Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Bo obecnie w gry gra sie z RT czesto czy tego chcesz czy nie gra ma wbudowany RT.

Tam, gdzie masz RT "w standardzie", nie jest to rzeźnickie RT jak w Cyberze czy Wukongu, tylko lekkie RT ;) W Indianę zagrasz w 4K bez żadnych skalerów na 9070 XT, w Star Wars Outlaws wspomniany przed chwilą GPU ma wydajność tylko marginalnie niższą od 5070 Ti. Także nie ma co dramatyzować, że w takich grach jest jakiś problem, bo go nie ma. Przy mocniejszym RT wiadoma sprawa, tu już Radeonom idzie gorzej, ale takie RT się włącza w grze, a nie jest wymuszone.

Opublikowano
45 minut temu, Jpepe napisał(a):

to jest temp. na pulpicie i max po 60sekundowym teście w adrenaline, przy graniu w forze dochodziło do 103stopni

Limit temperatury pamięci jest podobno ustawiony na 108 stopni. Te 3k obrotów wentylatora jest wręcz niemożliwe gdy inni przy 60 stopniach na gpu mają 1500rpm.

Opublikowano
47 minut temu, Jpepe napisał(a):

Mam z hwmonitora tak na szybko robione 😅

to jest temp. na pulpicie i max po 60sekundowym teście w adrenaline, przy graniu w forze dochodziło do 103stopni

Masz tam max pobór 370W, co przy takim średnim chłodzeniu jest normalne. Jak kolega wyżej pisze w lecie będzie więcej. Moim zdaniem karta od razu na zwrot 14 dniowy. 

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, xtn napisał(a):

Masz tam max pobór 370W, co przy takim średnim chłodzeniu jest normalne. Jak kolega wyżej pisze w lecie będzie więcej. Moim zdaniem karta od razu na zwrot 14 dniowy. 

Dostałem propozycje wymiany na  XFX Quicksilver Radeon RX 9070 XT, chyba będe próbował, ale jak wrócę z pracy wstawię tu jeszcze screen z GPU-z 

Opublikowano
49 minut temu, raiders napisał(a):

Jestem bardzo spokojny  ,nie chce mi się już  grzebać w temacie  ,ale tak  wieszczyłeś  ze msrp   już tuż tuż .

Już nie  przesadzaj   ja mam bekę  z tych wszystkich wróżbitów   co to już za rogiem ,już  tuż  tuż  , już przy tej dostawie  .... ceny spadną  ,będzie  blisko msrp .

W tym tyg była dostawa i  miał być spadek cen ..... dostawa była i był WZROST CEN  ale nie tak duży jak zakładno bo mówiło się o cenie 3899 za XT  a  mamy 3859  za XT :E  .

Także naprawdę   przestańmy wierzyć w bajki   i te bzdury typu AMD  wymusi /będzie kontrolować ceny :E   niby jak AMD nie ma żadnych narzędzi  do tego ani prawa .Co najwyżej może narzucić  cenę swojemu głównemu bezpośredniemu  odbiorcy , a ten już narzuci swoją  cenę z hakiem  dla swoich odbiorców  :) .

Na amazonie RX9070XT sprzedają się po 5100PLN!!!   i to jakieś  bieda XFX ....  to o czym my mówimy .

A w polskich sklepach po 3400-3500zł za XT, więc róznica do msrp 15%. Spokojnie jeszcze zejdzie. Te karty to pożeracze prądu i grzałki. Nie są dla osób bez doświadczenia w zabawie z optymalizacją kart graficznych. Wersje bez XT coraz częściej sie trafiaja w okolicach 3000zł i to one moim zdaniem przy dalszym spadku ceny do msrp będą popularne wśród zwykłych graczy. 

• Upvote 1
Opublikowano
14 godzin temu, sideband napisał(a):

Tak bo to ten sam silnik co Crysis 3 ;) Tylko w przeciwieństwie do C3 w KCD problemem jest narzut na CPU, a w C3 popsute jest MT w sterach pod Win10 i nowszych.

Na win 8/8.1 nie było czasem już zjazdu względem 7 bo nie pamiętam? :E 

Opublikowano
4 minuty temu, Jpepe napisał(a):

Dostałem propozycje wymiany na  XFX Quicksilver Radeon RX 9070 XT, chyba będe próbował, ale jak wrócę z pracy wstawię tu jeszcze screen z GPU-z 

jaką masz obudowę?

Opublikowano
28 minut temu, raiders napisał(a):

No nie łapię  twoich życzeniowych teorii  i wywodów  tu masz rację .  To co chce AMD  a co może to  dwie różne  sprawy . AMD nie ma żadnych  narzędzie  do  zapewnienia  MSRP   ..Chyba ze  AMD sprzedawała  by karty we własnym sklepie  BEZ POŚREDNIKÓW wtedy ma wpływ  realny na cenę . Ale TY tego nie rozumiesz i  dalej   życzeniowo i naiwnie wierzysz w   artykół ze  AMD chce ....

Jakie  9070   zlega i się nie sprzedaje .. i gdzie ?   9070 XT znajdziesz w PL jakieś  pojedyncze bieda XFX  za 3800 ....  fakt 9070 trochę leży w  cenach 3400 .... ,ale to  gruba przesada   ze towar zalega  na półkach  .

Patrząc po dużych sklepach w UK ,DE .SE  .....   wszędzie  9070 XT   OUT OF STOCK    ,a  u ciebie zalegają i  nie sprzedają się :E  .

Dobra   koniec OT   ,czekamy na rozwój wydarzeń  :)

Na tym etapie niestety nie mam już wątpliwości, że twój umysł nie funkcjonuje prawidłowo.

Najpierw piszesz, że mam rację, sądząc, że AMD nie ma żadnego wpływu na ceny, na końcu akapitu wmawiać mi, że wierzę w artykuł o AMD. Prezentujesz ciężkie problemy czytania ze zrozumieniem i odklejenia od rzeczywistości, a w dodatku skłonności do konfabulacji, by stworzyć sobie narrację.

:D

Gdzie zalega? Na morele, Proline i wielu innych skalperkich sklepach z których się tutaj śmialiśmy.

Czy muszę pisać po raz 3 (słownie trzeci), że nie minęły nawet 2 tygodnie?

Także nie rozumiem skąd ta frustracja. Czy z niemożności zakupu karty w dobrej cenie, czy może sprzedaży w zawyżonej. W związku z czym wyzywasz się na rzeczywistości ;D

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mar_s napisał(a):

AMD nie powiedziało że nigdy nie będzie FSR4 na serii 7xxx, z tego co wiem to stwierdzili jedynie że na początek tylko seria 9000 to dostaje.

Czyli mogą to w przyszłości zaimplementować, w jakiejś tam formie, tak jak NV zrobiła z DLSS4 dając to każdej karcie aż do RTX 2xxx.

Była nawet niby taki slajd:

FSR-4-on-RDNA-3.jpg

Przecież to dotyczy AFMS 2.1,  nie ma tu żadnej mowy o FSR.  Może screen shot był robiony na serii RX9070.

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, xtn napisał(a):

Fajnie morele na weekend podniosło ceny Radeonów :) Myk i +200-300zł

Teraz będą lepiej iść :smiech:.

Może to taka poducha igrajaca na FOMO  Bierz teraz, bo popatrz cena idzie w górę.

Edytowane przez Jedi88
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Jpepe napisał(a):

Silver Monkey X Chest TG

Tą kartę zwróć i odbierz kasę. Jak koniecznie musisz mieć RX9070 XT to szukaj w testach tych które pod pełnym obciążeniem trzymają najlepsze temperatury albo rób UV.  Karty pożerające 350-400W nie są bezproblemowe dla niezaawansowanych użytkowników. Może Ci wystarczy RX9070 to tam takich problemów miec nie powinieneś. One biora 200-250W w grach. 

Edit: nie zauważyłem, że jest szkło z przodu. Taka obudowa nie nadaje się do takich grzałek. Jakbyś miał wersję TGM z siatką to byłoby sporo lepiej. 

Edytowane przez xtn
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, xtn napisał(a):

Może być. 

Tą kartę zwróć i odbierz kasę. Jak koniecznie musisz mieć RX9070 XT to szukaj w testach tych które pod pełnym obciążeniem trzymają najlepsze temperatury ale rób UV.  Karty pożerające 350-400W nie są bezproblemowe dla niezaawansowanych użytkowników. Może Ci wystarczy RX9070 to tam takich problemów miec nie powinieneś. One biora 200-250W w grach. 

Problem w tym, że to prezent dla mnie wzięty na raty więc nie chce bujać się ze zwrotem, chciałem oddać na reklamacje ale dostałem propozycję wymiany na XFX Quicksilver Radeon RX 9070 XT White Magnetic Air Edition 16GB lub XFX Swift Radeon RX 9070 XT White Triple Fan Gaming Edition 16GB, jeżeli jest taka opcja to wolał bym skorzystać z wymiany.  UV robiłem to udało mi się zejść z temperaturami o jakieś 5°c chociaż i tak potrafiło do 100°c dobić.  Wrócę do domu to będe jeszcze parę testów robił .

Opublikowano
17 minut temu, tomcug napisał(a):

Tam, gdzie masz RT "w standardzie", nie jest to rzeźnickie RT jak w Cyberze czy Wukongu, tylko lekkie RT ;) W Indianę zagrasz w 4K bez żadnych skalerów na 9070 XT, w Star Wars Outlaws wspomniany przed chwilą GPU ma wydajność tylko marginalnie niższą od 5070 Ti. Także nie ma co dramatyzować, że w takich grach jest jakiś problem, bo go nie ma. Przy mocniejszym RT wiadoma sprawa, tu już Radeonom idzie gorzej, ale takie RT się włącza w grze, a nie jest wymuszone.

No niby tak, ale jednak twierdzenie, że prawie nikt nie gra z RT...to by sprzedaż PS5pro stała w miejscu...a cena ps5pro czesto oscyluje 3100-3200zl i ludzie kupują. W porownaniu do zwykłego PS5 tam juz uzywanie RT jest praktycznie zawsze. Wiec ja sie odnosiłem bardziej do tego, ze ludzie graja z RT, a czy najwyzszym, to nie wiem, kwestia indywidualna.

Opublikowano

Chyba jeszcze nikt nie wrzucał tego porównania 7800XT vs 9070XT: 

Spoiler

Rozmawiacie o tym że XTX nie ma sensu a ja się zastanawiam czy chcę wymienić 7800XT na 9070 i stwierdzam że no dla +30% dopłata jest +100%, 2000zł vs 4000zł więc nie spina się to w ogóle i nie ma sensu :E 

Gdybym mógł to cofnąłbym się w czasie i kupił rtx4090 za 6000-7000zł bo to karta wszystkomająca. Człowiek młody był i głupi.

Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Dobre video zamiescił. Pokazuje różnice przy uzyciu ray tracingu. 9070XT potrafi byc sporo szybszy. Natomiast jeżeli chodzi o teoretyczna moc obliczeniową, to pytanie gdzie ja spożytkujesz w AI? Bo obecnie w gry gra sie z RT czesto czy tego chcesz czy nie gra ma wbudowany RT. Samo PS5 pro to konsola wydana po RT, tzn że nawet bastion konsol tak samo przerzuca sie na RT. PS6 i nastepny Xbox beda reklamowali swoje produkty i gry głównie w grach z RT chwalac sie jak piekny obraz jest generowany

"Przerzuca" Gralem teraz w Hogwart Legacy z Full RT na 4070tiS I tyłka to nie urywało. Ja nadal nie widze sensu pchania sie w RT w obecnych kartach graficznych. Moze przy nowej generacji konsol to sie zmieni, a moze nie. A szalenstwo z marzami sie skonczy jak ludzie przestana sie rzucac.

Opublikowano
5 minut temu, Jpepe napisał(a):

Problem w tym, że to prezent dla mnie wzięty na raty więc nie chce bujać się ze zwrotem, chciałem oddać na reklamacje ale dostałem propozycję wymiany na XFX Quicksilver Radeon RX 9070 XT White Magnetic Air Edition 16GB lub XFX Swift Radeon RX 9070 XT White Triple Fan Gaming Edition 16GB, jeżeli jest taka opcja to wolał bym skorzystać z wymiany.  UV robiłem to udało mi się zejść z temperaturami o jakieś 5°c chociaż i tak potrafiło do 100°c dobić.  Wrócę do domu to będe jeszcze parę testów robił .

XFX pod względem chłodzenia nigdy rewelacyjne nie były. Jak nie możesz oddać karty to może wymień obudowę na przewiewną. Najtańsza i dobra do twojej dosyć długiej karty bbędzie https://www.x-kom.pl/p/539002-obudowa-do-komputera-msi-mag-forge-100m.html za 219zł. Sam takiej uzywam od kilku lat. 

3 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Chyba jeszcze nikt nie wrzucał tego porównania 7800XT vs 9070XT: 

Pokaż ukrytą zawartość

Rozmawiacie o tym że XTX nie ma sensu a ja się zastanawiam czy chcę wymienić 7800XT na 9070 i stwierdzam że no dla +30% dopłata jest +100%, 2000zł vs 4000zł więc nie spina się to w ogóle i nie ma sensu :E 

Gdybym mógł to cofnąłbym się w czasie i kupił rtx4090 za 6000-7000zł bo to karta wszystkomająca. Człowiek młody był i głupi.

9070 sa po 3000zł, a nie po 4000zł. 

Opublikowano
Teraz, Karro napisał(a):

ja ktoś liczy wybiorczo

na ile % wycenisz nowy upscaler i RT?

Zakładam że rdna3 dostanie fsr4 w wersji bez komponentu transformer, więc to nie jest tak że rdna3 zostanie gołe. Kwestia na ile wycenia ktoś czekanie :E Mi shimmering nie przeszkadza tak jak innym. A RT to jeszcze nie widziałem gry w której to byłby game changer. Bardziej mnie boli że nie mogę włączyć all max details, niż faktycznie jest pożytek z tego RT. W ślepym teście rt on / off ja przegrywam i mogę się często pomylić ;)  Wszystko się może zmienić jak wyjdzie wreszcie jakaś gra która ubije stare generacje. 

Opublikowano
2 minuty temu, Karro napisał(a):

jak ktoś liczy wybiorczo

na ile % wycenisz nowy upscaler i RT?

to zagraj w wukong

Tylko Wukong mnie nie interesuje. Widziałem grafiki, spoko. Jedna gra, ale w sumie druga, bo CP, która na tym korzysta. A kiedy RT zadebiutował? W 2018 roku? Czy RT i PT są wartością dodatnią? Tak, ale czy są warte dopłaty absurdalnej kasy do GPU? Moim zdaniem nie. Dopóki taka seria xx50/60 nie będzie dawać tam sensownie rady, to na RT nie ma co liczyć. Zreszta mam wrazenie ze ostatnio jest coraz mniej ciekawych gier z fajnym pomyslem. Swoja droga ostatnio Mirkwood bardzo mnie przyciagal jesli chodzi o oprawe graficzna :P

• Upvote 3
Opublikowano

Z Wukongiem problem jest taki, że już gra bez PT jest od razu miażdżąca dla GPU, także i tak mało kto sobie może pozwolić na luksus grania z PT. No chyba, że mówimy o DLSS wydajność + FG ;)

• Upvote 1
Opublikowano
53 minuty temu, Send1N napisał(a):

Na win 8/8.1 nie było czasem już zjazdu względem 7 bo nie pamiętam? :E 

A tego nie wiem nie używałem tych systemów za długo. Poza tym dość szybko AMD ucieło wsparcie dla tych systemów.

• Upvote 1
Opublikowano

Tak z ciekawości pytałem ale pamiętam jak mając r9 290 po przejściu z win7 na win 10 odpalając crysisa 3 na mapce "welcome to the jungle" googlowałem co się dzieje bo spadek wydajności był porażający :P 

• Haha 1