Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Pentium D napisał(a):

Ktoś tu narzekał, że w Pulse cewki grają i w sumie to prawda. W tych nitro pewnie też cewki a do tego desing z dupy i wtyczka.

Bedzie piszczec to bedzie, zebys ty widzial jak moj byly red devil piszczal, zreszta od zawsze powtarzalem z radki to piszczalki szczegolnie te z wysokim poborem :hihot: A co do wtyczki to kwestia upodoban, dla mnie nie ma powrotu do starej wtyczki juz, a w ten backplate mam wywalone, wyglada ladnie i spelnia swoja role estetyki ;) Jeden kabelek to jednak wygoda. Gdyby mi sie nie udalo upolowac Saphire to mam do odbioru jeszcze taichi :D I nie ukrywam ze saphire mi sie mocno podoba i te ledziki z boku :red:

Ale to bylo wtedy piekielne polaczenie z 5800xd :D 

IMG_2834.thumb.jpeg.e7c86ca03764a7ab490a77d4912a586c.jpegIMG_2837.thumb.jpeg.f603d389b0a8d5a0b484819a567f1505.jpegIMG_2836.thumb.jpeg.1a800e13c17c4c1f93cc6adc1b6fd798.jpegIMG_1092.thumb.jpeg.af4d612dc013e8ad24f33ef3947852bc.jpeg

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Pentium D 

Na początku myślałem że mój pulse nie piszczy ale ostatnio odpaliłem grę i usłyszałem jazgot ale to przy 2000-3000 FPS w menu, już w samej grze miałem ciszę. Muszę sprawdzić dokładniej od jakiej ilości klatek zaczyna marudzić.

Edytowane przez Keleris
Opublikowano

U mnie już od 100 w BF6

Kawał klocka z tej karty. Został około 15 mm do wentylatorów na froncie. Podpórka też już nie pasuje bo w minimum jest za wysoka a w maximum za niska aby to podeprzeć, ale miałem kawałek gumki i podłożyłem jako tako. Dobrze, że nie zdjąłem folii bo nie wiem czy ją zostawię. Spodziewałem się czegoś lepszego.

IMG20251124233312.thumb.jpg.28630399cb714cb45d1e0bf4aef03747.jpg

IMG20251124233307.thumb.jpg.a45e44368bd59f5000643884ce6dde10.jpg

IMG20251124233327.thumb.jpg.d0e45921e9bfb29d6589b941acff9147.jpg

Różnica w rozmiarze i wadze spora a Reaper wcale nie gorszy.

00IMG20251124230856.thumb.jpg.a78129bd7cdf7de71457988b5352090c.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Podpórka też już nie pasuje bo w minimum jest za wysoka a w maximum za niska

Za instalację podpórki należy Ci się jakieś wyróżnienie. 

Przecież ideą podpierania jest to, żeby karta się nie wygięła i złącze PCIE nie złamało. 

A w obecnym układzie podpierasz.... backplate ❤️😁

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

Tego to nie wiem bo akurat sonometru nie posiadam (nigdy mi nie był potrzebny) ;) ale rozmawiając ze znajomym tutaj z forum który miał XFX 7900XTX i też pisał że na dość niskich obrotach jest głośno + przeglądając po czasie testy kolejnej gen (RDNA4) wiem że nic w tej kwestii się nie zmieniło jeżeli chodzi o XFX, nawet porównując te 3 modele z testu liptona "wiedz że coś się dzieje" :

1.png

Trochę dziwne. Ja miałem XFXa 580 - super karta mimo poboru prądu dużego jak na low enda. Potem skusiłem się na 5700XT chyba thicc ale pierwsza rewizja- to byla tragedia, potem poprawili ją i okej. Później miałem xfxa 6600xt i totalna cisza. Jak znowu je zepsuli to dziwne.

Chyba że chodzi po prostu o inne modele, bo może te najtańsze u nich mają słabe wentyle jak np gigabyte eagle czy ventus. Z xfx mnie denerwuje nazewnictwo bo prawie nie mogę ich rozróżnić, czyli który to low end który średnia półka a które najlepsze chłodzenie. Nawet nie pomaga rozróżnienie czy mają 2 czy 3 wentylatory bo ten thicc pierwszy miał 3 i było suszenie.

Ok, sprawdziłem.

THICC niby najlepsze, ale lepiej rewizje III, lub II a nie I - tyle że nie widzę ich w nowych kartach.

Potem Merc 319 (albo i inny numer) czy samo mercury

Potem SWTF 210 / Swift

Czasem i swifty i merce też speedsterami się nazywają, co w ogóle jest denne, że dzielą wspólną nazwę. SWTF i swift też miesza bo to inna półka może być albo średnia albo niska.

A z tymi numerami to szczególnie durne.

A tu jeszcze inaczej AI podpowiada.

060C9492-8B22-41AB-88A6-8525B49CD6B5.png.f0890b8192e47685289a88ea998fa022.png

Edytowane przez Keller
Opublikowano
3 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Za instalację podpórki należy Ci się jakieś wyróżnienie. 

Przecież ideą podpierania jest to, żeby karta się nie wygięła i złącze PCIE nie złamało. 

A w obecnym układzie podpierasz.... backplate ❤️😁

Nie wiedziałem, że ten backplate nie jest śrubkami przekręcony do pcb :heu: 

21 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Kurier allegro super, zapukał do drzwi i zostawił pakę pod drzwiami.

To pewnie dpd, oni tak lubią. Daj znać czy skwierczy.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Dam ale póki co się grzeje bo karta metalowa i zimna jak lód jest :D 

Czy jest specjalne miejsce do podparcia karty?

Zawsze myślałem, że wyszczy podeprzeć od samego spodu pomiędzy 2 a 3 wentylatorem.

Np. w sapphire nie widzę po twoich zdjęciach specjalnego miejsca na podpórkę.

Ile kosztuje ta podpórka?

Edytowane przez Pawcio
Opublikowano
9 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

U mnie juz 3 karty nvidia przerobione: 5070/5070ti/5080, a ze mocy mi troche brakowalo na 5070 i glownie gram w coda wiec dzis czekam na dostawe rodzynka :D

Warunkiem wyboru byla wtyczka 12pin bo nie chce mi sie zmieniac na te brzydkie 3 wtyczki i udalo sie upolowac w proce allego o 7:00 w miare dobrej cenie jak na ten model.

obraz.png.697e4fa2b016100d15169ca803995c68.png

No witaj w klubie. Dawno temu swojego Red Devila sprzedawałeś? Jak niedawno, to za ile poszedł? Sam swojego będę musiał wystawić, ale zastanawiam się czy nie poczekać na te prognozowane podwyżki cen :E

Opublikowano
2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

To pewnie dpd, oni tak lubią. Daj znać czy skwierczy.

U mnie też taka norma z dpd...paczki w śniegu, na trawniku podczas deszczu etc. Ludzie zgłaszają, ale w DPD nikt nic z tego sobie nic nie robi, bo słowo przeciwko słowu, do tego mój rejon ma właścicielka firmy podwykonawczej, która też jeździ.

Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Ale jaja, nie da się założyć backplate bo mam itx mobo i nic między sloty coś grubszego niż karta papieru nie wejdzie więc nie porównam temperatur ale skoro w reckach mówią że podgrzewa to i tak bym go zdjął. 

Ja mam to samo na pełnym ATX, zatrzaski pamięci praktycznie dotykają backplate GPU :E 

Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Ale jaja, nie da się założyć backplate bo mam itx mobo i nic między sloty coś grubszego niż karta papieru nie wejdzie więc nie porównam temperatur ale skoro w reckach mówią że podgrzewa to i tak bym go zdjął. 

No i problem się sam rozwiązał czy mieć kartę o 5 stopni cieplejszą ale ładniejszą na tych samych obrotach czy o te 5 chłodniejszą ale brzydszą :E ty nie masz wyboru więc z bani xD 

Opublikowano
18 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Niestety nie obyło się bez przygód, najpierw brak boota i doda ramu czyli wyciąganie cpu na nowo i pasty a później brak boot gpu 🤣 dopiero odpaliłem bios…. Na szczęście już odpala.

att.wHka3e4LtKHLmNrhQhmVhyhXKSndYHbggCBj2RlWQEM.jpeg

Co jest w pojemnikach za laptopem. Czy jeden z nich jest szklany?