azgan 456 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): Czyli STALKER 2 nie ma nic wspólnego poza tytułem z poprzednimi odsłonami serii ? Ma ale poprzednie odsłony były ciekawsze, bardziej rozbudowane, miały lepsze AI, żyjący świat, lepszy wątek fabularny ect. Tutaj z wyjątkiem grafiki to jest jedynie namiastka tego co było a pod pewnymi względami nawet regres. 11 godzin temu, Reddzik napisał(a): To jest gra, o wiele trudniejsza, nie mogę się odnaleźć. Pokaż ukrytą zawartość Stalker Anomaly, a nie jakaś wydmuszka zwana Stalker 2 Nie dziwię Ci się że wróciłeś do S.T.A.L.K.E.R.: Zew Prypeci z dodatkiem Anomaly Custom 😉 1 1
Joloxx9 219 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 8 godzin temu, lukadd napisał(a): Z cyklu mi dobrze działa, szamiemy konserwy i youtube wszystko przyjmie Trochę słabo się nagrało, ale lata A te piesy to czasami masakra Jezu Ty celujesz klawiszami na klawiaturze? Wez podepnij myszkę!
galakty 234 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 14 godzin temu, Element Wojny napisał(a): Krzywdę sobie robią takim graniem, ale to ten słynny wewnętrzny przymus grania na premierę Dokładnie, chyba że im sprawia radość przechodzenie drugi raz słabej gry... To nie wnikam. Ja czekam aż Stalkera ogarną, mam MFS 2024, zaraz Delta Force, PoE2, Assetto Corsa EVO, czasu mi nie starcza na granie w buble
azgan 456 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 13 minut temu, galakty napisał(a): Dokładnie, chyba że im sprawia radość przechodzenie drugi raz słabej gry... To nie wnikam. Metro Exodus to słaba gra ? 13 minut temu, galakty napisał(a): Ja czekam aż Stalkera ogarną, mam MFS 2024, zaraz Delta Force, PoE2, Assetto Corsa EVO, czasu mi nie starcza na granie w buble Czekać możesz i się nie doczekać . Grać da się w to już teraz a to co jest złe wymaga zrobienia od nowa a nie poprawy 😉.
galakty 234 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Nie, Stalker. Chyba że nie umiem czytać tematu, a nie czekaj, umiem. To się nie doczekam, straszne... Nie przejdę nowej gierki, załamię się
azgan 456 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Nie wiem kto by chciał przechodzić S.T.A.L.K.E.R.A 2 drugi raz? Ale O.K 🤭
Stjepan 291 Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu 12 minut temu, azgan napisał(a): Nie wiem kto by chciał przechodzić S.T.A.L.K.E.R.A 2 drugi raz? Ale O.K 🤭 Ja Zew Prypeci przeszedłem dwa razy, raz na DX9c, później ze wszystkim na maksa, komp pozwalał na DX11. 1
azgan 456 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 6 minut temu, Stjepan napisał(a): Ja Zew Prypeci przeszedłem dwa razy, raz na DX9c, później ze wszystkim na maksa, komp pozwalał na DX11. Panie ale Ty mówisz o poprzednich zacnych częściach, to tak jakby porównywać Mass Effect 3 do Andromedy . Zew Prypeci do dzisiaj cieszy się zainteresowaniem i ma replayability. 2
azgan 456 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Pozwolę sobie jeszcze dodać coś od siebie żebyśmy dobrze się zrozumieli 😉. To nie jest tak że S.T.A.L.K.E.R 2 to w całokształcie zła gra czy totalne guano tylko wygląda to podobnie jak z Dragon Age: The Veilguard - jak ktoś nie grał w poprzednie części (Dragon Age)/ S.T.A.L.K.E.R.A to może dobrze bawić się i przy tym tytule. Rdzeń rozgrywki jest podobny, bieganie po Zonie, zbieranie artefaktów, anomalie, chowanie się przed trudnymi warunkami pogody, cała ta otoczka survivalu w połączeniu z elementami z horroru (mutanty) ect. może się podobać i można się dobrze przy tym bawić. Natomiast jak ktoś ma z tyłu głowy co miały do zaoferowania poprzednie części będzie miał uczucie że czegoś brakuje w dwójce o czym zresztą była już mowa w temacie. Dla mnie osobiście jest to rozczarowanie po tylu latach czekania i uwzględnienie co ma do zaoferowania na dzień dzisiejszy kontynuacja. 3
aureumchaos 100 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Ja pierdzi... Fabuła: Idź do gościa X i zagadaj o gościu Y.... Gość X wysyła mnie ze info gdzie jest gościu Y leży w miejscu B... W miejscu B okazuje się, że nią ma tu gościa Y wiec trzeba wrócić do gościa X po czym jak wrócę to gość X mówi że może idź do skrytki gościa Y i tam poszukaj lol a w skrytce gościa Y okazuje się że muszę ogarnąć Gościa Z hahaha A te oświetlenie po prostu mózg wypala... Jasno, ciemno w pomieszczeniu, jasno i ciemno, jasno i ciemno... I pyk spawn... 1 2 2
tgolik 19 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Jak masz za ciemno ustaw sobie czerń na -10 i jasność HDR na 60. Gra w 4k ma trochę stutteru, gram więc w 1620p@120 z DLAA. Chodzi płynnie i bez szarpania, choć na razie godzina gry przede mną. W poprzednie stalkery nie grałem (może trochę w pierwszego), zaczynam więc dopiero łapać o co chodzi z tymi anomaliami i artefaktami. Gra wydaje się spoko. Edytowane 1 godzinę temu przez tgolik
aureumchaos 100 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) To nic nie daje, bo oświetlenie dalej jest fixed... Na dworze dzień, 4 okna w pomieszczeniu mrok jak w lotr u szeloby. Edytowane 1 godzinę temu przez aureumchaos
azgan 456 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 16 godzin temu, sideband napisał(a): Wiem tylko tyle, że sukces tej gry świadczy jak źle jest w gierczkowie. Teraz czekam co zrobią z legendą Crysis i czy dostanę strzał w pysk przy Crysis 4. 🤭 1
tgolik 19 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Tak ale czerń na -10 nie jest już taka agresywna.
seba842005 24 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @azgan Dziś zrobić grę, która byłaby w każdym aspekcie lepsza od pierwowzoru graniczy z cudem i mają z tym problem o wiele większe studia (rockstar musi zrobić cuda przy GTA6 i jakby było RDR3, Wiedźmin 4 etc). Druga sprawa oczekiwania graczy są coraz większe, bo już wszystko było. To samo jest z filmami. Mamy sentyment do tych, które już oglądaliśmy kiedyś i najczęściej pierwsza część jest tą najlepszą. Ciężko wymyśleć koło na nowo. Osobiście po blisko 70h w stalkerze 2 bawiłem się świetnie pomijając problemy techniczne. Może wrócę kiedyś do tej gry ponownie po dodaniu DLC fabularnego, ale na obecną chwilę nie mam chęci przechodzić jej ponownie choćby właśnie przez problemy techniczne. Najgorszą przyczyną frustracji były bugi z questami, które się sypały i uniemożliwiały postęp fabuły (polecam robić zapisy ręcznie co jakiś czas) im dalej w las, tym więcej problemów z zadaniami. Storyline i zadania poboczne nie mają jakiejś wybitnej fabuły i zgadzam się z tym, że to już było w 100%. Model wykonywania zadań jest standardowy i typowy dla tego typu gier i samego stalkera. Kolejna sprawa Zona wydaje się pusta względem poprzednich części. Eksplorując tereny trafiasz głównie na mutanty w typowych miejscówkach oznaczonych znacznikiem na mapie lub w trakcie zadań.... omijając je możesz swobodnie cisnąć przez całą mapę nie wpadając na nic (oprócz anomalii). Mam wrażenie, że nie mieli pomysłu na mutanty i są po prostu kopiuj wklej z poprzednich części, a wizualnie niektóre z serii Dying Light. W dalszych partiach gry też się to nie zmienia nawet w dużych miejskich terenach jest pusto i czasem na plecach zrespią Ci się bandyci, a tak możesz latać po budynkach jak u siebie. Edytowane 1 godzinę temu przez seba842005
azgan 456 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, seba842005 napisał(a): @azgan Dziś zrobić grę, która byłaby w każdym aspekcie lepsza od pierwowzoru graniczy z cudem i mają z tym problem o wiele większe studia To niech robią Remake z poszanowaniem materiału źródłowego jak nie potrafią w kontynuacje 😉
Reddzik 315 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Tutaj UV opowiada o problemach z blokowaniem zadań, im dalej w las tym gorzej z zadaniami, i nie tylko z tym
caleb59 173 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu https://vk.com/video-15844953_456247531 3
Reddzik 315 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Widziałem kilka razy takie coś, a nawet sam się na to nadziałem. Bugów jest tyle, że to jedna z najgorszych gier na rynku na premierę, gdyby to nie był Stalker 2, to zapewne miałby z 20% pozytywów na steamie. 1
Strilok 13 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 34h za mną w Stalker i mam już wyrobioną opinię o grze. Gra będzie dobra jak ją połatają. Ma solidne fundamenty tj. klimat, który budowany jest przez oprawę audio-wideo oraz całkiem niezły feeling strzelania. Fabularnie nie jest źle, ale liczyłem na coś więcej. Co jest spartolone? Ogromna ilość rzeczy począwszy od zwykłych bugaj tj. stalker NPC utyka w drzwiach, lub zatapia się w podłodze. AI w tej grze nie istnieje. Przeciwnicy mają Aim-boot'a. Wielki system A-Life 2.0, który zapowiadali w ogóle nie działa. Chyba że miał to być zwykły spawn najczęściej za naszymi plecami jakiegoś mutanta albo kilku wrogów. Życia w Zonie w ogóle nie widać. Stalkerzy nie polują, nie szukają artefaktów i nie unikają anomalii. Często gęsto potrafią jak barany w rzędzie przejść przez anomalie i tam po prostu zginąć. Co do mutantów to nie ma podziału gdzie może być np. Bloodsucker, tylko często jest to losowe. Pojawia się często w miejscach gdzie mało kto sobie z nim poradzi. Mutanty mają pancerne HP i wysoki współczynnik szybkości. AI też nie posiadają. Przykładowo w poprzednich odsłonach "Zmutowana Świnia" jak była sama to uciekała, a jak w stadzie to atakowała. Teraz cały czas mają ustawione agro na nas i atakują. Nie wspominam o starych błędach. Mimo tego że nowy silnik to błędy te same co na X-Ray. Przykładowo obiekt składa się z nakładających się na siebie tekstur i widać łączenia się ich czasem nawet paski jak by czegoś brakowało. Na ten moment w mojej ocenie gra zasługuję na 5/10. Czekam na połatanie i dodanie funkcjonalności jak A-Life 2.0 oraz scenę modderską, która już zaczęła działać 2 4
Kadajo 477 Opublikowano 56 minut temu Opublikowano 56 minut temu Ale przecież STALKER 2 nie musiał być lepszy od poprzednich części, wystarczy, żeby trzymał ten sam poziom + po prostu lepsza oprawa audio wizualna co jest naturalne.
Reddzik 315 Opublikowano 51 minut temu Opublikowano 51 minut temu (edytowane) Stalker 2 nawet nie ma podejścia do tego Stalkera, jest kilkanaście długości w tyle, wygląda brzydko i działa beznadziejnie. Stalker Anomaly Custom Edytowane 46 minut temu przez Reddzik 1
azgan 456 Opublikowano 49 minut temu Opublikowano 49 minut temu 4 minuty temu, Kadajo napisał(a): Ale przecież STALKER 2 nie musiał być lepszy od poprzednich części, wystarczy, żeby trzymał ten sam poziom + po prostu lepsza oprawa audio wizualna co jest naturalne. No to tutaj tego niestety nie dostaniesz zresztą sami sobie zawiesili poprzeczkę 2 minuty temu, Reddzik napisał(a): Stalker 2 nawet nie ma podejścia do tego Stalkera, jest kilkanaście długości w tyle, wygląda brzydko i działa beznadziejnie. Mogłeś podpisać screena bo ktoś może się pomylić i pomyśleć że to z 2 jak nie siedzi w temacie Anomaly Custom 😉
caleb59 173 Opublikowano 45 minut temu Opublikowano 45 minut temu 10 minut temu, Kadajo napisał(a): Ale przecież STALKER 2 nie musiał być lepszy od poprzednich części, wystarczy, żeby trzymał ten sam poziom + po prostu lepsza oprawa audio wizualna co jest naturalne. Grę zrobili inni ludzie, młodsze pokolenie - to już nie to samo GSC co za czasów trylogii. 1 1
Rekomendowane odpowiedzi