Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, kociol21 napisał(a):

Już działa po restarcie. Ogólnie to będę musiał się ogarnąć co i jak, bo ostatnio Radka miałem jakoś w 2009 roku w laptopie, od tamtej pory tylko Nvidia, więc póki co nie mam pojęcia co i jak z tymi sterami i Adrenalin.

Im mniej grzebiesz tym mniej masz problemów.

Edytowane przez kalderon
  • Upvote 2
Opublikowano
Teraz, kalderon napisał(a):

Im mniej grzebiesz tym mniej masz problemów.

Guzik prawda funkcjonalność sterowników, mówie tu o zwykłym użytkowaniu nie w konkretnych programach to poziom wyżej niż u Nvidii tylko jak się nie wie co jak i gdzie to problem, ale z czasem wszystko załapie.

Opublikowano
11 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Nie wiem kto te karty wykupuje. Ja jak pytam po znajomych to dosłownie nikt nie ma PC, wszyscy na laptopach/konsolach. 

To prawda, chociaż mam paru znajomych na terenie całej Polski co mają PC ale oni mają karty na poziomie GTX 1060 maksymalnie 3060.

Jednak kart jest na tyle mało i nie tylko gracze je kupują więc mamy sytuację jaką mamy. W końcu w Polsce trochę tych ludzi mieszka.

Opublikowano (edytowane)

Przecież od lat wiadomo, ze sklepy w Polsce skalpują i to oni skupili ogromną większość kart.

Taki Proline nie miał ani jednej karty na premierę, teraz nagle sprzedają po cenie januszowej +1000 zł.

Dajcie im czas ;D. Ale się za chwilę rzucą na mnie na fake kontach.

Edytowane przez Jedi88
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, lokiju napisał(a):

To prawda, chociaż mam paru znajomych na terenie całej Polski co mają PC ale oni mają karty na poziomie GTX 1060 maksymalnie 3060.

Jednak kart jest na tyle mało i nie tylko gracze je kupują więc mamy sytuację jaką mamy. W końcu w Polsce trochę tych ludzi mieszka.

No u mnie jest podobnie, gram sporo w gry sieciowe, na jakichś 20 znajomych jest:

1x4070ti,

1x4060

2x3060,

5xAsrock 5600 (poleconych przez mnie z cowidowej promocji po 500zł)

i parę kasztanów typu Rx580 itp.

Edytowane przez matakujce
Opublikowano
7 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Przecież od lat wiadomo, ze sklepy w Polsce skalpują i to oni skupili ogromną większość kart.

Taki Proline nie miał ani jednej karty na premierę, teraz nagle sprzedają po cenie januszowej +1000 zł.

Dajcie im czas ;D. Ale się za chwilę rzucą na mnie na fake kontach.

Ja cię nie chce martwić ale mówią, że tak tanio to tylko pierwsza partia potem w górę, więc wszystko jest ok. Za to RTX dostępne od ręki. Ostatnio kupowałem i po rwaniu sobie włosów z głowy przy płatności dałem se siana na drugi dzień się okazało, że awaria. Karty nie opłaciłem, mam hajs na koncie, sklep wystawił mi korektę na hajs za kartę :E. Teraz pierdziele wybiorę sobie hajsik do ręki i łykał za pobraniem jak się okazja nadarzy.     

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Art385 napisał(a):

Ja cię nie chce martwić ale mówią, że tak tanio to tylko pierwsza partia potem w górę, więc wszystko jest ok. Za to RTX dostępne od ręki. Ostatnio kupowałem i po rwaniu sobie włosów z głowy przy płatności dałem se siana na drugi dzień się okazało, że awaria. Karty nie opłaciłem, mam hajs na koncie, sklep wystawił mi korektę na hajs za kartę :E. Teraz pierdziele wybiorę sobie hajsik do ręki i łykał za pobraniem jak się okazja nadarzy.     

To wszystko to jest napędzanie przez marketingowców FOMO dla słabych na umyśle. Pamiętasz ile szamba ściemy przelało się przed premierą na temat wydajności, ceny itp?

Sprawa jest prosta. Karty są niezłe, ale nie cudowne. Za chwilę będzie wylew testów, porównań i jak się okaże, że karty zalegają, to cena pójdzie w dół. Wystarczy poczekać.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)

Obawiam się ze nie ma   co  czekać   na jakieś spadki  cen ,a to wyczekiwane unormowanie cen na lipieć sierpień   zapewne będzie wyglądać  tak że rx9070  będzie latał w przedziale 4000-4500PLN.

Nie oszukujmy się  jak obecnie stara  generacja  rx7900 XT  lata po ~3000  ,a nowy  rx 9070  po 3300pln to ten nowy nie może być tańszy od starszego brata  .

To samo tyczy się z rx 7900 xtx  który jeszcze 2-3 tyg temu latał po 3200 (AsRock ) teraz  ta karta  chodzi po 3800pln .

RX9070XT    jeszcze po 3600pln  widnieje ( jak dostępny) ,ale ceny są już aktualizowane  ,taki proline od samego początku ma rx9070xt za 3800pln   i ja tą cenę wyśmiałem wczoraj ,ale  okazuj się ze to  cena prawdzia,docelowa dla wszystkich 9070xt ,a co lepszy model to będzie drożej .

Tak  rx 9070xt Asus Prime OC  to  cena 3899/3999PLN  ,TUF OC   4199pln  .

I nie ma co co zakładać  różowych okularów  bo różowo nie będzie , kart  jest  w opór mało na rynku    i w mojej opinii to celowe działanie producenta /dystrybutora  po  co sprzedać 2  karty w normalnych cenach jak można jedną w cenie 2 sprzedać to raz .

Dwa   jak ceny NV są zaporowe i karty mimo to się sprzedają   po 5-6 tys za 5070Ti to i  AMD sprzeda swojego 9070XT za 4300.

Także sytuacja z góry przegrana dla konsumenta ,co  klient koncowy ni zrobi będzie źle .Kupi teraz  zle bo cena zawyżona do msrp , poczeka   też źle bo ceny  pójdą w górę  itp itd .

Edytowane przez raiders
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Właśnie to jest najgorsze bo nie wiadomo czy czekać czy kupywać teraz póki "tanio" %-)

Odpuściłem sobie kupno 9070xt Nitro + za 3800 bo zakładałem max budżet 3100 za jakieś tańsze wersje a zaraz okaże sie że te tańsze wersje na 3800 sie będą zaczynać xD

Edytowane przez CrooV
Opublikowano
2 minuty temu, raiders napisał(a):

I nie ma co co zakładać  różowych okularów  bo różowo nie będzie , kart  jest  w opór mało na rynku    i w mojej opinii to celowe działanie producenta /dystrybutora  po  co sprzedać 2  karty w normalnych cenach jak można jedną w cenie 2 sprzedać to raz .

Kart jest dużo bo są dostępne, to nie jest jak u nVidii że wszystko zniknęło w kilka minut niezależnie od ceny. Po drugie - AMD nie zarabia na wysokich cenach, zarabiają pośrednicy/sklepy (i AIB jeśli to oni je podnieśli).

• Upvote 2
Opublikowano

Cierpliwość zawsze popłaca. Prawa rynku są nieubłagane. Mogą sobie sterować ilością egzemplarzy na magazynach, ale jak ludzie przestaną kupować, to nic na to nie poradzą.

Mogą sobie naganiać na forach, ale w pewnym momencie rynek się nasyci + pamiętać trzeba, że 9070 XT to nie jest mistrz świata dorównujący nvidii, tylko wyżyłowany do granic niemożliwości średniak.

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Jedi88 napisał(a):

To wszystko to jest napędzanie przez marketingowców FOMO dla słabych na umyśle. Pamiętasz ile szamba ściemy przelało się przed premierą na temat wydajności, ceny itp?

Sprawa jest prosta. Karty są niezłe, ale nie cudowne. Za chwilę będzie wylew testów, porównań i jak się okaże, że karty zalegają, to cena pójdzie w dół. Wystarczy poczekać.

Oj jest lepiej niż myślałem z RDNA4 co prawda jest dość nie równo wydajnościowo. Szkoda, że RT jest tylko poprawione i ten wzrost to dalej za mało. Do tego pobór prądu dla XT no trochę to to samo co mam na swoim XTX po "optymalizacji". No ale skłamałbym mówiąc, że jak na AMD to nie jest co najmniej dobrze. Co do FOMO to w tym wypadku zobaczysz tylko tę samą sytuacje co na NV i to raczej nie jest FOMO.  

Opublikowano
2 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Cierpliwość zawsze popłaca. Prawa rynku są nieubłagane. Mogą sobie sterować ilością egzemplarzy na magazynach, ale jak ludzie przestaną kupować, to nic na to nie poradzą.

Mogą sobie naganiać na forach, ale w pewnym momencie rynek się nasyci + pamiętać trzeba, że 9070 XT to nie jest mistrz świata dorównujący nvidii, tylko wyżyłowany do granic niemożliwości średniak.

Twoja naiwność   i życzeniowość   jest  aż przerażająca  .  Pojęcia nie masz o prawwach rynku   nie ma opcji aby  przy obecnej   ilości kart   na rynku ich ceny spadły .Po prostu art  jest za mało ,a chętnych za dużo

5 minut temu, kalderon napisał(a):

Kart jest dużo bo są dostępne, to nie jest jak u nVidii że wszystko zniknęło w kilka minut niezależnie od ceny. Po drugie - AMD nie zarabia na wysokich cenach, zarabiają pośrednicy/sklepy (i AIB jeśli to oni je podnieśli).

Pokaż mi ta dużą dostępność  9070 XT .

3 minuty temu, Frog67 napisał(a):

Nikt nie upadł  to   będzie cena  minimalna na 9070xt  prawdopodobnie od przyszłego tyg

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Frog67 napisał(a):

https://videocardz.com/pixel/alphacool-launches-worlds-first-waterblock-for-radeon-rx-9070-gpu

To wersja specjalna bo jeszcze mozesz do niej blok wodny dokupić, kto bogatemu zabroni 😉

Edytowane przez Puzoniusz
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Pewnie rtx 4070 wzwysz tylko używane bo nowych już nie ma.A rtx 5070 wzwysz poniżej 4700 nie spadną w ogóle.

Jak nie ma?

https://www.x-kom.pl/p/1286216-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-4070-ghost-12gb-gddr6.html

Prawie 1000zł zostaje w kieszeni a wydajność z dlss/fg lepsza niż na radkach

https://www.morele.net/kategoria/karty-graficzne-12/,,,,,,,,0,,,,8143O2242170/1/

4070 super 300zł taniej niż rx 9070

https://www.amazon.pl/dp/B0CQTNRTWR?tag=xyz-20&linkCode=ogi&th=1&psc=1

rtx 4070 2100zł

https://www.euro.com.pl/karty-graficzne/msi-geforce-rtx-4070-ventus-3x-oc-12gb-gddr6x-192bit.bhtml

rtx 4070ti super 3075 pln

https://www.euro.com.pl/karty-graficzne/gigabyte-karta-graf-giga-rtx4070ti-sup-wind-oc16.bhtml

rtx 5070ti 4000pln

https://www.euro.com.pl/karty-graficzne/gigabyte-karta-gr-giga-rtx5070ti-ea-oc-ice-sff-16.bhtml

Edytowane przez wallec
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Całkiem całkiem, ale widać na RDNA4 wygląda to zupełnie inaczej.

Urwał ponad 50W nie tracąc w zasadzie wydajności, calkiem calkiem krzem mu się trafił.

Edytowane przez Frog67
Opublikowano
6 minut temu, raiders napisał(a):

Twoja naiwność   i życzeniowość   jest  aż przerażająca  .  Pojęcia nie masz o prawwach rynku   nie ma opcji aby  przy obecnej   ilości kart   na rynku ich ceny spadły .Po prostu art  jest za mało ,a chętnych za dużo

Pokaż mi ta dużą dostępność  9070 XT .

Nikt nie upadł  to   będzie cena  minimalna na 9070xt  prawdopodobnie od przyszłego tyg

Mów o sobie i daj się dalej rozgrywać jak dziecko. 

Niebawem przyjdą zwroty, bo ludzie nie kupują za skalperskie ceny, a potem przyjdą nowe dostawy.

Jak karty będą za drogie, to będą leżeć na magazynach i ich cena spadnie, to proste.

Ludzie już znają oryginalne ceny i nikt nie będzie przepłacać.

Karty to nie wino, źle się starzeją.

• Haha 2
  • Upvote 2