Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Nie ma to żadnego znaczenia jak to będziemy nazywać. Liczy się finalny rezultat dla portfela. W całym segmencie PC nastąpiło przesunięcie cen, ale chyba w żadnym jego dziale tak bardzo jak w GPU.

Sandy Bridge 2500k kosztował circa 800 zeta, kręcił się 20-30% w górę i łykał wszystko przez lata :E

Teraz 9800x3d kosztuje 2400

Opublikowano
15 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Sandy Bridge 2500k kosztował circa 800 zeta, kręcił się 20-30% w górę i łykał wszystko przez lata :E

Teraz 9800x3d kosztuje 2400

Wszystko prawda, ale przynajmniej w Polsce jak Sandy Bridge wychodziło, to minimalna była 1000 zł na rękę, a teraz jest 3500 zł więc wychodzi, że za minimalną mogłeś kupić 1.25 procesora, a teraz 1.45 procesora, czyli potaniało ;D

• Like 2
Opublikowano
49 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tyle kart się sprzedaje ale ja myślę że to nic nie zmieni w statystykach Steam Hardware. U mnie na pc z 7800xt nigdy nie prosi o wysłanie ankiety, a na laptopie z nvidią regularnie prosi co pół roku, tak samo na lapku z Intelem zintegrowanym i nawet na steam decku xD

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Frog67 napisał(a):

No to zalezy jak sobie ustawisz, tutaj też ustawił sobie że karta w stresie brała 260-270W a wydajność miał +10% czyli w zasadzie wskoczył na poziom 9070XT@Stock

Mi się narazie udało dobić do 6700 punktów w steel nomad trochę brakuje do 9070 xt

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano
38 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Tyle kart się sprzedaje ale ja myślę że to nic nie zmieni w statystykach Steam Hardware. U mnie na pc z 7800xt nigdy nie prosi o wysłanie ankiety, a na laptopie z nvidią regularnie prosi co pół roku, tak samo na lapku z Intelem zintegrowanym i nawet na steam decku xD

U mnie 3 PC z AMD i na nich nigdy nie przyszło...kiedyś podpinam kompa kuzyna z NV i od razu :E 

• Like 2
Opublikowano
55 minut temu, Frog67 napisał(a):

Widze że 9070 pp UV to jakieś kosmosy odstawia :E  

https://www.igorslab.de/en/amd-radeon-rx-9070-less-power-same-performance-undervolting-pays-off/

3GHz bez problemu.

Fajnie się ta karta prezentuje i w sumie dużo prędzej dostanie się ją za normalne pieniądze. Śledzę niemieckie sklepy i widzę, że wpadają co jakiś czas po 630 euro. Nie znałem wcześniej tego serwisu, a widzę, że bardzo szczegółowe i wartościowe recenzje tam mają - dzięki za linka :D 

Opublikowano
2 godziny temu, zlotnik napisał(a):

U mnie UV nie zmniejsza poboru prądu bo zwiększa się taktowanie  więc pobór jest ten sam a wydajność większą 

Nie tylko u ciebie bo tak jest od pierwszych rdna ;) pobór prądu spadnie dopiero jak przytniesz zegar na rdzeniu a samo zbijanie napięcia będzie dawało taki efekt o którym piszesz.

• Upvote 1