Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Lestat napisał(a):

On tak ma. Coś walnie ogólnie bez zastanowienia. Potem przez 2 strony będzie pisał, że wszyscy zrozumieli tylko nie Ty.

Trzeba brać poprawkę :)

Ja już tego nawet poważnie nie traktuje, bo się nie da. Czekam, aż jakieś parametry wrzuci, to jedyne co mnie interesuje. Ale już wiemy, że najpierw musi odwiedzić rodziców.;D

Jestem niezmiernie ciekaw co się stanie z cenami i dostępnością tych kart, jak i nowych i starych procesorów AeMDe.

Już ceny płyt głównych, niektórych prockow lecą w dół.

Proszę bardzo, Franek już sprostował: https://ithardware.pl/aktualnosci/amd_radeon_9070_9070_xt_sugerowana_cena_detaliczna-39621.html

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
17 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Czy Polska to jedyny kraj, ktory skalpi na Radeonach? Na olx widzialem kilka ofert. Polska to stan umyslu. Wiele razy pisalem, ze sramy do wlasnego gniazda, a AMD w Polsce premiery nie dowiozlo.

Nie nie jedyny. Pokazywałem już przykład z UK

fE4Bzax.png

A co do premier. To tak naprawdę czy Nvidia czy AMD oni zawsze wrzucają więcej GPU na swoje największe rynki z których mają największe dochody. UK, USA, DE etc. Tak samo te kraje dostają więcej sztuk po MSRP.

Opublikowano

Będzie to samo co z 9800x3d. 

Ci co nie trzymają ciśnienia dadzą na sobie zarobic.

Potem rynek tych, którzy długo czekają się nasyci.

Z końcem kwietnia zacznie się pojawiać więcej RTX, będą RTX 5070Ti poniżej 4k. Już teraz można trafić na takie jak się bardzo chce kupić byle co.

Wtedy przeciętny kupujący będzie miał do wyboru dać wysokie 3XXXzł za 5070Ti (które jest lepsze w RT i upscalerach, a przede wszystkim ma wyższą cenę przy odsprzedaży) czy wydać niskie 3XXX za amd. 

Wtedy się okaże, że nagle XT może być sprzedawane ponizej MSRP :D :D :D

Najgorzej, że dosłownie nie ma co kupić. 

5070Ti za słabe, 5080 ma za mało vram, 4090 nie da rady kupić nowego, a 5090 to tykająca bomba. :/

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, MJRegul napisał(a):

fsp/Fortron to się chyba dawno skończył

Fortron ma @wkamil73 calkiem ciekawy model i czesc bequiet jest na ich bebechach robionych.

Kamil moze Co dac dokladne info czy jest to dobra jednostka, poaiadacze bequiet to samo :)

Miales chyba duzego pecha.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

AMD miało premierę lepszą niż wszystkie trzy premiery zielonych w tym roku, co nie znaczy, że dobrą.

Nie docenili popytu chyba. Nawet w USA, gdzie niby poszło najwięcej wszystkiego ludzie mogli tak naprawdę kupić tylko w Microcenter i to wyłącznie dlatego, że tam się nie da kupić online. 

W Amazonie wszystko zniknęło w minutę, Newegg - parę minut, anulowali większość zamówień, co im wpadły, a następne wrzutki po bardzo dużych cenach. 

Bestbuy - tak samo. 

W Australii drogo jak cholera i nie było. 

W Kanadzie największy sprzedawca zrobił falstart i karty zniknęły na parę godzin przez oficjalną premierą. 

W Europie - Hiszpania, Portugalia, Rumunia, Ukraina, Francja, Słowacja, Słowenia, Grecja - tak samo jak u nas - wszystko poszło w parę minut za ceny +30-40% od MSRP. 

Nie wiem skąd ludzie mają takie przeświadczenie, że Polska to jakiś ewenement na skalę światową, jak na większości kuli ziemskiej tak to wyglądało, jak nie gorzej niż u nas. 

Chyba u nas jest taki zwyczaj, że patrzy się tylko u nas i "u Niemca". Jak u Niemca lepiej, to znaczy, że Polska najgorsza, bo jak wiadomo - świat składa się z Polski, Niemiec i może jeszcze czasem UK. 

Opublikowano
26 minut temu, Lestat napisał(a):

Trzeba brać poprawkę :)

Na ciebie tez, nie pisz do mnie i o mnie bo to nie ma sensu. Najwyzej obaj polecicie do ignorowanych, a ja rzadko to robie. Ale tam jest wasze miejsce.

Opublikowano
5 minut temu, kociol21 napisał(a):

świat składa się z Polski, Niemiec i może jeszcze czasem UK. 

wazne zeby niemiec mial gorzej!
czego nie rozumiesz?

Opublikowano
32 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Ale już wiemy, że najpierw musi odwiedzić rodziców.;D

Jest dzien kobiet jakbys nie wiedział i kazdy normalny facet odwiedzi swoja mame, zone, kobietę w tym dniu.

Do pozostalych forumowiczow - tak jak napisalem, jak bede w domu postaram sie odpisac i podac to o co pytacie.

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Zachy napisał(a):

Jest dzien kobiet jakbys nie wiedział i kazdy normalny facet odwiedzi swoja mame, zone, kobietę w tym dniu.

Do pozostalych forumowiczow - tak jak napisalem, jak bede w domu postaram sie odpisac i podac to o co pytacie.

Może i odwiedzi, ale nie każdy chwali się tym na forum komputerowym. Posty na facebooka o swoim życiu prywatnym też postujesz co 5 minut? :hahaha:

Daj mnie w końcu do ignorowanych i się odwal.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
8 minut temu, DżonyBi napisał(a):

A moze to Polak mieszkajacy w Anglii.

Kto wie :E Ale ogólnie w UK jest podobnie jak w PL i też są Janusze biznesu, w DE jest to samo. Masa botów i wykupowanie po MSRP. To samo było z prockami 9800X3d na premierę to samo jest z GPU.

Każda premiera gdzie Janusz, Hans, czy John biznesu ma okazję zarobić to wchodzą w to. Jak jest mało sztuk premierowo i wiadomo, że rynek się nie nasyci to jest zero ryzyka, tylko czysta kasa czeka, zresztą zawsze jest 14 dni na zwrot jakby nie wypaliło :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Mar_s napisał(a):

@Jedi88 Pojawiłeś się niedawno ale widać że chyba tylko po to żeby wszystkich zaczepiać, porzuć ten ton i sposób wypowiedzi albo szybko zakończysz swoją bytność na tym forum.

Jak widać gościu mnie zaatakował bez powodu. Nic do niego nie pisałem. Proszę zainterweniować. Chyba, że szukamy bana na siłę, bo piszę niewygodne rzeczy.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Jak widać gościu mnie zaatakował bez powodu. Nic do niego nie pisałem. Proszę zainterweniować. Chyba, że szukamy bana na siłę, bo piszę niewygodne rzeczy.

Chyba masz rozdwojenie jazni, walisz flame odnosnie mojej wizyty u rodzicow a potem udajesz ze to nie twoja kupa sie wylala.

Ja z szacunku do ludzi tu odpisalem, ze wieczorem im najwczesniej podam wyniki o ktore pytaja i dlaczego :cool:

Sam bym byl ciekw wynikow testow/pomiarow i chcial je zobaczyc jak najszybciej.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
Teraz, Zachy napisał(a):

Chyba masz rozdwojenie jazni, wwliws flame odnosnie mojej wizyty u rodzicow a potem udajesz ze to nie twoja kupa sie wylala.

Ja z szacunku do ludzi tu odpisalem, ze wieczorem im najwczesniej podam wyniki o ktore pytaja i dlaczego :cool:

Sam bym byl ciekw wynikow testow/pomiarow i chcial je zobaczyc jak najszybciej.

To ty pierwszy rzuciłeś się na mnie zarówno wczoraj, jak i dzisiaj. Po raz kolejny proszę, abyś się ode mnie odczepił i przestał do mnie pisać, a najlepiej dodał mnie do ignorowanych.

To, że potraktowałeś to jako "flame", to tylko twoje wymysły. Nie rzuciłem żadnej obelgi.

• Upvote 1
Opublikowano

Tutaj mała przeklejka z recenzji Szafirków na Computerbase.de i jak to wygląda z cenami tych lepszych autorskich chłodzeń.

cVXRG5F.jpeg

Pokrywa się z tym co właśnie pisał Gibbo o cenach że do lepszych modeli duża doplata 100 dolarów i więcej.

Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Zakończcie tę dyskusję, jeden i drugi. Wszystko zostało wyjaśnione.

Najlepiej niech to admin wszystko usunie, a ja jak następnym razem przyatakuje to raport, albo też dodam do ignorowantch.

1 minutę temu, Frog67 napisał(a):

Tutaj mała przeklejka z recenzji Szafirków na Computerbase.de i jak to wygląda z cenami tych lepszych autorskich chłodzeń.

cVXRG5F.jpeg

Pokrywa się z tym co właśnie pisał Gibbo o cenach że do lepszych modeli duża doplata 100 dolarów i więcej.

To są dalej całkiem dobre ceny, nie to co u nas.

Oby przyjechało tego więcej.

Opublikowano
2 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

To się jeszcze okaże, ciężko przewidzieć. Wiadomo, że topowych modeli jest mniej i są bardziej cenne.

Chwila. Czy aby kurteczka i sukienka nie są kuzynostwem? Przecież to jest jedna wielka ustawka.;D

Ja to wiem, ty to wiesz i niech sobie ma. Ja na prawdę nie zamierzam komuś dyktować co, kiedy i za ile ma kupić. Zauważ, że to ja jestem atakowany za pisanie, że ceny spadną, wystarczy na jakiś czas olać i nie kupować.

Mogę tylko z doświadczenia powiedzieć, że goście z Proline są wybitnie agresywni jeśli chodzi o fora i ataki na każdego, kto psuje im narrację. Nie ma się co dziwić, skoro właśnie skalpują nowe karty.

Widzisz ale mógłby zrobić coś dobrego, np porównać FSR 4.0 do DLSS 4.0 i pokazać screeny, szczególnie w 4k performance. Ja tak zrobiłem w GTA V wgrałem najnowszys DLSS 4.0 i powiem szczerze naprawde cięzko rozróżnić, DLSSy performance, ballance quality, DLAA, i 100% TAA wygladaja bardzo podobnie. Bardzo ciekawi mnie jak to jest na FSR 4.0 

Opublikowano
4 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Jak zwał, tak zwał.

Dodaj mnie do ignorowanych.

Nie życzę sobie zebys czytal jakiekolwiek moje posty w temacie 9070 xt, 5090 czy jakichkolwiek innych nowinek sprzetowych.

Interesuja cie wyniki?

Znajdz sobie inne zrodlo informacji.

Albo sam kup i potestuj.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Widzisz ale mógłby zrobić coś dobrego, np porównać FSR 4.0 do DLSS 4.0 i pokazać screeny, szczególnie w 4k performance. Ja tak zrobiłem w GTA V wgrałem najnowszys DLSS 4.0 i powiem szczerze naprawde cięzko rozróżnić, DLSSy performance, ballance quality, DLAA, i 100% TAA wygladaja bardzo podobnie. Bardzo ciekawi mnie jak to jest na FSR 4.0 

Tych testów jest od cholery w internecie, więc nie ma problemu. Widziałem tutaj wiele nerwów, skołowania, więc postanowiłem dołączyć dorzucić swoje 3 grosze i porozmawiać z co mądrzejszymi. Niestety zawsze znajdzie się ktoś inny.

4 minuty temu, Zachy napisał(a):

Dodaj mnie do ignorowanych.

Nie życzę sobie zebys czytal jakiekolwiek moje posty w temacie 9070 xt, 5090 czy jakichkolwiek innych nowinek sprzetowych.

Interesuja cie wyniki?

Znajdz sobie inne zrodlo informacji.

Albo sam kup i potestuj.

:lol2: udzielasz się na tzw. forum.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

udzielasz się na tzw. forum.

Przeczytaj poprzedni post.

Pisze do i dla forumowiczów, ale nie do ciebie.

takze daj ignora i znajdz sobie inne zrodlo wiedzy na interesujace cie pytania 

A w temacie watku:

Btw ile osob z forum dostało juz swoje 9070 xt i jakie modele?