Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Starh napisał(a):

O ku xD jeżeli to prawda to CEO AMD powinien całkowicie wyj ludzi od marketingu i wyceny radeonow na zbity pysk.

Za to oni własnie premie dostaja :P Fakt ze nvidia tak olałą konsumencki rynek daje wiatr w zagle w AMD... bo tak moga dorzucić 50-100$ na sztuce i w kontekscie setek tysiecy jak nie milionów sztuk to własnie strugaja sobie premie... Gdyby nvidia była konkurencyjna to i AMD inaczej by spiewało... Nvidia może i jest lepsza ale jak nie zapewnia produktu na rynku to i AMD ma wywalone... Realia beda takie ze i tak kupisz nowego RX tysiaka taniej od nowego RTX... oni sa jednak pro-konsumency... bo nie dość że kupisz tysiaka taniej to jeszcze bedziesz mógł kupić... czego w przypadku nowych RTX nie mozna powiedzieć... i dlatego z takim smutkiem patrze na szuje od nvidi bo gdyby staneli na wysokosci zadania to byśmy mieli taniej karty AMD a tak dupa.

Edytowane przez marioking
Opublikowano

Na dzień dzisiejszy ja to widzę tak: lepsze ceny, parametry, ilość VRAM u czerwonych to takie zadośćuczynienie za bycie w tyle, kiepski RT, słaby upscaler. Coś za coś.
Ale też realne jest to, że w końcu coś pokażą ciekawego, zrobią jakiś ważny przełom. Po bulldozerach do 9800X3D to jak w powiedzeniu "Od zera do bohatera"

Opublikowano (edytowane)

Ale oni niechcący zrobili superproca do gier. Ten cały pomysł z dodatkową pamięcią na procu był pod serwery.

Teraz raczej robiąc GPU pod AI, nie zrobią niechcący rewelacyjnego GPU do gier.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 godzinę temu, marioking napisał(a):

Fakt ze nvidia tak olałą konsumencki rynek

Piękna bzdura, nvidia maksymalizuje zyski na tym rynku i mając taką pozycję jaką ma nic nie olała tylko mając pozycję lidera daje swojej minimum a nie tyle ile klient chce.  Olała rynek 🤣

12 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@VRman Nie jest to niemożliwe. Seria RX 9xxx ma ukazać jakieś nowe sprzętowe rozwiązania od AMD. Może tym razem nas zaskoczą?

Niczym nie zaskoczą , to ludzie są głupi i przyzwyczajeni do starego AMD gdzie miało gorsze produkty to były tańsze, mając lepsze więc będą się cenić więcej ale stado baranów będzie dalej liczyć na AMD i później takie durnoty piszą że starsze  Zenkō były tańsze i dobrze wycenione, owszem bo były sporo gorsze 🤣 Ludzie teraz chcą produkt premium pokroju nvidia za sporo mniej bo AMD wyrobiło w nich to durne przeświadczenie że dostają podobnie za mniej.

10 minut temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Zaskoczą na pewno tak chyba tylko ceną trochę za bardzo dużą niż realnie powinno kosztować,nie powinni porównywać cen do Greedi

Wiadomo za darmo uczciwa cena jak za te tandetne cpu wcześniej 🤣

44 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Na dzień dzisiejszy ja to widzę tak: lepsze ceny, parametry, ilość VRAM u czerwonych to takie zadośćuczynienie za bycie w tyle, kiepski RT, słaby upscaler. Coś za coś.
Ale też realne jest to, że w końcu coś pokażą ciekawego, zrobią jakiś ważny przełom. Po bulldozerach do 9800X3D to jak w powiedzeniu "Od zera do bohatera"

Dostaniesz roznie 100$ miedzy nvidia i wybieraj co kupisz ;) 

3 godziny temu, Starh napisał(a):

O ku xD jeżeli to prawda to CEO AMD powinien całkowicie wyj ludzi od marketingu i wyceny radeonow na zbity pysk.

Fajnie oceniać produkt, o którym nic się nie wie i bazuje nt spekulacji 🤣 NVidia ma najgorszą jawną premierę od lat i ludzie się biją o karty przepłacając 😂 

Ta wasza naiwność to widzę nie zna granic ;)  

Opublikowano
21 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Niczym nie zaskoczą , to ludzie są głupi i przyzwyczajeni do starego AMD gdzie miało gorsze produkty to były tańsze, mając lepsze więc będą się cenić więcej ale stado baranów będzie dalej liczyć na AMD i później takie durnoty piszą że starsze  Zenkō były tańsze i dobrze

AMD to korpo jak każde inne. Będą mieli ciekawy produkt to i cenę krzykną adekwatną.
Zaskoczenie miałem na myśli lepszą wydajność w RT, FSR 4.0 ze sprzętowym wsparciem itd. itd. - nie, że flagowce będą sprzedawać w cenie RTX 3050 :D

24 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Dostaniesz roznie 100$ miedzy nvidia i wybieraj co kupisz ;)

Od dłuższego czasu wystarczyłaby mi integra bo czasu brak :)
Ja tam bez RT/DLSS mogę żyć, chociaż Stalkera 2 fajnie się przechodziło na 1440p DLSS Q + FG tym bardziej ostatnio wymusiłem DLSS 4.0. FSR to przy tym porażka, a FG od AMD nie mogłem nawet przetestować bo się nie odpala.

• Like 2
Opublikowano

Dlatego bawi mnie to że te same osoby widząc co robi nvidia w dziale gpu nvidia milczą, a w dziale AMD mają pretensjonalny ton i wyśmiewają AMD bo ich ostatnia nadzieja upadła. Gdyby jutro AMD wyprzedziło NVidia i dało wyższe ceny to te same osoby liczące na AMD jutro by wychwalały NVidia. AMD miało gorsze produkty dla mniej wymagających patrzących na cenę to teraz te same osoby najwięcej szczekają bo muszą dać więcej skoro produkt jest lepszy ;)  Tak jak chwalenie cpu AMD kiedy, były tańsze bo gorsze i to cały sekret. Korpo nic za darmo nie da. 

• Like 1
Opublikowano

@Phoenix. No dokładnie. GPU ATI/AMD mam od 2003 roku (Radek z serii 9xxx), NVIDIE od 1998 (Riva TNT). Co mogę powiedzieć przez lata przerzucania kart, każdy znajdzie coś dla siebie, z każdej strony są wzloty i upadki czy jak to mawiają - plusy dodatnie i plusy ujemne ;)
Pamiętaj, od zawsze jechanie na ATI/AMD istnieje, jest uważane za coś fajnego i do tego stopnia przez lata jest praktykowane, że pytając krytykujące osoby o jakieś konkrety najczęściej usłyszymy "yyyyy.... no bo niby sterowniki kiepskie i się grzeją" czy coś w ten deseń.
Paradoksalnie jest dużo osób krytykujących radeony, którzy nigdy radeona nie mieli (co już jest wręcz fenomenem).

Ja tam obserwuję z premierami co się dzieje.
Na dzień dzisiejszy u zielonych: brak 5080/5090 i skalperskie ceny sklepowe ~200% MSRP, brak 4090, brak 4080 super, a jak już są to od ~6500zł, 4070/4070S/4070ti/4070tiS odpowiednio w górę. (4060/ti nie śledzę)
U czerwonych: Dosyć racjonalnie wycenione 7900XTX i 7900XT, z niższymi modelami całkiem niezłe deale i dostępność. (7600/7600XT nie śledzę)

Jak już będą testy przedpremierowe 5070/5070ti to może dzień po kliknę którąś z nich, może poczekam do marca na radki 9070XT/9070, a może nie będzie sensu i poczekam dalej na 4070S. Zero ciśnienia... i tak zmieniam tylko dla sportu oraz z czystej ciekawości i nudy.
Każdemu przydałby się kubeł zimnej wody i więcej rozsądku, bo niektórych aż nosi aby dać zarobić skalperom ;) a czy to skalperzy olxowi czy sklepy jest inną historią.

• Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Piękna bzdura, nvidia maksymalizuje zyski na tym rynku i mając taką pozycję jaką ma nic nie olała tylko mając pozycję lidera daje swojej minimum a nie tyle ile klient chce.  Olała rynek 🤣

Ja bym powiedział że kwestia jest dyskusyjna bo zależy od punktu siedzenia... jako konsument cieżko docenić tą maksymalizacje nvidi ;D i gdybyś nie bawił się w adwokata diabła a oceniał to jako "klient""nabywca" to tez wydaje powinienes odbierać takie praktyki negatywnie. To co napisałes jest prawdziwe tylko bym powiedział watpliwe intelektualnie, bo jestes udziałowcem nvidi? pracownikiem? próbuje znaleźć logike bronienia podejścia firmy które jest wprost przeciwne do interesu klienta? BŁYSNĄŁEŚ INTELEKTEM :P a jeszcze PR-em troche te firmy sie przejmują, gdyby ludzie mieli troche szacunku do siebie, olali takie praktyki, na każdej lini lali pomyje, NVIDIA ma tą pozycje czy nie to jednak mogłoby sie coś zmienić, w końcu obecna afera palenia kabli zaczyna przyciągać ich uwage... Wątpliwe ale chociaż można powiedzieć ze coś próbowano zawalaczyć. Osobiście troche sobie podywaguje ale nie mam złudzeń jaką obecnie ciemna masa jest społeczeństwo.

Opublikowano

Tyle że "dobro klienta i "dobro korpo" rzadko idą w parze.  :P 

Jak AMD zrobiło najlepszy proc do gier to nie sprzedaje go taniej niż odpowiednik Intela, tylko wręcz przeciwnie, aktualnie Intel ma tańsze produkty w tej kategorii bo wypadają w grach gorzej.

Nawet jak AMD zrobi przyzwoite GPU z wydajnością powyżej 7900 XT, to i tak ludzie będą wybierać 5070 Ti. Podobnie jak wybierali 4080 zamiast XTX, pomimo tego że wydajnościowo AMD nie miało się czego wstydzić, a z czasem XTX staniały zauważalnie w stosunku do 4080/S.

AMD ma żałosny udział w rynku GPU, tak jak kiedyś mieli żałosny w rynku CPU, tam w końcu odbili się od dna ale zajęło to lata.

Przyszłość gamingu to niestety ewidentnie skalowanie i duplikowanie klatek za pomocą Ai, a tutaj NV jest o dwie długości przed nimi.

• Upvote 1
Opublikowano

DLSS 4 to już wystarczający game changer by wybrać NV. Już nawet nie wspominam o MFG bo do tego wcale nie jestem aż tak przekonany. Jednak DLSS w nowej odsłonie wygląda na tyle dobrze, że chyba dopiero różnica w cenie rzędu 1000 zł dała by mi do myślenia. 

Opublikowano (edytowane)

nie mam złudzen że interes korpo nie pokrywa sie z interesem klienta, ale mnie szlak trafia jak sie trafia tacy sciemniacze usprawiedliwiajac takie działanie. Jakby otoczenie nie było i tak intelektualnie wątpliwe... To klient de facto ma władze, kupujac, wybierajac, decydujac sie... i zamiast akcentowac ten fakt i w sumie że to klient generuje patologie jaką obecnie mamy... to jeszcze sie trafiaja sie tacy elokwenci co usprawiedliwiaja i racjonalizuja. Nie wiem, chcą sie wywyzszyc, poprawić sobie samocene jacy to przenikliwi... Wiem że obecnie NVIDIA jest w takim punkcie, że klient jest bez znaczenia ale tym bardziej rzucanie sie na ich produkt nijak nie poprawia sytuacji konsumentów i zamiast próbowac tym mniej lotnym. to uswiadomić, to rozpisuja jak logicznie i dobrze robią goląc łosi... załamac sie i z jednej strony niezbyt lotni i z drugiej... chociaz wiem że przemowienie do rozsadku takiej tłuszczy, to jak zawracac rzeke łyżka.

Opublikowano
1 godzinę temu, marioking napisał(a):

i gdybyś nie bawił się w adwokata diabła a oceniał to jako "klient""nabywca" to tez wydaje powinienes odbierać takie praktyki negatywnie.

Tylko ja je odbieram negatywnie i nie mam zamiaru kupowac ich kart w tym szale, ja tylko staram sie nie tyle co uswiadomic co po prostu punktowac tych zaslepionych ludzi, ktorzy mysla, ze AMD to taka dobra firma, a przyklady nvidi sa tylko lustrzanym odbiciem, tegoco robi i bedzie robic amd.

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, lokiju napisał(a):

Jak widać tych co kupią jest na tyle, że to oni kształtują rynek. 

Nie, ci co kupuja to promil ludzi, nikt normalny nie kupuje karty za 5k placac za wszelka cene 7-8k ;)  Waski obraz tworzy sie przez mala ilosc kart. Na steam miliony graczy ksztaltuje rtx 3060, a nie karty po 7k-15k. Wystarczy poczekac na zakup.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, lokiju napisał(a):

DLSS 4 to już wystarczający game changer by wybrać NV. Już nawet nie wspominam o MFG bo do tego wcale nie jestem aż tak przekonany. Jednak DLSS w nowej odsłonie wygląda na tyle dobrze, że chyba dopiero różnica w cenie rzędu 1000 zł dała by mi do myślenia. 

Następny gość który naogląda się tej papki marketingowej od nvidii XD . DLSS czy FSR to ostatnia rzecz która decyduje o kupnie karty  .

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, lokiju napisał(a):

FSR4 przed nami i z pierwszych wycieków wychodzi, że też wygląda świetnie. Dla mnie DLSS nie jest wyznacznikiem przy kupnie ale za to wydajność w RT już zaczyna być a tu zadne skalowanie AMD nie pomoże. 

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Nie, ci co kupuja to promil ludzi, nikt normalny nie kupuje karty za 5k placac za wszelka cene 7-8k ;) 

Dokładnie. Żeby 5080 było 5-10% wydajniejsze od 4090,można by to z bólami rozważyć za te 7 000.

Ale z taką "wydajnością" jaką ma? To tak jakby komuś przypadkowemu dać 2-3 000 na ulicy.Za nic,ot tak

Nie jestem cebulakiem,ale też nie idiotą,żeby komuś za frajer dawać 2-3 tysiące

Opublikowano
13 minut temu, sideband napisał(a):

Może 5lat wstecz, ale nie dzisiaj.

CoD Warzone2 , RX7900GRE,  detale na full , 1440p , średni fps 230FPS , 1% low 150FPS .  Czy potrzeba FSR, DLSS w 1440p ?? Wątpię.