłem mocno na 5090 ale rozczarowało mnie to co dostaliśmy, bo sprzedają teraz 5080  jako 5090, ale nie zobaczysz moich twierdzeń że 4090 zylowane pod korek jest lepsze od 5090

Super jestes bucem, pochwaliles sie nam tutajwszystkim. Zmierzyles i wygrales konkurs na najdluzszego pyrtka bo masz 4090 i 5080 to gowno bo jest wolniejsze. Chcesz jakis medal za to? Jak tak to popros rodzicow, nie Ci chipsy kupia moze w laysach znajdziesz. 

Zaluje, ze podjalem rozmowe z takim odklejencem.

4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Karty z niższym PL mają zwykłe słabsze sekcje. Ale i tak jest zapas, dochodzi też kwestia chłodzenia sekcji. No i kwestia ile więcej tych watów będzie pompowane. 30w czy 100w na takiej 5080.

Ogólnie większość da radę na mocniejszym biosie, ale długotrwałe takie katowanie może wyjść bokiem jak się nie wie co się robi.

Widziales gdzies porownanie sekcji? Chetnie bym zobaczyl schemacik o ile to slabsze jest etc.