Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie na Swiftcie pamięci szybkie 2700, -50mv oraz -10% Power limitu daje mniej więcej stockową wydajność a zżera 270W w maxie.

Ale pamięci w tym Pulsie to faktycznie super sprawa , u mnie 88-90 stopni sie buja ale gdzieś widziałem że są modele co i do 95 dochodzą więc nie narzekam %-)

Edytowane przez CrooV
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.04.2025 o 23:46, bokiel napisał(a):

Dzisiaj przyszedł mój Sapphire Pulse Radeon RX 9070 XT. Komputer stoi pod biurkiem i jest totalnie niesłyszalny, także mogę polecić. Cewek nie słychać. Puściłem Steel Nomada przy okazji bez żadnych kombinacji w zestawieniu z Ryzen 7700 i 32 GB ustawione na 6000 Mhz.

Zrzut ekranu_24-4-2025_234420_www.3dmark.com.jpeg

Z ciekawości zrobiłem na swojej 7800 XT i chyba pora wymienić xD

Edit: zapomniałem, że mam sterowniki z listopada. Póżniej wrzucę z tymi z marca.

UV

image.thumb.png.adcc1f44339e737bef3699187611a3b1.png

Sterowniki z marca.

Stock

image.thumb.png.46a67e0a832ab27939886f11185e8880.png

UV

image.thumb.png.a8a2bd477c4cfe554525f5184e473bba.png

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano

Czy mierzył się ktoś z takim wyzwaniem, że panel adrenaliny odpala się w otwartym oknie za każdym razem startu systemu :D Nie powiem, delikatnie mnie to denerwuje. Wrzuciłem ostatnie bety i o. Teraz niezależnie od wersji sterów cały czas odpala się to okno. AMD :lovin:

Przerzuciłem trochę neta i podobny babol był jesienią ub. roku i niby to w kolejnej wersji poprawili, no ale może jest jakaś chałupnicza na obejście tego, bo jak mówię, rollback nic nie daje.

Opublikowano (edytowane)

Dla porównania zwykły 9070 Swift (bez XT) OC +UV (max 270W),  pamięci stock:

obraz.thumb.png.8c499ff9c4e42c9b0af8d9ed6dc5c573.png

Oraz ustawienie na 220W:

obraz.thumb.png.56e35fdb8ca090522b0eb55a866bd7f9.png

No i 170W do kompletu:

obraz.thumb.png.def57feb7656a2ae4492a6354983750a.png

Edytowane przez Domel
Opublikowano
3 godziny temu, MadDog napisał(a):

Fast Boot ma często wpływ na trzymanie ustawień Adrenalin :E

Ot taki ficzer :D 

To musi być od czegoś zależne bo rok czasu miałem wyłączony fastboot a teraz od 2 miesięcy nic nie ruszałem po świeżej instalacji windy więc jest włączony i nie ma żadnego problemu z trzymaniem ustawień po ponownym uruchomieniu czy wyłączeniu-włączeniu pc ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
23 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Wniosek jest taki, że na 220W RDAN 4 radzi sobie bardzo dobrze, ale przy 170W spadek wydajności jest już bardzo duży. 

9070 jest bez podkręcania pamięci.

Opublikowano
W dniu 26.04.2025 o 16:26, Send1N napisał(a):

To musi być od czegoś zależne bo rok czasu miałem wyłączony fastboot a teraz od 2 miesięcy nic nie ruszałem po świeżej instalacji windy więc jest włączony i nie ma żadnego problemu z trzymaniem ustawień po ponownym uruchomieniu czy wyłączeniu-włączeniu pc ;) 

Z tym szybkim butem to też namieszane musi być, skoro jesteś czerwony, a ja zielony i to samo (lub podobnie)

• Upvote 1
Opublikowano

Może sobie być nawet i 6 GB tylko niech to będzie odpowiednio wycenione. Po co wywalać do kosza rdzenie które z jakiegoś powodu nie są w stanie uzyskać 8x 32 bit połączenia z pamięcią. Za tysiaka na pewno ktoś by brał taką kartę zamiast wyruchanej używki rtx 3070.

Opublikowano

Pytałem stronę wcześniej i nikt nie odpowiedział, czy na rdna4 sotfy np gpu-z sensors wyłapują peaki mocy? czyli np jak karta ma pl limit 300w to program potrafi wyłapac max 450? ktoś zauważył coś takiego u siebie :hmm:

Opublikowano
14 minut temu, Send1N napisał(a):

Pytałem stronę wcześniej i nikt nie odpowiedział, czy na rdna4 sotfy np gpu-z sensors wyłapują peaki mocy? czyli np jak karta ma pl limit 300w to program potrafi wyłapac max 450? ktoś zauważył coś takiego u siebie :hmm:

Nie zauważyłem czegoś takiego.

• Thanks 1
Opublikowano
25 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Żaden soft nie wyłapuje takich rzeczy czy to AMD/nvidia. Takie rzeczy to tylko miernik podłączony do kontaktu. 

A co w takim razie pokazuje hwinfo w pozycji maksymalna moc gpu? To nie peaki właśnie?

36 minut temu, Send1N napisał(a):

Jw. takie coś jest w hwinfo, ale czy to są właśnie peaki, to nei wiem :)

• Upvote 1