Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

PTM jest do niczego niepotrzebne ;) Będą testy, to się dowiesz, jaki cooler ma ten model i tyle.

Szczerze? Po perypetiach z GPU Inno3d i efekcie "pump-out" to czy producent zastosował PTM czy zwykłą pastę jest dla mnie bardzo istotną informacją.
Jeżeli chodzi o Radeony to na chwilę obecną użyciem PTM chwalą się:
- PowerColor
- XFX
Mieszane informację czytam nt. Sapphire i nie mogę się dogrzebać do konkretnego źródła.

Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Mieszane informację czytam nt. Sapphire i nie mogę się dogrzebać do konkretnego źródła.

What ?? Wystarczy wejsc w konkretny model na ich stronie.

obraz.png.eb34ae718366e9b17fe3e44935dba836.png

Tylko pomimo wiekszej ilosc kart nvidia to na radkach najwiecej sie o tym slyszy i goracym hotspot :D 

3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Kart przerobiłem dużo

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Tylko pomimo wiekszej ilosc kart nvidia to na radkach najwiecej sie o tym slyszy i goracym hotspot :D

Radków przecież też mam dużo. Może fart, może dobra ręka, nie wiem %-)

Opublikowano
9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Szczerze? Po perypetiach z GPU Inno3d i efekcie "pump-out" to czy producent zastosował PTM czy zwykłą pastę jest dla mnie bardzo istotną informacją.
Jeżeli chodzi o Radeony to na chwilę obecną użyciem PTM chwalą się:
- PowerColor
- XFX

Sapphire masz na ich stronie. Wszystkie modele mają PTM. Za to ja dla XFX nie widzę, żeby się tym chwalili.

• Upvote 1
Opublikowano

18 minut temu, tomcug napisał(a):

Kart przerobiłem dużo, większość cały czas jest u mnie i ze wspomnianym efektem jeszcze się nie spotkałem. Ale może po prostu miałem farta ;)

To raczej są miesiące regularnego używania danego egzemplarza aby efekt miał miejsce. Może w tym tkwi szkopuł.
A pump-outa nie polecam najgorszemu wrogowi. Na karcie z sygny po 6 miesiącach hot spot ~100*C, za przyzwoleniem Inno3d Europe i Inno3d Poland zmieniłem na Arctica MX-4 co było błędem, bo pasta rzadka i pump out wystąpił znowu po miesiącu. Drugie podejście i wleciał PTM 7950 ale od Gelida (HeatPhase Ultra). Teraz jest już bardzo dobrze, temperatury i kultura pracy lepsze jak karta miała wyciągnięta z pudełka.
Teraz kwestia polityki danego AIB odnośnie zmiany pasty. Tutaj szacun dla Inno3d bo pomimo nietypowych plomb "Void warranty if removed" przynajmniej na europę wymiana pasty i zerwanie plomby nie powoduje utraty gwarancji.
U innych nie bywa tak kolorowo i nawet z Hot Spotem na poziomie 100*C nie można kart kategorycznie rozbierać, a każda ingerencja to automatyczna utrata gwarancji. Zostaje tylko UV chociaż to z czasem też nie do końca wystarcza, bo pump-out się pogłębia.
Serwisy też potrafią olać HS na poziomie 100*C i głośną kulturę pracy: "Działa to działa".

Teraz sprawdzam sobie XFX, Powercolora i Sapphire odnośnie możliwości zmiany "pasty".
Z tego co widzę "na szybko" w przypadku XFX i Sapphire rozkręcenie chłodzenia jest równoznaczne z utratą gwarancji. W przypadku PowerColora użytkownik może robić wszystko co nie spowoduje fizycznego uszkodzenia karty.
Myśląc perspektywicznie gdybym miał brać teraz nowego radka, wziąłbym coś z rodziny PowerColor dla świętego spokoju ;) (chociaż znając życie trafiłbym np. na głośne cewki).

36 minut temu, Phoenix. napisał(a):

What ?? Wystarczy wejsc w konkretny model na ich stronie.

obraz.png.eb34ae718366e9b17fe3e44935dba836.png

Szukałem na szybko i nie mogłem znaleźć konkretnego źródła. Dzięki.

A co do gorącego HS i pump out'a miałem wrażenie, że to o kartach zielonych jest głośno. Nawet tematy na pclab i tutaj odnosiły się do kart nvidii.

Opublikowano

@Phoenix. Niestety ale czytając o XFX i PowerColor, a czasami Sapphire jednak w kółko przewijają się narzekania na cewki. Ja PCta mam na biurku więc byłaby lipa totalna. W obecnej 4070S są niesłyszalne.

Biję się z myślami czy warto ją gonić żeby dopłacić so 9070XT lub 5070ti chociaż z cenami tej drugiej mocno odpływają.

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Phoenix. Niestety ale czytając o XFX i PowerColor, a czasami Sapphire jednak w kółko przewijają się narzekania na cewki. Ja PCta mam na biurku więc byłaby lipa totalna. W obecnej 4070S są niesłyszalne.

Biję się z myślami czy warto ją gonić żeby dopłacić so 9070XT lub 5070ti chociaż z cenami tej drugiej mocno odpływają.

Coś mi się wydaje że to najbardziej popularne marki Radeonów po prostu, więc najwięcej narzekań na cewki będzie. U mnie akurat na Powercolor Hellhoundzie są kompletnie bezgłośne co mi się chyba pierwszy raz zdarzyło. Wcześniej 2x Sapphire i 2x wyły.

Opublikowano

2400 + podatki, mówimy o cenie startowej na poziomie 3000zł za najtańsze modele.

3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Niestety ale czytając o XFX i PowerColor, a czasami Sapphire jednak w kółko przewijają się narzekania na cewki.

Narzekania na cewki są praktycznie przy każdym modelu każdej co bardziej popularnej karty. Jest to dość losowe i zależy również np. od zasilacza.

Opublikowano

Jeżeli 9070xt to +/- wydajność 5070/(ti jak kiedyś będzie). To orientuje się ktoś czy będzie coś bliżej wydajności 5080? Nie ukrywam, że te parę % różnicy by się przydało 

Opublikowano
12 minut temu, Platun napisał(a):

Jeżeli 9070xt to +/- wydajność 5070/(ti jak kiedyś będzie). To orientuje się ktoś czy będzie coś bliżej wydajności 5080? Nie ukrywam, że te parę % różnicy by się przydało 

Nie będzie, w tej generacji AMD zrezygnowało z walki o najwyższą półkę.

Opublikowano
59 minut temu, Fusion napisał(a):

Jeżeli 9070xt ma kosztować 600$, po kursie ~2400zł, to ile może być warty 7900xtx teraz ? Gorszy w RT i większy pobór prądu.

Trafiłeś w dziesiątkę z pytaniem bo akurat teraz ceny 7900xt i xtx są niezdefiniowane. Zwykle używki kończą w podobnej cenie wg wydajności w rastrze np rtx 3080/6900xt,  albo 7900xtx/4080. Ja bym dał 1500zł za xtx obecnie bo nie chciałbym last gena głośnego, ale znajdzie się Rabin co da 2700zł zapewne, zakładając że 9070xt będzie za 3000zł. A jak drugi Rabin będzie chciał vram to da i 4000zł.

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Do wydajnosci tego pokroju wiecej nie potrzeba. Ostatnio skladalem kompa z 4070S i jakos nigdzie nie brakowalo w grach ;)

A są tacy co mimo wszystko wolą kupić znacznie słabszy model bo ma 16gb zamiast 12 :E ..

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kalderon napisał(a):

Narzekania na cewki są praktycznie przy każdym modelu każdej co bardziej popularnej karty. Jest to dość losowe i zależy również np. od zasilacza.

Tak też jest i u mnie :D Mam xfx merc 6950xt i u mnie z dark power 13 1kW cisza nawet jak dam power limit na +20%. Za to na seasonic focus gx też 1kW - cewki słychać i bądź tu mądry. Także nawet nie ma co pytać ludzi czy słyszą cewki u siebie czy nie, bo to loteria z wieloma zmiennymi.

Opublikowano

Jak zasilacz piszczy pod obciążeniem to inna sprawa.

Sam nigdy nie miałem zasilacza który by coś zmieniał w kwestii cewek na GPU. A miałem różne zasilacze i te same GPU na nich testowałem. Jak GPU skwierczało to na każdym zasilaczu skwierczało co miałem, a jak było ciche pod względem cewek to było ciche.

• Upvote 2
Opublikowano

On pisał że na innym zasilaczu mu ta sama karta piszy a nie że sam zasilacz gra :) i takie zachowanie jak najbardziej możę mieć miejsce chociaż u mnie też nigdy inny psu nie wyciszył cewek na gpu.