Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Jeżeli przy minus 100 mV ci nie wywala, to znaczy, że trafiłeś platynowy krzem. Włącz inne gry, aby to zweryfikować. 

Albo cyber słabo ciśnie. Mi się bf6 wywalił przy -50 mV i dla świętego spokoju dałem -35 mV. Ewentualnie u niego domyślne jest wysoko.

Opublikowano
15 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Jeżeli przy minus 100 mV ci nie wywala, to znaczy, że trafiłeś platynowy krzem. Włącz inne gry, aby to zweryfikować. 

Przeciez wyzszy offset wcale nie musi oznaczac lepszego krzemu, do tego by trzeba zestawic pobor i zegary w konkretnej grze. Rownie dobrze napiecie moze byc napompowane jak balon, to samo jest przy cpu, to ze ktos wrzuci -40 curve to nie znaczy ze ma dobry kawalek krzemu ;) 

Rownie dobrze karta z nizszym offsetem moze robic podobny wynik co ta z wyzszym. Wiec takie pisanie ile ktos daje zbyt wiele i tak nie mowi. 

Opublikowano
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wiec takie pisanie ile ktos daje zbyt wiele i tak nie mowi. 

W przypadku RDNA 4 mówi bardzo dużo. Przez moje ręce przewinęło się 5 różnych Radeonów 9070 XT i żaden nie był w pełni stabilny po obniżeniu napięcia o więcej niż -85 mV. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Pentium D napisał(a):

No i tu jest pies pogrzebany. U mnie kartę musi zaspokoić pół wentylatora 120 mm. Gdyby na piwnicy była opcja na montaż wentylatora to by to inaczej wyglądało z temperaturą. 

IMG20251130024919.thumb.jpg.1b85b3d9afe467a938ee0941e6555669.jpg

Ten radeon wyglada bardziej premium od reszty komponentów, chociaz płyta głowna tez niczego sobie i chłodzenie wodne w sumie tez ok. nawet zestaw chłodzący na ramy :D

Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

No i nie masz backplatu. Ciekawe czy jakbym u siebie zdjął to by coś zmieniło.

W ogóle to myślałem aby położyć pastę termoprzewodzącą między te płyty. 

W testach wyszło że ten drugi BP na magnes potrafi dołożyć 5stopni na tych samych obrotach wentylatorów ale nawet mnie to nie dziwi bo robi tylko za izolator ;) 

Z tą pastą to nie rób jaj :E :krejzol:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

W przypadku RDNA 4 mówi bardzo dużo. Przez moje ręce przewinęło się 5 różnych Radeonów 9070 XT i żaden nie był w pełni stabilny po obniżeniu napięcia o więcej niż -85 mV. 

To nie ma znaczenia ile kart miales bo to porownanie roznych kart, a nie dwoch takich samych. Poki nie prownasz dwoch sztuk tej samej karty i zmierzysz  napicie podo bciazeniem, zegary i pobor ;) Ty nie masz odneisienia wiec uwazasz to za "sukces" Wcale tak nie musi byc. 

Jedna gra, dwie rozne sztuki, te same nastawy i wtedy mozna porownywac krzem, a nie miedzy roznymi modelami z innymi tablicami napiec, PL itp.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
5 minut temu, Send1N napisał(a):

W testach wyszło że ten drugi BP na magnes potrafi dołożyć 5stopni na tych samych obrotach wentylatorów ale nawet mnie to nie dziwi bo robi tylko za izolator ;) 

Z tą pastą to nie rób jaj :E :krejzol:

W testach u kogo? U kitguru wyszło, że bez różnicy. Pasty wystarczy dać ciut aby trochę ciepła przeszło. Nie wiem czy mam termopad 0,5 mm, ale i tak trzeba będzie go trochę rozwałkować. Ewentualnie poczekam na putty bo kupiłem parę dni temu na testy. Słoiczek 70 gramów za chyba 16 zł. 

Opublikowano

Dobra, kupiłem i wymieniłem rtx 3070 na rx 9070 xt i ja sie pytam co to za przycinki podczas grania? Np w pubg podczas wchodzenia TAB w plecak przycinka na 1-2s. Ktoś sie z tym spotkał?

Opublikowano
21 minut temu, Pentium D napisał(a):

W testach u kogo? U kitguru wyszło, że bez różnicy. Pasty wystarczy dać ciut aby trochę ciepła przeszło. Nie wiem czy mam termopad 0,5 mm, ale i tak trzeba będzie go trochę rozwałkować. Ewentualnie poczekam na putty bo kupiłem parę dni temu na testy. Słoiczek 70 gramów za chyba 16 zł. 

Nie pamiętam już u kogo bo bliżej premiery tych kart to widziałem, wrzucane było tutaj w temacie nawet ale pewnie z 200 stron temu :E dobrego syfu sobie narobisz pastą czy putty ;)