Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Art385 napisał(a):

Oczywiście, że zamierzony. Teraz dają hinty moderom ;) Swoją drogą jak ogrywałem OW2 to wstawiłem FSR4 INT8 do XTX no i kurde 1080p->2160p wyglądało lepiej niż FSR3Q a szukałem z lupą już nie wspomnę, że karta jadła sobie 250W. Spadek wydajności był no taki nie za duży vs fsr3 gdzieś w najgorszym wypadku jakieś 8 fps ale znowu niższe rozdziałka wewnętrznie więc się było do przodu. 
Potem dali próbkę, że mają RR (kurde wreszcie) i hintowali, że na RDNA3 zobaczymy, co najwyżej pyte Lisy Su. To już nie czekałem i wziąłem 9070XT, bo tani + wydajny a trochę rypania się z pliczkami jest.  

No już nie przesadzaj że jest rypania z plikami , kopiuj wklej do jednego folderu, 30 sekund roboty ;)

Opublikowano (edytowane)

No w sumie tak. Właśnie sobie zdałem sprawę, że ta reszta zabawy to jak puszczałem fsr4 jako dlss i rzeźba w ustawianiach optiscalara. Swoją drogą wuj w pupsko AMD za ten split ale z drugiej strony jakby dali pełny pakiet FSR dla RDNA3 to nikt by nie kupił RDNA4 bo i po co? a bóg mi świadkiem 7900XT i XTX to oni zgonili sporo. 

Dobra pomóżcie zdecydować. 2x 9070XT 
1. Nastawy UV -100mv na 304W bez offsetu zegara na FSR. Przy skalowaniu Xess -65mv boost o jeden stopień wyższy niż druga. Pamięć idzie na 2815 FT (ustawienie z pod adrenaliny). Delta HS 23-25 stopni. Przy dużym fps jak 700 dźwięk cewek ćwierkanie. Przy zwykłym fps cisza
2. Nastawy UV -100mv na 304W bez offsetu zegara na FSR. Przy skalowaniu Xess -65mv boost o jeden stopień niższy niż pierwsza. Pamięć idzie na 2800 FT (ustawienie z pod adrenaliny). Delta HS 18-19 stopni. Przy dużym fps jak 700 dźwięk cewek coś jak lanie wody z kranu znaczy szumią znacznie przyjemniejsze niż ćwierkanie w pierwszej. Przy zwykłym fps cisza

Tak więc w pierwszej delikatnie lepszy chip i memki ale tempy gorsze. W drugiej gorszy chip/memki ale lepsze tempy. Skłaniam się do drugiej z gorszym chipem/memkami ale niższymi tempami, bo jak załaduje budą z nawiewem z dołu to mogę być do przodu. Się trafił ciężki orzech do zgryzienia. 

Edytowane przez Art385
Opublikowano

No i tak zrobiłem jutro odbieram białą Light Base 900 FX szkoda tylko, że mieści jeden HDD bez DLC ale w sumie AMD naprawiło biosy i mogę korzystać z kopiarki dysków na usb bez resetowania biosa i ogólnej dramy z uruchamianiem kompa a i windows już nie dostaje randomowo BSOD jak odkryje, że dyski mają jedno ID :E ale będę miał fajne akwarium. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Just AMD Things 

Swoją drogą tak sobie wachluje taktami ramu i między 2.7 a 2.8 w takim Doomie DA to będzie tak w porywach 1fps różnicy na Xess Q i ultrakoszmarze bez PT. Wniosek taki, ze OC pamięci to najbardziej widać w 3D Marku Steel Nomad a w grach tak nie koniecznie. 

Edytowane przez Art385

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Jak dajesz sobie wszystko wciskać to tak jest ^^ Już lata temu nauczyłem się, że nagrodą za duża ilość pracy jest jeszcze większa ilość pracy. Mam swój scope i robię co do mnie należy, ktoś chce więcej to cześć i czołem, po coś są kontrakty, żeby się trzymać kto za co odpowiada.
    • https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/donald-trump-oskarza-wolodymyra-zelenskiego-jest-przeszkoda-do-pokoju/fjm9el6,79cfc278
    • Podnieść wartość przy odsprzedaży?   Niby jak? Przecież to jest związane z kontem. Oddasz komuś swoje konto razem z googlami? Jak zrobisz reset to tryb developerski się wyłącza. Do tego, żeby w ogóle dało się tam wrzucać gry musisz mieć soft ogarnięty po stronie kompa, a jak ktoś nie ogarnia aż tak, że nie potrafi włączyć trybu deva w googlach, to i tego nie ogarnie.   Narzekanie, że zamiast dużych zajebistych gier dostaliśmy przez Metę i ich pogoń za mobilnym VR pierdolony regres - rozumiem   Sprzedawać VR - nie rozumiem.   Jest mimo wszystko sporo gier do ogrania, a choć trochę kulawe i wymaga mocnego sprzętu, to na szczęście jest jeszcze UEVR, choć z tego co patrzę po sygnaturce, to musiałbyś zrobić upgrade proca albo i platformy. 7500f+5070 powinien wystarczyć przynajmniej do grania w niektóre gry i w jakości grafy "od biedy mogę się przemęczyć".    Idę zaraz se postrzelać z łuku zaraz w DoE.  Potem jak mnie będę boleć nogi od stania to sobie polatam w Ultrawings 2 albo pojeżdżę w V-racer Hoverbike.  Jakbym miał już możliwość grania na PC i z kierownicą, to miałbym już gier na lata, a przecież jeszcze nie jedna gierka z UEVR się pojawi.    Szkoda, że korpo-krawaciarze nie ogarniają, że takich jak Ty, były dziesiątki milionów a ich debilizm ich odepchnął od VRu, bo wątpię aby możliwość oglądanie się w wirtualnym lustrze albo gierki MR zmieniły Twoje zdanie. Chciałeś dużych, dobrze zrobionych gier. Chciałeś postępu.  To, czego chciałeś było oczywiste dla każdego gracza i kogokolwiek z mózgiem, ale nie. Oni musieli zrobić z VRu platformę do popierdółek mobilnych, gdzie tylko 1 na 200 gier jest zrobiona porządnie jak DoE czy Compound, a do tego z racji docelowej platformy nigdy nie zachwyci grafiką tak jak Alyx 6 lat temu.   W ogóle się aż nie chce wierzyć, że to za kilka tygodni już 6 lat mija.  Ja w 2014r. spodziewałem się zalewu wspaniałych gier w ciągu 2-4 lat. Może 1% z tego powstało, a tego co było najbardziej oczywiste - nie ma do dziś. No prawie jest ale to gry pod Questa, więc ani fizyki, ani rozmachu ani grafy nie ma, jaką udźwignąłby średni PC z roku 2018r.    Nie można celować z czymś interesującym głównie graczy core, w casuali, bo to się  nigdy nie miało prawa udać. Nie można celować z cenami zjadliwymi dla gracy core w casuali, bo nie kupią. Nie można ograniczać się do strategii "Byle taniej" bo gracze core oczekują postępu i radochy z jego obserwowania, odkrywania nowych możliwości itp. Nie można wydawać PSVR2 jasno pokazując graczom core, że się nie traktuje wsparcia grami poważnie, i oczekiwać, że sprzęt się będzie świetnie sprzedawał. Nie można nie zrobić wielu zajebistych gier na początek aby zbudować odpowiednią dużą bazę potencjalnych klientów gier dla innych developerów, a oczekiwać, że będą zasilać platformę sami na tyle mocno, że gracze core będą ten sprzęt kupować. Wszystko co mogli krawaciarze spierdolić, to spierdolili, a VR to pewnie na wieki pozostanie największym zmarnowanym potencjałem w historii gier. Chodzi mi o te czasy, bo że VR gaming podbije kiedyś świat to pewne, tylko pytanie za iledziesiąt lat.
    • I ile jest tej marży? Bo po 2minutach słuchania tych bzdur wyłączyłem. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...