Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja pamiętam dobrze czasy radeona 8500, 9700,9800 stery ati catalyst smigaly dobrze, szczególnie modowane Omegi.

Karty były bezkonkurencyjne

Forum rage3d pekalo w szwach od postow zadowolonych ludzikow

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

@sideband Kiedyś na labie wypisałem caaaałą listę GPU jakie miałem od Rivy TNT wzwyż. W skrócie, było tego zdecydowanie więcej jak u zwykłego użytkownika i nie przypominam sobie abym jakoś nadmiernie walczył z GPU zielonych/czerwonych. Najbardziej mi się utrwaliły w głowie różne problemy na linuksie ale to już całkiem inna historia i byle update potrafił wysypać sprzętową akceleracje lub całe Xy i trzeba było nieraz dłubać w konsoli. Powiedziałbym nawet, iż jakimś magicznym cudem minimalnie lepiej wspominam jednak GPU czerwonych.

Opublikowano

Ja zaczynałem na piecu od jakichs 2-4mb kart firmy STB

Sprzedali mi to w zestawie Optimusa (moj 1 PC z Pentium 90)

A myślałem ze tam jest STB Velocity, ktory mial jakas namiastke akceleracji 2d w windowsie 95 :D i przyspieszał działanie okienek sporo

A z kart mialem voodoo 1,2, i740, matrox g400, Radki 9700/9800, gf 285, hd5870 i wiele wiele innych

Zawsze dobrze wspominalem karty ati :)

Opublikowano

Każdy ma inne wspomnienia ;) Z ATI mam tak samo negatywne jak z S3 ;)

Kumpel co mi opchnął Radka 9100 po taniości w sumie nie wiedziałem skąd taka niska cena póki, ale odpaliłem sprzęt to wiedziałem dlaczego sprzedał radka i kupił GF3 od Gainwarda. To mówię do niego, a Ty świnio to dlatego sprzedałeś tego radka :lol2: 

Później kupił 9600Pro bo napalił się na wydajność w dobrej cenie, ale po czasie powiedział, że już nic nie kupi od ATI :E I drugiemu doradził żeby kupił FX 5950 zamiast 9800XT :E

U mnie to jest krótka piłka coś nie pasuje zmiana sprzętu i tyle nie wmawiam sobie, że coś jest cacy. A radków trochę miałem i jedynie dobre wspomnienia miałem z 5770 gdzie mieli fajnie ogarnięte stery to był dobry sprzęt pod DX9/DX10.

Opublikowano
13 minut temu, Zachy napisał(a):

Ja zaczynałem na piecu od jakichs 2-4mb kart firmy STB

Sprzedali mi to w zestawie Optimusa (moj 1 PC z Pentium 90)

A myślałem ze tam jest STB Velocity, ktory mial jakas namiastke akceleracji 2d w windowsie 95 :D i przyspieszał działanie okienek sporo

A z kart mialem voodoo 1,2, i740, matrox g400, Radki 9700/9800, gf 285, hd5870 i wiele wiele innych

Zawsze dobrze wspominalem karty ati :)

Ja pisząc o Rivie TNT nie podkreślam od kiedy kupowałem GPU tylko od kiedy wszedłem w sidła NV vs ATI/AMD.
Na strychu mam jeszcze PC z 286 i też wyświetlał obraz. Nie pamiętam jaka tam była karta ale za to monitor Amstrad czarno-biały z dodatkowym filtrem ;)

18 minut temu, sideband napisał(a):

Każdy ma inne wspomnienia ;) Z ATI mam tak samo negatywne jak z S3 ;)

Kumpel co mi opchnął Radka 9100 po taniości w sumie nie wiedziałem skąd taka niska cena póki, ale odpaliłem sprzęt to wiedziałem dlaczego sprzedał radka i kupił GF3 od Gainwarda. To mówię do niego, a Ty świnio to dlatego sprzedałeś tego radka :lol2: 

Później kupił 9600Pro bo napalił się na wydajność w dobrej cenie, ale po czasie powiedział, że już nic nie kupi od ATI :E I drugiemu doradził żeby kupił FX 5950 zamiast 9800XT :E

U mnie to jest krótka piłka coś nie pasuje zmiana sprzętu i tyle nie wmawiam sobie, że coś jest cacy. A radków trochę miałem i jedynie dobre wspomnienia miałem z 5770 gdzie mieli fajnie ogarnięte stery to był dobry sprzęt pod DX9/DX10.

Ja w czasie Twojego radka miałem GF2MX400 64MB, CPU Athlon 1000Mhz, 128GB RAM, 40GB HDD, płytę ECS K7VZA, budę z zasilaczem Codegena :D itd.
To i tak był całkiem niezły zestaw, bo królował raczej Duron 800Mhz + 64GB RAM i dyski 20GB.

Wydaje mi się też, że w międzyczasie miałem Radeona 9550 jakoś zmodowanego(?) na 9600, ale o co tam chodziło już nie pamiętam.
A co do 5770 to pamiętam jak składałem zestaw bratu ciotecznemu wziąłem to GPU i się cholera trafiła sztuka która sypała artefaktami przy dłuższym użytkowaniu.
Sklep już nieistniejący ESC.PL olał reklamację, skończyło się na modyfikacji VBIOSu, ściągnąłem bodajże któreś taktowanie lekko na stałe (VRAM?) i przeszło.
Ale to kwestia felernego egzemplarza, nic więcej.

Opublikowano
9 minut temu, Zachy napisał(a):

9550 modowal sie na 9700 ale nie pamietam czy zwykla czy pro :)

AMD czasem miało takie ciekawe ficzery dla grzebaczy.
Pamiętam gdy dawało się odblokować np. Athlona II na Phenoma II.
Jak ktoś miał farta w loterii krzemowej mógł cuda działać.

Opublikowano
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

A jaka była radość jak się odblokowało :E sam tak odblokowałem athlona, to były jeszcze takie czasy jak grzebanie w biosie i gry cieszyły ;) 

Ja kupiłem Phenoma II 955 to nie było co odblokować, ale cieszyłem się, bo wtedy wydajność i5 ale platforma była tańsza tj. mobo + ram. Pierwsze mobo pod tego procka miałem chyba AM2+ i jeszcze DDRy 2 wsadziłem ;)
To były czasy.

Opublikowano

Mój Athlon x3 445 nie dał się przerobić w Phenoma, niestety. Nadal mam płytę i procka xD Do tego zestawu miałem gtx 460 768mb, pierwszy raz składałem całego kompa, kupowałem w Arest we Wrocku, ale potem sklep padł, po kilku latach.
To były czasy, a nie to co teraz, kupujesz 7900XtX 24GB vram i masz wywalone, poza drobnymi przypadkami. Ostatnio zainteresował mnie koleś na yt, który udowadniał, że AMD ma lepszy obraz niż nvidia na swoich kartach.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

9550 modowal sie na 9700 ale nie pamietam czy zwykla czy pro :)

@Lameismyname

Pomerdałeś panie 9500, a 9550 to inny rdzeń skrojony z 9600 ;) GF2MX to grubo modyfikowałem vmod na rdzeń i pamięci były zasilane bezpośrednio z linii 3.3V to dorzuciłem niskospadkowy stabilizator na linii 5V i dałem wyższe napięcie :E Brutalnie odciąłem całe 3.3v linie od pamięci hha a byłem gówniarzem wtedy :E

Co modowania kart GF6800 odblokował się na pełne 16/6 to były czasy i to samo z Fermi 465 na 470 :E A dzisiaj człowiek musi kartę dławić by doprowadzić do stanu używalności :E

Edytowane przez sideband
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Aaa ok to bylo ppnad 20 lat temu,2003/2004 rok, rzeczywiście masz rację to 9500@9700 :)

Ja mialem pelne 9700 pro referenta ati :) wymienilem na wypapsiony niebieski caly Hercules 9800 Pro Prophet.

To byla karcioszka wyczesana :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
6 godzin temu, sideband napisał(a):

@Lameismyname

Pomerdałeś panie 9500, a 9550 to inny rdzeń skrojony z 9600 ;) GF2MX to grubo modyfikowałem vmod na rdzeń i pamięci były zasilane bezpośrednio z linii 3.3V to dorzuciłem niskospadkowy stabilizator na linii 5V i dałem wyższe napięcie :E Brutalnie odciąłem całe 3.3v linie od pamięci hha a byłem gówniarzem wtedy :E

Co modowania kart GF6800 odblokował się na pełne 16/6 to były czasy i to samo z Fermi 465 na 470 :E A dzisiaj człowiek musi kartę dławić by doprowadzić do stanu używalności :E

To kolega @Zachy pomerdało. Ja pisałem dobrze.

Sorry za offa.

Opublikowano
Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

To już są detale, wiadomo które Radeony z reguły są ciche i chłodne ale nie znamy na razie ich cen, więc jak już będzie znana ogólna wydajność to po prostu każdy zagłosuje portfelem.

Mimo wszyskto jakieś chłodzenie może zaskoczyć którego nikt się nie spodziewa, nie trzeba daleko sięgać jak było z asus dual w RDNA3 każdy obchodzil bokiem ten model bo myślał że to zwykły dual jakich pełno w innych kartach dopóki ktoś nie wrzucił porównania gabarytów z innym 3 wentylatorowym modelem do neta i się okazało że to całkiem inne chłodzenie ;) 

Opublikowano

Tak, ale chodzi o to że głównie nas interesuje wydajność oraz podstawowa wycena ustalona przez AMD. :)

Jak wydajność będzie mocno nierówna, albo zwyczajnie słaba, ewentualnie będzie wycena z kosmosu, to raczej detale co do poszczególnych chłodzeń mało nas będą obchodzić.  ;) 

• Upvote 1