Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

ale nie rozumiem

Gdzie ty widzisz na fotce pada?? 

Beznazwy.thumb.jpg.86539a60eaf15d7c4e62943c51bf19aa.jpg

1 minutę temu, Send1N napisał(a):

PTM tak właśnie wygląda po zdjęciu chłodzenia, nie wygląda jak zwykły termopad bardziej przypomina grubo nałożoną pastę lekko przyschniętą 

No chyba, ze tak ale raczej Lipton by o tym wiedzial i nie robil z tego posta?? 

Opublikowano

Opis raczej gówniany, widać, że z tłumaczenia ale deklarują PTMa i on tam jest.
Liptona tj. ruszyło podejrzenie, iż to pasta zamiast pada gdzie nie ma racji.

@Send1N No dokładnie jak piszesz.

1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Gdzie ty widzisz na fotce pada?? 

Beznazwy.thumb.jpg.86539a60eaf15d7c4e62943c51bf19aa.jpg

Widać, że nie rozbierałeś niczego co na rdzeniu już miało zaaplikowanego PTMa. 
Tak to dokładnie wygląda. Gdy powierzchnia rdzenia/radiatora jest temperatury pokojowej, to tak właśnie wygląda stała pozostałość.
Na plus jej łatwe usunięcie i w miejscach gdzie jest nadmiar łatwo płaty schodzą.
Ostatnio przy zmianie 7500F na 9800X3D dokładnie tak to u mnie wyglądało.

6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

No chyba, ze tak ale raczej Lipton by o tym wiedzial i nie robil z tego posta?? 

Nie każda gadająca głowa z youtube zna się na wszystkim co mówi ;) 

2 minuty temu, Send1N napisał(a):

1.png

Moim zdaniem strzelił gafę pokazując brak doświadczenia w tym temacie, a teraz próbuje się wybielić i odwracać kota ogonem.

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Kwestia preferencji.

No z tym to bym dość ostro polemizował. ;)

Napiszę tylko, że moim zdaniem to raczej kwestia tego:

image.png

Za to z tym, że 24GB jest kompletnie zbętne to się nie zgodzę.

- po pierwsze zależy od ceny. Raczej będzie kompletnie z dupy, ale jesli zdarzy się cud i nie będzie dużo drożej od wersji 16GB to owszem, będzie sens

- taka karta spokojnie sobie poradzi z każdą grą robioną pod PS6 i wydaną w np. 2028-9r. W przypadku gównianego portu gry robionej pod konsole z 24-48GB RAMu, karty 16GB mogą mieć potężny problem

- wartość odsprzedaży po kilku latach na pewno będzie większe, choć możliwe, że przed końcem roku 2027 to będzie bardzo niewiele. Za to od końca 2027 różnica zacznie mocno puchnąć.

19 minut temu, Karro napisał(a):

ale ten pad wyglada jak pasta i do tego taka slaba typu mx4 xD

ej, odwal się od MX4ki. Nie cierpię jej, ale jest spoko :)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 minutę temu, Karro napisał(a):

ale ten pad wyglada jak pasta i do tego taka slaba typu mx4 xD

Dżizas no następny... Kup Gelida HeatPhase Ultra, zarzuć np. na CPU/GPU, chwilę poużywaj, rozbierz chłodzenie jak będzie w temperaturze pokojowej i pochwal się zdjęciem.
Gwarantuję, że tak samo będzie to wyglądało. A te "mikropęknięcia" od rozdzielania (rozdzierania) materiału tym bardziej pokazują zachowanie pada... w końcu część zostało na rdzeniu, część na radiatorze.

Na forum ludzie od dawna wałkują temat padów zmiennofazowych, polecają, a na koniec wyjdzie, że realnie miało z nimi doświadczenie parę osób na krzyż... :smiech:

• Upvote 3
Opublikowano
22 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Moim zdaniem strzelił gafę pokazując brak doświadczenia w tym temacie, a teraz próbuje się wybielić i odwracać kota ogonem.

No niech bedzie to pad ale ten docisk i brak w jednym rogu na chlodzeniu jak i na rdzeniu ?? Poczekamy, zobaczymy ostatecznie do jakich wnioskow dojdzie.

Opublikowano (edytowane)

No raczej nic dziwnego, skoro gamingowe CPU to x3d, które nie wymagają cudowania z chłodzeniem, a karty graficzne cholernie drogie i mało komu chce się rezygnować z gwarancji. 

edit: wyciąłem słaby żart jaki tu był

Edytowane przez VRman
Opublikowano
20 minut temu, VRman napisał(a):

No z tym to bym dość ostro polemizował.

Raczej kwestia tego:

image.png

Że 7800xt + 3440x1440? To już moja 4ta karta na tym monitorze i zawsze robię upgrade dopiero jak mi fps spadnie poniżej 40. Uważam że mam opytmalnie :D

Najgorszy dylemat to:

Radeon z PT off = ból dupy bo PT off

Nvidia z 16GB PT on = ból dupy bo oczko z tekstur trzeba zbić

Pick your poison :P Tylko z 4090 / 5090 bym odetchnął. Tak to mi lotto w sumie czy wybiorę ścieżkę czerwoną czy zieloną.

Opublikowano (edytowane)

Nie, o typ matrycy i 40fps mi chodziło. 

Ucz się na błędzie Kadaja.

Zaprawdę powiedział on: NIE KUPUJ OLEDa 240Hz bo zatracisz umiejętność grania w 40fps.

;)

A jak chodzi tylko o bardzo sporadyczne dropy do 4x fps przy np. wybuchu, to luz. 

Co do PT to moim zdaniem poniżej 5090tki żadna karta go nie wspiera i cyk - od razu wszystko prostsze :E

Edytowane przez VRman
  • Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

No niech bedzie to pad ale ten docisk i brak w jednym rogu na chlodzeniu jak i na rdzeniu ?? Poczekamy, zobaczymy ostatecznie do jakich wnioskow dojdzie.

Nie no prośba... kto jak kto ale Ty.
Weź rzuć okiem wnikliwie na zdjęcia.
Ślady na radiatorze po bocznych padach i umiejscowienie bocznych padów na VRAMach pokazuje jak byk, że UBYTKI PADA NA RDZENIU I RADIATORZE SĄ PO PRZECIWNYCH STRONACH!!

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, VRman napisał(a):

Ja już widziałem jak jakiś koleś tego typu co na filmiku wyżej, a może i to ten typ akurat, robił filmik o tym, że AMD 7800x3d czy 9800x3d jest niesłusznie wychwalany, bo AMD przekupuje youtuberów, bo mu wyszło, że na jego 13900K jest super wszędzie, a na AMD są dziwne spadki i steam się długo ładuje i w ogóle ten 7800x3d/9800x3d to złom i należy oglądać jego kanały bo tylko on ma odwagę i nie łyka tego hype'u na x3d.

Ostatnimi czasy psychofani intela zawsze takie niszowe kanały linkują, bo pasują do ich narracji...oczywiście przedstawiając tych gości jako jedyną wyrocznię, a każdy inny się myli albo bierze piniondze od amd :E Coś jak z Oktabą...który jest naszą narodową ostoją intelowców, no on przynajmniej na naszej scenie nie jest niszowym testerem, ale lubi intela :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Wnioski: Przy demontażu chłodzenia pad się rozłożył nierównomiernie ale nigdzie nie ma ubytków.
Ponadto na radiatorze na około masz nadmiar pada (ten zwałczony) co świadczy, że arkusiki są trochę większe od rdzenia.

Wszystko jest GIT, a Lipton powinien z kwiatami przeprosić firmę.

• Upvote 1
Opublikowano
44 minuty temu, VRman napisał(a):

Dobrze, że on jedzie po MX-4. Inaczej ktoś mógłby ją wziąć i zapakować na rdzeń karty graficznej. Po 3 miesiącach oczywiście czekałaby konieczność wymiany przez pump-out effect. 

44 minuty temu, VRman napisał(a):

Dobrze, że on jedzie po MX-4. Inaczej ktoś mógłby ją wziąć i zapakować na rdzeń karty graficznej. Po 3 miesiącach oczywiście czekałaby konieczność wymiany przez pump-out effect. 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Na 4070S wytrzymała mi miesiąc... 
Pasta i gołe rdzenie to średni pomysł.
Jak już to jakaś gęsta, co się cholernie źle rozprowadza i czasem trzeba jej pomóc podgrzewaniem.
PASTY.png.e9ebc410bd644bca08275cc9afd7cfdd.png

No ale powyższe są często 2-3 razy droższe od PTMa (lub przepakowanego PTMa) więc chyba sensu brak ;) 

Opublikowano
32 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Ostatnimi czasy psychofani intela zawsze takie niszowe kanały linkują

Tego goscia to omijac z daleka jesli chodzi o jego filmy ;) Odklejony w jedna strone tak samo jak ci co to wrzucaja.

• Upvote 3
Opublikowano
25 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

t. 

A, to nie wiem. Ostatni raz zmieniałem pastę na GPU chyba przy montażu Accelero S1 na 8800GT :D

OK, to jeszcze dopytam o to czy mowa o każdej paście, czy MX4 szczególnie i przede wszystkim: na proce jest OK, ale nie na GPU czy na proce też lepiej jej nie używać? Mam jakieś resztki MX4, MX6, może jeszcze nawet AS5 gdzieś zostało.

Opublikowano
11 minut temu, VRman napisał(a):

na proce jest OK, ale nie na GPU czy na proce też lepiej jej nie używać?

Procesory mają płaskiego IHS, więc nie ma w tym przypadku problemów żadnych. Gdyby nad rdzeniem GPU też była czapka to byłaby inna rozmowa. 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
57 minut temu, VRman napisał(a):

OK, to jeszcze dopytam o to czy mowa o każdej paście, czy MX4 szczególnie i przede wszystkim: na proce jest OK, ale nie na GPU czy na proce też lepiej jej nie używać? Mam jakieś resztki MX4, MX6, może jeszcze nawet AS5 gdzieś zostało.

Na rdzeń który ma ihs na sobie jak w przypadku procesorów w desktopach możesz kłaść co ci się tylko podoba i większej różnicy nie będzie nawet chińskie gd900, gd007 mogą być, na goły rdzeń najtaniej bierzesz to https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15220864003 i pózniej już tylko przedmuchujesz radiator z kurzu bez konieczności wymiany "pasty" i z bani :thumbup:

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 4.07.2025 o 15:53, ShaDow_Pro napisał(a):

Powiedzieć wam coś ciekawego, dzisiaj odkryłem %-)%-)

Zamówiłem Red Devila 9070XT za 3299 żeby nie zostać bez karty.

Zotac na rękojmie zgłoszony, liczę że oddadzą kasę, jak nie to wymienią i się zobaczy co jak :P

Jak będziesz testował tego Red Devila to daj tutaj znać jak wypada. Ciągle się nad nim zastanawiam ale wiele głosów, że cewki to dramat. W podobnej cenie widziałem też XFX Mercury ale wersję bez OC. Tylko, że o niej bardzo mało info tutaj na forum.