Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak, bo flaga -fp wyeliminowała poprzednią niezgodność, a niezgodność "Subsystem ID" została. Klasyka gatunku, narzędzie pod Linuxa nigdy nie straciło flagi -f, ale niestety nie jest już rozwijane i nie ma kompatybilności z RX 9000.

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

A próbowałeś zrobić tak:

amdvbflash -fp 0 swift-white.rom

Ew. jak w starych wersjach?:

amdvbflash.exe -f -p 0 swift-white.rom

Nic z tego nie zadziała.

Teraz, Lameismyname napisał(a):

Może jakieś mądre głowy to ogarną z czasem i wyjdzie nowsza wersja RBE na przykład.

Jaka nowsza wersja RBE, jak teraz BIOS-y są szyfrowane specjalnie, żeby nikt nie majstrował przy nich ;)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Jaka nowsza wersja RBE, jak teraz BIOS-y są szyfrowane specjalnie, żeby nikt nie majstrował przy nich ;)

O widzisz... widać wypadłem trochę z obiegu, bo ostatnie GPU od AMD jakie miałem to 5600(XT), 5700XT i 6600XT xD

Trochę lipa, że na chwilę obecną jedyną metodą jest programator. Fajnie jakby każdy "Kowalski" mógł w prosty sposób wgrać vBIOS od XT do swojego non-XT.

Tak btw. napisałem do AMD odnośnie tego softu, to wysłali mnie do ACERa, żebym ich dopytywał o wersję non-External xD Spychologia.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Poczytałem trochę flagi w najnowszym sofcie. To, że trochę pozmieniali względem poprzednich wersji składnie to jedno.

--fa                           This flag enables force flashing the same IFWI
                                 version.
Should be used with the --flash
                                 switch.
                                 Usage:
                                     -p <Num> <File> -fa, or
                                     --flash --device [Num] --vbios-file <File>
                                 --fa
  --fp                           This flag instructs the tool to bypass BIOS
                                 part number check and perform a force flash.

This flag should always be used with --flash
                                 command only.
                                 Usage:
                                     -p <Num> <File> -fp, or
                                 --fp
  --fv                           This flag enables downgrading the IFWI by
                                 performing a force flash.
This bypasses
                                 checking the VBIOS/IFWI version.
This flag
                                 should always be used with --flash command.
                                 Usage:
                                     -p <Num> <File> -fv, or

Czyli jeżeli dobrze rozumiem flaga -fp ignoruje tylko różne "Device Id" dlatego wymuszenie nie działa gdy jest różny "Subsystem Id"
Znowu flaga --fv powinna rozwiązać ten problem bo pomija sprawdzanie wersji VBIOSU/IFWI, i to ona powinna nam zrobić robotę.
Nad --fa się zastanawiam czy jest potrzebna, to trzeba w praniu sprawdzić czy spróbować z nią czy nie.

@Radio Tirana Spróbój poniższych składni:

amdvbflash --flash --device 0 --vbios-file swift-white.rom --fa --fp --fv

ewentualnie jak nie pójdzie to jeszcze: amdvbflash --flash --device 0 --vbios-file swift-white.rom --fp --fv

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Ja już te wszystkie flagi próbowałem na 6800 XT, BIOS-u od 6900 XT się nie dało wgrać żadną z nich.

Wiesz co, błędnie zinterpretowałem te flagi.
-fa i -fv pomagają zignorować wersję VBIOS/IFWI czyli można wgrać ponownie tą samą wersję albo zrobić downgrade
-fp ignoruje różne "Device Id"

Ciągle nie ma rozwiązania na różne "Subsystem Id" czyli powód, przez który @Radio Tirana nie może wgrać innego vbiosu.
Ech już myślałem, że da się to ominąć :boink:

Opublikowano
Teraz, tomcug napisał(a):

Programator rozwiąże każdy problem :wariat:

Inaczej - on już od jakiegoś czasu rozwiązuje te problemy, jednak nie o to chodzi aby każdy musiał kupować programator tylko przejdźmy kamień milowy, że każdy posiadacz RX 9070 będzie mógł wgrać vBIOS do XT za pomocą paru przeklepanych komend ;) 

Opublikowano
7 minut temu, tomcug napisał(a):

Taki piękny dzień nie nastąpi, niestety.

Pożyjemy-zobaczymy. W wątku odnośnie odpalenia PCI-E 5.0 x16 na B650 też sceptycznie się wypowiadałeś, a raz, że działa, dwa - realna przepustowość jest prawidłowa (potwierdzone m.in. w 3dMark "Test przepustowości połączenia PCI Express") to jeszcze używam ciągle i jest stabilnie jak skała (sporo ludzii ma problemy z PCI-E 5.0 x16 na płytach, które go oficjalnie wspierają).

Więc cuda się zdarzają.

Z programatorem jest jedna zasadnicza wada - trzeba rozebrać chłodzenie co jest jednoznaczne z zerwaniem plomb i utratą gwarancji.

Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Więc cuda się zdarzają.

Nie w tym przypadku, flaga -f zniknęła dawno temu i na pewno nie wróci.  Ktoś musiałby zrobić nieoficjalny flasher, tak jak złamali zabezpieczenia NVIDII jakiś czas temu. Ale AMD raczej nie po to zaczęło szyfrować BIOS-y, żeby to ułatwić ;)

Opublikowano

@tomcug Moja pamięć nie jest wybitna ale z tego co pamiętam flasher 2.93 czy tam 2.93+ miał "-f" a były wcześniejsze/późniejsze wersje pozbawione tej flagi.
No nic zobaczymy.

Moim zdaniem utrata gwary to za duża strata aby dobrać się do chipu z biosem.
Paradoksalnie chyba wszystkie karty które potencjalnie, by mnie interesowały (czyli te z PTM: ASUS/Sapphire/XFX/PowerColor) mają plomby xD 

Opublikowano (edytowane)

@Radio Tirana Wystarczy, żeby jakoś wskazał jak zmienić "Subsystem ID" - resztę sobie ogarniemy ;) 
Pisałem do AMD czy mogliby dać jakąś wersję nie-External to wysłali mnie do ACERa. Może jakoś na litość ich wziąć? xD 

"Muj bjedny radeon pad, kąkuter nie działa, pliz halp! Bez forca nie pudzie"

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 12/09/2025 o 11:58, tomcug napisał(a):

No tak, bo flaga -fp wyeliminowała poprzednią niezgodność, a niezgodność "Subsystem ID" została. Klasyka gatunku, narzędzie pod Linuxa nigdy nie straciło flagi -f, ale niestety nie jest już rozwijane i nie ma kompatybilności z RX 9000.

Nie wiem czy to coś zmienia, ale zdaje się ze biosy do serii 9070 a może nawet wcześniejsze maja cyfrowo podpisywane, wiec nawet jeżeli zmienisz Subsystem który zaszyty jest na płycie to i tak nic nie zrobisz, tak słyszałem.

Opublikowano

Wymieniłeś dwie nie bardzo związane ze sobą rzeczy ;) W każdym razie mod BIOS 9070 XT do 9070 działa, tylko trzeba użyć programatora. I chodziło o zmianę Subsystem ID na zgodny z 9070 bez XT, żeby BIOS dało się sflashować oficjalnym programem od AMD. Ale o takim czymś można tylko pomarzyć, bo BIOS jest nie tylko podpisany, ale obecnie także i szyfrowany na Radeonach.

• Upvote 1
Opublikowano
22 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Moim zdaniem utrata gwary to za duża strata aby dobrać się do chipu z biosem.

A czemu tam od razu utrata, robisz tak samo jak przy wymianie pasty plomba z ali jak nie uda się zdjąć fabrycznej i zmiana biosu programatorem z klipsem bez wylutowywania kostki ;) :E PAMIĘTAJ Sendin złote rady: "Jak cofnąć licznik w seicento"

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Send1N napisał(a):

A czemu tam od razu utrata, robisz tak samo jak przy wymianie pasty plomba z ali jak nie uda się zdjąć fabrycznej i zmiana biosu programatorem z klipsem bez wylutowywania kostki ;) :E PAMIĘTAJ Sendin złote rady: "Jak cofnąć licznik w seicento"

Z klipsem się zgodzę i o tym wiem.
Jednak z plombą to już może nie być tak różowo.

Jaką masz pewność, iż plomba z ali to oryginał, nie imitacja? Pod tyloma względami może się różnić przecież... 
Dla mnie plomby na kartach to jakiś relikt, w stanach od dawna jest tak, że możesz olać zdarte plomby bo masz prawo wymienić sobie pastę/pady na własną rękę i o ile nie uszkodzisz karty to kij producentowi do tego i nie ma prawa cofnąć gwarancji.
Może u nas jakieś unijne mądre głowy na to wpadną.

Opublikowano

@tomcug Nie siedzę w oficjalnych serwisach i nie wiem jak oni się zapatrują. Problem w tym, że forumowo niektórzy gadają "plomby z ali" i tak dalij ;) a nikt tak naprawdę nie puszczał na serwis karty z "taką plombą" i nie opisał historii.
Może przeceniam pracę w tych serwisach i ocena przez serwisantów jest zero-jedynkowa i trwa 1s (plomba jest nieruszona/jest ruszona) i tyle ;)