Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Jakieś konkrety ?? 

Wszyscy tak naprawdę wiemy tyle ile wyczytamy. Ja w pecetach siedzę od czasów 286 i przez bardzo wiele lat GPU to była jedynie jedna z wielu części normalnie dostępna. Teraz mamy patologię którą nakręciło parę czynników jak m.in. 2 fale krypto czy też covid. Weź mi powiedz czy to normalne, że tak wielka korpo jak NVIDIA z tak dużym zapasem czasu nie była w stanie zaplanować i zabezpieczyć zapasów na wypadek premiery. Te wszystkie zabiegi jak ograniczona dostępność u jednych czy też wydłużona premiera na marzec u drugich to celowe działania. Z GPU zrobił się wielki gral, walczcie na arenie żeby kupić ograniczoną ilość za zawyżone kwoty z pocałowaniem w rękę. Hodują sobie głupie lemingi wśród konsumentów, tak jak już apple przetarł szlaki z telefonami. Najlepiej przed premierą tworzyć kolejki i spać pod sklepem w namiocie. Jeżeli chodzi o ten crazy train ja się wypisuje. Jako nabywcy powinniśmy się bardziej szanować, a nie lgnąć w takie tanie manipulacje.

• Upvote 6
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Wszyscy tak naprawdę wiemy tyle ile wyczytamy. Ja w pecetach siedzę od czasów 286 i przez bardzo wiele lat GPU to była jedynie jedna z wielu części normalnie dostępna. Teraz mamy patologię którą nakręciło parę czynników jak m.in. 2 fale krypto czy też covid. Weź mi powiedz czy to normalne, że tak wielka korpo jak NVIDIA z tak dużym zapasem czasu nie była w stanie zaplanować i zabezpieczyć zapasów na wypadek premiery. Te wszystkie zabiegi jak ograniczona dostępność u jednych czy też wydłużona premiera na marzec u drugich to celowe działania. Z GPU zrobił się wielki gral, walczcie na arenie żeby kupić ograniczoną ilość za zawyżone kwoty z pocałowaniem w rękę. Hodują sobie głupie lemingi wśród konsumentów, tak jak już apple przetarł szlaki z telefonami. Najlepiej przed premierą tworzyć kolejki i spać pod sklepem w namiocie. Jeżeli chodzi o ten crazy train ja się wypisuje. Jako nabywcy powinniśmy się bardziej szanować, a nie lgnąć w takie tanie manipulacje.

36 minut temu, Johnny Tomala napisał(a):

Zgadzacie się z tym gościem? https://youtu.be/alyIG1PUXX0

Kwota 499$ padała tu nie raz, lecz co z tego, jak nie od nas zależy wycena nowego RX.

Opublikowano
7 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Weź mi powiedz czy to normalne, że tak wielka korpo jak NVIDIA z tak dużym zapasem czasu nie była w stanie zaplanować i zabezpieczyć zapasów na wypadek premiery

No właśnie nie była skoro układy AI za milion monet miały opóźnienie do tego stopnia że niektórzy giganci rezygnowali,  a do tego błąd przez, który czekanie się wydłużyło na pierwsze partie.  Te układy do AI to ledwo zaczęto produkować na koniec roku w poprawionej wersji i ledwo kto wgl dostał pierwsze partie, które się przegrzewały więc mnie nie dziwi brak kart na premierę skroro nie wyprodukowali odpowiedniej ilości swojego arcydzieła do AI kosztujące kilkaset tysięcy za układ ;) Brak kart na premierę to nie jest żaden sztuczny zabieg tylko realny fakt, a żaden producent, który pracuje w handlu nie chciałby mieć niskiego stocku na premierę bo biznes to biznes. Nie da się zarabiać na czymś czego nie ma w handlu. A problem to tworzą sobie sami ludzie, karta do giereczki to nie jest woda czy chleb potrzeby do życia i wystarczy ostudzić emocje i nie kupować na premierę, uniknie się wtedy nerwów i niezadowolenia bo czegoś nie ma lub jest drogie ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wyszły nowe sterowniki 25.1.1 Beta.

Change Info:
New Game Support

Marvel's Spider-Man 2
FINAL FANTASY VII REBIRTH
Fixed Issues and Improvements

Improvements to performance while playing Apex Legends with DirectX 12 API.
Lower than expected performance may be observed while using LM Studio on AMD Ryzen AI and Radeon products.
Known Issues

Edytowane przez Hard Reset
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, Brolly napisał(a):

Musiał by to być 9090 XTX 8:E 

Na sukces nie sklada sie tylko wydajnosc, 5090 jest najwydajniejsza karta ale czy mozna moic o sukcesie, raczej nie ;)

45 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Wyszły nowe sterowniki 25.1.1 Beta.

bylo ;)

56 minut temu, Send1N napisał(a):

Kolejny zbędny płacz jakich wiele w internetach czy tu na forum :E nie wiem czy wszyscy w koło myślą że jak nagrają jakiś filmik z litaniem to ludki z amd po jego pobejżeniu zmienią swoje decyzje i priorytety? xD 

Od razu lapka w dol a ten guano kontent.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Że wiele razy niedobory były przez conajmniej partactwo, a być może i specjalnie, to zgoda. Szczególnie po akcji jaką na bezczela nam odstawili z "nie ma nigdzie, bo crypto craze!" na "przesuwamy premierę o 3 miesiące, bo w magazynach kiszą się sterty kart" 24h później.

Teraz w przypadku AMD to raczej nie sądzę. Partactwo. I częściowo AI craze, jak i u Nvidii. Problemy produkcyjne też, choć nie wiadomo czy problemy z "pociągowym" Blackwellem się także tyczą gamingowej wersji. Jedno jest pewne, że każde wielkie korpo patrzy na dojenie Apple'a i marzy im się to samo. 

Tylko że zachwoanie kupujących teraz nic nie da, bo AMD i NV widzi graczy jako dodatek do biznesu AI. 

PS. Od 286 powiadasz. To pamiętasz pożar fabryki RAMu ok 30 lat temu? To była panika. Jak przeliczę ile wtedy płaciłem za dwie kostki 1MB, żeby zagrać w Syndicate'a, to nie wiem skąd ja wtedy tyle kasy miałem :lol2: Przeliczając na ceny chleba, to wyszłoby* 1700zł za 1MB. :E

*) to jest półżartem, proszę czepialskich o odpuszczenie sobie wykładów o inflacji ;]

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Na sukces nie sklada sie tylko wydajnosc, 5090 jest najwydajniejsza karta ale czy mozna moic o sukcesie, raczej nie ;)

No jeśli 9070XT będzie wydajności 4070 ti super jak w leakach, rzeczywiście ten FSR 4 będzie kozakiem i cena na polskie już z vatami itd będzie 3000 ~ 3300 to mamy HIT :D

Chociaż nadal czekam na testy 5070 TI

Edytowane przez Brolly
  • Upvote 3
Opublikowano

Tutaj już pozostaje czekać tylko na cenę, bo zieloni - oferując DLSS4 dla starszej generacji kart - z pewnością skomplikowali sytuację. Jeśli karta ma dotrzymywać kroku 4070TiS i być zauważalnie tańsza, jest coś do ugrania w tym segmencie. 

Opublikowano

No to tym lepiej dla AMD, aczkolwiek plotek jest tyle, że na razie na wszystko wypada patrzeć z dużym dystansem. A na testy 9070XT/4070TiS/5070Ti(jeśli się okaże, że ta ostatnia cenowo mocno nie odbiega) jeszcze chwilę sobie poczekamy.

• Upvote 1
Opublikowano

Nie zaczynajmy tematu wydajnosci od nowa :lol2:  Trzeba czekac na konkrety po prostu

19 minut temu, Send1N napisał(a):

4070TiS w rasterze jest jednak ciut słabsza nawet od 7900xt.

No tak nie bardzo i w wiekszosci gier jest szybsza od 7900XT  ;) Ale to wiadomo zalezy od testu i miejscowki. Przelecialem na szybko testy 5080 na HU.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Vulc napisał(a):

Leci raport za znęcanie się nad innym użytkownikiem. :E

Jak człowiek ma się nie denerwować gdy robią "smaka", a zapewne i tak nic z tego nie wyjdzie.

edit

To zależy od gier ale taki 7900XT w porównaniu do RTX 4070Ti S, można sobie samemu przeglądnąć, czasem dzieli ich 1-2fps, czasem 10fps na korzyść RTX itd.
obraz.thumb.png.62e758f215a8896e7a9bbbdd79a5d7e8.png

A tyle wyszło uśredniając
obraz.thumb.png.8cde5116ebf1b27f8ce03b84518f72c7.png

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, Reddzik napisał(a):

To zależy od gier ale taki 7900XT w porównaniu do RTX 4070Ti S, można sobie samemu przeglądnąć, czasem dzieli ich 1-2fps, czasem 10fps na korzyść RTX itd.

A czasem więcej niż 10 na korzyść RX :E 4070TiS nie jest lepszą kartą od 7900xt w czystym rasterze i takie są fakty a nie jakieś moje prywatne opinie ;) 

• Upvote 1