Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Mar_s napisał(a):

Wszystkie gry CoD działają bardzo dobrze na Radeonach, ale to jest wyjątek który nigdzie indziej nie występuje.

W apex legends jeszcze radki robią podobną robotę :E 

Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Ciekawe na jakich ustawieniach

Tłumaczyłem telefonem, to detale: niezwykle wysokie tak mi przetłumaczyło te krzaczki, a po ang tak samo wychodzi.

Zrobiłbym ten test, ale mam za słabego procka, więc wynik i tak wyjdzie kiepski.

Opublikowano
12 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Teraz jest dobrze sprzedawać karty graficzne, a nie je kupować po zawyżonych cenach. 

I zostać bez karty w sezonie zimowym gdzie się głównie siedzi w domu i gra? :E 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

@Mar_s Są jeszcze ultra ale dużego spadku nie ma miedzy high, ja wyplułem te 226kl/s na konkretnie podkręconej 6950XT z odblokowanym limitem z zegarem 2700mhz ten koleś wypluł 211 i to wygląda na ultra z generatorem no chyba że włączył FSR native AA do tego to wtedy wynik wygląda spoko ale jak fsr jest na jakość (co jest stockowo ustawione w presecie ultra) to nie wróży to więcej jak wydajności stock 7900xt w rasterze :D

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Tam pisze "generator ramek" według tłumacza, ale nie ma informacji o tym, że bez.
Ok sprawdziłem stare screeny, jak nie ma FG to nie ma nic napisanego, a tu jest z FG, bo jest ten napis na tym tle, co oznacza, że na 100% było włączone FG.

Przykład tak wygląda bez FG, nie ma tego napisu
obraz.png.28d7ce8db893208fd68203648eb890ba.png

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ta faktycznie nie zauważyłem tego ;) no to beka :E jak nie zmodyfikował presetu "ultra" włączając fsr native aa który ma stockowo jakość tak jak pisałem wyżej to szału nie będzie ^^

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Send1N Czyli wychodzi że wydajność 7900 GRE  którą "liknięto" jakoś zaraz na początku jest chyba najbardziej trafiona.  :EA MLiD jak zwykle miał wyciek z wiadomego miejsca, kiedy pokazywał że to taki 4080 prawie.  ;D  

Oczywiście nadmierny pesymizm jest równie bez sensu jak optymizm, ale trzeba raczej ograniczyć oczekiwania i na spokojnie czekać na testy.

Opublikowano (edytowane)

image.png.9ffaba3bb6762c00700e6ea667fa3d87.png

Dziękuję, dobranoc oraz cześć, giniemy

Wolałbym 2x wolniejsze RT niż w nawet 7800XT, ale za to 384-bitową szynę i ze 3x tyle ROPs i więcej TMU.

Co to ma być?! :/

A potem ludzie pierdzielą, że się raster skończył i jedyna droga to AI. No tak. Jak tak się buduje GPU to się raster skończył. Patrząc na tą konfigurację 64/256 to się skończył gdzieś tak w 2013tym. 176 czy 19x ROPsów w 5090 to skandal, ale 64. No ja pierdzielę. AMD mogło pojechać na PRzie "prawdziwa moc, a nie jakieś FG" ale widać im się nie chciało. 

Nadziei związanych z UDNA też raczej nie ma co sobie robić. Spuchną przecież głównie segmenty odpowiedzialne za AI i może trochę RT. 

Pixel fillrate na screenshocie z 9070XT ma w porównaniu do karty z roku 2016, czyli 1080Ti tylko:

- zaledwie 33% więcej pixel filrate (oczywiście cache pomagaw 9070, ale i tak)

- 120% więcej texel fillrate. Jak uwzględnić OC to zaledwie 85-90% więcej. Po dziewięciu latach i za 2x wyższą cenę. 

Ależ to jest poracha. 

AMD w 2020r. mogło zacząć robić porządne GPU do rastera. A potem wydać ze 200-400 milionów na ze dwie gierki, które bez dobrego rastera by chodziły jak Biden po schodach. Te 400 milionów napędziłoby im marketing na wiele lat.

Nvidia by wypadała w nich gorzej. Ta sama siła przekazu co brak PT dla Radków w Cyberpunku. AMD powinno zadbać (zachęcacając kasą developerów albo wręcz sponsorować całą grę) o to, żeby ich karty wypadały np. 2x lepiej od konkurencji w danej półce, np. kupujesz radka będącego odpowiednikiem 4060ti, a dostajesz w nim raster na poziomie 4080.  A tak co? Nieudolna próba gonienia za Nvidią w AI i RT, z góry skazana na porażkę i potężny strzał w stopę PRowo/marketingowo. Jakby kilka gier wypadało znacznie lepiej u NV jak Cyberpunk czy Indiana Jones, ale obok byłoby kilka, gdzie by bardzo słabo wypadały Geforce'y to by było w recenzjach "trochę tu chodzi lepiej, a trochę tam" i nagle cała przewaga marketingowa Nvidii odnośnie takiego na przykład PT by przestała istnieć. A tak? Ile wydali na te Radeonowskie RT i AI? A conajmniej do marca 2024 obie te rzeczy na radkach są w zasadzie o kant kuli potłuc. Bezużyteczne. Kasa wywalona przez AMD w błoto.

AMD mogłoby np. iść w HFR, szczególnie teraz, mając najszybszego proca na rynku, który jest do HFR wymagany. 

Eh, szkoda. Teraz to już za późno. Branżę wepchnięto na tory "AI" i już się tego nie da wykoleić.

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano

a w wątku nvidii dalej bez zmian ,od premiery te same osoby siedzą tam 24/7 i tylko nabijają komentarze i chyba sie przy tym onanizują :D "oooo tak 30 stron w 3 godziny oooo tak"

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A niech sobie bierze i 800. Wolałbym taką kartę, ale wszystkie zalety istnienia konkurencji i potężną zmianę w popularności VRu niż kartę co bierze 100W, ale na tą wydajność każe czekać dekadę.

Zresztą nie byłoby od razu tak źle. Pamiętaj, że AMD kombinowało z MCMami - mieli prototypy kart z dodatkowym cache. A jakby go dali np. 256MB to mocno by się poprawiła i energooszczędność. Szczególnie jakby połączyć to z oszczędzaniem energii na mniej "ciężkich" metodach oświetlenia i realistycznych metod teksturowania. Widziałem ostatnio jakoś na oko 20-letniego youtubera, który pierwszy raz ogrywał Far Cry z 2003r. Mówił, że nawet mu się podoba ta bajkowa stylistyka. Ja bym tego bajkową nie nazwał, ale to wcale nie tak, że wszyscy gracze domagają się realizmu.  Walić realizm jeśli zamiast niego dostanę 500fps w 4K z DSRem z 8K, toną geometrii, brakiem pop-inu i całkiem fajnymi teksturami, tyle że nie "physical based". 

Takich gier nie ma. Nie istnieją. Ale mogłyby istnieć. I moim zdaniem powinny, bo AMD by tutaj naprawdę sporo wygrało. Gracze też. Szczególnie teraz, jak już mamy OLEDy 480Hz. Mogli to mądrzej rozegrać.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Teraz jak są leaki o tym nowym GPU co ma mieć 32 gb vram, nie mieć w nazwie 9xxx i być też do gier to już wgl mózg rozwalony :E obstawiam wydajność 7900 XTX ?

Mnie nadal interesuje aby AMD dupę streściło i zaimplementowalo FSR 4 do większości gier bo rozumiem że nadal 3 czy 4 tytuły mają mieć na premierę :E ?

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
10 minut temu, kacpi278 napisał(a):

a w wątku nvidii dalej bez zmian ,od premiery te same osoby siedzą tam 24/7 i tylko nabijają komentarze i chyba sie przy tym onanizują :D "oooo tak 30 stron w 3 godziny oooo tak"

Też tego nie rozumiem o co tam chodzi kompletnie %-) :hmm:

31 minut temu, Mar_s napisał(a):

@Send1N Czyli wychodzi że wydajność 7900 GRE  którą "liknięto" jakoś zaraz na początku jest chyba najbardziej trafiona. 

Bardziej wygląda na 7900xt, 7900gre stock jest ciut słabsza od 6950xt stock a ja do tego bencha dowaliłem 2700mhz, się zobaczy :E 

Opublikowano

Ratunku, okazało się, że mam za słabą grafike, nowy Radeon jest lepszy:boink:

Preset Ultra ustawia DLSS jakość, zaś preset Wysoki ustawia DLSS balans, jak się wyłączy przechodzi w ustawienia niestandardowe, i wtedy brak napisu jaki to preset.

MonsterHunterWilds_2025_02_13_14_03_33_246.thumb.png.9d5f85e15a12bfa88293b1bff02d8654.png

No nic trzeba zmienić procka, ale to za ok 2tygodnie, bo są miejsca w benchmarku gdzie GPU <70% użycia. Na szczęście mogę grać w 1440p w ultra natywne i będę mieć fajny fps, bo testowałem, a z FG jeszcze lepiej.:gordon:

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, Send1N napisał(a):

Bardziej wygląda na 7900xt, 7900gre stock jest ciut słabsza od 6950xt stock a ja do tego bencha dowaliłem 2700mhz, się zobaczy :E 

Wychodzi że to jest straszny kastrat który będzie nadrabiał zegarem swoje słabości, tyle że pewnie nie wszędzie to zadziała tak samo.

Możliwe więc że szykuje się mocno nierówna karta.