Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przed chwila zrobilem jeszcze raz i wyszlo to samo (wyniki z tabelki po tescie w CP2077)

Pole widzenia mam na 80 do tego karta to wersja OC wiec stock ma 245W i zegar gpu lata wtedy na ponad 2700. Mam tez windows 10.

Opublikowano (edytowane)

Wszystko na prawo i takie wyniki, coś źle robię?Capturedcran2025-08-02171457.thumb.png.d3ed08dfd60d5ba435a738b52d6ed146.png?

Dobra zmieniłem na niewiarygodne odbicia w przestrzeni ekranu i się trochę uspokoiło, a już się łudziłem.

Capture d'écran 2025-08-02 171958.png

Ale ciekawostka, kiedy licznik FPS pokazywał powyżej 110 klatek, to średnie użycie procesora było 80-90%.

Ustawiłem w sterownikach na jakość i wynik wyszedł jak na poniższym.

Nic nie rozumiem, jest lepiej niż przy ustawieniach, które mają robić dobrze grom.

Capture d'écran 2025-08-02 173449.png

Edytowane przez Alai_de_Loin
Opublikowano (edytowane)

Ten test w cyberpunku jest dosyc specyficzny.

Te tesy sa po OC czy stock?

Wiesz jaki zegar mial twoj gpu?

Ja po OC mam 83 i 71, ale CPU juz lecial na 80% wiec mogl mi ograniczac karte (bez afterburnera ciezko powiedziec)

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

Ten test w cyberpunku jest dosyc specyficzny.

Te tesy sa po OC czy stock?

Wiesz jaki zegar mial twoj gpu?

Ja po OC mam 83 i 71, ale CPU juz lecial na 80% wiec mogl mi ograniczac karte (bez afterburnera ciezko powiedziec)

To jest karta z OC standardowo, drugi bios jest taki sam jak pierwszy, więc tak to jest OC, ale fabryczne  Mercury OC Magnetic Air, zaraz sprawdzę zegar na GPU, ale użycie GPU, tak czy siak, zamykało zegarek, czyli standardowo 99-100%. A procesor dobijał do 90 % przy pierwszym teście gdzie "odbicia" były ustawione oczko niżej niż niewiarygodne.

Bardziej niż pewne ze CPU ci ograniczał wynik, w końcu uśredniona różnica w wydajności pomiędzy 10700 a 13900 to jakieś 30%.

Video się pompuje z telefonu, ale maksymalny zegar to 3015 MHzCapturedcran2025-08-02194020.thumb.png.420642dbe14035d64f97fb5828928dd1.png

Capture d'écran 2025-08-02 193852.png

Linek do Video

Opublikowano

Chcialem sprawdzic jaka bedzie roznica w FPS kiedy podkrece gpu do twoich wartosci i udalo mi sie dojechac do 3065 (wg OCCT) przy poborze 270W i klatki podskoczyly do max84 i avg72. Pamieci nie ruszalem wiec 2505.

Co ciekawe GPU chodzilo na 100% caly czas (przy uzyciu cpu do 80%). Na dniach potestuje jak to wyglada w realnej grze, bo wiadomo ze taki wbudowany test rzadzi sie swoimi prawami.

Probowales testow z podniesionym limitem mocy o 10%?

Opublikowano
7 godzin temu, Radziuwilk napisał(a):

Chcialem sprawdzic jaka bedzie roznica w FPS kiedy podkrece gpu do twoich wartosci i udalo mi sie dojechac do 3065 (wg OCCT) przy poborze 270W i klatki podskoczyly do max84 i avg72. Pamieci nie ruszalem wiec 2505.

Co ciekawe GPU chodzilo na 100% caly czas (przy uzyciu cpu do 80%). Na dniach potestuje jak to wyglada w realnej grze, bo wiadomo ze taki wbudowany test rzadzi sie swoimi prawami.

Probowales testow z podniesionym limitem mocy o 10%?

Chyba zrobiłeś literówkę, pobór mocy masz raczej na poziomie 370 W.

+10%.

377 TBP, w menu gdzie klatki były na absurdalnym poziomie 600 czy 700 usłyszałem cewki, mimo moich startujących F16 w obudowie i maksymalnych obrotów wentylatorów na karcie.

Capture d'écran 2025-08-03 071002.png

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Alai_de_Loin napisał(a):

Chyba zrobiłeś literówkę, pobór mocy masz raczej na poziomie 370 W.

Ja mam wersje non XT :). bez podmiany biosu max 270W

U mnie jak sie gra odpala i sa te ekrany ladowania to lekko slycha, ale to jedyny moment i jedyna gra jak narazie. Zreszta do CP te cewki to nawet pasuja :P

28 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ile wam generuje klatek cyberek z PT bez dopalaczy w benchmarku ? 

Karta po OC na 270W (core prawie 3000)

Ustawilem tylko RT ON i PT ON Jakosc oswietlenia RT srednia

avg 21 (21.89) min 19

bez OC 

avg 19 min 17

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Aha, źle przeczytałem pierwszy post, wydaje mi się ze różnica nie jest miażdżąca, wydałem zdecydowanie za dużo jak za to co moja oferuje, ale te kosmiczne, lewitujące wiatraki i parowe chłodzenie mnie przekonały, zresztą jak zwykle, jakiś chwyt marketingowy wyciąga moje pieniądze :)

Dodam tylko ze maksymalna temperatura na GPU to 50 stopni, wiec bardzo przyzwoicie, ale już hot point to 90 stopni więc nie fajnie, pamięci tez 76 stopni, moim zdaniem chłodzenie tej karty jest co najmniej dyskusyjne. 

Chyba ze dzisiejsze sprzęty tak już mają, nie zgłębiałem tematu, jeszcze.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jak włączysz PT to znikają opcje RT więc dwóch na raz włączyć nie mogłeś ;) Wybierz jedno.

Przeciez musze kliknac RT ON zeby w ogole pojawila sie opcja z PT.

13 minut temu, Alai_de_Loin napisał(a):

wydaje mi się ze różnica nie jest miażdżąca

Twoja po OC jest rowno 10% szybsza od mojej po OC. Wiec dokladnie tak jak w wiekszosci prezentowanych testow. W CP klatki sa nisko to wydaje sie mala roznica. W grach gdzie jest ponad 100FPS co jest norma dlato juz troche lepiej bedzie to wygladalo.

@jagsulek a jakie masz gpu core i pobor, bo w sumie masz troche za nisko.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Twoja po OC jest rowno 10% szybsza od mojej po OC. Wiec dokladnie tak jak w wiekszosci prezentowanych testow. W CP klatki sa nisko to wydaje sie mala roznica. W grach gdzie jest ponad 100FPS co jest norma dlato juz troche lepiej bedzie to wygladalo.

Do czwartku gram na Q24V4G5 wiec stale 75 Hz i ani jednego herca więcej, w czwartek podepnę  Q27G4XD, to będę w końcu mógł ocenić jak to wygląda.

Opublikowano

Ja jestem bardzo zadowolony. Karta trzyma wysoko 1% low. Srednio ponad 100fps we wszystkim w CP trzeba tylko te odbicia kaskadowe cofnac o 1 oczko.

Ktos testowal czy te cienie kaskadowe warto miec na max? Pozera to az 30fps wzgledem ultra.

Opublikowano
Godzinę temu, Radziuwilk napisał(a):

Piszesz dwuznacznie bo zadnej jakości oświetlenia sie nie ustawia z PT wiec nie dziw sie ze cie poprawiam jak sam poprawienie nie potrafisz napisać ;) 

Jak masz włączone PT to po kiego piszesz jaka ustawiasz jakość oświetlenia jak to nie ma znaczenia ? ;) 

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Piszesz dwuznacznie bo zadnej jakości oświetlenia sie nie ustawia z PT wiec nie dziw sie ze cie poprawiam jak sam poprawienie nie potrafisz napisać ;) 

Jak masz włączone PT to po kiego piszesz jaka ustawiasz jakość oświetlenia jak to nie ma znaczenia ? ;) 

Napisalem bardziej technicznie, bo nie kazdy wszystko wie i sie na wszystkim zna. 

Te suwaki mam tak ustawione i tak to opisalem. 

Opublikowano

Włączając PT wyłączają się opcje RT więc pisanie powtórzę raz jeszcze o jakości średniej oświetlenia jest zbędne i mylące ;) 

To jeszcze bym cię porósł test z włączonym FSR 4 na jakość do tego PT. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Napisalem bardziej technicznie, bo nie kazdy wszystko wie i sie na wszystkim zna. 

Te suwaki mam tak ustawione i tak to opisalem. 

Będziesz się kopal z koniem?

Ja tego typa mam wrzuconego do ignora, bo się odechciewa żyć jak się go czyta, a ja lubię moje życie.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Ile wam generuje klatek cyberek z PT bez dopalaczy w benchmarku ? 

CPOCPT.thumb.jpg.4e8789e116e9772a1080c3ba5286a2d5.jpg

1 godzinę temu, Radziuwilk napisał(a):

U mnie jak sie gra odpala i sa te ekrany ladowania to lekko slycha, ale to jedyny moment i jedyna gra jak narazie. Zreszta do CP te cewki to nawet pasuja :P

Karta po OC na 270W (core prawie 3000)

avg 21 (21.89) min 19

bez OC 

avg 19 min 17

W WQHD? Możesz wrzucić screen? 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, loctor napisał(a):

Chyba tylko u ciebie. 

Nie masz racji, więc się nie kłóć. Jak przestawisz wajchę PT i zaakceptujesz ustawienia, to detale RT znikają i nie ma absolutnie żadnego znaczenia, co tam wklepałeś, i tak włączone jest PT (pełen pakiet efektów w maksymalnej jakości).

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie masz racji, więc przestań się kłócić.

3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Nie pyskuj gówniarzu! 

Jak nie masz racji.

Pogięło was już do reszty? Gdzie ja się kłócę? Nie mam racji, przyznaję ale to was nie uprawnia do takich ataków.

• Haha 1