Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 30.07.2025 o 21:05, jagsulek napisał(a):

Póki co został XFX. Sam nie wiem czy to dobry wybór

Proponuję taki test:

• ustaw obie karty graficzne na identyczny pobór mocy (nawet zwykłym PowerLimitem, bez UV) i oczywiście obciąż je maksymalnie
  • wentylatory ustaw tak, by temperatury były najbardziej zbliżone na obu kartach
  • teraz wystarczy posłuchać która ciszej na ucho chodzi i ten cichszy model wybrać (idealnie byłoby zmierzyć hałas)
  • Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Doamdor napisał(a):

W WQHD tylko RTX 5090 ogarnia PT, bez DLSS. :hihot:

Ja PT jak i RT w tych kartach traktuje jako ciekawostkę. Za wyjątkiem GTA V gdzie jakoś to działa, w połączeniu oczywiście ze wspomagaczami.

A do komfortowego grania w 2K ta polka się nadaje.

17 minut temu, Doamdor napisał(a):

I tak jest lepiej niż na RX. :E

No wiesz, ale określenie i tak jest lepiej, w przypadku karty kosztującej pomiędzy 2.5K euro a 3.2K euro to nie jest radosna informacja.

Albo mamy do dupy gry napisane, albo PT jest tak wymagające (a jest) ze nawet największy producent GPU zostawia sobie furtkę, żeby za rok sprzedać kilka procent bardziej wydajne GPU za 20-30% drożej, i  wszystkie znaki na niebie i ziemi pokazują ze taka mają koncepcje.

Opublikowano (edytowane)

Nie w 2K, a w 1440p, lub WQHD. :D

RX testowałem tylko w 4K i w GTA V z RT wypadł kiepsko na tle RTX 5070 Ti. 

Może nowe sterowniki poprawiły wyniki RX w GTA V z RT. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Nie w 2K, a w 1440p, lub WQHD. :D

RX testowałem tylko w 4K i w GTA V z RT wypadł kiepsko na tle RTX 5070 Ti. 

Może nowe sterowniki poprawiły wyniki RX w GTA V z RT. 

4K to dla mnie pieśń przyszłości, moze za trzy generacje GPU będzie to miało sens dla mnie, jeśli chodzi o gry, oczywiście.

2K, 2K, tak jest krócej i wygodniej.

La résolution WQHD est-elle la même que la résolution 2K ?

Techniquement, non. La résolution WQHD est de 2560x1440, tandis que la résolution 2K correspond à une résolution légèrement inférieure de 2048x1080. Toutefois, ces termes sont souvent utilisés de manière interchangeable dans les environnements grand public.

Zważywszy na to ze takich matryc to ze świeczką szukać, używam takiego określenia bo mnie jest wygodniej, a resztę mam w dupie

Edytowane przez Alai_de_Loin
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tomcug napisał(a):

Jak przestawisz wajchę PT i zaakceptujesz ustawienia, to detale RT znikają i nie ma absolutnie żadnego znaczenia, co tam wklepałeś, i tak włączone jest PT (pełen pakiet efektów w maksymalnej jakości).

U mnie w menu nic nie znika. Wlaczam PT i nadal moge ustawiac ON OFF inne opcje RT.

2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

W WQHD? Możesz wrzucić screen? 

w 1440p.

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, tomcug napisał(a):

Zapisz ustawienia, to zniknie. To, że przed zapisaniem możesz coś tam zmienić, nie ma żadnego wpływu na grafikę oraz wydajność. Masz odpalone PT, to jest PT i koniec kropka.

Zapisywalem i nie znikalo. Moze na NV znika. Tylko ze tu nie chodzi o zaden wplyw tylko widok w menu i do tego sie odnosi cala kwestia. 

Phoenix zaczal po prostu gmatwac caly temat, dorzucajac w ogole nieporuszany i nieistotny watek.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Zapisywalem i nie znikalo. Moze na NV znika. Tylko ze tu nie chodzi o zaden wplyw tylko widok w menu i do tego sie odnosi cala kwestia. 

Phoenix zaczal po prostu gmatwac caly temat, dorzucajac w ogole nieporuszany i nieistotny watek.

Bo nie znika, ale wpływu na cokolwiek nie ma,

Gdy włączysz Path Tracing (Overdrive), te ustawienia zostają nadpisane.

Możesz je zmieniać, ale nie mają realnego wpływu na renderowaną scenę.

CD Projekt Red mogło je zostawić w UI dla zachowania spójności z innymi presetami, ale nie są używane.

Zablokuj typa, będziesz miał spokój.

• Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Jaka wersja gry? U mnie na 2.21 znika.

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem mi chodzilo o jak najlepsze odwzorowanie ustawien w menu aby inni mieli latwiejszy podglad. Szczegolnie uzytkownicy ktorzy moze kiedys beda szukac takich informacji i nie beda zaznajomieni w tajniki dzialania PT.

1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Jaka wersja gry? U mnie na 2.21 znika.

Ta najnowsza 2.3 chyba jest

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Radziuwilk napisał(a):

Hehe

A jak ma sie sprawa z tymi cieniami kaskadowymi (1440p) widac roznice miedzy max vs ultra?

Zzera 30 fps, a jeszcze nie testowalem czy widac roznice.

Mówisz o tym? Jeśli tak, to ja nie widzę różnicy oczami, ale czuje się niekomfortowo kiedy nie mam wszystkiego do oporu w prawo :) Czyli w sumie to tak jak by różnica była miażdżąca :)

Capture d'écran 2025-08-03 125950.png

Opublikowano
5 godzin temu, Kyle napisał(a):

Proponuję taki test:

• ustaw obie karty graficzne na identyczny pobór mocy (nawet zwykłym PowerLimitem, bez UV) i oczywiście obciąż je maksymalnie
  • wentylatory ustaw tak, by temperatury były najbardziej zbliżone na obu kartach
  • teraz wystarczy posłuchać która ciszej na ucho chodzi i ten cichszy model wybrać (idealnie byłoby zmierzyć hałas)

Sapphire pulse już oddany.

Teraz tylko żałuję, że białego Mercury OC z KRSYSTEM nie wyrwałem, jak był na obniżce 

6 godzin temu, Radziuwilk napisał(a):

@jagsulek a jakie masz gpu core i pobor, bo w sumie masz troche za nisko.

Teraz już ok. Za mocno ustawieniami się bawiłem i nie zawsze reset gry robiłem i się zmiany nie zapisywały. 

Średnie 126, minimum 110 - tak już może być 

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ktoś wie może czy ASRock dawał od samego początku PTM na gpu czy dopiero teraz zmienili ? Byłem przekonany, że zwykłą pastę dają.

Szczerze mówiąc nie mam takiej wiedzy, ale muszę przyznać, że temperatury i kultura pracy mojego steel legend są zajebiste jak na problemy, które tu wyczytałem i niektóre testy jakie wiedziałem. Dlatego zakładam, że raczej ma.

Jadę na pełnym podkręceniu adrenalin i czasami widziałem pamięć na 90 stopni, ale przez chwilkę, zazwyczaj siedzi na 80-85.

Hot spot też na 85 stopni.

Jestem zadowolony, bo karta jest mocarna w rasteryzacji. Chciałbym jednak zobaczyć FSR 4.0 w akcji, a wszystkie gry w jakie gram tego jeszcze nie mają.

PS. Posiadam wersję Black Edition.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1