Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 16.01.2025 o 12:17, Bunsen napisał(a):

Śledzę ciągle temat 9070 XT i zastanawiam się czy warto czekać czy od razu kupić RX 7900 XT. A może 4070 Super ? Ktoś doradzi ? 

7900XT to bardzo fajna karta od Powercolor Hellhound. Cicha, wydajna i nie ma problemów. Pobiera 400W tak jak 4090, fps taki sam, mam monitor 165Hz, temperatury niższe niż 4090, chociaż ciepło "bucha" większe z tej samej obudowy. Kupiłem tydzień po "nie zapowiedzi" AMD jak cena chwilowo spadła. Nie widziałem sensu czekania do wakacji na obniżki cen 9070XT

W dniu 18.01.2025 o 18:41, NoviAMG napisał(a):

Dlatego nawiązuję do msrp najsłabszych wydań ;) . Jak się nie da kupić za okolice 2600 tych radeonów "najtańszych" to sytuacja będzie słaba. 4070tis na dziś dzień idzie złapać za okolice 2800-2900 w outlecie, więc szału by nie było, a jak ma być szał to musi być taniej ;) 

Co tam raster, odejmij 300 za sterowniki i 500 za rt i jest prosty rachunek co się bardziej opłaca :E . Amd nie ma renomy więc szaleć nie może, nvidia to nvidia, choć przepłacona to nadal ludzie ją chwycą. 

Tylko nvidia idzie w mini pc oparte na AI i linux. Jeśli AMD upadnie to i gry na windows upadną. Trzeba ich "wspierać" Taki skrót myślowy.

• Haha 2
Opublikowano
W dniu 18.01.2025 o 20:01, lukadd napisał(a):

Mają nie ogarnięte stery, mają nie ogarnięty nowy FSR.

Nvidia nie dała jeszcze nowych kart, nie ma konkret testów, aby zrobić porównania.
Nigdzie im się nie pali, aby wychodzić przed szereg :E

Czekają na odpowiedź publiki po testach oraz na pokaz dostępności kart. Wtedy wypuszczą co mają i zdecydują cenowo nas zaskoczyć😜

1 minutę temu, MJRegul napisał(a):

Mówisz, że na 7900XT masz fps taki sam jak na RTX 4090? 

Chyba czas zmienić procesor ;) 

Tak, wszędzie 165

6 godzin temu, galakty napisał(a):

Uwielbiam dyskusje o cenach.

Tym bardziej AMD, które nigdy na premierę nie miało dobrych i dopiero jak karty nie schodziły to cena spadała xD 

Nio, powtórka z historii już niedługo.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Hehe, a pisałem, że AMD pewnie by chciało wycenić nowe karty w cenie bliżej 7900XTX, bo przecież trzeba wyprzedać jeszcze 7700/7800/7900, a teraz pewnie mają problem.

Edytowane przez Vexis
Opublikowano
29 minut temu, Artur2369 napisał(a):

7900XT to bardzo fajna karta od Powercolor Hellhound. Cicha, wydajna i nie ma problemów. Pobiera 400W tak jak 4090, fps taki sam, mam monitor 165Hz, temperatury niższe niż 4090, chociaż ciepło "bucha" większe z tej samej obudowy. Kupiłem tydzień po "nie zapowiedzi"

22 minuty temu, Artur2369 napisał(a):

Tak, wszędzie 165

KKjr9b.gif

13 minut temu, MJRegul napisał(a):

Ciekaw jestem w co grasz skoro masz 165 fps wszędzie a te karty dzieli przepaść wydajnościowa :) 

W bardzo mało wymagające gry, bez RT.

Czekamy, czekamy na wycenę RX 9070 XT, oby AMD nie odleciało z ceną. :hihot:

• Haha 1
Opublikowano

Swoją drogą, gdzieś jakieś wieści są odnośnie zakładanej wydajności RT w 9070 w porownaniu do 7900?

Patrzę na ceny RTX 5000 i zastanawiam się czy nie iść w 7900XT (najlepiej używka) do 1440p na rok, może dwa, przeboleć wydajność RT i później dopiero całą platformę zmienić bo zakladam, że to już końcówka życia 5800X3D za dwa lata będzie. 

Opublikowano
8 godzin temu, MJRegul napisał(a):

Ciekaw jestem w co grasz skoro masz 165 fps wszędzie a te karty dzieli przepaść wydajnościowa :) 

Chłop zrobił locka na FPS monitora i oszukał system... Albo zapomniał zdjąć :E 

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Przecież był wrzucany filmik do przecieku i wydajność w RT itd, oczywiście to nie jest nic oficjalnego.

a tu dla legendy, jaki pasek jaka karta.

image.thumb.png.2ada494989c508d5f97bc30d10ec3d83.png

Bez urazy ale za wstawianie czegokolwiek od tego człowieka to powinien być dożywotni ban. ;)

Gdyby wiarygodność mogła osiągnąć wartości ujemne to z pewnością byłby na czele takowego rankingu.

8 godzin temu, Artur2369 napisał(a):

7900XT to bardzo fajna karta od Powercolor Hellhound. Cicha, wydajna i nie ma problemów. Pobiera 400W tak jak 4090, fps taki sam, mam monitor 165Hz, temperatury niższe niż 4090, chociaż ciepło "bucha" większe z tej samej obudowy. Kupiłem tydzień po "nie zapowiedzi" AMD jak cena chwilowo spadła. Nie widziałem sensu czekania do wakacji na obniżki cen 9070XT

Można siebie (bardzo)oszukiwać, ale tak kolegów na forum? Nieładnie. ;) A tak poważnie... Masz poczucie humoru.

Edytowane przez Imm
  • Upvote 1
Opublikowano

Te ceny krążą już chyba od soboty, i o ile za $479 mieliby hit, to obawiam się że za 600+ będzie to raczej kolejny "półkownik".

Refy AMD są całkiem ładne, ale ja na pewno nie wezmę po tym jak miałem dwa referencyjne 7800 XT i oba zero potencjału UV.

A modele typu "Red Debil" to zapewne kolejne $100 ekstra.

• Haha 1
Opublikowano

Jakim oni chcą odbić rynek mainstreamowy z takimi cenami to ja nie mam pojęcia, a podobno to ich najważniejszy cel w GPU obecnie.  Ich PR i marketing to zdecydowanie wymaga gruntownego przemodelowania... 

• Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, Reddzik napisał(a):

Przy 600$, dodatkowe 23% vat daje prawie 3.1tyś zł, a jeszcze januszowe. Czyli nie jest różowo, niech dają RTX 4070 Ti Super w podobnej cenie, biorę i mam to w :dupa:

Ten galax jest do jutra w xkom jak cos haha

17 minut temu, Imm napisał(a):

Jakim oni chcą odbić rynek mainstreamowy z takimi cenami to ja nie mam pojęcia, a podobno to ich najważniejszy cel w GPU obecnie.  Ich PR i marketing to zdecydowanie wymaga gruntownego przemodelowania... 

Ale na co ty liczysz i o czym ty mowisz?? Odbic to moga piraci statek na morzu, a nie korpo, ktore ma zarabiac, wycenia na tyle ile jest wydajnosci. Nikt nie zanizy ceny tylko dlatego zeby szarpnac kilka % rynku, one i tak z czasem zleca w dol.  Kiedy wy sie w koncu obudzicie :lol2:

31 minut temu, Reddzik napisał(a):

Przy 600$, dodatkowe 23% vat daje prawie 3.1tyś zł, a jeszcze januszowe.

Karta o wydajnosci 4080 za 600 dolkow to nadal dobry deal i jesli cena sie potwierdzi to bedzie konkurowac z 5070ti gdzie AMD po czasie szybko spadnie z ceny.

• Haha 1
Opublikowano

Mój komentarz do cen. Nic więcej w tym poście nie ma.

No, i niestety. 600+VAT za 9070xt to tak samo jak 999$. W obu przypadkach karta guzik zrobi a nie zawalczy o porządne odzyskanie części rynku.

To jest 3080zł.

Sorry, ale bądźmy realistami. W tej cenie to 90% ludzi wybierze 4070Super albo dołoży trochę do 4070Ti Super. 

Może AMD już wlicza pogorszenie perf/$ po wycofaniu 40tek i zastąpieniu 50tkami. +5% wydajności a +20% do ceny takiej 4070Ti Super to może coś AMD sprzeda, ale mimo rozumienia powodów, przez które to nierealne finansowo przy obecnym wolumenie Radków, ta karta powinna kosztować o 1/4 mniej. Nawet jeśli FSR4 jest super i nawet jeśli w RT ta karta prześciga odrobinę  7900xtx. 

9070 za 2570 +Januszowe. Nawet w MSRP to każdy wybierze dodanie 300zł i kupno 4070Super.

więc albo nie obniżą i seria będzie kontynuacją zaniku udziałów AMD w rynku gamingowych GPU, albo znowu obniżka po premierze i cały potencjał marketingowy w kibel :(

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale na co ty liczysz i o czym ty mowisz?? Odbic to moga piraci statek na morzu, a nie korpo, ktore ma zarabiac, wycenia na tyle ile jest wydajnosci. Nikt nie zanizy ceny tylko dlatego zeby szarpnac kilka % rynku, one i tak z czasem zleca w dol.  Kiedy wy sie w koncu obudzicie :lol2:

Nie liczę na nic. Przestań się czepiać i zejdź z tego swojego konia "wiem najlepiej, Wy jesteście naiwni/wstaw zaimek odpowiedni", bo ani Ty lepszy, ani gorszy i wiesz tyle samo, co i my(a pewnie i mniej od kilku tutaj).

Ich "messaging" PR/marketing jest oderwany od rzeczywistości mocno, dlatego napisałem, że do wymiany. No ale nie żebym czegokolwiek oczekiwał od korpo, które jeszcze kilka lat temu samo sobie przyznawało nagrody za świetny PR&marketing. 

Wiadomo, że po czasie te karty zlecą z ceną, szczególnie jeśli nie będą jakoś specjalnie rozchwytywane.

Oczywistym jest, że korpo ma zarabiać, Ameryki nie odkryłeś. Ich wycenianie "na tyle ile jest wydajności" ostatnimi laty spowodowało jedynie to, że "szurają po dnie" jeśli chodzi o rynek GPU w desktopach i to jest fakt.

Edytowane przez Imm
  • Upvote 4
Opublikowano

Niektorzy nadal czekaja na AMD jak na zbawienie, ze skapnie cos sporo taniej, a jak przychodzi premiera to wielkie rozczarowanie bo AMD wycenilo karte o podobnej wydajnosci do karty nvidia w podobnej cenie.  AMD nie zalezy na odbiciu ryku i oni dobrze o tym wiedza, beda brylowac w okolicach 10% bo nvidia nie przeskocza. Przeskoczyli intela ale maja lepszy produkt, a w przypadku kart graficznych to im sie nigdy nie uda. Wiec skad to przekonanie ze oni maja parcie na odbicie rynku jak nawet zrezygnowali z topowej karty ;)

Dlatego najlepiej nie miec zadnych oczekiwan ale tu w watku czuc ten zapach liczacych na 500 dolkow za 9700XT ;) I powoli czuc to rozczarowanie.

Niestety mamy takie czasy, ze juz nvidia zaczyn rozczarowywac swoja generacja, co jeszcze kiedys bylo nie do pomyslania.

Opublikowano

Mam gdzieś czy to będzie 479 czy 599$, ale jak mam czekać do marca to stawiam zdecydowanie na 5070 Ti które prawdopodobnie wylądują wcześniej, tam też będzie wydajność w okolicach 4080S, plus jeszcze wsparcie w pro apkach i ten nieszczęsny DLSS4.

• Upvote 1