Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Slayer napisał(a):

Stalker 2 na steam obecnie za 183,99zł. Warto? Z poprzednich stalkerów grałem tylko kilka godzin w jedynkę. Połatali to już jakoś sensownie od premiery?

Nie. Wykup Game Pass.

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, eciepecie napisał(a):

Są dalej spadki fps w lokacjach z większą ilością npc? 

Niestety są spadki FPS. Wszedłem do miasta to miałem 45 - 50 FPS.

Naprawdę mnie irytuje  gdy czekam na premierę gry i okazuję się że nie jest dopracowana.  Nie raz byłem zmuszany do okładania jakieś gry nawet na rok z powodów takich że optymalizacja gry jest tragiczna a stan techniczny też tragedia. Mogę powiedzieć że robienie z graczy idolów naprawdę  jest męczące.  Takim przykładem jest Cyberpunk 2077 i być może też będzie S.T.A.L.K.E.R. 2: Serce Czarnobyla bo moja cierpliwość naprawdę się kończy. 

Edytowane przez Czubatka Boża
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dobrze że jest opracowana technologia generowanie klatek bo bez tego jest naprawdę słabiutko:E

Opcja jest zawsze włączona i FPS nie szaleją nawet  gdy wejdzie się do dużych miast. Gdy wyłączyłem opcje zaczęła się karuzela Choroszczańska. :szatanek:

Edytowane przez Czubatka Boża
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Eee ? Jaki sens wprowadzać mody do zbugowanej gry przecież to się nie trzyma kupy :D A na oficjalnym dicordzie ludzie mocno są nawiani na tą grę xD Gra w dalszym ciągu ładuje RAM i VRAM pod korek xD 

Edytowane przez Tooth
  • Upvote 2
Opublikowano

Ja dla tej gry już miałem zamówione 2x32GB RAM, ale zrezygnowałem (teraz żałuję) ... i chyba zacznę się znów rozglądać, bo planuję wrócić do Zony, a 64GB dłużej się zapełnia :E

Opublikowano

E tam, chyba przesada z tym 64GB. Ja pierwsze 30h grałem z 16GB na pokładzie :E  Grać się jak najbardziej dało. Fakt, nie grałem na premierę, tylko od wersji 1.1.4 i doszedłem najdalej do wysypiska, może dalej są jeszcze jakieś specyficzne lokacje z wyciekami pamięci. Co do Vram to nie widziałem nigdy wiecej niż 10GB zajęte (tekstury epic, reszta high, dllsQ, fg)

A dziś wjechał kolejny patch 1.3.2 na Steam. Coś tam jeszcze dłubią

Opublikowano (edytowane)

Cofnijcie stery do wersji 572.60. Nvidia skopała ostatnie wersje, u mnie w Stalkerze freezy, crasche, niska wydajność. Po cofnięciu się do wersji 572.60 zero problemów i maksymalna wydajność. Nie rozumiem tych problemów w niektórych, mam za sobą 105 godzin gry, procek z 2020 roku (10 gen), 32 GB DDR4 i 4070 Ti. Do tego zrobiony UV na procku, karcie i OC na RAMie. Zero problemów technicznych (poza jednym bugiem w fabule) przez tyle godzin grania, nie wliczając te związane z nowymi, skopanymi sterownikami. 1440p, DLSS 4 quality, FG, +100 fps, w Rostoku przykładowo 70-90 fps.
Co do nowszej wersji gry, zaskoczyło mnie, że nie można podejść do kontrolera z Saigą D12 i położyć go w ciągu 5 sekund, bo ten puszcza jakieś fale uderzeniowe i powala mnie na glebę. A w opisie wersji 1.3.2 widzę,  że w końcu nie znika pułkownik Korshunov w cutscence :E.

Edytowane przez GS01
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GS01 napisał(a):

Nie rozumiem tych problemów w niektórych, mam za sobą 105 godzin gry, procek z 2020 roku (10 gen), 32 GB DDR4 i 4070 Ti. Do tego zrobiony UV na procku, karcie i OC na RAMie. Zero problemów technicznych (poza jednym bugiem w fabule) przez tyle godzin grania, nie wliczając te związane z nowymi, skopanymi sterownikami. 1440p, DLSS 4 quality, FG, +100 fps, w Rostoku przykładowo 70-90 fps.

:E Ty tak na poważnie , jakbym nie miał problemów to bym nie pisał. Obojętnie co bym nie zrobił i tak jest wyciek pamięci. Robiłem bardzo długie testy i po 10/15 min wali pod korek 64 GB RAM i 8GB VRAM ~ przekracza powyżej danej wartości i jest "Welcome to desktop". To że u ciebie akurat nic się nie dzieje to nie oznacza że u wszystkich tak jest :) Skopana jest optymalizacja i wali crash erroram. Na tym silniku to minimum zapewne powyżej 10-12 GB VRAM a aby uruchomić bez mydła i innych skalerow bez 24 GB VRAM nie podchodź. Pograj bez mydła i skalerow to przekonasz się o co mi chodzi.Widac że gra była dostosowywana pod konsole a nie stricte pod PC.

Edytowane przez Tooth
Opublikowano
8 godzin temu, tom36816 napisał(a):

E tam, chyba przesada z tym 64GB. Ja pierwsze 30h grałem z 16GB na pokładzie :E  Grać się jak najbardziej dało. Fakt, nie grałem na premierę, tylko od wersji 1.1.4 i doszedłem najdalej do wysypiska, może dalej są jeszcze jakieś specyficzne lokacje z wyciekami pamięci. Co do Vram to nie widziałem nigdy wiecej niż 10GB zajęte (tekstury epic, reszta high, dllsQ, fg)

A dziś wjechał kolejny patch 1.3.2 na Steam. Coś tam jeszcze dłubią

Coś tam jeszcze dłubią? Przecież ta gra będzie wspierana przez lata. Zerknij na ostatni wpis od nich.

image.thumb.png.878e2feac4710c8e35f69f1c91f92da2.png

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Tooth napisał(a):

:E Ty tak na poważnie , jakbym nie miał problemów to bym nie pisał. Obojętnie co bym nie zrobił i tak jest wyciek pamięci. Robiłem bardzo długie testy i po 10/15 min wali pod korek 64 GB RAM i 8GB VRAM ~ przekracza powyżej danej wartości i jest "Welcome to desktop" Na tym silniku to minimum zapewne powyżej 10-12 GB VRAM a aby uruchomić bez mydła i innych skalerow bez 24 GB VRAM nie podchodź. 

Napisał gość, co ma monitor 4K i grafikę z 8GB VRam :hihot:

Kto Ci ten konfig składał? Do tej gry w 4K, to minimum 16GB VRam. 

Cytat

Pograj bez mydła i skalerow to przekonasz się o co mi chodzi.Widac że gra była dostosowywana pod konsole a nie stricte pod PC.

Większej bzdury nie czytałem :smiech:

Edytowane przez Alek_M
Opublikowano

Oni z tymi shaderami to w ogóle się wyłożyli po całości - jak na premierę nie było z tym problemów tak później długi czas kompilacja sypała grę, robili chyba 3-4 razy jakieś szybkie poprawki, które nic nie zmieniały, potem jako workaround wyłączyli całkowicie shadery, potem włączyli ponownie - obecnie nie wiem jak jest bo straciłem rachubę. :E

Ta gra to UPODLONA wersja alpha wydana na bezczelnego żerując na sentymencie fanów i obecnej sytuacji na Ukrainie. Powinni się wstydzić.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Alek_M napisał(a):

Napisał gość, co ma monitor 4K i grafikę z 8GB VRam :hihot:

Kto Ci ten konfig składał? Do tej gry w 4K, to minimum 16GB VRam. 

Większej bzdury nie czytałem :smiech:

🤦 Po pierwsze miałem rozdzielczość 1920x1080 a dopiero niedawno przeszedłem na 4k a po drugie w 2018 roku wątpię czy byś miał coś lepszego więc podjazd kto mi składał kompa jest nie na miejscu :E To raz a dwa poczytaj sobie na temat tego jak gra alokuje pamięć i co powoduje crashe :) Duzo tego na reditach :) A grafikę dopiero zmienię jak będzie możliwość. Wymieniam pomału a nie co nowego wyszło to kupuje na premierę 😂 Zresztą wszystkie graty planuje kupić dopiero jak wyjdzie 6090 :) Mi się nie spieszy.

Edytowane przez Tooth
Opublikowano
W dniu 15.04.2025 o 10:44, galakty napisał(a):

Ta bo 145 zł za niedorobioną grę to mało :E 

W ten "twór" można jedynie zagrać w GP jak ktoś ma aktywny. Mi się tak udało przejść tą "grę". W przeciwnym razie nie jest to warte 10 zł :E Oni powinni oddawać każdemu przynajmniej połowę kwoty zakupu ! Bo cały czas widzę że patch, patchem, patcha poprawia :E Ktoś tutaj kiedyś napisał, że oni tej gry nigdy nie ogarną 

W dniu 15.04.2025 o 10:47, Reddzik napisał(a):

Dobra, cóż zrobisz, jak się kupiło zanim się wiedziało w co się wpakowało.

A to jest akurat bardzo proste i nagłaśniane od dawna, nie kupować preorderów ;) 

W dniu 15.04.2025 o 10:49, Reddzik napisał(a):

Gra wymaga dalszego szlifowania.

Nooo, żeby jej tylko nie przeszlifowali :rotfl2:

W dniu 15.04.2025 o 12:50, Czubatka Boża napisał(a):

bo moja cierpliwość naprawdę się kończy.

Szkoda nerwów na tego bambola 

Opublikowano
16 godzin temu, Tooth napisał(a):

:E Ty tak na poważnie , jakbym nie miał problemów to bym nie pisał. Obojętnie co bym nie zrobił i tak jest wyciek pamięci. Robiłem bardzo długie testy i po 10/15 min wali pod korek 64 GB RAM i 8GB VRAM ~ przekracza powyżej danej wartości i jest "Welcome to desktop". To że u ciebie akurat nic się nie dzieje to nie oznacza że u wszystkich tak jest :) Skopana jest optymalizacja i wali crash erroram. Na tym silniku to minimum zapewne powyżej 10-12 GB VRAM a aby uruchomić bez mydła i innych skalerow bez 24 GB VRAM nie podchodź. Pograj bez mydła i skalerow to przekonasz się o co mi chodzi.Widac że gra była dostosowywana pod konsole a nie stricte pod PC.

Miałem wycieki pamięci. 12 GB VRAM zapchane po 15 minutach gry, freezy i twardy reset kompa. Ale tak jak wspomniałem, na nowych sterownikach. Musiałem się cofnąć o trzy wersje wstecz i zero problemów.