Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, sideband napisał(a):

Radeony nie miały framepacingu sprzętowego to przy CF mogą pokazywać 2x i więcej mierząc programowo w praktyce nie miało to nic wspólnego z rzeczywistą wydajnością.

Pamiętam to :E  

Kupiłem sobie kiedyś dwa radki 6850 (te na Vlivie) i montuje w kompie zamiast Nvidii. 

Pierwsza gra spoko jest przyrost mocy, potem odpalam coś innego no i fraps pokazuje, że mam 50% więcej fps no i fajnie, ale jakoś dziwnie się gra. Nie mogłem dojść o co chodzi - zamontowałem Nvidię z powrotem  klatek niby mniej ale nic nie szarpie. 

Parę miesięcy później wybuchła afera z frame pacingiem i wszystko się wyjaśniło :E 

Edytowane przez michaelius33
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie CF to był tylko taki eksperyment żeby sprawdzić z czym to się je, zresztą to samo ze SLI (już nie pamiętam na jakich kartach, ale z tego samego okresu co 4870). Pobawiłem się miesiąc jednym rozwiązaniem, później miesiąc drugim i wróciłem do pojedynczego GPU.

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, janek25 napisał(a):

No u mnie metro chodziło duzo płynniej.

50 fps w metro to nie szał i od razu zauwazysz w takiej grze.

Pozbyłem sie tylko bo za ciepło i głośno z 2 kartami

To było właśnie zależne od gry, jedne chodziły dobrze inne nie, pamiętam ten płacz na forach na temat frame pacingu, chociaż nigdy sam nie miałem crossfire to była gruba afera :E;) 

Opublikowano (edytowane)

Wtedy się poważało granie tylko na głośnikach więc musiała zlecieć. Max 1000rom a jak się nie dało to się modowało bios lub wlutowywalo diodę zenera

Edytowane przez janek25
Opublikowano
17 godzin temu, Send1N napisał(a):

Czyli co już dawno istniały fake klatki a nie dopiero po wprowadzeniu FG :E 

Pamiętaj soft nie potrafi zmierzyć to co masz na wyjściu karty i widzisz na monitorze.

Majstry teraz bawią teraz z pomiary 1% czy 0.1% softowe, a jedynym pewnym pomiarem jest analiza nagranego obrazu bezpośrednio z karty nawet jeżeli to dotyczy tylko jednej karty ;)

2 godziny temu, michaelius33 napisał(a):

Pamiętam to :E  

Kupiłem sobie kiedyś dwa radki 6850 (te na Vlivie) i montuje w kompie zamiast Nvidii. 

Pierwsza gra spoko jest przyrost mocy, potem odpalam coś innego no i fraps pokazuje, że mam 50% więcej fps no i fajnie, ale jakoś dziwnie się gra. Nie mogłem dojść o co chodzi - zamontowałem Nvidię z powrotem  klatek niby mniej ale nic nie szarpie. 

Parę miesięcy później wybuchła afera z frame pacingiem i wszystko się wyjaśniło :E 

Frame Pacing programowy pojawił się w 2013, ale działał tak sobie. W 2016 pod koniec życia CF lepiej ogarnęli programowo FP tylko za chwilę ukręcili łebek CF :hihot:

1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

U mnie CF to był tylko taki eksperyment żeby sprawdzić z czym to się je, zresztą to samo ze SLI (już nie pamiętam na jakich kartach, ale z tego samego okresu co 4870). Pobawiłem się miesiąc jednym rozwiązaniem, później miesiąc drugim i wróciłem do pojedynczego GPU.

CF/SLI to i tak było rozwiązaniem doraźnym ze swoimi poważnymi wadami ;) 

• Like 1
Opublikowano

Mialem CF na Ati HD2400 dla zabawy, chorej zabawy, bo to było 3/4 ceny 2600xt.

Dawało to w porywach 30% więcej klatek, a ze mój monitor miał wtedy 60Hz to nie było problemow, z wyjątkiem tego ze albo działało albo nie działało.

Bardzo szybko przeskoczyłem na najtańszy wariant 8800 od Nvidia a chwile potem wpadłem do sadu i siedziałem tam kilka ładnych lat, aż mi się zachciało pograć znowu.

Ostatnie eksperymenty to dwie 1070 i to już ładnie działało, oczywiście w tytułach wspieranych, czasami trzeba było pokombinować, ale generalnie 2x1070  było udanym eksperymentem.

Opublikowano
W dniu 28.10.2025 o 13:53, Paarthurnax napisał(a):

może tylko spadła z TIRa :)

Długo musiałem się upominać o kwit, ale w końcu dostałem i jak zobaczyłem datę sprzedaży to już chyba wiem czemu tyle musiałem czekać. Chłop kupił kartę w Sferisie za 2854,29 zł 20 października i sprzedał mi ją za 2200 24.10. Jaki w tym interes nie wiem bo jeszcze musiał 4,9% prowizji allegro oddać. Kartę może odebrał 22 lub 23 października a mi papier przesłał 6 listopada jak mu dyskusję założyłem bo na dwukrotne przypomnienie się na czacie odpowiadał "a to praca, a to tamto" Widocznie nie chciał abym kartę do sklepu zwrócił na 14 dni i wziął zwrot kasy. Nie wiem jakie może być inne wytłumaczenie. Tak czy inaczej karta za 2200 zł i 3 lata gwarancji bo tyle sklep daje.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Owszem nigdzie nie pisałem że nie ;) 

Nie pisałeś ale dołożyłeś ze jest to średni czyli w domyśle kiepski model.

Trudno wymagać żeby za te pieniądze pojawił się nowy Predator BiFrost OC 

A przecież cena jest przeszło dwieście euro niższa niż za bifrosta, a w dodatku https://www.chip.pl/2025/03/gigabyte-radeon-rx-9070-xt-gaming-oc-test-recenzja-opinia według slajdów to trzyma się to kupy.

Moim zdaniem jak ktoś chce zmienić GPU a portfel ma pusty to to jest dobra oferta

Edytowane przez Alai_de_Loin
  • Upvote 1
Opublikowano

Ten GB jest do ogarnięcia ale jak ktoś jest kompletnie zielony to jak to zwykle u GB krzywa jest ustawiona agresywnie + same śmigła są głośne, za 2 stówy więcej jest ciągle dostępny sapphire pulse który bez grzebania "plug and play" jest cichy i chłodny https://www.amazon.pl/dp/B0DRPRZMK2?tag=ceneo0c-21&linkCode=ogi&th=1&psc=1&utm_source=ceneo&utm_feed=amselect&utm_medium=referral&ascSubtag=7e1ca913-3556-67e1-b0f9-484bfbd56d4e

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Send1N napisał(a):

Ten GB jest do ogarnięcia ale jak ktoś jest kompletnie zielony to jak to zwykle u GB krzywa jest ustawiona agresywnie + same śmigła są głośne, za 2 stówy więcej jest ciągle dostępny sapphire pulse który bez grzebania "plug and play" jest cichy i chłodny https://www.amazon.pl/dp/B0DRPRZMK2?tag=ceneo0c-21&linkCode=ogi&th=1&psc=1&utm_source=ceneo&utm_feed=amselect&utm_medium=referral&ascSubtag=7e1ca913-3556-67e1-b0f9-484bfbd56d4e

Wszytko to prawda, tylko czy ktoś kto chce relatywnie nowoczesny GPU a ma portfel pusty będzie zwracał uwagę na dwie lub  trzy decybele więcej?

Nie sadze.

200 stówki nawet PLN to jest mimo wszystko kawałek grosza.

Wersja OC robi 39.7 pod obciążeniem to chyba nie jest duzo?

Wygenerowałem sobie dzwieki przypominające hałas wentylatorów 39 i 34dB i ja za cholery nie słyszę różnicy, i dam sobie obciąć nawet coś więcej niż rękę ze 99.999% użytkowników tej różnicy nie zauważy, z tobą włącznie :)

Matematycznie patrząc  3 dB to dwa razy głośniej, ale nasze uszy rozróżniają jaka dwukrotnie głośniejszy dzwiek kiedy przekracza on +10db.

Sapphire to górna polka jeśli chodzi o kulturę pracy to fakt, ale dwie stówki dla użytkownika lambda to mimo wszystko jest trochę siana, i nie zwróci się to przy odsprzedaży za rok czy dwa.

Taka mam koncepcje.

Edytowane przez Alai_de_Loin
Opublikowano (edytowane)

Bo już dziadek jesteś z tego co pisałeś, słuch nie ten :piwko: xD między modelami na stock potrafi być nawet 10dBa a już przy 5 jest znaczna różnica tym bardziej jak ktoś siedzi tak blisko skrzynki jak np ja (10cm) ja przykładowo juz nigdy nie kupię karty od XFX jak dalej będą pakować te same wentylatory co 5 lat temu bo  nawet przy 1300rpm karta wybija się z pośród całej skrzynki gdzie na takim hellhoundzie czy pulse przy takich wartościach jest cisza jak makiem zasiał ;) 

1.png

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
2 godziny temu, Alai_de_Loin napisał(a):

Wszytko to prawda, tylko czy ktoś kto chce relatywnie nowoczesny GPU a ma portfel pusty będzie zwracał uwagę na dwie lub  trzy decybele więcej?

Nie sadze.

200 stówki nawet PLN to jest mimo wszystko kawałek grosza.

Można dyskutować. Z pustym portfelem to bym brał RX 9060 albo arc b580. Niestety różnice między kartami to jest często różnica między niesłyszalną kratą a huraganem. Między 70 a 73dB to nie będzie różnicy, a 32 a 35 jak niebo a ziemia bo jedno zleje się z tłem a drugie wybije, a potem wejdzie huragan 40 Gigabyte :E

Tak samo jak są ludzie zadowoleni z hałasu w Toyocie na autostradzie, tak samo będą klienci na takiego Gigabyte i to jest naturalną rzeczą. Najlepiej spróbować i się przekonać. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Można dyskutować. Z pustym portfelem to bym brał RX 9060 albo arc b580. Niestety różnice między kartami to jest często różnica między niesłyszalną kratą a huraganem. Między 70 a 73dB to nie będzie różnicy, a 32 a 35 jak niebo a ziemia bo jedno zleje się z tłem a drugie wybije, a potem wejdzie huragan 40 Gigabyte :E

Tak samo jak są ludzie zadowoleni z hałasu w Toyocie na autostradzie, tak samo będą klienci na takiego Gigabyte i to jest naturalną rzeczą. Najlepiej spróbować i się przekonać. 

no się zgodzę w całej rozciągłości z tobą, dla mnie 3 czy 4 decybele nie robi różnicy, obawiam się ze i 40 mam w dupie, zważywszy na to ze potrafię zrobić 1000 km we Wranglerze z Flowmasterem bez oznak zmęczenia, druga sprawa to moja pani mówi ze jestem głuchy... na jej prośby ;)

6 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Ale własnie rzecz w tym ze nawet jak się ma relatywnie pusty portfel to człowiek ma ochotę ugryźć trochę lepszy kawałek, a ze będzie trochę przyschnięty, trudno się mówi.

Nie wiem co jest nie tak z Toyotami, mam Wranglera 2.5 i GCH V8, oba maja już swoje lata, mosty lubią wyc, opony MT, tłumiki odpowiednie ;) a ja tylko podglasniam muzykę. Fakt ze z roku na rok głośniej ;)

Gdzie Wrangler TJ to komfortem akustycznym jest na poziomie Nysy czy Zuka.