Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, bokiel napisał(a):

W takiej sytuacji oferta AMD bardzo się zagęści w okolicach tych 3 tysięcy. Trzeba będzie brać 9070 non XT i liczyć na odblokowanie dodatkowych jednostek, jak w dawnych czasach bywało. Wtedy to była radość z zakupu, jak się udało zrobić takie czary mary 😆

Nie odblokujesz czegos czego nie ma fizycznie na karcie ;)

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Nie odblokujesz czegos czego nie ma fizycznie na karcie ;)

Pomarzyć zawsze można 🤪 Ale przyznacie, że fajne i ciekawe to były czasy 😉

Opublikowano

Wracając jeszcze do cen, to tak myślę że 50 USD niżej i byłoby dużo łatwiej podejmować decyzję. A 100 USD niżej nie byłoby czego zbierać z podłogi. A tak znowu wczytuj się biedny konsumencie we wszystkie recenzje i kalkuluj i rozkminiaj :kupa:

Opublikowano (edytowane)

No i (jeśli te ceny to prawda) jest dokładnie jak każdy się spodziewał - AMD nadal niczego się nie nauczyło.

Za 650$ będzie DOA, chyba, że będą dostępne modele sensownej jakości w MSRP i nie będzie skalpowania. Ale ceny Nvidii za jakiś czas się zbliżą do MSRP i wtedy w tej cenie to będzie "nie rozśmieszać klientów!".

AMD wydaje się dostosowywać cenę do obecnych skalperskich cen Nvidii. 

+1 do opinii Hardware Unboxed. 550$ to był MAX, żeby to mogło o cokolwiek powalczyć.

Ludzie, którzy nie chcą żadnego RT/PT i zwisa im lepszy upscaller pewnie kupią i będą happy, ale niestety większość nie zechce tego tracić za jakieś śmieszne 100$.

W takim razie jedynym ratunkiem przed scenariuszem, w którym AMD odpuszcza sobie całkiem gamingowe GPU dla desktopów zaraz po UDNA i PS6, będzie sytuacja, gdy Nvidia zrobi to pierwsza. Inaczej to "good luck AMD"

Z 5% udziałem w rynku na pewno daleko zajadą.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, VRman napisał(a):

Ludzie, którzy nie chcą żadnego RT/PT i zwisa im lepszy upscaller pewnie kupią i będą happy, ale niestety większość nie zechce tego tracić za jakieś śmieszne 100$.

W moim przypadku tak właśnie będzie. 

Dziś kurier przywiózł mi Asusa Prime RTX 5070 TI za 3899 zł. 

Jak mam zaoszczędzić 400 czy tam nawet 500 zł i pożegnać się z DLSS 4 to raczej podziękuję. Tu nie chodzi tylko o jakość obrazu, ale też o rozpowszechnienie upscalera NVIDII. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

W moim przypadku tak właśnie będzie. 

Dziś kurier przywiózł mi Asusa Prime RTX 5070 TI za 3899 zł. 

Jak mam zaoszczędzić 400 czy tam nawet 500 zł i pożegnać się z DLSS 4 to raczej podziękuję. Tu nie chodzi tylko o jakość obrazu, ale też o rozpowszechnienie upscalera NVIDII. 

Mówi się, że NVIDIA droższa i się płaci za nic, a jednak tu chodzi o te ficzery i soft.
Parę lat temu chociaż AMD było też w tyle w tych tematach, to nie było to aż tak istotne.
Teraz DLSS 4.0 to solidny argument niestety. Jeżeli czerwoni nie odrobią lekcji to dystans się będzie pogłębiał.

Daj znać jak ten model MSRP się sprawuje.
Z nowej generacji 5070ti w MSRP to chyba najbardziej racjonalny zakup cena-wydajność.
Oczywiście nie mówię o Ventusie :stukniety:

Opublikowano
27 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Mówi się, że NVIDIA droższa i się płaci za nic, a jednak tu chodzi o te ficzery i soft.
Parę lat temu chociaż AMD było też w tyle w tych tematach, to nie było to aż tak istotne.
Teraz DLSS 4.0 to solidny argument niestety. Jeżeli czerwoni nie odrobią lekcji to dystans się będzie pogłębiał.

Daj znać jak ten model MSRP się sprawuje.
Z nowej generacji 5070ti w MSRP to chyba najbardziej racjonalny zakup cena-wydajność.
Oczywiście nie mówię o Ventusie :stukniety:

Tylko Asus z budżetowych modeli jest dobry.

Opublikowano
10 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Zgadzam sie, ale AMD nie spi. Zoabczymy jak wypadnie FSR 4. Nie mozna tez zapominac, ze pozniej wydadza FSR 5. Wiec w najgorszym wypadku AMD bedzie potrzebowala 1 uppdate wiecej. Wiec arument NV w postaci DLSS niedlugo sie skonczy, bo roznice jesli nawet to nie beda zauwazalne. Jest jeszcze opcja, ze AMD zrobi lepszy upskaler niz NV. 

Opublikowano (edytowane)

Nie sądzę. Nvidia ma pewnie jakieś tysiąc razy więcej kasy na R&D. Tak w software jak i hardware.

Dogonienie może zająć AMD wiele lat. Mnie osobiście nie interesują mnie upscallery ani architektura segmentów AI, więc brakuje mi wiedzy o designie i możliwościach sprzętowych segmentów do AI w GPU.

A to potrzebne zanim się będzie mogło zgadywać czy hipotetycznie dorównujący Transformerowi FSR 5, da radę pójść na starszych kartach niż np. te z 2027r.

W sensie czy da radę w sensownej prędkości, bo już przed DLSS4 obserwowaliśmy różne pomysły na pchanie upscallerów do starszych generacji i kończyło się takim kosztem, że do grania powyżej 60fps było to w zasadzie bezużyteczne i mogło się przydać chyba tylko ludziom grającym w "cienematic experience".

Z tego samego powodu mocno pesymistycznie jestem nastawiony do ewentualnego wypuszczenia FSR4 dla serii 7xxx.

Jak ma zamulać, to już lepiej niech sobie dadzą z tym spokój. Przecież celem upscallerów jest duży zysk wydajności. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Nie zgadzam sie z tymi kilkoma latami. 

To sie moze tyczyc stworzenia nowej technologii, a AMD juz troche siedzi w tym i raczej szlifuje niz buduje do tego rozbijaja na czesci pierwsze DLSS i podkrada co sie da.

Jesli chodzi o uppskalery to jest to technologia ktora sie przyjela i zbliza sie do poziomu akceptowalnego przez graczy. Widac ze NV jest juz zadowolone z jakosci DLSS i rozpoczelo rozwijanie duplikacji klatek. AMD jest o krok za NV, ale szybko dogoni FSR 4 czy 5 i tez bedzie gonilo duplikacja.

Nie zapominajmy, ze w branzy jest duza rotacja personelu wiec utrzymanie tajnikow technologi trwa rok max dwa.

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano (edytowane)

Na wielkim mediaexpert przed momentem wjechały GeForce'y 4070 po 2199zł i 4070 Ti po 2899 zł. Czyżby to oznaki obaw Nvidii przed piątkową konferencją i początki wojenki cenowej? ;)

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-palit-geforce-rtx-4070-gamingpro-12gb-dlss-3

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-asus-tuf-gaming-geforce-rtx-4070-ti-oc-12gb

Edytowane przez bokiel
Opublikowano
7 minut temu, bokiel napisał(a):

Nic dziwnego, to zwykła promocja, a ceny bez szału.

Opublikowano
3 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

Zgadzam sie, ale AMD nie spi. Zoabczymy jak wypadnie FSR 4. Nie mozna tez zapominac, ze pozniej wydadza FSR 5. Wiec w najgorszym wypadku AMD bedzie potrzebowala 1 uppdate wiecej. Wiec arument NV w postaci DLSS niedlugo sie skonczy, bo roznice jesli nawet to nie beda zauwazalne. Jest jeszcze opcja, ze AMD zrobi lepszy upskaler niz NV. 

Przecież oficjalnie są dostępne informacje co zmieniono w modelu DLSS, a pewnych rzeczy nie da się opatentować ;)

Nic nie muszą podkradać i nie koniecznie korzystać z rozwiązań NV. AMD jest w tyle w AI i RT na własne życzenie.

Opublikowano
18 minut temu, bokiel napisał(a):

Na wielkim mediaexpert przed momentem wjechały GeForce'y 4070 po 2199zł i 4070 Ti po 2899 zł. Czyżby to oznaki obaw Nvidii przed piątkową konferencją i początki wojenki cenowej?

Przeciez to zwykla wyprzedaz lezakow, ktore najwidoczniej sie znalazly jeszcze :D   Tych kart sie juz nie produkuje, a nvida nie ma sie czego obawiac przed piatkowa konferencja ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

A NV wyda DLSS 5.0 z 3x MFG bez strat, z niskim opóźnieniem i jeszcze lepszą płynnością. AMD nie ma czego szukać w upscalerze. Musieliby od nowa budowa nową architekturę. NV ich tak mocno zaorał. Dwa geny do tyłu są. 

Edytowane przez TheMr.